ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ολα στα όρια της αντοχής

Περιοδεία στο νοσοκομείο αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Χαλβατζή και τη Β. Νικολα'ϊδου

Την άρση του αδιεξόδου, που έχει μετατρέψει σε... πολυτραυματία το ίδιο το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, προσπαθούν να επιβάλουν με τον αγώνα τους οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι συνέχιζαν χτες για τέταρτη μέρα με επιτυχία την απεργία διαρκείας που έχουν κηρύξει, στο πλαίσιο πλέον και της απεργίας της ΕΙΝΑΠ. Το πρωί επισκέφθηκε το νοσοκομείο, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και η πρώην δήμαρχος Νίκαιας, επικεφαλής του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ, Β. Νικολαϊδου.

Το νοσοκομείο εφημέρευε το προηγούμενο βράδυ και συνεχίστηκε η επιχείρηση που έχει εξαπολύσει η διοίκηση του νοσοκομείου εναντίον των απεργών και του αγώνα τους. Νέες απειλές εκτοξεύτηκαν, αυτή τη φορά διά στόματος προέδρου, σύμφωνα με καταγγελίες της Απεργιακής Επιτροπής, ότι θα καλούσε - επικαλούμενος εντολή του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα - εισαγγελέα στο νοσοκομείο αν οι γιατροί δε σταματούσαν να αντιμετωπίζουν μόνον όσα περιστατικά έκριναν υπερεπείγοντα. Οι απειλές της διοίκησης έπεσαν και πάλι στο κενό, ενώ παράλληλα απέτυχαν εν τη γενέσει τους μεμονωμένοι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με γιατρούς, νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό, που κατέγραψαν τα πάγια, άλυτα και κάθε φορά περισσότερο οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, προσμετρώντας πλέον σ' αυτά ως κύριο το νέο αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, που οδηγεί στην πλήρη αποσάθρωση της δημόσιας υγείας, στην εξόντωση των ασφαλιστικών ταμείων και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

"Η κατάσταση στο κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής,δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετική απ' τη συνολική κατάσταση του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετα προβλήματα που επιδεινώνουν συνολικά την κατάσταση υγείας στη Δυτική Αττική. Τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί ως αποτέλεσμα πολιτικών που εφαρμόζονται απ' το ΠΑΣΟΚ σήμερα, τη ΝΔ προηγουμένως. Υπάρχουν τεράστια κενά σε ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, σε ιατρικό προσωπικό αλλά και η κατάσταση της εφημερίας που αντιμετωπίζει το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας είναι απαράδεκτη".

Να σημειώσουμε εδώ ότι το νοσοκομείο δέχεται στις ετήσιες εφημερίες του 235.000 έκτακτα περιστατικά, ενώ αντιμετωπίζει 70.000 τακτικά ιατρεία. Παράλληλα γίνονται 8.000 περίπου χειρουργεία, 10.500 υπερηχογραφήματα, 6.500 αξονικές τομογραφίες και 2.000.000 εργαστηριακές εξετάσεις, μικροβιολογικές, αιματολογικές, ορμονολογικές, βιοχημικές και αιμοδοσίας! Οι άνθρωποι που διεκπεραιώνουν αυτό τον όγκο δουλιάς δεν ξεπερνούν τους 1.800, από τους οποίους οι 380 είναι γιατροί. Λείπουν σύμφωνα με τον οργανισμό περισσότερα από 500 άτομα, από τα οποία τα 350 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Οι πραγματικές ελλείψεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Κι αυτό καθώς δημιουργήθηκαν νέες κλινικές - αιμοδυναμικό, παιδιατρικό, παιδοχειρουργικό, νεφρολογικό, πανεπιστημιακή χειρουργική, γαστρεντερολογικό... - που επανδρώθηκαν εκ των ενόντων, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού. Κενά υπάρχουν σε όλη την κλίμακα απ' το ιατρικό ως το τεχνικό προσωπικό.

Να μη μιλήσουμε για το κτιριακό, ειδικά στα μόλις 350 τ.μ. των εκτάκτων περιστατικών, όπου στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες κάθε χρόνο τα 235.000 περιστατικά. Εκεί όπου οι γιατροί αναγκάζονται να δώσουν μάχη για τη ζωή ενός πολυτραυματία και να ράψουν ένα μικρό κοψιματάκι σε διπλανά φορεία, στον ίδιο θάλαμο... Απελπισμένοι πια ζητούν, όπως σημείωσε ο γιατρός Ν. Λεγάκης,μέλος της Απεργιακής Επιτροπής, την κατασκευή νέου τμήματος εκτάκτων περιστατικών, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες, και τη βελτίωση του συστήματος των εφημεριών, που όπως είναι σήμερα εξοντώνει ασθενείς, γιατρούς και νοσοκομείο.

Το Κρατικό Νίκαιας, είπε ο πρόεδρος της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ Π. Πολάκης - που εξυπηρετεί περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια κόσμου, υποβαθμισμένων στην πλειοψηφία τους περιοχών της Αττικής έως και την περιοχή της Ομόνοιας (!) - λειτουργεί "ως αμυντικό ανάχωμα για να μην κατακλύσει η φτωχολογιά και το εγκαταλειμμένο μεταναστευτικό στοιχείο" τα κρεβάτια των νοσοκομείων του κέντρου.

"Θεωρούμε, υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής, ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει και να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα και βεβαίως εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διότι με το νέο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση έφερε για συζήτηση πριν απ' όλα και κυρίως εισάγει επίσημα τη λογική των νόμων της αγοράς στην υγεία, επιδεινώνει με αυτό τον τρόπο και φορτώνει τεράστια βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία, με κίνδυνο όχι μόνο να τα υπονομεύσει αλλά να τα οδηγήσει σε κατάρρευση. Και βεβαίως τα προβλήματα των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτών επιδεινώνονται με το ίδιο νομοσχέδιο".

ΤΖΑΝΕΙΟ
Ανεπαρκής υποδομή και έλλειψη προσωπικού

Περιοδεία του Σπύρου Στριφτάρη στο νοσοκομείο

Τη γνωστή απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας, σε ακόμα χειρότερη έκδοση μάλιστα, διαπίστωσε χτες κατά την επίσκεψή του στο Τζάνειο νοσοκομείο, όπου περιόδευσε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Στριφτάρη μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανεπαρκέστατη υποδομή, χώροι ασφυκτικοί, που δεν ανταποκρίνονται ούτε σε στοιχειώδεις ανάγκες για την παροχή της νοσοκομειακής περίθαλψης και, κυρίως, μεγάλη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε βαθμό που το προσωπικό να υποχρεώνεται να εργάζεται σε συνθήκες μεσαιωνικές, επί πολλές ώρες. Οπως ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι τον Σπ. Στριφτάρη και την αντιπροσωπεία του Κόμματος, είναι μόνιμο το φαινόμενο μία και δύο νοσηλεύτριες να υποχρεώνονται να παρέχουν νοσηλεία σε 30 και 40 αρρώστους σε ολόκληρες βάρδιες, πέραν όλων των άλλων.

Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων έχει γίνει μόνιμο, ενώ τα νέα κτίρια που έχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν, προϋπολογισμού άνω των 10 δισεκατομμυρίων βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού και κινδυνεύουν να χαθούν και κάποια χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί το 1997, αν δεν ξεκινήσουν οι μελέτες άμεσα! Καθώς, λοιπόν, το έργο δεν προχωρεί, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου υποχρεώνονται να εργάζονται σε χώρους εντελώς ακατάλληλους σ' ορισμένες περιπτώσεις, όπως πχ στους χώρους των πλυντηρίων και του ιματισμού, όπου ελάχιστοι εργαζόμενοι σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, γυναίκες και άνδρες, υποχρεώνονται να εργάζονται εξουθενωτικά, σε μικρούς υπόγειους χώρους, χωρίς στοιχειώδη εξαερισμό και με θερμοκρασίες 50 και 60 βαθμούς, όπως μας είπαν. Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με το ακτινολογικό τμήμα. Οι εργαζόμενοι εκεί, γιατροί ακτινολόγοι και τεχνολόγοι ακτινολόγοι, ανησυχούν σοβαρά για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η επίδραση της ακτινοβολίας τόσο στους ίδιους όσο και για τους ασθενείς που χρειάζονται τις υπηρεσίες του τμήματος. Σχετικά, ανέφεραν, υπάρχει πλήρης συσκότιση, με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου, για την κατάσταση και την ποιότητα των εγκαταστημένων μηχανημάτων. Μάλιστα, έχουν φθάσει στο σημείο να προσφύγουν στα δικαστήρια προκειμένου να γίνει έρευνα σχετικά...

Εκεί, βεβαίως, που η κατάσταση γίνεται εντελώς απαράδεκτη, είναι με την Παιδιατρική - Μαιευτική κλινική η οποία λειτουργεί ξεκομμένα και μακριά από το νοσοκομειακό χώρο του Τζάνειου, σε χώρους εντελώς ανεπαρκέστατους. Η κλινική δεν έχει, ούτε υποτυπώδη εργαστηριακή υποστήριξη με αποτέλεσμα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκονται σε πλήρη ανασφάλεια και οι ίδιοι οι ασθενείς να κινδυνεύουν, σε περίπτωση που παρουσιαστούν έκτακτες ανάγκες. Καρδιολόγο δεν έχει η κλινική, ούτε ΩΡΛ, ούτε οφθαλμίατρο, ενώ λείπει ακόμα και η Αιμοδοσία! Είμαστε μια κλινική που εξυπηρετεί τεράστιες ανάγκες παιδιατρικής νοσοκομειακής περίθαλψης και Γυναικολογική κλινική που λειτουργούμε χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή, όπως ένα Κέντρο Υγείας, μας είπαν χαρακτηριστικά οι νοσοκομειακοί. Η κλινική λειτουργεί ουσιαστικά χάρη στη φιλοτιμία του νοσηλευτικού προσωπικού! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά υποχρεώνονται να εφημερεύουν μέρα παρά μέρα,σε συνθήκες εξαντλητικές.

Από τις συζητήσεις των νοσοκομειακών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ - εκτός από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης - προέκυψε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό είναι αντίθετο με το νομοσχέδιο Αντι-ΕΣΥ του Κ. Γείτονα, που ξεθεμελιώνει και ό,τι απέμεινε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, η υπόθεση της υγείας και της νοσοκομειακής περίθαλψης πρέπει να αναδειχτεί ως γενικότερο λαϊκό πρόβλημα που αφορά όλο το λαό, που πρέπει μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό να κινητοποιηθεί για να μην περάσουν τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Ωστόσο, προβάλλει και η ανάγκη πληρέστερης ενημέρωσης για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και γενικότερα. Πάντως, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, όπως φάνηκε, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν και συμφωνούν με όσα υπογραμμίζει το ΚΚΕ ότι χρειάζονται συντονισμένοι αγώνες που θα χτυπάνε στη ρίζα της την αντιλαϊκή πολιτική και, έτσι, μπορούν να λυθούν και τα επιμέρους προβλήματά τους.

  • Ο Σύλλογος προσωπικού του Τζανείου κάνει σήμερα δίωρη στάση εργασίας (10 πμ - 12 μ) διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.
Μαζικά στην απεργία της ΕΙΝΑΠ
  • Τη Δευτέρα θα γίνει η συνάντηση του προεδρείου της Ενωσης με τον υπουργό Κ. Γείτονα
  • Αλληλεγγύη στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών που στηρίζουν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά πήραν μαζικά μέρος στην πρώτη μέρα της πενθήμερης απεργίας, που άρχισε χτες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου υγείας και την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών.

Κι ενώ μέχρι και χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν είχε απαντήσει στο αίτημα του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ για συνάντηση, αργά χτες το βράδυ κλείστηκε συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ τη Δευτέρα, ώρα 5 μμ.

Στο μεταξύ για τη Δευτέρα η ΕΙΝΑΠ καλεί σε σύσκεψη, ώρα 11 πμ, στα γραφεία της, Μάρνη 30, τους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και τις συνταξιουχικές οργανώσεις με θέμα την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.

Χτες το μεσημέρι συνήλθε η Απεργιακή Επιτροπή και εκτίμησε ως θετική τη συμμετοχή στην απεργία. Ειδικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ειδικευόμενων στην απεργία, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Ειδικευομένων Αθήνας - Πειραιά. Τα ποσοστά συμμετοχής των ειδικευομένων έφτασαν από 60 έως 80%.

Για την Τρίτη η ΕΙΝΑΠ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και καλεί τους φορείς να πάρουν μέρος σ' αυτή.

Ανάγκη συντονισμού

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" εκφράζει τη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ και υπογραμμίζει ότι με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης το κόστος μεταφέρεται στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της μονιμότητας των νεοεισερχόμενων γιατρών στο σύστημα αποτελεί σήμα κινδύνου για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Τέλος το σωματείο των εργαζομένων στο "Αλεξάνδρα" υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού τόσο για την απόκρουση όσο και για την προώθηση μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επίσης ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας Πειραιά ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και δηλώνει τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

  • Σήμερα είναι η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία όμως δε ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ηδη οι νοσοκομειακοί γιατροί των Χανίων κάνουν από χτες πενθήμερη απεργία με διεκδικητικό πλαίσιο σαν κι αυτό της ΕΙΝΑΠ.

Αγωνιστικός χαιρετισμός των συνταξιούχων

Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας με τηλεγράφημά της προς την ΕΙΝΑΠ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας επισημαίνοντας: "Είμαστε και μεις καθώς και τα Ταμεία μας κατά του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου γιατί θα δεχτούμε άμεσα τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης στο δημόσιο τομέα". Επίσης σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των συνταξιούχων του ΙΚΑ τονίζει ότι με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση οδηγεί στην κατεδάφιση του ΕΣΥ ως βάση του για το σύστημα δημόσιας υγείας, ενώ υπογραμμίζει ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου καταργεί κάθε δημοκρατική διαδικασία και τον ουσιαστικό διάλογο με τους υγειονομικούς φορείς και τους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των ασφαλισμένων και των Ταμείων.

Οι συνταξιούχοι ζητούν τη συνεχή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των υπηρεσιών υγείας, δηλώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και ζητούν την απόσυρσή του "εδώ και τώρα" και τη θετική αντιμετώπιση των αιτημάτων των αγωνιζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία.

Επιτροπή της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιουχικών σωματείων του Πειραιά επισκέφθηκε χτες την Απεργιακή Επιτροπή του Τζάνειου Νοσοκομείου και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.

Στο κείμενο που παρέδωσαν στους γιατρούς οι συνταξιούχοι επισημαίνουν: "Στα σωματεία μας έχουμε μέλη με βεβαρημένη υγεία και ιδιαίτερα αναπηρίες βαριές. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για το απαράδεκτο νομοσχέδιο, που θα οδηγήσει παραπέρα στην επιδείνωση της υγείας των, ήδη, καταταλαιπωρημένων συνταξιούχων, αλλά και των άλλων ασφαλισμένων με χαμηλά εισοδήματα".

ΙΒΣΑ - ΕΟΠ
Υποταγή ζητά το υπουργείο

Αντί για λύση εκβιάζει τους εργαζόμενους το υπουργείο Υγείας

"Οταν σταματήσετε τις κινητοποιήσεις, τότε θα λύσουμε το πρόβλημά σας", διαμήνυσε χτες, εκβιάζοντας ορθά - κοφτά τους εργαζόμενους του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ) και του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Π. Αποσκίτης, απαιτώντας ταυτόχρονα να στείλουν και έγγραφο στο υπουργείο που θα αναφέρει ότι σταματάνε οι κινητοποιήσεις!

Οι εργαζόμενοι του ΙΒΣΑ εδώ και δέκα περίπου μέρες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας, ζητώντας να συμπεριληφθεί και ο κλάδος τους στις διατάξεις του νέου μισθολογίου, από τις οποίες επιλεκτικά τους εξαιρεί το υπουργείο Υγείας. Η συνέπεια αυτού είναι να χάνουν οι εργαζόμενοι από την 1/1/97, το επίδομα παραγωγικότητας, ύψους 35.000 δραχμών μηνιαίως.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των εργαζομένων να εξομοιωθούν με τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, το υπουργείο Υγείας κωφεύει συστηματικά και τους υπόσχεται κατά περιόδους ότι θα δώσει κάποια "λύση". Παρόμοιο είναι και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι του ΕΟΠ, αφού ως προνοιακά ιδρύματα υπάγονται στις ίδιες διατάξεις.

Ωστόσο το υπουργείο δεν κινείται στα πλαίσια εξεύρεσης μιας ουσιαστικής λύσης, αλλά προσπαθεί να φέρει σε ρήξη τους γονείς των παιδιών με τους εργαζόμενους των ιδρυμάτων, αφού τους χαρακτηρίζει ως αποκλειστικά υπεύθυνους για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι του ΙΒΣΑ και του ΕΟΠ, που πραγματοποίησαν 4ωρη στάσης εργασίας, με δύο δυναμικές πορείες από τα κεντρικά της Δροσοπούλου οι πρώτοι και από την Υπατίας οι δεύτεροι, με συνθήματα όπως "η πρόνοια δεν είναι φιλανθρωπία, είναι υποχρέωση της πολιτείας", "είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι" και "όχι άλλες αναβολές, τώρα λύσεις οριστικές", έσμιξαν τις φωνές τους έξω από το υπουργείο Υγείας, απαιτώντας από κοινού να ικανοποιηθεί οριστικά το αίτημά τους.

Οταν τα ΔΣ των εργαζομένων του ΙΒΣΑ και του ΕΟΠ ζήτησαν να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας, Κ. Γείτονα, η απάντηση που πήραν ήταν ότι ούτε ο υπουργός και ο υφυπουργός μπορεί να τους δεχτεί, αλλά μόνο ο γγ του υπουργείου, Π. Αποσκίτης.

Τελικά έπειτα από σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων αποφάσισαν να επισκεφτούν τον Π. Αποσκίτη, για να πάρουν τις αόριστες υποσχέσεις ότι "κάτι κινείται για την επίλυση του προβλήματος", πλην όμως να εισπράξουν τον ξεκάθαρο εκβιασμό του, ότι "δε σας μένει και πολύς καιρός για να συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις, (σσ τα ιδρύματα κλείνουν στα μέσα Ιούλη) σταματήστε τις για να το δούμε καλύτερα"...

Αρχικά ο Π. Αποσκίτης αποποιήθηκε τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδιου για τα μισθολογικά θέματα. Στην επιμονή των εργαζομένων ότι αρμόδιο είναι το υπουργείο Υγείας, ο γγζήτησε και άλλη πίστωση χρόνου(η προηγούμενη που είχε ζητήσει λήγει στο τέλος Ιούνη), "διαβεβαιώνοντάς" τους ότι πιστεύει πως "μέχρι τα μέσα του Ιούλη να έχει βρεθεί κάποια λύση"... και πως νομίζει ότι "ίσως από τον Αύγουστο να πληρώνεστε με το νέο μισθολόγιο".

Στην ενημέρωση των εργαζομένων από τα ΔΣ για όσα τους είπε ο Π. Αποσκίτης, οι εργαζόμενοι με μια φωνή απάντησαν "αγώνας - αγώνας διαρκείας, είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας".

Παρ' όλα αυτά όμως δεν έλειψε ο εμπαιγμός από πλευράς του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, αφού με εκ των υστέρων ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου φαίνεται ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης να λέει ότι το πρόβλημα των εργαζομένων είχε λυθεί μια μέρα πριν από την κινητοποίηση (σσ γιατί άραγε να μην τους το ανέφερε ο κ. Αποσκίτης) και ότι η καταβολή των χρημάτων είναι θέμα ημερών.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του ΙΒΣΑ και καταγγέλλει την απόφαση του υφυπουργού Πρόνοιας και της διοίκησης του ΙΒΣΑ, να επιβάλλουν στους γονείς των παιδιών "πρόσθετο χαράτσι έως και 14.000 δραχμές το μήνα (αύξηση μέχρι 40%) για τη φύλαξη των παιδιών". Στη συγκέντρωση των εργαζομένων του ΙΒΣΑ και του ΕΟΠ, παραβρέθηκε για συμπαράσταση το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος.

Λεζάντα 1ου

Οι συνταξιούχοι του Πειραιά στο πλευρό των νοσοκομειακών γιατρών

Οξυμένα προβλήματα σε ίδρυμα παιδιών

Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο "Ασυλο του παιδιού", ένα ίδρυμα που προσφέρει επί δεκαετίες κοινωνικό έργο στην πόλη της Θεσσαλονίκης και που η αναβάθμισή του θεωρείται αναγκαία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων με τη διοίκηση του ΕΚΘ, το Σωματείο εξέθεσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και που αφορούν: Τη χρησιμοποίηση ελαστικών μορφών εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι απασχολούνται όσες και όποιες ώρες καθορίζει το ΔΣ του Ιδρύματος. Τον αναχρονιστικό κανονισμό λειτουργίας, που θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί παίρνοντας υπόψη και τις προτάσεις των εργαζομένων. Την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που εντάσσει τους εργαζόμενους στο ενιαίο μισθολόγιο. Την εφαρμογή διατάξεων που αφορούν το χρόνο εργασίας και ισχύουν σε άλλους παιδικούς σταθμούς. Τη μη συμμετοχή των εργαζομένων στο ΔΣ του Ιδρύματος, κάτι που θεωρούν αναγκαίο για τη συμβολή τους στην αναβάθμιση του Ιδρύματος.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη διοίκηση του ΕΚΘ να παρέμβει για την ενίσχυση από την πολιτεία της χρηματοδότησης του "Ασύλου", ώστε να αποπερατωθούν τα έργα υποδομής αλλά και για να λειτουργήσει ομαλά το Ιδρυμα.

Διαμαρτυρία των νεφροπαθών

Το πρόβλημα της σοβαρής ανεπάρκειας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στις μονάδες Τεχνητού Νεφρού, καθώς και την οικονομική εξαθλίωση των νεφροπαθών που τα ασφαλιστικά τους Ταμεία δεν καλύπτουν τα έξοδα τής ασθένειας τους, κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξή τους στη Θεσσαλονίκη τα μέλη του Συλλόγου Νεφροπαθών Β. Ελλάδας. Οπως τόνισε όμως ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Ευθ. Σχίζας, το ΙΚΑ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους με μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φροντίδα, αλλά και με λιγότερο κόστος για το Ιδρυμα. "Ερχονται στη Θεσσαλονίκη άρρωστοι από την επαρχία, για παράδειγμα, από το Αργος Ορεστικό και τα Γρεβενά προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση. Για κάθε έναν από αυτούς το ΙΚΑ πληρώνει κατά μέσο όρο 5,5 εκατ. το χρόνο για μετακινήσεις με ταξί. Με αυτά τα χρήματα μπορεί να πάρει το Ιδρυμα και να τοποθετήσει ένα μηχάνημα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στον τόπο όπου κατοικεί ο ασθενής", τόνισε ο Ευθ. Σχίζας. Οπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Νεφροπαθών Β. Ελλάδας, σε μια χρονιά γίνεται η απόσβεση κεφαλαίου του μηχανήματος, το ΙΚΑ θα έχει μεγάλη οικονομική ωφέλεια και το σπουδαιότερο, ο ασθενής θα γλιτώσει τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίσταται συνέχεια προκειμένου να φθάσει από τους πιο απομακρυσμένους νομούς σε ένα Κέντρο Τεχνητού Νεφρού στη Θεσσαλονίκη.

Οι γιατροί Π. Πολάκης και Ν. Λεγάκης ενημερώνουν το Σπ. Χαλβατζή για τ

Οι γιατροί Π. Πολάκης και Ν. Λεγάκης ενημερώνουν τον Σπ. Χαλβατζή για την κατάσταση στο νοσοκομείο

Λεζάντα 3ου

Συζήτηση του Σπ. Στριφτάρη με τους εργαζόμενους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ