Τετάρτη 25 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμμετείχε, αλλά...

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το "Εθνος" για "κίτρινη δημοσιογραφία", ενώ δηλώνει ότι δε θα συμμετάσχει στην απονομή των τηλεοπτικών του βραβείων

H ΕΣΗΕΑ, ενώ από τη μία πλευρά δέχτηκε να συμμετέχει με εκπρόσωπό της στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των τηλεοπτικών βραβείων "Πρόσωπα του 1997", που διοργανώνει η εφημερίδα "Εθνος", από την άλλη, χτες, με ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι δε θα πάρει μέρος στην απονομή των βραβείων. Συγχρόνως καταδικάζει το "Εθνος" για "κρούσμα κίτρινης δημοσιογραφίας".

Η ΕΣΗΕΑ, αφού αποδέχτηκε την πρόσκληση συμμετοχής της στα "βραβεία", πρόσκληση στην οποία διευκρινιζόταν ότι συγχρόνως θα ψηφίσει και το κοινό και ότι η επιτροπή θα λάβει υπόψη της τις προτιμήσεις του, έρχεται τώρα, ουσιαστικά να καταγγείλει τις εκπομπές που ανέδειξε ως πρώτες το κοινό. Με λύπη της, όπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωση η Ενωση Συντακτών, διαπιστώνει ότι παρά την αντίθετη ψήφο της εκπροσώπου της Χριστίνας Λυκιαρδοπούλου, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανέδειξαν στις πρώτες θέσεις ορισμένες από τις εκπομπές και από τα πρόσωπα που έχουν "καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του κακού προσώπου της τηλεόρασης".

Προφανώς η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται στις επιλογές των αναγνωστών του "Εθνους", που, όπως δημοσιεύτηκε και χτες στην εν λόγω εφημερίδα, "ψήφισαν" σαν δημοφιλέστερη παρουσιάστρια την Ρούλα Κορομηλά και αμέσως μετά την Ανίτα Πάνια και την Ελένη Μενεγάκη, ενώ στην κατηγορία δημοφιλέστερων παρουσιαστών πρώτος ήρθε ο Ανδρέας Μικρούτσικος. Οσο για δημοφιλέστερη εκπομπή το "κοινό" θεωρεί ότι είναι το "Μπράβο", το "Χρυσό κουφέτο" και το "Επιτέλους μαζί". Εκπομπές δηλαδή, που σκιαγραφούν ακριβώς το "κακό πρόσωπο".

Η ΕΣΗΕΑ, όμως, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι έτσι και αλλιώς δε θα έπαιρνε μέρος στην τελετή της απονομής των τηλεοπτικών βραβείων, "μετά την απαράδεκτη ενέργεια της διεύθυνσης του "Εθνους" να δημοσιεύσει στις 19 Ιουνίου ολοσέλιδη τη φωτογραφία του ανήλικου κοριτσιού, που ενεπλάκη στην πρόσφατη τραγωδία του Αιγίου, με την αυτοκτονία του πατέρα του".Οπως είχε στηλιτεύσει το ρόλο της τηλεοπτικής εκπομπής "Κεντρί" του ΑΝΤΕΝΝΑ, θεωρεί ότι είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει και τη συγκεκριμένη εφημερίδα. Καλεί όλους του δημοσιογράφους και του γραπτού Τύπου να "αντιστέκονται αποφασιστικά σε κάθε παραβίαση των αρχών της δεοντολογίας".

Σε απαντητική επιστολή, εξάλλου, προς την παρουσιάστρια της εκπομπής "Κεντρί" την Νατάσα Ράγιου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Λεονταρίτης τονίζουν ότι το ΔΣ δεν έχει κανένα λόγο να ανακαλέσει ούτε και ένα κόμμα από την ανακοίνωση που εξέδωσε για την εν λόγω εκπομπή και πως έχει την απαίτηση από τους δημοσιογράφους να αντιληφθούν ότι η κατάσταση, όσον αφορά τις εκπομπές του τύπου "ριάλιτι σόου", έχει "φθάσει σε οριακό σημείο".Εάν οι συντελεστές αυτών των εκπομπών ήθελαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τη γνώμη και τις αντιδράσεις της μεγάλης μερίδας της κοινωνίας, είναι βέβαιο - αναφέρεται στην επιστολή - ότι θα τις καταργούσαν. Εκτός εάν το κυνήγι της τηλεθέασης και των διαφημίσεων βρίσκεται "πάνω από το συμφέρον της κοινωνίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ