Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης
  • Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες και τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων
  • Επαναβεβαιώνεται η θέση για ένα εδαφικά ακέραιο, κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε χτες, διά βοής, την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ένα ακόμη εξάμηνο, ως τις 31/12/1997.

Στο σχετικό ψήφισμα, το Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση του ΓΓ να ξεκινήσει τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής περιεκτικής λύσης και καλεί τους ηγέτες να δεσμευτούν σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων από 9 - 13 Ιουλίου '97 και τους προτρέπει να συνεργαστούν ενεργά και εποικοδομητικά με τον ΓΓ και τον ειδικό σύμβουλό του, Ντιένγκο Κόρντοβεζ,και υπογραμμίζει ότι απαιτείται η πλήρης υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων ώστε η διαδικασία να αποφέρει αποτελέσματα.

Επαναβεβαιώνει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα διευκολύνει μια συνολική λύση.

Καλεί τα μέρη να καλλιεργήσουν ένα κλίμα συμφιλίωσης και πραγματικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ν' αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε ν' αυξήσει την πίεση.

Στο ψήφισμα εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι η ένταση στις γραμμές κατάπαυσης του πυρός εξακολουθεί να είναι αυξημένη, παρά τη μείωση σε αριθμό, των σοβαρών επεισοδίων, το τελευταίο εξάμηνο.

Εκφράζεται επίσης ανησυχία που, εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, παρατηρείται αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για μια τελική πολιτική λύση.

Υπενθυμίζεται η υποχρέωση των δύο πλευρών να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για αποφυγή κάθε πράξης βίας κατά του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, να συνεργάζονται πλήρως με τη δύναμη και να της εξασφαλίζουν πλήρη ελευθερία κίνησης.

Υπογραμμίζεται η σημασία της υπογραφής μιας συμφωνίας από αμφότερες τις πλευρές για τα αμοιβαία μέτρα μείωσης της έντασης που πρότεινε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αναφέρονται στην απόφαση 1092 και εκφράζεται βαθιά λύπη που παρά τις προσπάθειες της Δύναμης, κανένα από τα μέρη δεν αποδέχτηκε τα εν λόγω μέτρα σαν πακέτο και καλούνται εκ νέου αμφότερα τα μέρη να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ή όρους.

Καλούνται οι ένοπλες αρχές αμφοτέρων των πλευρών να αποφύγουν κάθε ενέργεια, ιδιαίτερα στην ουδέτερη ζώνη, που θα μπορούσε ν' αυξήσει την ένταση.

Εκφράζεται μεγάλη ανησυχία που εξακολουθεί να παρατηρείται σε υψηλά επίπεδα και αυξημένο ρυθμό επέκτασης, ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων και των εξοπλισμών στη Δημοκρατία της Κύπρου, επίσης η εισαγωγή υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, καθώς και η έλλειψη προόδου για μια σημαντική μείωση του αριθμού των ξένων δυνάμεων, γεγονός που απειλεί να αυξήσει την ένταση στο νησί και στην περιοχή και να περιπλέξει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας συνολικής πολιτικής λύσης.

Καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δεσμευθούν πως θα μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες και τον αριθμό ξένων στρατευμάτων και υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα ενδεχόμενης αποστρατικοποίησης με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και καλείται ο ΓΓ να προωθήσει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Επαναλαμβάνεται ότι το "στάτους κβο" είναι απαράδεκτο και υπογραμμίζεται η υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του ΓΓ.

Επαναβεβαιώνεται η θέση του Συμβουλίου ότι μια λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα Κυπριακό Κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητά του, που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες σε μια διακοινοτική, διζωνική ομοσπονδία και ότι η εν λόγω λύση δέον να αποκλείει την πλήρη ή μερική ένωση με οιαδήποτε άλλη χώρα ή οιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης.

Το Συμβούλιο καλωσορίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων για την προώθηση πραγματοποίησης διακοινοτικών εκδηλώσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.

Παρακαλεί τον ΓΓ να προχωρήσει σε μια ανασκόπηση της δομής και της ισχύος της Δύναμης, με στόχο την ενδεχόμενη αναδόμησή της και να υποβάλει όποιες νέες απόψεις θα σχηματίσει επί του θέματος.

Τέλος, παρακαλεί τον ΓΓ να υποβάλλει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 1997 έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται ο βοηθός του γγ του ΟΗΕ για την περιοχή (2023-08-24 00:00:00.0)
Κινήσεις στη «σκακιέρα» για έλεγχο του ενεργειακού πλούτου (2020-02-01 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2009-05-29 00:00:00.0)
«Συμβιβασμός» στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2007-12-14 00:00:00.0)
Ανανεώθηκε η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο (1997-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ