ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ημουν πάντα ελεύθερη"

"Στη χώρα μου, είπε, υπάρχουν πολλοί ξυπόλυτοι άνθρωποι. Αλλοι επειδή δεν τους αρέσει να φορούν παπούτσια και άλλοι επειδή δεν έχουν τα χρήματα για ν' αγοράσουν". Η ίδια, πάντως η Σεζάρια Εβόρα,η "ξυπόλυτη ντίβα" από το Πράσινο Ακρωτήριο (σύμπλεγμα νησιών στον Ατλαντικό, απέναντι από τη Σενεγάλη), δυσκολεύτηκε να "φυλακίσει" τα πόδια της στις παντόφλες που φορούσε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, λέγοντας: "Πάντα έτσι κυκλοφορούσα. Αναγκάζομαι καμιά φορά στα ταξίδια μου να φοράω παπούτσια λόγω του κρύου, όμως πάντα ήμουν μια γυναίκα ελεύθερη".

Η μεγάλη τραγουδίστρια, με τους πολυάριθμους πλέον θαυμαστές, στη διάρκεια της τρίτης επίσκεψής της στη χώρα μας θα δώσει τρεις συναυλίες, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του Γαλλικού Ινστιτούτου: Απόψε (9.30μμ) στο Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, στο πλαίσιο του "Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας", αύριο (9.30μμ) στο θέατρο του Λυκαβηττού και την Παρασκευή (10μμ) στο "Μύλο" της Θεσσαλονίκης. "Αισθάνομαι χαρούμενη, είπε, που βρίσκομαι στην Ελλάδα, όπου η υποδοχή είναι πάντα πολύ θερμή. Υπάρχει μια στενή σχέση στον τρόπο που εκδηλώνονται οι κάτοικοι του Πράσινου Ακρωτηρίου και οι Ελληνες". Τραγουδώντας τη "μόρνα" (λυρική μπαλάντα) με σπάνια προσήλωση και αυθεντικότητα, η 56χρονη Σεζάρια έχει πλέον "αιχμαλωτίσει" το παγκόσμιο μουσικό κοινό. Συναισθήματα όπως η μελαγχολία, η αγάπη, η ελπίδα, η νοσταλγία κατακλύζουν τα τραγούδια της, που τα τραγουδά αργά, με τρόπο διακεκομμένο, δειλό. Η Σεζάρια αν και από πολύ νωρίς ξεχώρισε για τη ζεστή φωνή της, τ' όνομά της δεν είχε βγει έξω από τα σύνορα της πατρίδας της. Η καριέρα της αφορούσε αποκλειστικά εμφανίσεις της σε μπαρ και γιορτές, καθώς "στο Πράσινο Ακρωτήριο δεν υπάρχουν στούντιο και άλλα ηχητικά μέσα". Το 1987 αποφασίζει να πάει για ηχογράφηση στο Παρίσι. Εκεί, πέντε χρόνια αργότερα, θα γεμίσει το "Ολυμπιά" και θα γνωρίσει την αποθέωση. Η ίδια, πάντως, όπου κι αν βρεθεί "κουβαλάει πάντα ένα κομμάτι γης από το Πράσινο Ακρωτήριο" και θυμάται τους δύο ανθρώπους, που επηρέασαν τη ζωή της: έναν καμπούρη μουσικό, που την έμαθε να τραγουδάει και το θείο της, με του οποίου τα τραγούδια ξεκίνησε την καριέρα της.

Τα παιδιά τραγουδούν τον αγώνα

H πολιτιστική μας κληρονομιά είναι θησαυρός! Ενας θησαυρός ανεκτίμητος. Και σαν τέτοιο, πρέπει να τον φυλάξουμε "σαν κόρη οφθαλμού" να τον υπερασπιστούμε και να τον αναπτύξουμε παραπέρα. Αυτό είναι χρέος πατριωτικό, χρέος εθνικό, που αν το ξέχασε η πολιτεία, ο λαός, οι προοδευτικές, οι πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου κάνουν ό,τι μπορούν για να το εκπληρώσουν στο ακέραιο.

Αυτά το πολύ γενικά, και ελάχιστα, εξαιτίας της στενότητας του χώρου, με αφορμή τη θαυμάσια εκδήλωση που έγινε από το Σύλλογο Φαρακλάδων "ΕΥΓΕΡΟΣ" Κεφαλονιάς,στο θέατρο "Βρετάνια" (2/6/97).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε την "παιδική Μαντολινάτα" και τη μεικτή χορωδία και μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων. Αυτή, όμως, της 2/6/97, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ποιότητα, παλμό και αρτιότητα....

Απολαύσαμε μαζί με τόσα άλλα όμορφα τραγούδια, μαζί και με την αγράμπελη κι ένα επαναστατικό τραγούδι, για τους ποπουλάρους της Κεφαλονιάς.

"Στην Κέρκυρα μας πάνε

να μας κρεμάσουνε

και μεις θα τραγουδάμε

ώσπου να φτάσουμε"...

Ανατριχιάσαμε ακούγοντάς το. Μας ανάξυσε παλιές πληγές. Αναβίωσαν στιγμές δραματικές, στιγμές ηρωικές, στα μύχια της ψυχής μας.

Απ' τα μαρμαρένια αλώνια στις φυλακές.

"Ας έλθ' ο χάρος για να δει

με τι παιδιά θα μπλέξει

Ας έλθει κι ας διαλέξει

κι ας μπει στη μαύρη γη... "

***

Η εκδήλωση δεν ήταν μόνο μια μουσική μυσταγωγία, ήταν κι ένα πεδίο μάχης! Ετσι την είδα εγώ...

Οι πενιές πάνω στα μαντολίνα των παιδιών ήταν βολές, απ' τις επάλξεις του πατριωτικού αγώνα, για την υπεράσπιση της πατρώας πολιτιστικής κληρονομιάς, που δε διαφέρει απ' την υπεράσπιση της πατρώας γης, απ' τους ξένους δυνάστες. Κι αυτές οι σκέψεις έφεραν στη μνήμη μου τον "Φωτεινό" τουΒαλαωρίτη.

"Πιάσ' ένα σβώλο Μήτρο

και διώξε κείνο το σκυλί

που μου χαλά το φύτρο"

κι όχι μόνο. Οι βαθύφωνοι της χορωδίας φάνταζαν στα μάτια μου, σαν το "βαρύ πυροβολικό" στη μάχη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης, με "πιλότο τον Γ. Παπανδρέου", να μετατρέψει τα σπίτια μας σε τεκέδες,με το χασίς, για ν' ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στη νεολαία μας για την ηρωίνη.Μαστουρωμένους θέλουν τις νέες και τους νέους οι πολυεθνικές κι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της... Κάνει ό,τι μπορεί, για να πνιχτεί κάθε πατριωτική φωνή, κάθε αντίσταση, σ' όλα τα μέτωπα πάλης και στον πολιτισμό. Να γιατί δε δίνει ούτε δραχμή στον "Εύγερο" το υπουργείο Πολιτισμού, όπως κατάγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παν. Λυκούδης.

Σ' ένα τέτοιο Σύλλογο που στα 1982 αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα στη Ρουμανία. Φράγκο για τους 200 Συλλόγους χορωδίας με 5.000 παιδιά, όπως ανέφερε ο δάσκαλος, με όλη τη σημασία της λέξης κ. Διονύσης Αποστολάτος.Φράγκο γι' αυτούς και για το λαϊκό πολιτισμό δε δίνει η παρούσα και όχι μόνο κυβέρνηση... Τα πάντα θυσία στο βωμό της "Θεότητας" του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής...

***

Οσο για τους δεινόσαυρους των καναλιών και τα κρατικά κανάλια είναι σαν να μην υπάρχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Αν μπορούσαν θα τους είχαν καταπιεί, για να μην ακούγεται ούτε η ανάσα τους.

... Ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται. Ανισος, σκληρός, αλλά στην προοπτική δικαιωμένος. Κι αυτή την αισιόδοξη προοπτική τη γεύτηκαν όλες μας οι αισθήσεις, με τις υπέροχες νότες του πιανίστα Μάνθου Κοράκη.Με τις εκλεκτές φωνές των υψιφώνων κυρίων Δαλιάνη, Κόλλια, Πενταγιώτη, φωνές που ξεχώριζαν μέσα από τη χορωδιακή πανδαισία.

Κάτω απ' τη συναρπαστική διεύθυνση του Παν. Μπαρμπατή.Ο Σύλλογος Φαρακλάδων με την πολύχρονη πολιτιστική, διαπαιδαγωγητική προσφορά του, δικαιούται μιας πιο εκτενούς και πιο μαζικής, ηθικής και πλήρους συμπαράστασης, για να συνεχίσει πιο άνετα την πολύτιμη προσφορά του.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

επίτιμος πρόεδρος της ΕΕ Λογοτεχνών

Αφιέρωμα στην τζαζ

Με τριήμερο αφιέρωμα στην τζαζ, συνεχίζονται, στο θέατρο Κάστρου (9.30μ.μ.), οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις του φετινού 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.Συγκεκριμένα:

  • Στις 27/6, το κουαρτέτο των Γιάννη Παυλίδη, Νέστορα Δημόπουλου από τη Θεσσαλονίκη, θα συναντήσει το κουαρτέτο "Γιούρι Βοροντζόφ" από τη Ρωσία και το κουαρτέτο των Γιώργου Μεταξά, Φλώρου Φλωρίδη, Λεωνίδα Πλιάτσικα, Ανδρέα Γεωργίου από την Πάτρα.
  • Στις 28/6 το Τρίο του Ανδρέα Γεωργίου θα αυτοσχεδιάσει πάνω σε συνθέσεις δικές του και του Λευτέρη Αγγουριδάκη.Τίτλος της συναυλίας "Μουσικές διαδρομές",τις οποίες θα συνεχίσει η Διαβαλκανική Ορχήστρα "Γουόρλντ Μιούζικ".Ιδρύθηκε το 1995 και συμμετέχουν σημαντικοί μουσικοί και συνθέτες απ' όλες τις χώρες των Βαλκανίων, με κοινά χαρακτηριστικά τη μελέτη των μουσικών παραδόσεων, τη λειτουργία τους ως συνθετών τζαζ ή σύγχρονης μουσικής και τη διεθνή τους δραστηριότητα ως σολίστ.
  • Στις 29/6 στη σκηνή του Κάστρου, φιλοξενείται το Οκτέτο του Τομ Χάρελ.
@ Ο Σπύρος Μουρίκης, πρώτο κλαρινέτο της "Ορχήστρας των Χρωμάτων" ,
  • Ο Σπύρος Μουρίκης,πρώτο κλαρινέτο της "Ορχήστρας των Χρωμάτων",βραβεύτηκε με το πρώτο Βραβείο στο "Διεθνή Διαγωνισμό Καρλ Νίλσεν",που πραγματοποιήθηκε 14 με 21 Ιουνίου στη Δανία. Ακόμη, του απονεμήθηκε το Βραβείο Ορχήστρας και το Βραβείο Κοινού.Σημειώνουμε ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν τριακόσιοι περίπου υποψήφιοι.
Διαγωνισμός νέων σολίστ

Στην τελική φάση του μπήκε ο 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Νέων Σολίστ,στο πιάνο, το βιολί και το βιολοντσέλο, που διοργανώνεται από το Δήμο Βόλου, το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και την Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού. Ο διαγωνισμός γίνεται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Η επιτροπή προεπιλογής, αποτελούμενη από μέλη τριών επιτροπών θα επιλέξει τους υποψηφίους, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν άμεσα. Ο δεύτερος κύκλος θα γίνει, στο Βόλο, στις 3 και 4 Ιούλη,ενώ ο τρίτος κύκλος θα γίνει, στις 6 Ιούλη με τη Συμμετοχή της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου,υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν.Τα έργα του τρίτου κύκλου είναι: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα ΚV 488 σε Λα μείζονα του Μότσαρτ, κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε Σολ μείζονα ΚV 216 του Μότσαρτ, κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε Ντο μείζονα του Χάιντν.

Ο Μάλαμας στην "Πέτρα"

Στο καινούριο θέατρο της Πετρούπολης θα τραγουδήσει ο Σωκράτης Μάλαμας,την Παρασκευή (9.30μ.μ. ), στο πλαίσιο του φετινού "Φεστιβάλ Πέτρας".Μετά από ένα χειμώνα απουσίας από τις ζωντανές εμφανίσεις ο γνωστός τραγουδοποιός επιστρέφει με μια περιοδεία, που θα καλύψει αρκετούς σταθμούς. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τραγούδια επιλεγμένα από τη δισκογραφική του δουλιά και τα καινούρια του τραγούδια, που αποτελούν το υλικό του επόμενου δίσκου του. Μαζί του η τραγουδίστρια Μαρία Παπανικολάου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ