ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Ιούνη 1997
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το φακέλωμα αλά "Σένγκεν" αρχίζει από τους δημόσιους υπαλλήλους

Πίσω από το νέο σύστημα μισθοδοσίας των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών μέσω τραπεζών, κρύβεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα που αποφάσισε να προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας κατά γράμμα τις διατάξεις της αντισυνταγματικής, αντεθνικής και αντιλαϊκής Συνθήκης του Σένγκεν

Τους δημοσίους υπαλλήλους και ειδικότερα τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών επέλεξε η "εκσυγχρονιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή - στην πρώτη, αρχική φάση - του ηλεκτρονικού φακελώματος του ελληνικού λαού, που προβλέπεται από την αντισυνταγματική, αντεθνική και αντιλαϊκή Συμφωνία Σένγκεν, την οποία ψήφισαν στις 12.6.1997 οι 114 παρόντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο μηχανισμός που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να φακελώσει τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών - σε πρώτο στάδιο - είναι η πληρωμή των μισθών τους μέσω τραπεζών,που θα αρχίσει από τις 27 Ιούνη 1997.Στους επόμενους μήνες θα επεκταθεί το σύστημα της πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών σε όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους από αυτά φορείς (ΝΠΔΔ), τους ΟΤΑ κλπ.

Αδιάψευστος μάρτυρας, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ηλεκτρονικό φακέλων όλων των δημοσίων υπαλλήλων - και όχι μόνο - υλοποιώντας έτσι τις σχετικές διατάξεις της Συμφωνίας Σένγκεν, η απόφαση με τις οδηγίες για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών μέσω τραπεζών,την οποία υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στις 12 Ιούνη και κοινοποιήθηκε ήδη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για άμεση εφαρμογή.

Στην απόφαση αυτή, που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", μεταξύ των άλλων οδηγιών για την εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών μέσω τραπεζών, αναφέρεται: "Οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών των απεργούντων υπαλλήλων υποχρεούνται να στέλνουν στη Διεύθυνση Δ22 - Μισθολογίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την επομένη από τη λήξη της απεργίας, με τον προσφορότερο τρόπο (FAX κλπ.) κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που απήργησαν, τον αριθμό μητρώου τους, τον κωδικό της υπηρεσίας, το χρονικό διάστημα και τις μέρες της απεργίας ή στάσεις εργασίας του κάθε υπαλλήλου".

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η κυβέρνηση κόβει τους μισθούς των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, για τις μέρες που απεργούν ή κάνουν στάσεις εργασίας. Αυτό γινόταν και μέχρι σήμερα, τόσο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, και όσοι αποφάσιζαν να απεργήσουν γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα πληρώσουν το οικονομικό κόστος.Ομως, οι απεργοί και όσοι αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική με διάφορες μορφές αγώνα δεν ήξεραν ότι, με την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών, θα πληρώνουν και πολιτικό κόστος.Δεν ήξεραν δηλαδή ότι καθώς θα φακελώνονται στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα είναι φακελωμένοι και στα αρχεία των (με τη Συνθήκη του Σένγκεν) των Βρυξελλών

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία του ζητήματος. Οτι δηλαδή με πρόσχημα την αλλαγή του συστήματος πληρωμής των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων - αντί από τις υπηρεσίες τους και τα δημόσια ταμεία μέσω των τραπεζών - που το εμφάνισαν σαν διευκόλυνση, σαν μείωση της γραφειοκρατίας και σαν μέσο για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο - στην ουσία φακελώνουν ηλεκτρονικά ΟΛΟΥΣ τους δημοσίους υπαλλήλους, υλοποιώντας τις αντεθνικές, αντισυνταγματικές και αντιλαϊκές διατάξεις της ΣυνθήκηςΣένγκεν, όπως αξίωσαν τα στρατηγεία των πολυεθνικών της Ευρώπης. Για του λόγου το αληθές θα αναφέρουμε τα εξής δύο στοιχεία:

Πρώτον, μέχρι σήμερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (και κατά συνέπεια η κυβέρνηση) ενημερωνόταν από τους εκκαθαριστές των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου μόνο για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απεργούσαν και το ύψος των αποδοχών που κοβόταν και όχι ονομαστικά για το ποιοι υπάλληλοι απέργησαν.

Δεύτερον, με το νέο σύστημα πληρωμής των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω των τραπεζών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα ενημερώνεται από τους εκκαθαριστές, όχι μόνο για τον αριθμό των υπαλλήλων που απέργησαν και τη μείωση των αποδοχών τους λόγω απεργίας, αλλά και ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι που μετείχαν στην απεργία ή έκαναν στάση εργασίας.Και φυσικά, ελέω Συνθήκης Σένγκεν.

Το μέγεθος του "εκσυγχρονιστικού" φακελώματος, που θα γίνει - ελέω Συνθήκης Σένγκεν - με την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών, φαίνεται αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Με την απόφαση αυτή, για την πληρωμή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών, στον κεντρικό υπολογιστή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δηλαδή στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών), θα συγκεντρώνονται με τις μισθοδοτικές καταστάσεις,μεταξύ άλλων, και τα εξής στοιχεία:

  • Ονομα, επώνυμο, πατρικό όνομα, όνομα συζύγου και πατρώνυμο δημοσίου υπαλλήλου.
  • Βαθμός, κατηγορία, κλάδος και αριθμός μητρώου, για κάθε υπάλληλο.
  • Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), κάθε υπαλλήλου.
  • Υψος ακαθάριστων αποδοχών, κρατήσεις αναλυτικά και το πληρωτέο ποσό για κάθε υπάλληλο, καθώς και τα συγκεντρωτικά ποσά κατά υπηρεσία και συνολικά.
  • Συγκεντρωτική κατάσταση με τις ακαθάριστες αποδοχές του προσωπικού κάθε υπηρεσίας κατά κλάδο και συνολικά.
  • Κατάσταση μεταβολών στη μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων κατά υπηρεσία και αλφαβητική σειρά.
  • Κατάσταση για τα αναδρομικά που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά υπηρεσία και αλφαβητική σειρά.
  • Κατάσταση περικοπής των μισθών, λόγω απεργιών, κατά ΔΟΥ (εφορία) και αλφαβητική σειρά των δημοσίων υπαλλήλων. Μ' αυτό τον τρόπο, θα γνωρίζουν ονομαστικά τους "ανυπάκουους", που αντιστέκονται σε διάφορα αντιλαϊκά μέτρα συμμετέχοντας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όχι μόνο η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (άρα και η εκάστοτε κυβέρνηση), αλλά και οι Βρυξέλλες, καθώς τα στοιχεία αυτά θα μεταφέρονται - στα πλαίσια της Συνθήκης του Σένγκεν - από το κομπιούτερ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  • Κατάσταση για κατασχέσεις και επιστροφές καθώς και για πληρωμές διατροφών κατά ΔΟΥ και αλφαβητική σειρά του κάθε δημοσίου υπαλλήλου.
  • Κατάσταση για ασφαλιστικές εισφορές των Ταμείων, κατά φορέα, ασφαλιστικό ταμείο και αλφαβητική σειρά, κάθε δημοσίου υπαλλήλου.
  • Κατάσταση δανείων, κατά φορέα, ασφαλιστικό ταμείο και αλφαβητική σειρά για κάθε δημόσιο υπάλληλο.
  • Κατάσταση αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης (χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου και χρονοεπιδομάτων) κατά κλάδο και αλφαβητική σειρά. Στην κατάσταση αυτή θα περιλαμβάνονται οι μισθολογικές εξελίξεις που πραγματοποιήθηκαν κλπ.

Με βάση όλα τα παραπάνω αναλυτικά - με εξαντλητικές λεπτομέρειες - στοιχεία, όχι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει καλύτερη εικόνα και θα επιχειρεί μέτρα παραπέρα συμπίεσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών θα ανακαλεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην τάξη, για περιπτώσεις που σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων έδωσε (σ.σ. για μικροπολιτικούς και μικροκομματικούς σκοπούς) μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις.

Διευκρινίζεται ότι όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, με τις οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της πληρωμής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και των εποπτευόμενων απ' αυτό φορέων. Ομως, σύντομα, θα αφορούν ΟΛΟΥΣ τους υπαλλήλους του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (δηλαδή όλων των υπουργείων, των φορέων που εποπτεύονται από τα υπουργεία), καθώς προωθείται η διαδικασία σύναψης ανάλογων συμβάσεων για την πληρωμή της μισθοδοσίας τους μέσω τραπεζών και μέσω του νέου συστήματος πληρωμής των αποδοχών τους του λεπτομερέστατου φακελώματος.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα βιβλία

Του Μ. ΜΕΡΑΚΛΗ

Διάβασα τα τρία βιβλία του Αλέκου Καρυά: "Πτυχές μιας τραγωδίας" (1989. Το 1990 ξαναεκδόθηκε συμπληρωμένο), "Ταξίδι στο χρόνο. Κατοχή και Εμφύλιος"(1990), "Γυμνές αλήθειες. Στις μέρες της οργής και της ανάτασης" (1992).

Στο πρώτο καταθέτει τα βιώματά του από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στα βουνά της νότιας Πίνδου. "Και κυρίως στην Αργιθέα, τον Κόζιακα και την περιοχή Ασπροποτάμου, όταν τ' αντάρτικα τμήματα στο γεωγραφικό αυτό χώρο έπαψαν να υπάρχουν και να δρουν σαν οργανωμένες μονάδες το καλοκαίρι του 1949". Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στο διάστημα από το Μάιο ως τον Οκτώβριο του έτους εκείνου. Οπως το έζησε στην αρχή με άλλους, ύστερα μόνος, μέσα σ' ένα χώρο κι ένα χρόνο εφιαλτικούς, ώσπου πέρασε μαζί μ' έναν ακόμα σύντροφό του στην Αλβανία, για να ζήσει συνολικά εικοσιέξι χρόνια στη Σοβιετική Ενωση. Δικαιολογεί το σημερινό, νεότερον αναγνώστη, που θα σταθεί δύσπιστος σε όσα εξιστορεί για "τότε που στα κακοτράχαλα βουνά της Αργιθέας και του Ασπροπόταμου χάσαμε την αίσθηση του χρόνου και επιζήσαμε, χάρη στ' αγριόχορτα, τις χελώνες και τα βατράχια και χωρίς υπερβολή σε μερικές άμοιρες γάτες που είχαν απομείνει στα ρημαγμένα από τους αντιπάλους μας χωριά". "Ομως όλα, όσο απίθανα κι αν φαίνονται, είναι πέρα για πέρα αληθινά", βεβαιώνει. Υπάρχουν σελίδες μιας υπέρτατης τραγικότητας, όπως όταν αναζητεί τη σκοτωμένη με τους άλλους συντρόφισσα Βέτα ή όταν ανακαλύπτει στις τσέπες ενός αποκεφαλισμένου κορμιού αντάρτη ("γύρω από τη βάση του λαιμού το αίμα δεν είχε πήξει καλά ακόμα") ένα πυκνά πυκνά γραμμένο, σε φύλλο τετραδίου, με μελανί μολύβι, γράμμα στη γυναίκα του (που δεν μπόρεσε να το στείλει... ) και το παραθέτει ("Αγαπημένη μου, τα πράγματα δυσκόλεψαν τρομερά, μας έφαγε η ψείρα και μας θερίζει η πείνα, δεν περνάει ούτε λεπτό που να μη σε θυμάμαι... φοβάμαι μήπως δε σε ξαναδώ, αν μου συμβεί κάτι κακό να προσέχεις το χρυσό μας το παιδί... παρακαλάω το Θεό να πάρεις το γράμμα μου, αμφιβάλλω όμως... ").

Στο βιβλίο του 1992 ο συγγραφέας ομολογεί πως τρεις συγκλονισμούς δοκίμασε στη ζωή του. "Οταν στον κακοτράχαλο Κόζιακα σκοτώθηκε η Βέτα κι έμεινα μόνος. Μέσα στ' απέραντα δάση. Τις χαράδρες και τα φαράγγια. Παρέα μόνο με το δικό μου ίσκιο. Τους λύκους κι όλα τ' αγρίμια". Αυτή ήταν η πρώτη φορά. Η δεύτερη ήταν, όταν έμαθε με γράμμα του Γιώργη Τρικαλινού πως σκοτώθηκε (κοντά στην Πάνω Κερασιά του Πηλίου, Απρίλη του 1950) η Φόνη Γριμπογιάννη, "εξαίρετη και λαμπρή αγωνίστρια από επαναστατική οικογένεια". Και η τρίτη και χειρότερη ήταν τη βραδιά που είδε να καταλύεται και τυπικά το σοβιετικό κράτος. "Στάθηκε αδύνατο να κλείσω μάτι. Στριφογύριζα στο δωμάτιό μου όπως οι παλαβοί στο προαύλιο του τρελοκομείου". Συλλογίζεται τις εκατόμβες που προσφέρθηκαν, για να θεμελιωθεί ένας δίκαιος κόσμος. Και δεν είναι διατεθειμένος να ικανοποιηθεί με εύκολες απαντήσεις, - που είναι και σαν ασέβεια στη μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων, - πως οι "αντεπαναστατικές" δυνάμεις, μόνες, έριξαν το σοσιαλισμό. Αξίζει να συνεχίσω.

Κειμενολεζάντα

Αν το άρθρο 15 της συγκεκριμένης απόφασης, του υφυπουργού Οικονομικών, για τη λεπτομερή καταγραφή στοιχείων των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που απεργούν ή μετέχουν σε στάσεις εργασίας, δεν αποτελεί άγριο φακέλωμα στα πλαίσια της Συνθήκης του Σένγκεν, τότε τι είναι;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ