ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης
  • Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες και τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων
  • Επαναβεβαιώνεται η θέση για ένα εδαφικά ακέραιο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε χτες, διά βοής, την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ένα ακόμη εξάμηνο, ως τις 31/12/1997.

Στο σχετικό ψήφισμα, το Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση του ΓΓ να ξεκινήσει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής περιεκτικής λύσης και καλεί τους ηγέτες να δεσμευτούν σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων από 9 - 13 Ιουλίου '97 και τους προτρέπει να συνεργαστούν ενεργά και εποικοδομητικά με τον ΓΓ και τον ειδικό σύμβουλό του, Ντιένγκο Κόρντοβεζ,και υπογραμμίζει ότι απαιτείται η πλήρης υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων ώστε η διαδικασία να αποφέρει αποτελέσματα.

Επαναβεβαιώνει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα διευκολύνει μια συνολική λύση.

Καλεί τα μέρη να καλλιεργήσουν ένα κλίμα συμφιλίωσης και πραγματικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ν' αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε ν' αυξήσει την πίεση.

Στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι η ένταση στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός εξακολουθεί να είναι αυξημένη, παρά τη μείωση σε αριθμό, των σοβαρών επεισοδίων, το τελευταίο εξάμηνο.

Εκφράζεται επίσης ανησυχία που, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια τελική πολιτική λύση.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση των δύο πλευρών να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για αποφυγή κάθε πράξης βίας κατά του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να συνεργάζονται πλήρως με τη δύναμη και να της εξασφαλίζουν πλήρη ελευθερία κίνησης.

Υπογραμμίζεται η σημασία της υπογραφής μιας συμφωνίας από αμφότερες τις πλευρές για τα αμοιβαία μέτρα μείωσης της έντασης που πρότεινε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναφέρονται στην απόφαση 1092 και εκφράζεται βαθιά λύπη που παρά τις προσπάθειες της Δύναμης, κανένα από τα μέρη δεν αποδέχτηκε τα εν λόγω μέτρα σαν πακέτο και καλούνται εκ νέου αμφότερα τα μέρη να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ή όρους.

Καλούνται οι ένοπλες αρχές αμφοτέρων των πλευρών να αποφύγουν κάθε ενέργεια, ιδιαίτερα στην ουδέτερη ζώνη, που θα μπορούσε ν' αυξήσει την ένταση.

Εκφράζεται μεγάλη ανησυχία που εξακολουθεί να παρατηρείται σε υψηλά επίπεδα και αυξημένο ρυθμό επέκτασης, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών στη Δημοκρατία της Κύπρου, επίσης η εισαγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, καθώς και η έλλειψη προόδου για μια σημαντική μείωση του αριθμού των ξένων δυνάμεων, γεγονός που απειλεί να αυξήσει την ένταση στο νησί και στην περιοχή και να περιπλέξει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας συνολικής πολιτικής λύσης.

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δεσμευθούν πως θα μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες και τον αριθμό ξένων στρατευμάτων και υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα ενδεχόμενης αποστρατικοποίησης με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και καλείται ο ΓΓ να προωθήσει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επαναλαμβάνεται ότι το "στάτους κβο" είναι απαράδεκτο και υπογραμμίζεται η υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Επαναβεβαιώνεται η θέση του Συμβουλίου ότι μια λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό Κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά του, που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες σε μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και ότι η εν λόγω λύση δέον να αποκλείει την πλήρη ή μερική ένωση με οιαδήποτε άλλη χώρα ή οιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

Το Συμβούλιο καλωσορίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για την προώθηση πραγματοποίησης διακοινοτικών εκδηλώσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.

Παρακαλεί τον ΓΓ να προχωρήσει σε μια ανασκόπηση της δομής και της ισχύος της Δύναμης, με στόχο την ενδεχόμενη αναδόμησή της και να υποβάλει όποιες νέες απόψεις θα σχηματίσει επί του θέματος.

Τέλος, παρακαλεί τον ΓΓ να υποβάλλει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 1997 έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΣΠ. ΡΩΜΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ο στρατιωτικός εισαγγελέας μιλάει για "νοσηρό κλίμα"

Τη Δευτέρα η νέα νεκροψία

Συνεχίζεται η έρευνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του στρατιώτη Σπ. Ρωμιόπουλου, ενώ όλοι αναμένουν το πόρισμα της νέας νεκροψίας που θα γίνει τη Δευτέρα, αφού προηγουμένως γίνει εκταφή του νεκρού. Με τη νεκροψία αυτή, που θα γίνει στο Νοσοκομείο Χαλκίδας παρουσία ιατροδικαστών από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Κρήτη, στρατιωτικού γιατρού και του επίτιμου προϊσταμένου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας ιατροδικαστή Π. Γιαμαρέλου, ο οποίος ορίστηκε από την οικογένεια Ρωμιόπουλου, αναμένεται να υπάρξει τελεσίδικη ιατροδικαστική γνωμάτευση. Παράλληλα ανακοινώθηκε και το πόρισμα της τοξικολογικής εξέτασης των σπλάχνων, απ' όπου δεν προέκυψαν ίχνη ναρκωτικών ή άλλων τοξικών ουσιών.

Χτες ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Ξάνθης Δ. Μπέης,που διενεργεί την έρευνα, με ανακοίνωση που εξέδωσε αντιδρά στις διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά την κατεύθυνση της ανακριτικής διαδικασίας. Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι οποιαδήποτε πληροφορία δημοσιεύεται, πέραν των επωνύμων δηλώσεων του εισαγγελέα και του ανακριτή του Στρατοδικείου Ξάνθης "δεν πηγάζει από τις ανακριτικές αρχές". Και προσθέτει: "Η συνέχιση αυτής της κατάστασης πέραν του ότι δυσχεραίνει ενδεχομένως το έργο της ανάκρισης, δημιουργεί και συντηρεί ένα νοσηρό κλίμα γύρω από την υπόθεση του θανάτου του στρατιώτη Ρωμιόπουλου, που αδικεί τόσο τον τρόπο με τον οποίο ασκούν το έργο τους οι ανακριτικές αρχές όσο και τις στρατιωτικές αρχές που ενεπλάκησαν στη διερεύνησή της".

Ο αγώνας το "φάρμακο"

"Δεν κομίζομεν γλαύκαν ες Αθήνας", αν πούμε ότι η δημόσια υγεία στη χώρα μας νοσεί βαρύτατα. Αυτό, πλέον, το παραδέχονται σχεδόν οι πάντες, ακόμα κι εκείνοι που κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτό τον τόπο κι ευθύνονται για την τραγική κατάσταση, που επικρατεί στο χώρο της υγείας. Πολύ περισσότερο το γνωρίζουν όσοι μπήκαν σε κάποιο νοσοκομείο και διαπίστωσαν "ιδίοις όμμασι" και πολλές φορές πληρώνοντας βαρύ τίμημα, τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομή και στελέχωση, ελλείψεις με τις οποίες μάχονται - σε άνιση πάλη - οι λειτουργοί της δημόσιας υγείας. Τα νέα στοιχεία που αναδεικνύονται σήμερα είναι η συντονισμένη επιχείρηση της κυβέρνησης Σημίτη να κατεδαφίσει και ό,τι απέμεινε από το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για να παραδώσει κι αυτό τον τομέα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και η κοινωνική συνειδητοποίηση της ανάγκης να αναπτυχθεί ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Πράγματι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί σε μια απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του δικαιώματος του λαού για δημόσια υγεία. Κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει κι άλλο τα νοσοκομεία - δε χρηματοδοτεί έργα κτιριακής υποδομής και τεχνολογικού εξοπλισμού, δεν προχωρεί σε διορισμούς γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, συνθλίβει μισθολογικά τους εργαζόμενους στην υγεία- με στόχο να "σπρώξει" τους ασθενείς προς τους ιδιώτες. Παράλληλα, δίνει συνεχώς κίνητρα σε μεγαλοεπιχειρηματίες που μπαίνουν στο χώρο της υγείας για να τα "κονομήσουν", για να βγάλουν όλο και περισσότερα υπερκέρδη.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει και το ύψιστο αγαθό της υγείας σαν εμπόρευμα στα πλαίσια της αγοράς, δηλαδή του "δούναι και λαβείν". Πρότυπό της φαίνεται ν' αποτελεί το σύστημα που επικρατεί στις ΗΠΑ, όπου σχεδόν το 20% του πληθυσμού είναι ανασφάλιστο και δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα περίθαλψης, που κινείται στη λογική "όποιος τα 'χει μπορεί να γιατρευτεί κι όποιος δεν τα 'χει ας πάει σαν το σκυλί στ' αμπέλι". Και το νομοσχέδιο αντι - ΕΣΥ που προωθεί το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να ξεθεμελιώσει ό,τι δημόσιο υπάρχει ακόμα στον τομέα της υγείας του λαού μας.

Στην επιχείρηση κατεδάφισης της δημόσιας υγείας μπορεί και πρέπει ν' αντιπαρατεθεί ένα ισχυρό μαζικό κίνημα αντίστασης και αντεπίθεσης. Ενα κίνημα με πρωταγωνιστές τους φορείς της δημόσιας υγείας, αλλά και με τη δυναμική, μαζική συμμετοχή όλων των άλλων μαζικών φορέων, του λαού. Και έχει μεγάλη σημασία - όπως δείχνει ο αγώνας των υγειονομικών που βρίσκεται σε εξέλιξη - ότι αυτή η ανάγκη έχει συνειδητοποιηθεί από πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού. Διότι, δε φτάνει να καταγγέλλει κανείς τα "κακώς κείμενα" στα νοσοκομεία - ελλείψεις ή και χρηματισμούς - (άλλωστε σ' αυτά "ποντάρουν" και αυτά προβάλλουν η κυβέρνηση και οι ιδιώτες, για να "περάσουν" στην κοινή γνώμη την πολιτική "ιδιωτικοποιήσεων" και στο χώρο της υγείας), αλλά είναι ανάγκη να συστρατευτούν όλοι στον "νυν υπέρ πάντων αγώνα" για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Ο αγώνας αποτελεί σήμερα και το μοναδικό"φάρμακο", για να ξεπεραστεί η νόσος του δημόσιου τομέα της υγείας και για να αντιμετωπιστεί ο ιδιωτικός "ιός" που την απειλεί.

Εκδήλωση - συζήτηση για τη Διακυβερνητική

Την Τετάρτη 2 Ιούλη, στις 7.00 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων

Σε ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ,για την Ευρώπη μετά το Αμστερνταμ και τη Διακυβερνητική, για το τι αλλάζει στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ελληνικό λαό, καλεί η ΚΕ του ΚΚΕ στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κόμματος (Περισσός), την Τετάρτη 2 Ιούλη και ώρα 7.00 μ.μ.

  • Εισηγητής: Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Παρεμβάσεις θα κάνουν:

Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής: "Διακυβερνητική και Συνθήκη του Σένγκεν"

Γ. Θεωνάς, ευρωβουλευτής: "Αποτελέσματα της Διακυβερνητικής".

Οι παραβρισκόμενοι θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ