Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προμήθεια 2.000 τζιπ για το στρατό από την ΕΛΒΟ

Σύμβαση για την προμήθεια 2.000 τζιπ του ενάμιση τόνου για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράφηκε χτες μεταξύ της ΓΔΕ (Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της κρατικής βιομηχανίας ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων). Το ύψος της εν λόγω σύμβασης είναι 32 δισ. δραχμές και η διάρκειά της τριετής.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία των τελευταίων ετών προς την ΕΛΒΟ των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε ο πρόεδρος του ΔΣ της βιομηχανίας, Λ. Σακελλάρης, επισημαίνοντας ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της εταιρίας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ο κύκλος εργασιών της ΕΛΒΟ, όπως είπε, για το 1997 ανήλθε στα 25 δισ. δραχμές και τα κέρδη περίπου στο 1 δισ., ενώ στόχος της είναι να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων σε τροχαίο υλικό και σημαντικό μέρος των προγραμματικών συμφωνιών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα θα εκτελεί και άλλες παραγγελίες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΒΟ, πρόσφατα της ανατέθηκε η κατασκευή 305 τζιπ του 1/4 τόνου, προϋπολογισμού 3,8 δισ. και 45 φορτηγών βενζινοφόρων - κηροζινοφόρων ύψους 2 δισ., που θα παραδοθούν μέσα στο 1998. Επίσης, έχει υπογραφεί με την ΕΘΕΛ και τα ΗΛΠΑΠ προγραμματική συμφωνία με αντικείμενο την ανανέωση των αστικών συγκοινωνιών. Ειδικότερα η ΕΛΒΟ έχει αναλάβει την κατασκευή 220 αρθρωτών, 210 κανονικών και 200 mini λεωφορείων,συνολικού προϋπολογισμού 43 δισ. Το πρόγραμμα είναι τετραετούς διάρκειας με έναρξη παράδοσης εντός του 1998. Επίσης έχει αναλάβει την κατασκευή 96 τρόλεϊ,προϋπολογισμού 12,5 δισ. δρχ., διετούς διάρκειας με έναρξη παράδοσης μάσα στο 1999. Αναμένεται να ακολουθήσει η ανάθεση από τη ΓΔΕ για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων 611 φορτηγών πολλαπλού ρόλου, προϋπολογισμού 21 δισ. δραχμών, τριετούς διάρκειας καθώς και η ανάθεση 88 λεωφορείων μεταφοράς προσωπικού, ύψους 4,7 δισ. δραχμών, διετούς διάρκειας. Πρόσφατα επίσης ο ΟΣΕ παρήγγειλε από την ΕΛΒΟ την κατασκευή 31 φορτηγών ρυμουλκών οχημάτων προϋπολογισμού 2 δισ. δραχμών.

Η ΕΛΒΟ έχει ακόμα προχωρήσει στην ανάπτυξη του πρωτοτύπου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης "Κένταυρος",με στόχο να ολοκληρώσει την κατασκευή του μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998.

Κατά τη χτεσινή τελετή ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης με την ΕΛΒΟ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον προκάτοχό του Γερ. Αρσένη. "Εγώ, είπε, δε γνωρίζω, γιατί και πώς καθυστέρησε. Το γεγονός είναι ότι εγώ είμαι έναν χρόνο στο υπουργείο. Βρήκαμε κάποια θέματα, εκ των οποίων άλλα είχαν προχωρήσει, άλλα είχαν προχωρήσει λιγότερο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ