ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Ιούνη 1997
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΗΝΑ '97
Το μπαλάκι στην ΙΑΑΦ

Οι Αμερικανοί αρνούνται να δώσουν κάρτα ελευθέρας συμμετοχής σε Μ. Τζόνσον, Ο' Μπράιεν και Γκ. Τόρενς

Το "μπαλάκι" στη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (ΙΑΑΦ) πετάει η Αμερικανική Ομοσπονδία προκειμένου να βρεθεί λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τρεις κορυφαίοι Αμερικανοί αθλητές, σχετικά με τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας. Συγκεκριμένα, αντιμέτωποι με τους σκληρούς κανόνες της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Στίβου βρέθηκαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλαντα Μάικλ Τζόνσον, ο κορυφαίος δεκαθλητής Νταν Ο' Μπράιαν και η πρωταθλήτρια των δρόμων ταχύτητας Γκουέν Τόρες. Και οι τρεις λόγω τραυματισμού δεν έλαβαν μέρος στους αγώνες πρόκρισης (τράιλς) των ΗΠΑ που διεξάγονται αυτές τις μέρες για να πάρουν το εισιτήριο για την Αθήνα. Στη συνέχεια το αίτημα τους για κάρτα ελευθέρας συμμετοχής από την Ομοσπονδία των ΗΠΑ δεν εισακούστηκε, αφού η Αμερικανική Ομοσπονδία δε θέλησε να παραβιάσει τον κανόνα, όπως δεν το έκανε και στο παρελθόν. Ετσι οι υπεύθυνοι των Αμερικανών αφήνουν τη λύση του προβλήματος στην ΙΑΑΦ, να δώσει αυτή κάρτες ελεύθερης συμμετοχής. Πάντως σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της η ΙΑΑΦ μελετάει σοβαρά την περίπτωση να επιτρέψει στους κορυφαίους αθλητές να πάρουν μέρος στην Αθήνα.

  • Εξαιρετικές επιδόσεις στους δρόμους ταχύτητας σημειώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα των τράιλς των ΗΠΑ. Στα προκριματικά πέντε αθλητές κατέβηκαν τα 10 στα 100μ. Τον καλύτερο χρόνο απ' όλους σημείωσε ο Τζον Ντράμον με 9.92 που αποτελεί την έβδομη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών. Οι υπόλοιποι αθλητές που κατέβηκαν τα 10 είναι: Τόμσον, Γκριν, Μοντγκόμερι (9.96), Μαρς (9.97). Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Μάριον Τζόουνς σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στο κόσμο με χρόνο 10.92. Δεύτερη ήταν η Γκέιολ Ντίβερς με χρόνο 10.99.

Καλύτερη φετινή επίδοση σημείωσε και ο Μπαρνς στη σφαιροβολία με βολή στα 23.03.

13ΟΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Η ώρα των δυνατών

Αγωνιστική πρεμιέρα σήμερα. Το ενδιαφέρον σε άρση, πυγμαχία, κολύμβηση

Ανοίγει σήμερα στο Μπάρι το αγωνιστικό πρόγραμμα των 13ων Μεσογειακών Αγώνων.

Στο σημερινό πρόγραμμα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς παρουσιάζεται στην Αρση Βαρών, όπου αγωνίζονται ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα Λεωνίδας Σαπάνης και Τηλέμαχος Κλικαρίδης στην κατηγορία των 59κ και ο τέταρτος Ολυμπιονίκης Γιώργος Τζελίλης στα 64κ. Οι αρσιβαρίστες μας θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν για άλλη μια φορά τη χώρα μας στο υψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου συνεχίζοντας παράλληλα την καλή παράδοση που έχουμε στα βαριά αθλήματα.

Δουλιά όμως πιάνουν σήμερα και οι ελληνικές γροθιές, αφού διεξάγονται οι αγώνες πυγμαχίας. Τις περισσότερες ελπίδες για διάκριση συγκεντρώνουν ο Αντώνης Γιαννούλας στα 71κ και ο Γιώργος Μουρλάς στα 81κ.

Στα μάχη των ταπί ρίχνονται και οι Ελληνες παλαιστές της ελευθέρας. Οι συμμετοχές της χώρας αν κατηγορία είναι: Καρτάνοφ 54κ, Κεσανίδης 63, Μουστόπουλος, 69κ Αλεξανδρίδης, Λοϊδίζης 76κ, Ξανθόπουλος 97κ, Συμεωνίδης 125κ.

Τους αγώνες τους αρχίζουν σήμερα και τα ελληνικά δελφίνια, αφού διεξάγονται οι προκριματικοί και οι τελικοί της κολύμβησης. Κυριότερες συμμετοχές από ελληνικής πλευράς είναι του Δημήτρη Μαγγανά στα 200, 400 και 4Χ100 ελεύθερο, του Δημήτρη Πόποτα στα 100, 200 πεταλούδα, και της Κάτιας Σαρακατσάνη στα 200μ, 400μ Μ. Ατομική, 200 πρόσθιο. Σημειώνεται ότι η χώρα μας μετέχει συνολικά με 10 κολυμβητές και 10 κολυμβήτριες. Οι προκριματικοί αρχίζουν στις 9.30 το πρωί και οι τελικοί στις 18.00.

Και τα ελληνικά κουπιά μπαίνουν από σήμερα στους αγώνες, αφού το πρόγραμμα περιλαμβάνει και αγώνες κωπηλασίας. Η χώρα μας θα μετέχει με 16 κωπηλάτες όπου θα προσπαθήσουν για μια αξιοπρεπή εμφάνιση.

Η αυλαία ανοίγει και στους αγώνες του Πινγκ - Πονγκ όπου οι Κρεάνκα, Τσιόκα, Βλοτινός, Κορδούτης θα προσπαθήσουν να προσθέσουν άλλη μια επιτυχία για τη χώρα μας μετά την έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν από ένα μήνα. Η Ελλάδα εκπροσωπείται και με 2 αθλήτριες, τη Μοίρου και Δάνδουλα.

  • Πανιά για το Μπάρι ανοίγει από σήμερα η ελληνική ομάδα ιστιοπλοϊας που θα λάβει μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες. Χωρίς το Νίκο Κακλαμανάκη στη σύνθεσή της η ελληνική αποστολή μετέχει με 11 ιστιοπλόους και οι κατηγορίες που θα λάβει μέρος είναι: 470, Μιστράλ και Λέιζερ. Οι αγώνες της Ιστιοπλοϊας θα διαρκέσουν από τις 17 - 22 Ιουνίου.
ΕΘΝΙΚΗ ΒΟΛΕΪ
Μαθαίνει τους αντιπάλους της

Γίνεται αύριο η κλήρωση για τα τελικά του Ευρωβόλεϊ ανδρών

Τους αντιπάλους της στα τελικά του Ευρωβόλεϊ '97 θα μάθει αύριο η Εθνική ομάδα των ανδρών. Στο Μπρνο της Τσεχίας γίνεται η κλήρωση για τους δύο ομίλους των τελικών. Στην κληρωτίδα θα μπουν 12 ομάδες. Οι πέντε που πήραν την πρόκριση από το Ευρωβόλεϊ της Αθήνας, που είναι Ιταλία, Ολλανδία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και Ρωσία. Οι πέντε που πήραν την πρώτη θέση στους αντίστοιχους προκριματικούς ομίλους και είναι Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβακία, Ουκρανία και Τσεχία. Τέλος, δύο ομάδες που θα προκριθούν από τον όμιλο - ρεπεσάζ όπου παίρνουν μέρος οι δεύτερες των προκριματικών ομίλων και είναι: Φιλανδία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βέλγιο, Πολωνία. Οι αγώνες του ομίλου - ρεπεσάζ θα γίνουν στα μέσα Ιουλίου. Στην Τσεχία για την κλήρωση του Ευρωβόλεϊ '97 βρίσκεται ο ομοσπονδιακός προπονητής Στ. Καζάζης.

  • Η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών της Σουηδίας θα είναι αντίπαλος της Εθνικής μας στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος 1998, που θα γίνει στην Αθήνα 20 - 22 Δεκεμβρίου. Το σουηδικό συγκρότημα πήρε την πρώτη θέση στον Α' προπροκριματικό όμιλο, αφού στον τελευταίο αγώνα του, που έγινε στο Φάλκοπινγκ, νίκησε 3 - 0 το αντίστοιχο της Δανίας (15 - 6, 15 - 7, 15 - 1).

Ετσι στο J προκριματικό όμιλο της Αθήνας θα λάβουν μέρος οι Εθνικές ομάδες των Ελλάδας, Γιουγκοσλαβίας, Σουηδίας και η 2η του Β' προπροκριματικού ομίλου (Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία), οι αγώνες του οποίου θα γίνουν 27 - 29 Ιουνίου στη Λιλ της Γαλλίας.

ΣΤΙΒΟΣ
Ντοπέ η Ρεντούμη

Με μείον ένα άτομο αναχώρησε για το Μπάρι η Εθνική ομάδα στίβου προκειμένου να λάβει μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες.

Η αθλήτρια των 100μ. εμποδίων Φλώρα Ρεντούμη βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών και αμέσως "κόπηκε" από την υπόλοιπη αποστολή, αφού το Α' δείγμα της υποχρεωτικής αντιντόμπινγκ εξέτασης που είχε υποβληθεί βρέθηκε θετικό. Ας σημειωθεί ότι ζητήθηκε από τους αρμόδιους να γίνει έλεγχος και του Β δείγματος.

Οι αγώνες του στίβου αρχίζουν την Κυριακή και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη.

Στους 4 το μπάσκετ

Πανηγυρική πρόκριση στους τέσσερις του Μεσογειακού τουρνουά μπάσκετ πήρε χτες η Εθνική μας ομάδα που νίκησε την Τουρκία με 60 - 51 στον τελευταίο αγώνα για την Α φάση. Η Εθνική μας ομάδα, που προκρίθηκε πρώτη και αήττητη από τον όμιλό της, αντιμετωπίζει σήμερα την Ισπανία όπου θα διεκδικήσει την πρόκριση στο τελικό. Καλύτερος παίκτης για την Εθνική μας στο χτεσινό παιχνίδι ήταν ο Κικίλιας που σημείωσε 19 πόντους.

ΧΑΝΤ - ΜΠΟΛ

Τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους από το πρωτάθλημα της Α1 θα ξεκαθαρίσουν σήμερα Αθηναϊκός και Αναγέννηση Αρτας που μετέχουν στον 11ο τελικό Κύπελλο χάντμπολ των γυναικών.

Η πρωταθλήτρια ομάδα της Αρτας και ο δευτεραθλητής Αθηναϊκός μετέχουν σήμερα στην πιο μεγάλη γιορτή στο χάντμπολ γυναικών που θα διεξαχθεί στο γυμναστήριο των Ιλισίων στις 18.00.

ΜΠΙΛΙΑΡΔΟ

Ελληνοκορεατικές μονομαχίες στο μπιλιάρδο από σήμερα και ως την Κυριακή στα τραπέζια του "Πιγκάλ" (Πατησίων 318), σε μια συνάντηση τρισπόντων επιπέδου εθνικών ομάδων. Σπάνιο θέαμα υπόσχονται στους φιλάθλους πέντε διάσημοι Κορεάτες, δύο από τους οποίους έχουν τοποθετηθεί στην τέταρτη θέση του Παγκόσμιου Επαγγελματικού πρωταθλήματος 1997, μ' επικεφαλής τον Κιμσούλ Μιν.

Θα τους αντιμετωπίσει η... αφρόκρεμα των ελληνικών τραπεζιών Τρεμούλης, Ράμμος, Πολυχρονόπουλος, Σακκάς. Οι αγώνες θα γίνονται καθημερινά 15.00 - 20.00, ενώ τη Δευτέρα (16/6) οι Κορεάτες θα συναντηθούν με την πρωταθλήτρια Ελλάδας, τον Αμφιτρύωνα Αγ. Βαρβάρας.

Η ΤV

To τηλεοπτικό πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ: 16.30 - 20.30 ΕΤ1 (Αρση Βαρών, Κολύμβηση τελικοί), 23.30 - 24.00.

ΚΥΡΙΑΚΗ: 16.30 - 22.30 ΕΤ2 (Στίβος, Αρση Βαρών, Κολύμβηση, Μπάσκετ (μικρός και μεγάλος τελικός), 23.30 - 24.00 Περίληψη.

ΔΕΥΤΕΡΑ: 16.30 - 21.30 (Σκοποβολή, Κολύμβηση, Αρση Βαρών, Στίβος) 00.20 - 00 40. ΕΤ1 Περίληψη.

ΤΡΙΤΗ: 16.30 - 21.30 ΕΤ1 (Ποδηλασία, Αρση Βαρών, Κολύμβηση, Στίβος) 23.30 - 24.00ΕΤ2 Περίληψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ