Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Η τραγική μοίρα του υπόθεση ανίερης εκμετάλλευσης

Με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ

Του Γιώργη ΜΩΡΑΪΤΗ

Γ' ΜΕΡΟΣ

Αυτοκριτική θαρραλέα

Το ΚΚΕ έκανε αυτοκριτική. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της σοβαρότητας ενός Κόμματος νέου Τύπου σύμφωνα με τον Λένιν.Αυτοκριτική ανοιχτή, θαρραλέα, υπεύθυνη. Οχι γιατί το υποχρέωσε κανείς, αλλά από εσωτερική αναγκαιότητα. Εξέτασε σε βάθος τη δράση του. Διαπίστωσε τα θετικά αλλά και τα αρνητικά του. Εκρινε και καταδίκασε τα σοβαρά λάθη εκείνης της ιστορικής περιόδου. Αναζήτησε τις βασικές αιτίες. (Σε ορισμένες εκτιμήσεις η διάγνωση μπορεί να μην ήταν ακριβής και χρειάστηκε επανεξέταση). Εβγαλε συμπεράσματα και πείρα. Διδάχτηκε. ("Τα παθήματα έγιναν μαθήματα"). Πήρε μέτρα να μην επαναληφθούν. Ανέλαβε τις ευθύνες του απέναντι στο λαό. Και μπόρεσε να τραβήξει μπροστά. Χωρίς να παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές της κοσμοθεωρίας του. Από το Μαρξισμό - Λενινισμό και τον προλεταριακό διεθνισμό. Χωρίς να εγκαταλείψει την ιστορική του αποστολή.Αντεξε σε όλες τις δυσκολίες, ξεπέρασε δοκιμασίες και κρίσεις, μπόρεσε να βγει νικητής. Ο,τι θετικό έγινε στον τόπο μας, από το 1918 μέχρι σήμερα, είναι συνδεμένο με τη δράση και τη συνεισφορά του. Μεγαλούργησε στην Εθνική Αντίσταση. Εγραψε αθάνατη εποποιία ως "Κόμμα αγώνων και θυσιών". Στάθηκε ορθό ενάντια στην Αγγλο - Αμερικάνικη ένοπλη επέμβαση. Ηττήθηκε στρατιωτικά στον Εμφύλιο αλλά δεν υποτάχθηκε. Πολιτικά και ηθικά βγήκε δικαιωμένο. Αντεξε στην παρανομία, στις εκτελέσεις, στις φυλακές, στις εξορίες, στη μετανάστευση, στην προσφυγιά. Στάθηκε ο εμπνευστής των αγώνων. Πρωτοστάτησε στην Αντιδικτατορική πάλη και στο γκρέμισμα της χούντας. Κατέκτησε τη νομιμοποίησή του "με το σπαθί του", ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας.

Αντεξε πάνω απ' όλα στη φοβερή "λαίλαπα" της ανατροπής στην ΕΣΣΔ και την Αν. Ευρώπη του "υπαρκτού σοσιαλισμού". Και βγήκε ανίκητο (αν και με πολλές απώλειες) από τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας του, που απείλησε την ίδια την ύπαρξή του.Προχωρεί ενωμένο, πειθαρχημένο, εξοπλισμένο ιδεολογικά και πολιτικά με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου, καλύτερα οργανωμένο και αξιόμαχο. Με σφρίγος, με θέληση, με πυγμή. Το μόνο Κόμμα με αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, φιλολαϊκή πολιτική. Με γραμμή σύμπηξης Λαϊκού Μετώπου Πάλης ενάντια στην πολιτική των Κυρίαρχων Κύκλων, των Μονοπωλίων και των Κομμάτων τους. Τη μόνη σωτήρια και ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό, τους εργαζόμενους και τη χώρα μας. Σε συμπαράταξη με τις πρωτοπόρες δυνάμεις του κόσμου στην ιστορική διαδικασία. Για την επερχόμενη νέα επαναστατική "έφοδο στους ουρανούς" στον 21ο αιώνα.

Ανοιχτό μέτωπο

Το ΚΚΕ, ως σύνολο, δεν μπορεί να κρίνεται και να επικρίνεται εσαεί για ό,τι αρνητικό έγινε στο παρελθόν. Και μάλιστα ερήμην της γενικά θετικής εθνικής, πατριωτικής αλλά και διεθνιστικής προσφοράς και δράσης του. Αυτό και άδικο είναι και αντιιστορικό και επιζήμιο. Δεν έφταιξαν τα χιλιάδες στελέχη, μέλη και οι οπαδοί του, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Δεν έφταιξε η τωρινή ηγεσία του, εναντίον της οποίας στρέφονται σήμερα τα κύρια πυρά της αντικομμουνιστικής επίθεσης.Τα σοβαρά λάθη, μέσα στις δοσμένες συνθήκες, και οι ορισμένες καταδικασμένες αλλά σε μεγάλο βαθμό και αναπόφευκτες πράξεις σε βάρος στελεχών βαρύνουν αποκλειστικά την τότε ηγεσία. Το Κόμμα ολόκληρο πλήρωσε και πληρώνει ακόμα τις συνέπειες. Ομως δεν αποποιήθηκε τις ευθύνες, όσο βαριές κι αν ήταν. Ποιος τίμιος και αμερόληπτος άνθρωπος δεν το αναγνωρίζει αυτό;

Το Κόμμα αποκατέστησε ηγετικά και ανώτερα στελέχη που, άσχετα από λάθη και ευθύνες τους, κατηγορήθηκαν άδικα. (Σιάντος, Καραγιώργης, Βελουχιώτης κ.ά.) Αν και ορισμένα στην πορεία αποδείχτηκαν ανάξια της εμπιστοσύνης του. (Παρτσαλίδης, Βαφειάδης, κ.ά.) Το ΚΚΕ καταλόγισε ευθύνες και τιμώρησε αυστηρά. Δεν ήταν μικρό πράγμα να διαγράψει έναν Νίκο Ζαχαριάδη. Γενικό Γραμματέα της ΚΕ για 25 "πέτρινα χρόνια", 1931 - 56. Βάρδο του ιστορικού ανοιχτού γράμματος από το μπουντρούμι της Ασφάλειας στον Αντιφασιστικό Πόλεμο του 1940. Ηρωα δεσμώτη του χιτλερικού Νταχάου. Ηγέτη στον ηρωικό τρίχρονο ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ... Δυστυχώς κι αυτός είχε άδοξο τέλος. Και πρέπει κάποτε ν' αποκατασταθεί. (Ακόμα κι αν δεν υιοθετηθεί η εκτίμηση του Πλουμπίδη ότι ήταν "άξιος αρχηγός"). Φυσικά, χωρίς αυτό να σημαίνει παραγραφή των ευθυνών και των λαθών του. Οχι όμως και να φτάνουν μερικοί (π.χ., ο Δ. Παπαχρίστου) να μέμφονται τη σημερινή ηγεσία γιατί τίμησε τη μνήμη του με την παρουσία της στο Α' Νεκροταφείο, κατά την ταφή της σορού του.

Ενάντια στα λάθη, τις παραβιάσεις, τα αρνητικά στη δουλιά που δεν μπορείς εντελώς να τα αποφύγεις, εφόσον ζεις και παλεύεις, το Κόμμα μας έχει πάντα ανοιχτό μέτωπο. Τ' αντιμετωπίζει με αυστηρότητα, επαγρύπνηση, πειθαρχία, κριτική και αυτοκριτική. Εν ανάγκη και με ποινές προβλεπόμενες από το Καταστατικό. Κάνει σημαντική ιδεολογική και διαφωτιστική δουλιά. Διαπαιδαγωγεί τα μέλη του στη βάση των αρχών. Εχει την τόλμη, για τα πιο σοβαρά πολιτικά λάθη, να μιλάει δημόσια και να αναλαμβάνει τις ευθύνες. Είναι το μόνο πολιτικό Κόμμα στον τόπο μας που κάνει αυτοκριτική.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ Δ' ΜΕΡΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκέψεις, γνώμες, απόψεις και προτάσεις για το 17ο Συνέδριο (2005-01-28 00:00:00.0)
Με τα κόκκινά μας λάβαρα προχωράμε (2000-11-16 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-03-02 00:00:00.0)
ΚΟΒ, το θεμέλιο του Κόμματος (1996-04-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ