ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανθυγιεινή κυβέρνηση

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στα νοσοκομεία ξεκινάνε. Ακόμα κι οι γιατροί κ. Σημίτη, δεν αρέσκονται στον εκσυγχρονισμό (σα δεν ντρέπονται ολόκληροι επιστήμονες).

***

Αλλά τα 'χουμε πει. Συνηθισμένο φαινόμενο. Ζούμε σε μια χώρα που δε δέχονται μια γερή λιτότητα σήμερα, για να μπορέσουν στο μέλλον να οικοδομήσουν τη... νέα λιτότητα του αύριο!

***

ΑΦΗΣΤΕ βρε παιδιά τη γυναίκα. Αφού δε θέλει να κάνει δηλώσεις, δεν την ενδιαφέρει να ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα στο ΠΑΣΟΚ. Γενικώς δε θέλει δημοσιότητα. Με το ζόρι δηλαδή;

***

Φυσικά για τη Δήμητρα λέμε, που δεν την αφήνουν σε χλωρό κλαρί. Τώρα βέβαια, πώς γίνεται και κυριολεκτικά όπου δει μικρόφωνο πάει και τρακάρει, τι να πει κανείς. Τα συμπεράσματα δικά σας...

***

ΠΡΟΣ άπαντες του μετεωρολόγους. Αυτή η ιστορία με την "υποχώρηση του καύσωνα" και τον ερχομό κύματος δροσιάς, έχει καταντήσει... "αριστερό Μάαστριχτ"!

***

Ολο λόγια αισιοδοξίας, ενώ εμείς καιγόμαστε! Τώρα βέβαια, έχετε κι εσείς τα δίκια σας. Διότι η επιστήμη μπορεί να προβλέψει τι γίνεται στην ατμόσφαιρα, τη στρατόσφαιρα και τα σύννεφα τα οποία έχει δημιουργήσει η φύση.

***

Πώς να προβλέψει όμως τι καιρό θα κάνει στην Ακαδημίας, την Ομόνοια και την Πλατεία Συντάγματος που έχουν δημιουργήσει οι εκάστοτε υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ των τελευταίων πενήντα χρόνων.

***

Μια φορά ας μην λέμε και πολλά λόγια, γιατί μπορεί να του 'ρθει του Αβραμόπουλου να κατασκευάσει τίποτε ομπρέλες με περίμετρο 12 χιλιομέτρων, ώστε και θόρυβο να δημιουργήσει και τους δημοτικούς φόρους να ανεβάσει...

***

ΧΑΟΣ στο Συνασπισμό το Σαββατοκύριακο για το γνωστό και σύνηθες θέμα της Κεντροαριστεράς. Αιντε και τη βγάλανε πάντως την απόφαση για καταδίκη της συμμετοχής στελεχών σε "σημιτικά" δίκτυα και οργανισμούς. Ετσι και δεν υπακούσουν τα στελέχη τι θα κάνει ο πρόεδρος;

***

Θα τους βάλει να γράψουν εκατό φορές, "Δε θα ξανακάνω επαφή με το Σημίτη";

Γιατί δεν "προσχωρούν" στο ΠΑΣΟΚ;

Είναι αλήθεια ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν έχει να προτείνει κάποια "εναλλακτική πολιτική" απέναντι στη νεοφιλελεύθερη που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές και ηγετικά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην κρύβουν το θαυμασμό τους προς την πολιτική της κυβέρνησης. Ιδού τι είπε ο Β. Μαγγίνας στην "Αυριανή" για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης:

"Ασφαλώς χρειάζεται να έχουμε περισυλλογή και σύνεση στην εισοδηματική μας πολιτική. Νομίζω όμως πως αυτό το κάνει η κυβέρνηση και δε χρειάζεται να κάνει κάτι περισσότερο (!). Εκείνο που έχει αξία είναι να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό για να διατηρήσουμε το καλό σε γενικές γραμμές επίπεδο που έχει κατακτήσει ο λαός μας στις τελευταίες δεκαετίες" (!).

Φαίνεται ότι κάποιοι στη ΝΔ αναζητούν το "χαμένο" ρόλο τους μέσω της στήριξης, ανοιχτής ή ελάχιστα συγκαλυμμένης, στην πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Αλλά γιατί δεν προσχωρούν ανοιχτά στο ΠΑΣΟΚ να τελειώνουμε; Ετσι κι αλλιώς "έχουν κλείσει" ως αντιπολίτευση.

Η διαφθορά και οι εκλογές

"Δεν πρόκειται να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές, σύντροφοι", διαπίστωσε όλο αγωνία ο Γ. Καψής, μιλώντας στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί, όπως είπε, κάθε μήνα "κλείνουν 2.600 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η διαφθορά έχει φτάσει μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, μέχρι τον τελευταίο δασοφύλακα"...

Την ίδια στιγμή, όμως και με αφορμή τα περί "διαφθοράς", ακούστηκε το εξής σχόλιο από "σύντροφό" του, που καθόταν στις τελευταίες σειρές: "Αρα, θα τις κερδίσουμε τις εκλογές"..!

Ανεργία και γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις

Στην εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, για τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις, υπάρχει και ένα αποκαλυπτικό στοιχείο, που λέει πως "στην περίοδο 1990 - 1994 απωλέσθηκαν στον κλάδο της μεταποιητικής (σ.σ. δηλαδή των βιομηχανικών εργοστασίων που λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο) το 30% των θέσεων εργασίας".

Πρόκειται για μια αποκαλυπτική ομολογία, που δείχνει πως η συγκεκριμένη πολιτική, που εφαρμόζεται με παραλλαγές σε γαλάζιο και πράσινο χρώμα, έχει σαν συνέπεια - εκτός των άλλων - το μαράζωμα της ελληνικής βιομηχανίας, την παραγωγική υποβάθμιση της χώρας, τις μαζικές απολύσεις στα εργοστάσια και, άρα, και την αλματώδη άνοδο της ανεργίας. Ομως, ενώ στο κείμενο της έκθεσης υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη που είχαν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας το 1995, το 1996 καθώς και προβλέψεις για την πορεία τους μέχρι το 1999, τα στοιχεία για την απώλεια θέσεων εργασίας στη μεταποιητική βιομηχανία, σταματούν στο 1994. Γιατί άραγε; Τι θέλει να κρύψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας; Αν θέλει να κρύψει το γεγονός ότι η γαλάζια και πράσινη λιτότητα είναι ίδιες (αφού οι απώλειες θέσεων εργασίας συνεχίστηκαν και στην περίοδο 1994 - 1996 που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ), μάλλον δε θα τα καταφέρνει. Γιατί οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα της ανεργίας και των μαζικών απολύσεων. Και αυτή η πραγματικότητα, δεν κρύβεται ούτε εξωραϊζεται με αλχημείες και απόκρυψη των στοιχείων.

Ο... υπάλληλος

Το μάθαμε καθυστερημένα, αλλά νομίζουμε ότι η δημοσίευσή του είναι σκόπιμη. Μιλάμε, για τον Π. Σκοτεινιώτη, νομάρχη Μαγνησίας, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο να προωθεί - με ιδιαίτερη μάλιστα επιμονή - τον καινούριο θεσμό - καρμανιόλα των εργατικών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, αλλά αναρμόδιο, για να δέχεται και να παίρνει θέση στα αιτήματα των εργαζόμενων του Βόλου και των φορέων τους. Θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο και ικανό, για να κρίνει και να κατακρίνει μια κινητοποίηση εργατικών σωματείων της περιοχής, ως "κομματική συγκέντρωση, με πολιτικές σκοπιμότητες", αλλά αναρμόδιο να παραλάβει και να πάρει θέση για την καταγγελία του "κοινωνικού διαλόγου" από τους εργαζόμενους.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο νομάρχης Μαγνησίας θεωρεί τον εαυτό του αρμόδιο, για να προωθεί την κυβερνητική, αντεργατική πολιτική στην περιοχή, αλλά αναρμόδιο, ακόμη και για την παραλαβή των λαϊκών καταγγελιών. Για όλα τα δεύτερα, ο κ. νομάρχης παραπέμπει στον πρωθυπουργό.

Ισως, έτσι να έχει καταλάβει το ρόλο του. Απλά και μόνο, ως ενός πειθαρχικού και ανεύθυνου υπαλλήλου της κεντρικής εξουσίας. Καιρός να το καταλάβουν και όσοι τον εξέλεξαν σ' αυτή τη θέση.

Πολύ ωραία η "αριστερή" τοποθέτηση του "αριστερού" Γ. Αρσένη για την "αριστερή" ανάπτυξη στα πλαίσια του "αριστερού" Μάαστριχτ, όπως διατυπώθηκε στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. "Πρέπει να συνεχίσουμε χωρίς χαλάρωση" τη σταθεροποιητική μας πολιτική, όπως ξεκίνησε το 1993, είπε ο υπουργός...

Εν αναμονή του "χρίσματος"

Καταπληκτική για την υποτέλειά της η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας την προσβλητική και απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την κυριαρχία των Ιμίων. Ιδού τι βρήκε να πει ο Κ. Καραμανλής: "Η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης και μάλιστα με τη γνωστή παλινωδία, δεν ικανοποιεί" (!). Αλήθεια, ποιους και γιατί δεν ικανοποιεί; Αυτό δεν το απαντά σκόπιμα και συνειδητά βέβαια ο πρόεδρος της ΝΔ. Δεν περιμέναμε φυσικά να καταγγείλει τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ και τα σχέδιά τους για τη διχοτόμηση του Αιγαίου... αλλά να μη βρει ούτε μια λέξη για τις γκρίζες ζώνες που δημιουργούν στο Αιγαίο, παρά τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που υπάρχουν; Μήπως έτσι πιστεύει ότι θα εξασφαλίσει μια ώρα νωρίτερα τις ευλογίες και το χρίσμα των ΗΠΑ για την πολυπόθητη πρωθυπουργία; Μάλλον θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο και να φτάσει στα επίπεδα των δημοσίων "ευχαριστιών" του Κ. Σημίτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα

Να είναι η τελευταία φορά που θα βρεθώ στην ανάγκη να εξηγήσω ποια είναι η αναπτυξιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, είπε με οργισμένο ύφος προς τους "συντρόφους" του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ανεβαίνοντας στο βήμα της Συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Είναι απαράδεκτο να μην τη γνωρίζετε, είπε. Είναι σαν να μη γνωρίζει κάποιος την πολιτική του κόμματος για τα Ιμια, συμπλήρωσε...

Πράγματι. Δεν μπορούσε να βρει καλύτερο παράδειγμα ο άνθρωπος. "Φαλκονέρα" και το ένα, "φαλκονέρα" και το άλλο...

Αντιθέσεις

Ζέστη φρικτή

αφόρητη

και δες

το φουκαριάρη

δε φτάνει

που τον στρίμωξαν

σ' ένα κλουβί - "δυάρι",

του έχουνε

στη μέση του

κι ένα σφιχτό

"ζωνάρι"!

Ζέστη φρικτή,

αφόρητη,

άλλες τώρα

εικόνες,

οι λίγοι

με τους κήπους τους,

τα γιοτ,

τις σπιταρόνες,

ανέγγιχτοι

από "καύσωνες" κι ελεύθεροι

από "ζώνες"!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ