Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα παιδιά τραγουδούν τον αγώνα

H πολιτιστική μας κληρονομιά είναι θησαυρός! Ενας θησαυρός ανεκτίμητος. Και σαν τέτοιο, πρέπει να τον φυλάξουμε "σαν κόρη οφθαλμού" να τον υπερασπιστούμε και να τον αναπτύξουμε παραπέρα. Αυτό είναι χρέος πατριωτικό, χρέος εθνικό, που αν το ξέχασε η πολιτεία, ο λαός, οι προοδευτικές, οι πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου κάνουν ό,τι μπορούν για να το εκπληρώσουν στο ακέραιο.

Αυτά το πολύ γενικά, και ελάχιστα, εξαιτίας της στενότητας του χώρου, με αφορμή τη θαυμάσια εκδήλωση που έγινε από το Σύλλογο Φαρακλάδων "ΕΥΓΕΡΟΣ" Κεφαλονιάς,στο θέατρο "Βρετάνια" (2/6/97).

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούσαμε την "παιδική Μαντολινάτα" και τη μεικτή χορωδία και μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάδων. Αυτή, όμως, της 2/6/97, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε ποιότητα, παλμό και αρτιότητα....

Απολαύσαμε μαζί με τόσα άλλα όμορφα τραγούδια, μαζί και με την αγράμπελη κι ένα επαναστατικό τραγούδι, για τους ποπουλάρους της Κεφαλονιάς.

"Στην Κέρκυρα μας πάνε

να μας κρεμάσουνε

και μεις θα τραγουδάμε

ώσπου να φτάσουμε"...

Ανατριχιάσαμε ακούγοντάς το. Μας ανάξυσε παλιές πληγές. Αναβίωσαν στιγμές δραματικές, στιγμές ηρωικές, στα μύχια της ψυχής μας.

Απ' τα μαρμαρένια αλώνια στις φυλακές.

"Ας έλθ' ο χάρος για να δει

με τι παιδιά θα μπλέξει

Ας έλθει κι ας διαλέξει

κι ας μπει στη μαύρη γη... "

***

Η εκδήλωση δεν ήταν μόνο μια μουσική μυσταγωγία, ήταν κι ένα πεδίο μάχης! Ετσι την είδα εγώ...

Οι πενιές πάνω στα μαντολίνα των παιδιών ήταν βολές, απ' τις επάλξεις του πατριωτικού αγώνα, για την υπεράσπιση της πατρώας πολιτιστικής κληρονομιάς, που δε διαφέρει απ' την υπεράσπιση της πατρώας γης, απ' τους ξένους δυνάστες. Κι αυτές οι σκέψεις έφεραν στη μνήμη μου τον "Φωτεινό" τουΒαλαωρίτη.

"Πιάσ' ένα σβώλο Μήτρο

και διώξε κείνο το σκυλί

που μου χαλά το φύτρο"

κι όχι μόνο. Οι βαθύφωνοι της χορωδίας φάνταζαν στα μάτια μου, σαν το "βαρύ πυροβολικό" στη μάχη ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης, με "πιλότο τον Γ. Παπανδρέου", να μετατρέψει τα σπίτια μας σε τεκέδες,με το χασίς, για ν' ανοίξει διάπλατα ο δρόμος στη νεολαία μας για την ηρωίνη.Μαστουρωμένους θέλουν τις νέες και τους νέους οι πολυεθνικές κι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της... Κάνει ό,τι μπορεί, για να πνιχτεί κάθε πατριωτική φωνή, κάθε αντίσταση, σ' όλα τα μέτωπα πάλης και στον πολιτισμό. Να γιατί δε δίνει ούτε δραχμή στον "Εύγερο" το υπουργείο Πολιτισμού, όπως κατάγγειλε ο πρόεδρος του Συλλόγου Παν. Λυκούδης.

Σ' ένα τέτοιο Σύλλογο που στα 1982 αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα στη Ρουμανία. Φράγκο για τους 200 Συλλόγους χορωδίας με 5.000 παιδιά, όπως ανέφερε ο δάσκαλος, με όλη τη σημασία της λέξης κ. Διονύσης Αποστολάτος.Φράγκο γι' αυτούς και για το λαϊκό πολιτισμό δε δίνει η παρούσα και όχι μόνο κυβέρνηση... Τα πάντα θυσία στο βωμό της "Θεότητας" του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής...

***

Οσο για τους δεινόσαυρους των καναλιών και τα κρατικά κανάλια είναι σαν να μην υπάρχουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Αν μπορούσαν θα τους είχαν καταπιεί, για να μην ακούγεται ούτε η ανάσα τους.

... Ωστόσο ο αγώνας συνεχίζεται. Ανισος, σκληρός, αλλά στην προοπτική δικαιωμένος. Κι αυτή την αισιόδοξη προοπτική τη γεύτηκαν όλες μας οι αισθήσεις, με τις υπέροχες νότες του πιανίστα Μάνθου Κοράκη.Με τις εκλεκτές φωνές των υψιφώνων κυρίων Δαλιάνη, Κόλλια, Πενταγιώτη, φωνές που ξεχώριζαν μέσα από τη χορωδιακή πανδαισία.

Κάτω απ' τη συναρπαστική διεύθυνση του Παν. Μπαρμπατή.Ο Σύλλογος Φαρακλάδων με την πολύχρονη πολιτιστική, διαπαιδαγωγητική προσφορά του, δικαιούται μιας πιο εκτενούς και πιο μαζικής, ηθικής και πλήρους συμπαράστασης, για να συνεχίσει πιο άνετα την πολύτιμη προσφορά του.

Νίκανδρος ΚΕΠΕΣΗΣ

επίτιμος πρόεδρος της ΕΕ Λογοτεχνών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ