ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Ιούνη 1997
Σελ. /49
ΚΕΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

λ9

Στις 19 Ιούνη συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο της ΔΑΦΝΗΣ Αξιώτη ΠΟΛΥΜΕΡΙΔΟΥ.Γεννήθηκε το 1908 στην Καρωτή Διδυμότειχου Εβρου. Αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία.

Επαναπατρίστηκε τον Ιούνη του 1980.

Πέθανε στις 19 Ιούνη 1987.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Πάνω Ζωγράφου, 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ και 5.000 δρχ. στο "Ενημερωτικό Δελτίο" της ΠΕΕΠΠ.

Τα παιδιά της Χρυσούλα και Γιώργος Πολυμερίδης

λ9

Στη μνήμη της αγαπημένης μας ΚΙΚΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗ,που έφυγε από κοντά μας τον περασμένο Μάη, προσφέρουμε 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μια ευγενική φυσιογνωμία, ένας δραστήριος άνθρωπος, που στάθηκε πάντα κοντά στους αγώνες του λαού, έφυγε από τη ζωή, αγαπημένη από συγγενείς και φίλους.

Ο σύντροφός της Κώστας Κουλούρης

Η αδελφή της Αντωνία

λ9

Ενας χρόνος πέρασε από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας και αξέχαστος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ.Γεννήθηκε το 1921 στο Κηπουργιό Γρεβενών. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ το Μάρτη του 1943 και τον Ιούλη του ίδιου χρόνου βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι του σε μάχη. Ονομάστηκε ανθυπασπιστής.

Μετά τη Βάρκιζα κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Πιάστηκε και στάλθηκε στα Γιούρα, μεταφέρθηκε αργότερα στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε ως το 1950.

Συνεπής και αταλάντευτος στα ιδανικά του, παρέμεινε μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του και αγωνιζόταν από τις γραμμές του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΕ του ΚΚΕ 50.000 δρχ. και 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Η σύζυγός του Στεργιανή Βαρσάμη

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

λ9

Ο αντιστασιακός Κώστας Καλατζής από τον Ωρωπό Πρέβεζας πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη των παρακάτω αγωνιστών:

Του ΠΑΝΟΥ ΝΑΣΤΟΥΛΗ (Τσούκα) (φωτογραφία) από τον Ωρωπό, αντάρτη του ΕΛΑΣ και λοχαγού του ΔΣΕ. Εζησε 41 χρόνια στην Τασκένδη.

Των ΕΠΟΝιτών του 24ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που δολοφονήθηκαν το Σεπτέμβρη του 1944, στην Παργινόσκαλα Πρέβεζας από ΕΔΕΣίτες.

Του ΜΗΤΣΟΥ ΚΥΡΛΑ,στελέχους του ΚΚΕ και καπετάνιου του 24ου Συντάγματος.

Των ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΥΡΛΑ,ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (επιτρόπου λόχου), ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΣΑΝΤΟΥΛΑ,ΤΑΚΗ ΛΕΛΟΒΙΤΗ,ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΕΛΟΒΙΤΗ,μαχητή του ΔΣΕ στο τμήμα του Νίκου Παλιούρα, που σκοτώθηκε την άνοιξη του 1947 στο χωριό Μελάτες στα Τζουμέρκα.

λ9

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΟΒΑΡΟΥ,που πέθανε πριν από ένα χρόνο, η οικογένειά του πρόσφερε στη ΝΕ Πρέβεζας 10.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο του πατέρα μας, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΒΡΙΔΗ,μέλους του ΚΚΕ από την Πλατανιά Κιλκίς.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΜΕΛΠΟΜΕΝΗΣ ΓΑΒΡΙΔΗ,προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Γρηγόρης, Μαγδαληνή

Ευστάθιος και Αννα

λ9

Στη μνήμη του φίλου ΚΩΣΤΑ ΓΟΥΛΑ,μέλους του ΚΚΕ από Αν. Φραγκίστα Αιτωλοακαρνανίας, προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιώργος Παπαδόπουλος

λ9

Σήμερα, 22 Ιούνη συμπληρώνονται 4 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΗ,από τον Αγιο Κωνσταντίνο Σάμου. Στην Κατοχή, πολύ νωρίς εντάχθηκε στο ΕΑΜ και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Μετά την Απελευθέρωση κυνηγήθηκε και αναγκάστηκε να βγει στο βουνό και να ενταχθεί στις γραμμές του ΔΣ Σάμου. Αν και τραυματίας, παρέμεινε ως το τέλος του εμφύλιου. Ακολούθησαν φυλακές και εξορίες. Τις ίδιες ταλαιπωρίες πέρασε και στη διάρκεια της εφτάχρονης χούντας.

Με τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση των οργανώσεων του ΚΚΕ στη Σάμο. Ηταν στέλεχος της Νομ. Επιτροπής Σάμου.

Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του παρών στους λαϊκούς αγώνες και άφησε κληρονομιά στους νέους το ήθος και τον ακέραιο αγωνιστικό χαρακτήρα του.

Τα μέλη της ΝΕ Σάμου

λ9

Στις 16 Ιούνη 1949 εκτελέστηκε ο αγαπημένος μας αδελφός και αγωνιστής ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, στην ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης 5.000 δρχ. Μένη και Νίκος Αγαθίας, Μερόπη και Θεμιστοκλής Δεμοίρης 5.000 δρχ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας αδελφού ΚΩΣΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 15.000 δρχ. στη ΝΕ Χανίων.

Οικογένεια Ιωάννη και Δήμητρας Νταγκουνάκη

* * *

Στις 3 Ιούνη 1997, έπειτα από μακροχρόνια αρρώστια, πέθανε ο ανταρτοεπονίτης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΩΤΟΣ από το χωριό Καρίτσα Ιωαννίνων.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη των συγχωριανών μου που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για καλύτερες μέρες, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", του οποίου ο Θ. Ζώτος ήταν τακτικός αναγνώστης.

Ελ. Πατσιάς

λ9

Συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ,μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του Παναγιώτα Μαυρή προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νεάπολης Πειραιά.

λ9

Στη μνήμη του συζύγου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΩΡΗ,ο οποίος πέθανε στις 7 Ιούνη 1997 και κηδεύτηκε στις 9 του μήνα στο Νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου, προσφέρω 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου.

Ξανθίππη Τσώρη

* Επίσης στη μνήμη του Δημήτρη Τσώρη πρόσφεραν: Τα αδέρφια του Λιλή, Γιώργος 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε. Ο Νίκος Δάνος 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ. Τα ανίψια του Βιβή - Τάσος - Στέλιος - Λένα 30.000 δρχ. στην ΠΕΑΕΑ. Συνδημότες του, μέλη της Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης Παλαιού Φαλήρου, 20.000 δρχ. αντί για στεφάνι στον τάφο του.

* * *

Η Τασούλα Σκαγιά πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παλαιού Φαλήρου, 10.000 δρχ. στη μνήμη των αγωνιστών που πέθαναν πρόσφατα: ΣΑΒΒΑ ΑΙΣΙΟΠΟΥΛΟΥ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΩΡΗ και 10.000 δρχ. επίσης στο ΚΚΕ στη μνήμη των αδελφών της και του συζύγου της.

λ9

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΕΒΔΟΣ,που πέθανε και θάφτηκε στο Νεκροταφείο του Βύρωνα στις 6 Ιούνη 1997, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Παραρτήματος Βύρωνα της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρός του. Από τα ιδρυτικά μέλη της ΕΠΟΝ στην κατοχή, πιάστηκε και κακοποιήθηκε βάναυσα. Τραυματίστηκε στα Δεκεμβριανά σε μάχη με Αγγλους στο Βαθρακονήσι περιοχής Παγκρατίου. Κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του, μετά την Απελευθέρωση και για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, στάλθηκε στο Μακρονήσι.

Στη μνήμη του και αντί για λουλούδια στον τάφο του, ο συνεργάτης του στο Παράρτημα Βύρωνα Μιχάλης Μπούρμπουλας πρόσφερε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη". λ9

"Δεν ήταν μάνα δεν ήταν φίλη

ούτε γυναίκα, ούτε αδερφή

ήταν συντρόφισσα στον αγώνα

για μια ολόκληρη ζωή".

Ο λόγος για τη ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Λεκάκου - ΜΑΡΓΙΟΛΗ,που πέθανε στις 20 Απρίλη 1997 σε ηλικία 76 χρόνων.

Στη μνήμη της προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Σωτήρης και Γεωργία Μαργιόλη

ΜΝΗΜΕΣ (Γιά 22.6. Κυριακή)

ΜΝΗΜΕΣ (Γιά 22.6. Κυριακή)

λ9

Εφυγε στα 65 της χρόνια στις 26 Φλεβάρη 1997, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο και βύθισε στο πένθος τους συγγενείς και γνωστούς της, η αγωνίστρια ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ.Ηταν σύζυγος του Μιλτιάδη Παπαδάκη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος βαριά άρρωστος γυρίζοντας από την εξορία στη Γιούρα, όπου τον έριξε η χούντα, πέθανε στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Η Ιωάννα στάθηκε πάντα αγωνιζόμενη δίπλα στον άντρα της. Πριν από το πραξικόπημα της 21.4.67 δούλευε στην ΕΔΑ Παγκρατίου. Στην εφταετία της χούντας από την πρώτη μέρα πήρε μέρος στην αντιδικτατορική πάλη. Βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της τα στελέχη του ΚΚΕ που συγκρότησαν την ΚΟ Αθήνας και τον παράνομο μηχανισμό. Χρησιμοποιήθηκε ως σύνδεσμος στην παράνομη δουλιά, ως διακινητής του παράνομου Τύπου κλπ.

Μετά την πτώση της χούντας βοήθησε στη δουλιά της ΚΟ Παγκρατίου.

Απλή γυναίκα του λαού και αγαπητή στο χώρο της, έμεινε πιστή οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ, πιστή στα μεγάλα μας ιδανικά, ως την τελευταία της πνοή. Ηταν φανατική αναγνώστρια του "Ριζοσπάστη".

Στη μνήμη της και αντί για στεφάνι στο νωπό ακόμα τάφο της, μια μικρή προσφορά 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ με την υπόσχεση ότι δε θα την ξεχάσουμε ποτέ.Χρυσούλα Γκόγκογλου

Γιώργης Μωραϊτης

* * *

λ9

Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια από τότε που η ΕΛΕΝΗ μας, έφυγε από κοντά μας.Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πλατείας Αττικής - Βικτώριας, 100.000 δρχ.

Οι γονείς της, Αγγελος και Ελπινίκη Ηλιοπούλου

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Γιά 22.6. Κυριακή)

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ (Γιά 22.6. Κυριακή)

Σήμερα, Κυριακή 22 Ιούνη στις 10.15 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Πειραιά γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΨΑΡΑΚΟΥ

Εφηβος εντάχθηκε στον αγώνα, συνδικαλιστής στο σωματείο καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου, γιά τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του φυλακίστηκε,

εξορίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ως το θάνατό του, έμεινε πιστός στα ιδανικά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη", 10.000δρ. Η σύζυγος και τα παιδιά του.

Επίσης στη μνήμη του Ν.Ψαράκου ο φίλος και σύντροφός του Π. Οικονομάκης πρόσφερε 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ