- Κάτω από το πέπλο της έντασης, που σκέπασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την υπόθεση κατασκοπίας που εξύφανε η Αγκυρα, η Αθήνα συνεχίζει τη μέχρι παρεξήγησης επίθεση φιλίας, ζητώντας την πρώτη... - 1997-12-24 00:00:00.0"/> - Κάτω από το πέπλο της έντασης, που σκέπασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την υπόθεση κατασκοπίας που εξύφανε η Αγκυρα, η Αθήνα συνεχίζει τη μέχρι παρεξήγησης επίθεση φιλίας, ζητώντας την πρώτη... - 1997-12-24 00:00:00.0" /> "Ενταση" και "διάλογος" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
"Ενταση" και "διάλογος"
  • Η Αθήνα απάντησε στην απέλαση του υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης με την απέλαση υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης
  • Οι "σοφοί" ετοιμάζονται για διάλογο

Κάτω από το πέπλο της έντασης, που σκέπασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την υπόθεση "κατασκοπίας" που εξύφανε η Αγκυρα, η Αθήνα συνεχίζει τη μέχρι "παρεξήγησης" επίθεση φιλίας, ζητώντας την πρώτη συνάντηση μεταξύ των "σοφών", την οποία μέχρι πριν λίγο καιρό απέρριπτε κατηγορηματικά.

H Αθήνα, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ "δέσμευση" πως θα φροντίσει για την εξέλιξη διαδικασιών, που θα βοηθήσουν την προσέγγισή της με την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο

Ελληνες σοφοί έχουν ήδη ετοιμάσει επιστολή, με την οποία ζητούν από τους Τούρκους συναδέλφους τους να συναντηθούν μέσα στον προσεχή μήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν τη συζήτηση για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

Παρά την καλή θέληση της Αθήνας, η Αγκυρα συντηρεί το κλίμα της έντασης με το σενάριο περί κατασκοπίας, που οδήγησε στην απέλαση από την Κωνσταντινούπολη του διοικητικού υπαλλήλου του ελληνικού προξενείου Ευ. Χαραλάμπους.

Η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε τελικά να χρησιμοποιήσει αυτό που στη διπλωματική γλώσσα ονομάζεται "αρχή της αμοιβαιότητας" και να προχωρήσει στην απέλαση του Νεντίμ Οζεργκίν, διοικητικού υπαλλήλου του τουρκικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση ανακοίνωσε στον Τούρκο πρεσβευτή Α. Τουιγκάν ο πρέσβης Η. Κλης, επικεφαλής του τομέα ελληνοτουρκικών σχέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Η. Κλης, σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για το σενάριο που εξυφάνθηκε στην Αγκυρα και το αναπόδεικτο των κατηγοριών σε βάρος του Ευ. Χαραλάμπους, που απελάθηκε από την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού, χαρακτήρισε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την Ελλάδα ο διοικητικός υπάλληλος του γενικού προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Νεντίμ Οζεργκίν "άδικο και συμπεριφορά χωρίς μέτρο, που δε συμβαδίζει με τη φιλία".

Ο Μπατού στη δήλωση που έκανε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, είπε χαρακτηριστικά ότι "θα έπρεπε να απευθύνει κανείς στους Ελληνες την εξής ερώτηση. Εάν ο εν λόγω διοικητικός υπάλληλος του τουρκικού γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη είχε δραστηριότητες που δεν άρμοζαν στα καθήκοντά του, γιατί οι αρχές δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα μέτρα;". Ο Μπατού υποστήριξε ότι "η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κλιμακώνει την ήδη υπάρχουσα ένταση στις διμερείς σχέσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ