Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΚΗΝΩΝ
Η μονοκρατορία επιβεβαιώνεται

O πολυπόθητος Εσωτερικός Κανονισμός των κρατικών θεάτρων, που εκκρεμούσε σχεδόν τρία χρόνια, κατά παράβαση του νόμου που μιλάει για προθεσμία 6 μηνών, δημοσιεύτηκε με Προεδρικό Διάταγμα, μόλις τέλος Μάη.

Οπως έχουμε ξαναγράψει, με βάση το σχέδιο που καταρτίστηκε πριν δύο χρόνια, αλλά και με το δημοσιευμένο πλέον ΠΔ, πρόκειται για έναν Εσωτερικό Κανονισμό, απειλή προς τους πάντες και τα πάντα. "Ιδεολογία" του είναι η απολυταρχία του καλλιτεχνικού διευθυντή, με αρμοδιότητες που εκτείνονται και σε ρόλο "τυράννου".

Αξίζει να σταθούμε στα πειθαρχικά αδικήματα και ποινές.Στα πειθαρχικά αδικήματα περιλαμβάνονται: "αυθαίρετη απουσία ή μη έγκαιρη προσέλευση, ραθυμία, πλημμελής ή ελλιπής εκπλήρωση καθηκόντων, μη αρμόζουσα και αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς τους πολίτες, τους προϊσταμένους και συναδέλφους, παραβίαση της οφειλόμενης προς την υπηρεσία εχεμύθειας, η φθορά, η εγκατάλειψη ή η παράνομη χρήση πραγμάτων που ανήκουν στην υπηρεσία, η μη ομοιόμορφη ενδυμασία του προσωπικού (ταξιθεσίας, καθαριότητας, ελεγκτών, θυρωρών, κλπ.).Κι όλα αυτά υπό την κρίση του διευθυντή.

Οσο για τις πειθαρχικές ποινές,ξεκινούν από έγγραφη επίπληξη,προχωρούν σε πρόστιμο με κατακράτηση των αποδοχών, μέχρι 3 μηνών και επεκτείνονται στην καταγγελία της σύμβασης.Οσο την επιβολή των ποινών, γίνεται με αστυνομικού τύπου διαδικασία: απολογίες, ανακρίσεις, φακελώματα κλπ. Καλείται, λοιπόν, ο εργαζόμενος ενώπιον του πειθαρχικού άρχοντος - καλλιτεχνικού διευθυντή, με γραπτή απολογία.Εχει δικαίωμα να λάβει γνώση του πειθαρχικού φακέλου που έχει σχηματιστεί, χωρίς δικαίωμα αντιγράφου. Διενέργεια ανακρίσεων.Η ανάκριση ανατίθεται σε υπάλληλο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Ολες οι αποφάσεις και η χρηματική ποινή μέχρι ενός μήνα, δεν υπόκεινται σε προσφυγή στο ΔΣ.

Οσο για την "αξιοκρατία στην επιλογή των ηθοποιών",με τον εσωτερικό κανονισμό, μεταφράζεται σε αυστηρή προσωπική κρίση του καλλιτεχνικού διευθυντή, από τον οποίο μόνον και αποκλειστικά γίνεται η επιλογή των ηθοποιών και γενικά του καλλιτεχνικού προσωπικού. Και καλά να επιλέγει τους σκηνοθέτες για παράδειγμα. Αλλά τους ηθοποιούς; Πόσο κοντά στην επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή μπορεί να είναι το όραμα του σκηνοθέτη; Επίσης, ανάλογα με τις ανάγκες του ετήσιου προγραμματισμού μπορεί να προσλαμβάνει πάσης φύσεως προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου.

Στον Κανονισμό παρατηρούμε και ένα στοιχείο που δημιουργεί ερωτηματικά. Πρόκειται για λάθος; Λάθος που μεταφράζεται σε προχειρότητα; Η μήπως κρύβει σκοπιμότητα, λόγω ανερμήνευτου;

Στο άρθρο 11 του Κανονισμού αναφέρει: "Πόρους - έσοδα των θεάτρων αποτελούν τα διαλαμβανόμενα στην παρ. 8 του άρθρου 3 του Ν.2273/1994.... ". Στη συγκεκριμένη παράγραφο του νόμου, όμως, που παραπέμπει κάθε άλλο παρά για έσοδα μιλάει, αφού αναφέρεται σε κάποιες αρμοδιότητες του ΔΣ των θεάτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ