Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΖΙΑΡΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ "ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ"
Μόνη λύση ο αγώνας

- Πώς δρομολογούνται οι εξελίξεις, μετά την αποδοχή από την πλειοψηφία του σωματείου της ΠΕΣΙΝΕ, της εφαρμογής του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ";

- Οι εξελίξεις είναι αυτές ακριβώς, για τις οποίες η ΕΣΑΚ ενημέρωσε τους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, καλώντας τους να καταψηφίσουν την πρόταση του υφυπουργού Εργασίας που πρότειναν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και με την οποία νομιμοποιούνταν η εφαρμογή του προγράμματος "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" με πάνω από 300 "οικειοθελείς απολύσεις". Πιστεύουμε ότι κατ' αυτό τον τρόπο θα υπάρξει "αποδιοργάνωση" του εργοστασίου, νομιμοποίηση της εργολαβοποίησης, αλλαγή ειδικοτήτων και κατάργηση των τμημάτων συντήρησης. Γενικά προωθείται η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και η απώλεια κατακτήσεων των εργαζομένων που έχουν κερδηθεί εδώ και δεκαετίες. Ηδη, τα αρνητικά αποτελέσματα των αποφάσεων της πλειοψηφίας του σωματείου - που συναίνεσε σε μια τέτοια αντεργατική κατεύθυνση - και του υφυπουργού Εργασίας δεν άργησαν να φανούν. Ανοιξαν στην κυριολεξία, την όρεξη της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ, η οποία επανέρχεται ζητώντας την απαλλαγή της από το "βάρος" του οικισμού των Ασπρων Σπιτιών και την πώλησή του. Η ΠΕΣΙΝΕ, αφού ποινικοποίησε τους αγώνες μας, με την ανοχή της κυβέρνησης προχωράει τώρα στο δεύτερο μέρος του σχεδίου της. Η πρόταση του υφυπουργού - στην τελευταία τριμερή συνάντηση - δεν επανέφερε το παλιό καθεστώς στέγασης για τους εργαζόμενους και δε βάζει εμπόδια στην παραπέρα συρρίκνωση του προσωπικού, αντίθετα αφήνει την ΠΕΣΙΝΕ να δρα ασύδοτα κατά των συμφερόντων των εργαζομένων της περιοχής και της χώρας μας.

- Τι οδήγησε την πλειοψηφία του σωματείου σ' αυτή τη στάση οπισθοχώρησης, με τις συνέπειες που αναφέρατε;

- Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ πειθάρχησαν σε "άνωθεν εντολές" βάζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων σε δεύτερη μοίρα. Αποτέλεσμα είναι να ναρκοθετούν την παραπέρα πορεία του σωματείου και να βάζουν στο στόχαστρο της εταιρίας όλες τις καταχτήσεις των εργαζομένων, τις εργασιακές τους σχέσεις και τη στέγασή τους στον οικισμό.

- Ποια είναι η στάση της ΕΣΑΚ και τι προτείνει απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις;

- Η ΕΣΑΚ, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε στο σωματείο το πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" πριν ένα χρόνο, πρότεινε στο ΔΣ του σωματείου συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικής αντιμετώπισης των αντεργατικών αποφάσεων της πολυεθνικής. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία μετώπου με φορείς της περιοχής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλόγους, ΕΒΕ, μαθητές, γονείς, ώστε να αναπτυχθεί ένα κοινωνικό μέτωπο πάλης και να αντισταθεί στις επιλογές της "Αλουμίνιον της Ελλάδος". Την ίδια πρόταση έκανε και τελευταία μετά τη "συμφιλιωτική" πράξη του υφυπουργού Εργασίας και την αποδοχή της από τις άλλες παρατάξεις. Δυστυχώς με ευθύνη τους, η πρόταση της ΕΣΑΚ απορρίφθηκε με αποτέλεσμα η ΠΕΣΙΝΕ να υλοποιεί το πρόγραμμα "ΠΡΟΚΛΗΣΗ" και όχι μόνο. Για όλα τα παραπάνω, με την υπάρχουσα πλειοψηφία στο σωματείο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να προστατευτούν τα συμφέροντα των εργαζομένων, γιατί κατεύθυνση και επιλογή τους είναι το πέρασμα των αντεργατικών σχεδίων κυβέρνησης και εργοδοσίας. Ο μόνος δρόμος που πρέπει ν' ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, είναι ο δρόμος του αγώνα και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο σωματείο υπέρ των ταξικών δυνάμεων της ΕΣΑΚ.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ