Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Συντονισμός φορέων για την επίλυση των προβλημάτων

Η κυβέρνηση να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο για τους πρόσφυγες

Με θέμα το συντονισμό της δράσης για την πολιτική αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Πεντέλη και μετά από πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων. Στη σύσκεψη αυτή όπου συμμετείχαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη,το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,η Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές,αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί επίσκεψη εκπροσώπων των Οργανώσεων στην Κατασκήνωση της Πεντέλης την προσεχή Κυριακή 28/12/97 για να συζητήσουν με τους Κούρδους πρόσφυγες για τα οξύτατα προβλήματά τους και για τη δυνατότητα συμβολής του συνδικαλιστικού κινήματος και των οργανώσεων αλληλεγγύης για την επίλυσή τους.

Επίσης εγκρίθηκε ψήφισμα, που είναι ταυτόχρονα και απαίτηση προς την ελληνική κυβέρνηση, να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες που αφορούν τους πρόσφυγες.

Στο ψήφισμα επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

"Η μαζική είσοδος Κούρδων προσφύγων συναντάει στη χώρα μας την έλλειψη στοιχειώδους πρόνοιας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και ενός ικανοποιητικού επιπέδου συνθηκών διαβίωσης.

Η κυβερνητική αδιαφορία "άφησε" το καλοκαίρι του 1996 εκατοντάδες Κούρδους του Ιράκ να "ζουν" στην πλατεία Ωδείου σε χάρτινα παραπήγματα και συνθήκες ζωής, που εξευτελίζουν τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση της ζωής των Κούρδων προσφύγων αποτελεί μια ακόμα εκδήλωση της κρατικής αναλγησίας και κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων, που έχει υπογραφτεί και επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος".

Τέλος, στο ψήφισμά τους οι φορείς καλούν την κυβέρνηση "να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες για τους πρόσφυγες. Να ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά με τα προβλήματα των Κούρδων προσφύγων που βρίσκονται στην Πεντέλη, να τους εξασφαλίσει άμεσα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης (στέγη, σίτιση, περίθαλψη), καθώς και όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία, εφόσον το επιθυμούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ