Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Στις πλάτες του λαού οι ανάγκες του ΝΑΤΟ

"Υπερβολικές" χαρακτήρισε τις στρατιωτικές δαπάνες ο κοιν. εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ υπογραμμίζοντας ότι "είναι αναγκαία η άσκηση μιας εξωτερικής πολιτικής που θα μας προστατεύει από τους κινδύνους εμπλοκών και αντιπαραθέσεων με άλλες χώρες, μιας εξωτερικής πολιτικής που θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης για τον λαό μας".

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από μία διαφορετική εξωτερική πολιτική που έχοντας σαν γνώμονά της την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, θα καλλιεργεί τη φιλία και τη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες και τους λαούς, μια εξωτερική πολιτική που στο κέντρο των σχεδιασμών της θα έχει την προώθηση ενός συλλογικού συστήματος ασφαλείας για την Ευρώπη και όχι ενός συστήματος σαν αυτό που οικοδομούν οι ιμπεριαλιστές και που στηρίζεται σε στρατιωτικούς οργανισμούς όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ. Μια εξωτερική πολιτική που θα στηρίζεται στη διαβαλκανική συνεννόηση, μια πολιτική που θα κλείνει τα αυτιά της στις προτάσεις όσων όπως οι βιομήχανοι και οι πολυεθνικές, προσδοκώντας να πάρουν μέρος στη λεία ονειρεύονται να παίξει η χώρα μας τον ρόλο περιφερειακής δύναμης στα Βαλκάνια ή τη μετατροπή της Ελλάδας σε όχημα προώθησης στην περιοχή των Βαλκανίων των αμερικάνικων ή και των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη στάση που τηρεί το ΚΚΕ, σχετικά με τα κονδύλια των στρατιωτικών δαπανών που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 1998. Οπως χαρακτηριστικά είπε "είναι παράδοση της Αριστεράς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, όχι μόνο να μην ψηφίζει τον προϋπολογισμό αλλά να μην ψηφίζει ούτε και τις στρατιωτικές δαπάνες". "Θεωρούμε", τόνισε "ότι οι στρατιωτικές δαπάνες είναι υπερβολικές και αυτός ο προϋπολογισμός όπως και οι προηγούμενοι προβλέπει αυξημένα κονδύλια για τις στρατιωτικές δαπάνες που φθάνουν τα χίλια επτακόσια δέκα έξι εκατομμύρια δραχμές που φτάνουν στο 11,6% του συνόλου των δαπανών που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα τεράστια κονδύλια για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε φέτος η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο δεν εμφανίζεται καν στον κρατικό προϋπολογισμό και αν συνυπολογιστεί εκτοξεύει τις συνολικές στρατιωτικές δαπάνες της χώρας σε αστρονομικό ύψος. Το ζήτημα είναι ότι αυτά τα κονδύλια βρίσκονται σε αντίθεση με τα κονδύλια για τους κοινωνικούς τομείς". Κατέληξε λέγοντας πως "η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που προκαλούνται λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Ελλάδας και της Τουρκίας και των στρατιωτικών επιδιώξεων των ΗΠΑ, έχει σαν συνέπεια η χώρα μας και η Τουρκία να αυξάνουν βαθμιαία και σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Το ερώτημα που μας αφορά είναι πού μπορεί να φτάσει αυτή η επιβάρυνση και πόσο μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία και ο ελληνικός λαός".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ