Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τριάντα χρόνια στο σκοτάδι

Στέγη αναζητεί η Πινακοθήκη Νεοελληνικής Τέχνης Ιωαννίνων, ενώ η συλλογή καταστρέφεται στις αποθήκες κατά την τριαντάχρονη παραμονή της

Τριακόσιες δημιουργίες σπουδαίων καλλιτεχνών μας, έργα που συγκεντρώθηκαν με στοργή και αγάπη από τον κορυφαίο Γιαννιώτη ζωγράφο Κώστα Μαλάμο και προσφέρθηκαν για τη λειτουργία της Πινακοθήκης Νεοελληνικής Τέχνης Ιωαννίνων, παραμένουν εδώ και τριάντα χρόνια στις αποθήκες και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί. Ενας πολύτιμος θησαυρός έργων τέχνης μεγάλων Ελλήνων δημιουργών βρίσκεται βυθισμένος στο σκοτάδι.

Στο σοβαρό αυτό θέμα, αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν για τον υπουργό Πολιτισμού στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αποστόλης Τασούλας και Μπάμπης Αγγουράκης.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ερώτηση, "Στα Γιάννενα στις 13 Ιουνίου 1969, παραδόθηκαν από το σωματείο "Οι Φίλοι των Ιωαννίνων" στην 5η Περιφέρεια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, 288 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών, με δύο κύριους όρους: τα έργα να είναι εκτεθειμένα μονίμως και να μην μετακινούνται. Αυτά τα έργα τέχνης, κύρια της 10ετίας του 1950, προσφέρθηκαν από τους καλλιτέχνες στο σωματείο "Οι Φίλοι των Ιωαννίνων" το 1957, χρονιά που ιδρύθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων Νεοελληνικής Τέχνης, η πρώτη στην Ελλάδα και η οποία άρχισε να λειτουργεί το Νοέμβρη του 1960 στο επισκευασμένο σπίτι των αδελφών Μελά, μέχρι το 1967".

Μετά την παράδοση των έργων στην 5η Περιφέρεια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τα έργα στεγάστηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Ιωαννίνων, από το οποίο αφαιρούνταν κατά διαστήματα, προκειμένου να εκτεθούν αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής Αώου, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μόνο 25 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, τα οποία είναι εκτεθειμένα σε μια αίθουσα και έναν διάδρομο του Μουσείου. Τα υπόλοιπα 163 βρίσκονται εδώ και τριάντα χρόνια σωριασμένα σε ένα τζαμί στο Φρούριο και καταστρέφονται σιγά - σιγά.

"Κατά καιρούς, ύστερα από υποσχέσεις κυβερνητικών και τοπικών παραγόντων", σημειώνουν στην Ερώτηση οι δύο βουλευτές, "υπήρχαν ενέργειες δημιουργίας Πινακοθήκης στην πόλη. Οπως, το κτίριο της οδού Κοραή, πρώην "Απόστολος Παύλος", το οποίο συνεχίζει να επισκευάζεται και προορίζεται για να στεγάσει τα έργα του Χρήστου Δαγκλή.Μία άλλη περίπτωση αναφέρεται στη 10ετία του 1960 σε οικία που διατέθηκε και που τελικά στεγάστηκε η "Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη". Ενας άλλος χώρος, ο οποίος φαίνεται να είναι ιδανικότερος, ο οποίος προτάθηκε για τη στέγαση και λειτουργία της Πινακοθήκης Ιωαννίνων, είναι το κτίριο "Γεωργίου Σταύρου", πρώην ορφανοτροφείο Ιωαννίνων, του οποίου πρόεδρος είναι ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, που στις 21/2/97, κατά τις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, εξήγγειλε ότι παραχωρεί το κτίριο της παλιάς Ζωσιμαίας Σχολής".

"Πάντως, το θέμα είναι ότι μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο το πρόβλημα της στέγασης της Πινακοθήκης Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να μην εκτίθενται στο κοινό και σιγά - σιγά να καταστρέφονται σημαντικά έργα τέχνης".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό, αν υπάρχει και ποιος είναι ο προγραμματισμός και σχεδιασμός από το υπουργείο για την οριστική στέγαση της Πινακοθήκης των Ιωαννίνων και γιατί μέχρι σήμερα δεν έγινε αυτό κατορθωτό, με ευθύνη κύρια διαφόρων κυβερνητικών παραγόντων και της πολιτικής που εφαρμόζει το υπουργείο;

Πώς αντιμετωπίζει το υπουργείο το ζήτημα της στέγασης της Πινακοθήκης Νεοελληνικής Τέχνης στο κτίριο "Γεωργίου Σταύρου", πρώην ορφανοτροφείο, στο κτίριο της παλιάς "Ζωσιμαίας Σχολής";

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα 263 έργα νεοελληνικής τέχνης, τα οποία είναι στοιβαγμένα και πεταμένα στα υπόγεια του Φρουρίου των Ιωαννίνων;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ