Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ
Υποβάθμιση...

Μηδενικές οι επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού για Ερευνα - Τεχνολογία - Περιβάλλον

Στη μεγάλη υποβάθμιση της έρευνας και της τεχνολογίας στη χώρα μας αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο Μπ. Αγγουράκης τονίζοντας: "Και αυτός ο προϋπολογισμός υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την έρευνα και την τεχνολογία στη χώρα μας και στηρίζω αυτό το επιχείρημα στο γεγονός ότι η μοναδική αύξηση που όντως υπάρχει στον προϋπολογισμό αφορά αποκλειστικά και μόνο τους κοινοτικούς πόρους".

"Από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων" τόνισε "το ποσό εθνικής συμμετοχής είναι μηδέν. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σχεδόν εξ ολοκλήρου η ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται στη χώρα μας γίνεται με βάση τα κοινοτικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική έρευνα θα εξακολουθήσει να είναι αποσυνδεμένη από την ελληνική παραγωγή. Σημαίνει ότι παρά τις πραγματικά πολύ σημαντικές επιδόσεις των Ελλήνων ερευνητών η χώρα θα συνεχίσει να χάνει τη θέση της στο διεθνή καταμερισμό εργασίας γιατί το ζητούμενο είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και ακριβώς επειδή τα κοινοτικά προγράμματα δεν το εξασφαλίζουν για αυτό το λόγο παρατηρούμε τα γνωστά φαινόμενα".

Στη συνέχεια ο Μπ. Αγγουράκης αναφέρθηκε και στο θέμα του περιβάλλοντος υπογραμμίζοντας ότι και στον προϋπολογισμό φαίνεται η προσπάθεια υποβάθμισης του περιβάλλοντος. "Για παράδειγμα, είπε, έχουμε μία πολύ μικρή, μία ελάχιστη αύξηση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων για το περιβάλλον όπου εξάλλου τη μερίδα του λέοντος την έχουν και εδώ πάλι τα κοινοτικά προγράμματα". Επίσης πρόσθεσε ότι "όπως είναι φυσικό η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα του περιβάλλοντος έχει την αντανάκλασή της στον προϋπολογισμό, είναι μια πολιτική που γενικά πρέπει να τη χαρακτηρίσει κανείς με μια προσπάθεια υποβάθμισης γενικά του περιβάλλοντος, πράγμα που φαίνεται παραδείγματος χάριν από το γεγονός ότι έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για το περιβάλλον όπου τη μερίδα του λέοντος δεν την έχουν οι εθνικές προτεραιότητες, οι εθνικές επιλογές. Τη μερίδα του λέοντος την έχουν εδώ και πάλι τα κοινοτικά προγράμματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ