Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ερχεται ο βοηθός του γγ του ΟΗΕ για την περιοχή

Στην Κύπρο φτάνει την Κυριακή ο Μίροσλαβ Γιέτζια, βοηθός του γγ του ΟΗΕ αρμόδιος για Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Αμερική, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τις δύο πλευρές, λίγα 24ωρα μετά τα σοβαρά επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη, όπου στις 18 Αυγούστου κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άνδρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όταν εκείνοι εμπόδισαν παράνομα έργα.

Η επίσκεψη του Γιέτζια φέρεται να είχε προγραμματιστεί πριν τα γεγονότα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα ασχοληθεί και με αυτά, δεδομένης και της έκκλησης που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «όλα τα μέρη να επιδείξουν ευελιξία (...) και να εμπλακούν μαζί με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για διαπραγμάτευση μιας αμοιβαία αποδεκτής ανάπτυξης στην υπό αναφορά περιοχή». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα του Γιέτζια περιλαμβάνει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις που αναμένεται να εκφράσουν στον γγ του ΟΗΕ τον Σεπτέμβρη, όταν στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη. Σσύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σκοπός είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει περιθώριο στη ΓΣ του ΟΗΕ να γίνει κοινή συνάντηση των δύο ηγετών με τον γγ του Οργανισμού, «από την οποία να υπάρχει η δυνατότητα να προκύψει κάτι θετικό». Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ φέρεται να απέρριψε πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη να έχουν κοινή συνάντηση με τον Γιέτζια.

Χτες, μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε ικανοποίηση «για τη μαζική διεθνή αντίδραση στους τουρκικούς σχεδιασμούς», σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι «οφείλουμε, αν θέλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας, να αναγνωρίζουμε τόσο τα περιφερειακά όσο και τα διεθνή δεδομένα». Ενώ, εστιάζοντας στην ανάγκη για «σπάσιμο του αδιεξόδου» στις συνομιλίες, υπογράμμισε ξανά ότι «στόχος μας είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού», επιμένοντας ότι η ΕΕ «έχει την κατάλληλη εργαλειοθήκη, εκείνα τα κίνητρα για να μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων, μια αμοιβαία επωφελή διαδικασία μέσα από την προϋπόθεση θετικών εξελίξεων στο Κυπριακό».

«Παράθυρο ευκαιρίας» δείχνει και ο Φιντάν

Στο μεταξύ, σε νέες του δηλώσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν επέκρινε κι αυτός «πρακτικές του ΟΗΕ» που «δεν συνάδουν με το ιδρυτικό πνεύμα των Ηνωμένων Εθνών», εκφράζοντας δυσαρέσκεια συνολικά για «μεροληψία» της διεθνούς κοινότητας, την οποία συνέδεσε και με τη στασιμότητα που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

«Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει μια στάση που παγιώθηκε τα προηγούμενα χρόνια», είπε, επίσης ζήτησε οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας να αντιμετωπιστούν «ως ορθολογικό και στρατηγικό ζήτημα», για να καταλήξει ότι διαμορφώνονται «νέες ευκαιρίες για την ΕΕ και την περιοχή της Τουρκίας» και «οι Ευρωπαίοι ηγέτες ας χρησιμοποιήσουν αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

Επανέλαβε δε ότι η συνεργασία με τη χώρα του θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη θέση της ΕΕ ως παγκοσμίου «παίκτη», αν και «ορισμένα κράτη - μέλη δεν συμφωνούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ