Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΗΕ
Ανανεώθηκε η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ .-

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε χτες διά βοής ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι τις 30/6/1998.

Στο ψήφισμα που έλαβε τον αριθμό 1146 εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση των περιορισμών ελεύθερης διακίνησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, καθώς και για την ένταση κατά μήκος των γραμμών αντιπαράθεσης, παρόλο που, κατά το τελευταίο εξάμηνο, σημειώθηκε μείωση σοβαρών επεισοδίων. Εκφράζεται, επίσης, ανησυχία για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος για μια συνολική πολιτική λύση, παρ' όλες τις προσπάθειες που έγιναν, κατά τις απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, ύστερα από πρωτοβουλία του ΓΓ τον Ιούλη και Αύγουστο 1997.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπενθυμίζει σε αμφότερες τις πλευρές τις υποχρεώσεις τους για πλήρη συνεργασία με το προσωπικό της δύναμης του ΟΗΕ, τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησής του και την αποφυγή βίας εναντίον του. Υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα επίτευξης άμεσης συμφωνίας για τη λήψη, αμοιβαίως, μέτρων μείωσης της έντασης στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, μέτρα που πρότεινε και στη συνέχεια τροποποίησε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνει ότι μέχρι σήμερα μόνο η μία πλευρά (σ.σ. η τουρκική), αποδέχτηκε αυτό το πακέτο και ζητά την ταχεία συμφωνία και εφαρμογή των μέτρων αυτών.

Καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις συζητήσεις για θέματα ασφαλείας, που άρχισαν στις 26/9/97.

Εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη συνεχιζόμενη, σε υπερβολικά επίπεδα, αύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων και υπερσύγχρονων εξοπλισμών στην Κυπριακή Δημοκρατία και την έλλειψη προόδου στη μείωση του αριθμού των ξένων στρατευμάτων.

Καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν τις αμυντικές δαπάνες και τον αριθμό των ξένων στρατευμάτων, ως πρώτο βήμα για την αποχώρηση των μη κυπριακών δυνάμεων, υπογραμμίζει τη σημασία της εν καιρώ πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης, και παροτρύνει τον ΓΓ να συνεχίσει τις σχετικές προσπάθειές του.

Επαναλαμβάνει ότι το σημερινό στάτους κβο είναι απαράδεκτο και υπογραμμίζει την πλήρη υποστήριξή του προς την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, καθώς και στις προσπάθειες επιβοήθησης της αποστολής του για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

Υποστηρίζει επίσης την πρόθεση του ΓΓ για επανάληψη, το Μάρτη του 1998, της ανοιχτής διαδικασίας διαπραγματεύσεων, καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεργαστούν δραστήρια και εποικοδομητικά με τον ΓΓ και τον ειδικό του σύμβουλο και παροτρύνει όλα τα κράτη - μέλη να υποστηρίξουν πλήρως αυτές τις προσπάθειες.

Καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να δημιουργήσουν κλίμα συμφιλίωσης και πραγματικής, αμοιβαίας εμπιστοσύνης σε αμφότερες τις πλευρές και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών.

Επαναβεβαιώνει τη θέση του ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μια κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και υπηκοότητα, με εξασφαλισμένη την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα, που θα περιλαμβάνει δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, και όπως περιγράφονται από τις σχετικές αποφάσεις του ΣΑ, σε μια δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, αποκλεισμένης της πλήρους ή μερικής ένωσης με οιαδήποτε άλλη χώρα ή οιασδήποτε μορφή διχοτόμησης ή προσάρτησης.

Καλωσορίζει τις ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για τους εγκλωβισμένους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, καθώς και τους Τουρκοκυπρίους που ζουν στο νότο.

Καλωσορίζει επίσης τη συμφωνία για το θέμα των αγνοουμένων που υπέγραψαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, στις 31/7/97.

Καλωσορίζει ακόμη τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ενδιαφερομένων για την προώθηση δικοινοτικών συμβάντων με στόχο τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού, μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας στο σημερινό ψήφισμά του αναγνωρίζει ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται ο βοηθός του γγ του ΟΗΕ για την περιοχή (2023-08-24 00:00:00.0)
Κινήσεις στη «σκακιέρα» για έλεγχο του ενεργειακού πλούτου (2020-02-01 00:00:00.0)
Εντείνονται οι πολύμορφες πιέσεις (2009-12-15 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ (2009-05-29 00:00:00.0)
«Μέτρα» προανήγγειλε ο Ντενκτάς (2000-06-23 00:00:00.0)
Ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης (1997-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ