Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Μετά τις "εορταστικές" διαγραφές τα... μεθεόρτια

Στον απόηχο της απόφασης του πρωθυπουργού να διαγράψει από την ΚΟ του κόμματος τους Β. Κεδίκογλου, Χρ. Κηπουρό και Μ. Γικόνογλου κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κ. Σημίτη, η κίνησή του απέβλεπε στο να μπει το ΠΑΣΟΚ στον... "αυτόματο πιλότο" της αυτοπειθαρχίας και να δεσμευτούν τα στελέχη του ως προς τα όρια εκδήλωσης διαφωνιών. Συνέχιζαν δε με τη θέση ότι ο Κ. Σημίτης, προβαίνοντας σε αυτή την ενέργεια, ήθελε να δηλώσει ότι "δε θα επιτρέψει να καταγραφεί ως ένας αναποτελεσματικός και άχρηστος πρωθυπουργός"... Σε ερωτήσεις για το πώς εκτιμούν την από εδώ και πέρα στάση της λεγόμενης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", οι ίδιοι παράγοντες έλεγαν ότι δε θα υπάρξει συνέχεια, αλλά την ίδια ώρα κράδαιναν τη "δαμόκλειο σπάθη", του κατηγορητηρίου περί "αποστασίας", που περιμένει τους αντιδρώντες. "Εφόσον συνεχίσουν να αμφισβητούν την κυβέρνηση, αυτό υποκρύπτει ότι θέλουν να τη ρίξουν", έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πάντως το παιχνίδι που παίζεται τις τελευταίες μέρες δε θα μπορούσε να αποτυπωθεί με καλύτερο τρόπο από αυτόν που επέλεξαν χτες κυβερνητικά στελέχη. "Γιατί ο πρωθυπουργός αξιοποιεί ακόμα και το χαρτί των εκλογών για να επιβληθεί εσωκομματικά; ", ρωτήθηκαν, και η απάντηση ήταν καταλυτική: "Ολοι αυτοί που διαγράφτηκαν, αλλά και όσοι λένε ότι διαφωνούν, είναι ΠΑΣΟΚ. Αν η ΝΔ κατάθεση πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όλοι θα τη στηρίξουν με την ψήφο τους". Βέβαια, από το Μέγαρο Μαξίμου η θεωρία του "όποιος ξεπερνά τα όρια θα διαγράφεται", έδινε και έπαιρνε χτες.

Φυσικά μετά την απόφαση Σημίτη, ξετυλίχτηκε το κουβάρι των δηλώσεων και αντιδηλώσεων. Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΕΓ - όπου φέρονται να διαφώνησαν ως προς τη σκοπιμότητα ή και την ουσία της πρωθυπουργικής απόφασης οι Τσοχατζόπουλος, Λαλιώτης, Αρσένης, Οικονόμου, Δασκαλάκης κ.ά. - ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε τις διαρροές για τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του ΕΓ ως "μαυραγορίτικη συμπεριφορά και αξιοποίηση των κομματικών και κυβερνητικών πληροφοριών". Εσπευσε δε, βασιλικότερος του βασιλέα, να σημειώσει ότι το μεγάλο θέμα των ημερών είναι η υπερψήφιση του προϋπολογισμού και όχι οι διαγραφές. Από την πλευρά Αρσένη σημειωνόταν με ικανοποίηση η αποδοχή της πρότασης του υπουργού Παιδείας για κατ' ιδίαν συναντήσεις του Κ. Σημίτη με κάθε μέλος του ΕΓ, ώστε να συζητηθεί κατά μόνας (!), η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, για την οποία ο Γερ. Αρσένης διαμηνύει ότι θα καταθέσει "συνολική πρόταση". Εκείνο πάντως που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Β. Παπανδρέου, 24 ώρες μετά το ΕΓ, έσπευσε να διοχετεύσει προς τον Τύπο ότι ήταν και εκείνη μια από αυτούς που εξέφρασαν προβληματισμούς για την πρωθυπουργική απόφαση...

Παράλληλα και χτες συνεχίστηκαν σε επίπεδο στελεχών οι επικρίσεις. Μετά τον Αν. Πεπονή και ο Γ. Καψής εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει τη διαγραφή των βουλευτών ως "πολιτικά εσφαλμένη", κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "δεν είναι αναμάρτητος" σε θέματα κομματικής πειθαρχίας και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της ΚΟ ως "ύστατη προσπάθεια αποκατάστασης" της συνοχής του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς, συνεχίζει, οι "εκφοβιστικές κραυγές περί προσφυγής στις εκλογές θα είναι η μόνη λύση"... Τέλος, ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις γιορτές οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή νέων οργάνων στις νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και το επικείμενο συνέδριο της νεολαίας του κόμματος, θεωρείται ότι δε θα αποφορτίσουν το κλίμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ