ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
CIA κατά ΤΣΕ

2ο ΜΕΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Βολιβία ενημερώνει την Ουάσιγκτον

Οι μάχες στις 23 του Μάρτη και 10 του Απρίλη προκάλεσαν στο στρατό 18 θανάτους, 9 τραυματισμούς, 40 αιχμαλωσίες και άφθονες απώλειες σε πολεμοφόδια, τρόφιμα και όπλα.

Οι αναφορές των μυστικών υπηρεσιών της Βολιβίας αναγνώρισαν τις αδυναμίες του στρατού τους, τόσο στον τομέα των επιχειρήσεων, όσο και στη διοίκηση. Σημείωσαν ότι το ηθικό του στρατεύματος ήταν πολύ πεσμένο και τα σχόλια των αξιωματικών, οπλιτών και στρατιωτών που είχαν συλληφθεί και απελευθερωθεί από τους αντάρτες, μετέδιδαν αποθάρρυνση, ηττοπάθεια και ανικανότητα, πράγμα που δημιούργησε μια κατάσταση ψύχωσης και τρόμου. Πρόσθεταν ότι δε θα ήταν εύκολο να εξοντωθούν οι αντάρτες, γιατί επρόκειτο για μια πειθαρχημένη και εμπειροπόλεμη οργάνωση, που μπορούσε να έχει εσωτερικά την υποστήριξη των διανοούμενων, των λεγόμενων μοβιμιεντίστας, κινηματιστών, - δηλαδή μελών του Κόμματος του Εθνικιστικού Επαναστατικού Κινήματος που βρισκόταν στην αντιπολίτευση - των δασκάλων, των αγροτών, των φοιτητών και των μεταλλωρύχων. Επρόκειτο για τμήματα που ο επαναστατικός αναβρασμός τους ήταν προφανής. Στις αναφορές αυτές εκφραζόταν η δυσπιστία προς τους στρατιωτικούς εκείνους, που, λόγω επαγγελματικής τάξης αμφισβητούσαν την ενεργή συμμετοχή των Βορειοαμερικανών, επειδή τη θεωρούσαν μειωτική για το κύρος και την αξιοπρέπεια των στρατιωτικών θεσμών.

Η σύγχυση και ο φόβος κυρίευσαν τον Μπαριέντος και τους πιο στενούς του συνεργάτες. Ο Ντάγκλας Χέντερσον, πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λα Πας, επιβεβαίωσε προσωπικά στον πρόεδρο Λίντον Μπ. Τζόνσον ότι είχαν εγκατασταθεί"κομμουνιστές αντάρτες στα δάση της Βολιβίας". Οι ανησυχίες του πάρθηκαν σοβαρά υπόψη.

Οι πρώτες ενέργειες της CIA ενάντια στο αντάρτικο του Νιακαουάσου

Η παρουσία του Τσε στη Βολιβία ανάγκασε τη CIA να σταματήσει την εκστρατεία που είχε αρχίσει ενάντια στους βασικότερους ηγέτες της κουβανικής επανάστασης σε σχέση με την εξαφάνιση του Τσε.

Στη συκοφαντική προπαγάνδα της, η CIA χρησιμοποίησε τους πράκτορες και συνεργάτες της, εξαγόρασε δημοσιογράφους, εκβίασε μια σειρά άλλους και επωφελήθηκε από το μονοπώλιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τους δικούς της σκοπούς. Εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικές εκπομπές και οι αντεπαναστατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με έδρα το Μαϊάμι, μετέδιδαν πολλές συνεντεύξεις από ανθρώπους που για διάφορους λόγους είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Κάποιοι απ' αυτούς ήταν πληρωμένοι και άλλοι καθοδηγούμενοι απ' τους ίδιους. Ολοι διαβεβαίωναν ότι ο Τσε είχε δολοφονηθεί στην Κούβα.

Λόγω της αφθονίας των συκοφαντικών πληροφοριών γύρω από το θέμα, κατάφεραν να συμπεριλάβουν άτομα εύπιστα, στοιχεία με λίγο επαγγελματισμό και άτομα καλής θέλησης που βρίσκονταν σε σύγχυση. Ενώ εξελισσόταν αυτή η εκστρατεία, το μονοπώλιο της ενημέρωσης αποσιωπούσε τις ειδήσεις που προέρχονταν από την Κούβα.

Η CIA έκρυβε την παρουσία του Τσε στο Νιακαουάσου, μέχρι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να αντιμετωπιστεί το πισωγύρισμα που είχε πάθει αυτό το όργανο της κατασκοπίας από το γεγονός ότι ο Τσε είχε καταφέρει να μπει στη χώρα, χωρίς να τον εντοπίσουν, παρά τα μεγάλα μέσα που χρησιμοποιούσαν γι' αυτό το σκοπό. Το αντάρτικο εγκαταστάθηκε μπροστά στα μάτια τους. Μια νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης θα έπρεπε να αντικαταστήσει την προηγούμενη.

Τον Απρίλη του 1967, οι βορειοαμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έστειλαν στη Λα Πας και στις ζώνες των ανταρτών σημαντικές ομάδες από αξιωματούχους και πράκτορες, ανάμεσά τους και ειδικούς στην παραπληροφόρηση και τον ψυχολογικό πόλεμο, που άρχισαν αμέσως να κινητοποιούνται για να απομονώσουν το αντάρτικο κίνημα από τις πόλεις. Γι' αυτό προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις, σε ελέγχους των εισόδων στη χώρα, σε εξακρίβωση στοιχείων των ξένων που βρίσκονταν στη χώρα, ενώ επεξεργάστηκαν ένα σχέδιο για να αποκεφαλίσουν το δίκτυο υποστήριξης στις πόλεις και ίδρυσαν στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Ο έλεγχος των βορειοαμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αυξήθηκε. Από τη μια μεριά προετοίμαζαν βιαστικά τους αξιωματικούς της Βολιβίας και από την άλλη διεύθυναν άμεσα τις ειδικές επιχειρήσεις. Εστειλαν νέους πράκτορες στη Βολιβία, μερικοί απ' αυτούς ήταν κουβανικής καταγωγής με ψευδώνυμα, που συστήνονταν σαν ορκωτοί λογιστές και χρηματιστές σε ιδρύματα και βορειοαμερικανικές εταιρίες.

Πολλοί απ' αυτούς τοποθετήθηκαν στις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες και στο υπουργείο Εσωτερικών της Βολιβίας, όπως οι Χοσέ Ινοχόσα, Εδουάρδο Γκονσάλες, Μιγέλ Νάπολες Ινφάντε, Φέλιξ Ράμος Μεδίνα, Χούλιο Γκαμπριέλ Γκαρσία, Αουρέλιο Ερνάντες, Λουίς Σουάρες και Μάριο Γκονσάλες.

Ο σταθμός της CIA στη Λα Πας ενισχύθηκε, δούλεψαν εκεί οι Τσαρλς Λανγκάλις, Ρόμπερτ Στίβενς, Ουίλιαμ Κιούλγκαν, Χιούγκο Μάρεϊ, Ουίλιαμ Ουόκερ, Τζον Μάιλς, Μπέρντελ Μέρελ, Τζον Χ. Κορ, Στάνλεϊ Σέπαρντ, μεταξύ άλλων και σαν αρχηγός του σταθμού ο Τζον Τίλτον. Στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη Κοτσαμπάμπα, δούλευαν οι Τόμας Νίξον, Τίμοθι Τάουελ κι ο Τζον Μάιστο.

Οι πράκτορες της CIA Φέλιξ Ράμος και Εδουάρδο Γκονσάλες στάλθηκαν στις ζώνες των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Υπεύθυνο των ανακρίσεων και των αρχείων διόρισαν τον Αουρέλιο Ερνάντες. Ο Χούλιο Γκαμπριέλ Γκαρσία ήταν ο αρχηγός του τεχνικού τμήματος, που εγκαταστάθηκε σε δικό του σπίτι, ιδιοκτησία της κυρίας Αλμπερτίνα ντελ Καστίγιο, στην οδό Γκρεγόριο Ρέινολντς αριθ. 2904, στη Λα Πας, που είχε νοικιάσει ο μηχανικός μεταλλείων Δημήτρης Μεταξάς Γκάλες και η σύζυγός του Αγαθή Σουλιώτη, με άδεια παραμονής εξωτερικού που είχε εκδοθεί στη Σπάρτη, στην Ελλάδα, με αριθμό 20385. Απ' τη δική του μεριά, ο πράκτορας της CIA Μιγέλ Νάπολες Ινφάντε δούλεψε στην επεξεργασία των στοιχείων του τύπου, όπως και στην αντικατασκοπία.

Η CIA καθιέρωσε αυστηρό έλεγχο στις λίστες επιβατών των διαφόρων αεροπορικών εταιριών και σε όλους τους ξένους που έμεναν σε ξενοδοχεία, τόσο στα πολυτελείας, όσο και στα λαϊκά, σε καταλύματα ξενώνες και πανσιόν, τα γνωστά τάμπος, που χρησιμοποιούνταν γενικά από ανθρώπους πολύ χαμηλών εισοδημάτων. Οι ύποπτοι συλλαμβάνονταν και ανακρίνονταν. Σε διεθνές αεροδρόμιο της Λα Πας και στα σύνορα, όλοι οι ταξιδιώτες ελέγχονταν από πράκτορες της CIA.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ 3ο ΜΕΡΟΣ

ΚΟ ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντλούμε δύναμη από τους αγώνες σας

Εκδήλωση τιμής για τη μεγάλη προσφορά των τριών βετεράνων κομμουνιστών του Ρέντη

Ετσι όπως μόνο οι κομμουνιστές ξέρουν να τιμούν τα άξια παιδιά τους, τίμησαν οι κομμουνιστές του Ρέντη, προχτές Κυριακή πρωί, στο Δημαρχείο της πόλης, τους 3 βετεράνους κομμουνιστές Κώστα Γαρνέλη, Βασίλη Μπαρδούνια και Μίλτο Πελώνη.Σε μια σεμνή, πλημμυρισμένη από συναισθήματα και ανθρωπιά, εκδήλωση, σαν ελάχιστο δείγμα της μεγάλης προσφοράς, τους απονεμήθηκε από την ΚΟ Ρέντη αναμνηστική πλακέτα.

"Τα 65 χρόνια φυλακής, εξορίας και παρανομίας, καθώς και οι 3 φορές σε θάνατο καταδίκες σας, λένε πολλά", θα τονίσει ο γραμματέας της ΚΟ Ρέντη, Κ. Κυριακού.Και θα συνεχίσει: "Είστε ανάμεσα στους πολλούς, στις χιλιάδες συναγωνιστών και συντρόφων, που έταξαν τον εαυτό τους, τη ζωή τους στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ειρήνης, της προκοπής του λαού, της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Σήμερα αναγνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε με μεγάλη υπερηφάνεια τους αγώνες σας αυτούς και αντλούμε δύναμη από το προσωπικό σας παράδειγμα".

Αυτή η εκδήλωση τιμής ήταν μια ευκαιρία να ξαναζήσουν οι παλιότεροι, αλλά και να μάθουν οι νεότεροι την ιστορία του ΚΚΕ, δηλαδή τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. "Αυτήν την ιστορία, που όπως είπε στο σύντομο χαιρετισμό της η Γ. Κονταξιδάκη,μέλος του ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ, την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, δε μας την είπαν στο σχολείο και δε θα μας την πουν, δεν τη διαβάσαμε στα βιβλία και ούτε πρόκειται, γιατί η γνώση αυτής της ιστορίας μπορεί να οδηγήσει τη νεολαία στους επικίνδυνους - για την άρχουσα τάξη - δρόμους της αντίστασης, της στράτευσης στο ΚΚΕ, να διεκδικήσει το σοσιαλιστικό μέλλον της".

Οι πιο "δυνατές" στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν ο Β. Μπαρδούνιας (55 χρόνια μέλος του Κόμματος, με 25 χρόνια εξορίες, φυλακές και ζωή στην παρανομία) αναφέρθηκε στην πολυτάραχη ζωή του και τόνισε ότι άρχισε να γίνεται άνθρωπος και να σκέφτεται από τη στιγμή που μπήκε στο ΚΚΕ. Για να κλείσει λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτό που μένει σαν συνείδηση στα τόσα χρόνια αγώνα και δράσης, είναι ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει, αυτός που χάραξε ο μαρξισμός - λενινισμός και το ΚΚΕ στην Ελλάδα". Και ο Μ. Πελώνης (56 χρόνια μέλος του ΚΚΕ και 29 χρόνια σε φυλακές, εξορία και παρανομία) θα συμπληρώσει με βουρκωμένα τα μάτια, σχετικά με τις εκτελέσεις των χιλιάδων αγωνιστών από τους δοσίλογους: "Επρεπε να είσαι ατσάλινος και γρανιτένιος σαν άνθρωπος για να σταθείς αλύγιστος μπροστά σε όλες αυτές τις δοκιμασίες και τέτοιους ανθρώπους έβγαζε το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ".

  • Στην εκδήλωση χαιρετισμό επίσης απεύθυνε ο Β. Ζαφειρίου,πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Πειραιά, συντόνιζε ο Μ. Φιορεντής,μέλος του Γραφείου της ΚΟΠ και παραβρέθηκε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, το μέλος της Β. Ξένος.Επίσης παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης.
ΟΧΙ στη Συμφωνία Σένγκεν
  • Εκδήλωση κατά της Συμφωνίας Σένγκεν διοργανώνουν αύριο στον Κολωνό το τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ακαδημία Πλάτωνος" και την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων του 4ου Διαμερίσματος. Η εκδήλωση - στην οποία θα γίνουν ομιλίες, συζήτηση, ενώ θα επακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα "Κομπανία Σεβντάς" - θα γίνει στις 8 το βράδυ στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα (πρώην Αγ. Κωνσταντίνου).
  • Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των συνδικαλιστικών στελεχών ΕΒΕ Θεσσαλονίκης καλεί τους επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και συνταξιούχους της πόλης στη συζήτηση για τη Συνθήκη Σένγκεν,που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 25 Ιούνη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27). Ομιλητής θα είναι ο οικονομολόγος Κώστας Στεφανόπουλος, μέλος του ΓΣ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Αντινατοϊκή συγκέντρωση και συναυλία

Οι Επιτροπές Ειρήνης Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Μοσχάτου και Ταύρου διοργανώνουν την Παρασκευή 27 του Ιούνη,στην πλατεία Δαβάκη, στις 8 μ.μ., αντινατοϊκή συγκέντρωση - συναυλία με το συγκρότημα της Γιώτας Βέη. Συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ