Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το τρένο της "Δευτέρας"

Ενα τριήμερο, ξεκούραστο και ευχάριστο ελπίζουμε, αρχίζει σήμερα. Πολλοί θα θέλουν να δούνε μια ταινία. Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόγραμμα των τριών ημερών, διαλέγοντας ό,τι καλύτερο.

Σήμερα, Σάββατο, ξεχωρίζουμε την ταινία "Ο μυστικός πράκτορας" του Αλφρεντ Χίτσκοκ, στην ΕΤ-2, στη 01.00. Ο Τζον Γκιλγκουντ και η Μαντλέιν Κάρολ παριστάνουν τους συζύγους. Στην πραγματικότητα, είναι μυστικοί πράκτορες. Οι ζωές τους βρίσκονται σε διαρκή κίνδυνο, καθώς προσπαθούν να βρουν και να σκοτώσουν έναν κατάσκοπο. Είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα του "μετρ" του τρόμου, που, ανεξάρτητα από την αφελή υπόθεση, ο φακός κάνει πολύ σωστά τη δουλιά του και δημιουργεί την ανάλογη ατμόσφαιρα.
Αύριο, Κυριακή, από το STAR, στις 23.30, "Τζον Ντίλινγκερ" του Ρούμπερτ Γουενράιτ. Πρόκειται για βιογραφική ταινία για τη ζωή και το "έργο" του υπ' αριθμόν ένα "εχθρού του λαού". Ο λόγος για τον διάσημο κακοποιό Τζον Ντίλινγκερ, που η ταραγμένη του ζωή τέλειωσε, όταν πυροβολήθηκε από πράκτορες του FBI έξω από έναν κινηματογράφο. Εξήντα τόσα χρόνια μετά το θάνατό του, το όνομα του εξακολουθεί να σκορπίζει τον τρόμο, αφού ο Ντίλινγκερ είχε κατακτήσει τον τίτλο του "άρχοντα" του υποκόσμου ... με το σπαθί του. Η ταινία αφηγείται σχεδόν με "ιστορική" ακρίβεια την περιπετειώδη ζωή του, από το πρώτο του έγκλημα έως το θάνατό του. Με τον Μαρκ Χάρμον.
Τη Δευτέρα, από το MEGA, στις 00.45, "Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές" του Φρεντ Ζίνεμαν. Πρόκειται για ταινία που άφησε εποχή. Είναι η ταινία, που η Γκρέις Κέλι έκανε την πρώτη κινηματογραφική της εμφάνιση, η ταινία που τίμησε τον Γκάρι Κούπερ με Οσκαρ α ανδρικού ρόλου, η ταινία που κέρδισε Οσκαρ μοντάζ και μουσικής. Μουσικής, που ακόμη ηχεί στ' αυτιά μας. Ας πούμε για την υπόθεση: Ο σερίφης της πόλης Χαντλεϊβιλ, Γουλ Κέιν, μόλις παντρεύεται με την όμορφη και ήσυχη Κέιν, αποφασίζει να εγκαταλείψει την πόλη και την επικίνδυνη ιδιότητά του και ν' αρχίσει καινούρια ζωή. Ομως, η τύχη τα έχει κανονίσει αλλιώς. Την ώρα που ετοιμάζεται να φύγει, πληροφορείται ότι ο κακοποιός Φρανκ Μίλερ, τον οποίον ο ίδιος, αλλά και οι κάτοικοι της πόλης είχαν καταδικάσει σε φυλάκιση, επιστρέφει με το τρένο με σκοπό - τι άλλο; - την εκδίκηση. Παρόλο που έχει παραδώσει το σήμα του σερίφη, συνειδητοποιεί ότι ακόμα και σαν απλός πολίτης δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους κατοίκους, που, όμως, δε δέχονται να τον βοηθήσουν, γιατί τρέμουν από το φόβο τους. Ετσι, αναγκάζεται, χωρίς την υποστήριξη κανενός, να αντιμετωπίσει μόνος τον κακοποιό και την τρομακτική παρέα του. Ενας ύμνος στην ανδρεία, στη συνέπεια, στο θάρρος, στην ανθρώπινη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζει την κάθε στιγμή της ταινίας. Πρέπει να σημειώσουμε την έξοχη φωτογραφία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ