Τρίτη 2 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΒ, το θεμέλιο του Κόμματος

Στο Σχέδιο Καταστατικού, άρθρο 34, τονίζεται, πολύ σωστά, ότι η ΚΟΒ είναι το θεμέλιο του κόμματος, είναι το κόμμα στο χώρο δράσης της, είναι, θα 'λεγα καλύτερα, το ζωντανό ενεργό κύτταρο για την ύπαρξη και ανάπτυξη του Κόμματος, για τη γόνιμη λειτουργία και δράση του. Επόμενα, προκύπτει αβίαστα η τεράστια και αποφασιστική σημασία των ΚΟΒ για την ποσοτική και ποιοτική ανάπτυξη του Κόμματος, για την πολιτική του δραστηριότητα γενικότερα. Ανταποκρίνονται σ' αυτόν τον υψηλό προορισμό που καλούνται να επιτελέσουν οι ΚΟΒ, δηλαδή τα απλά μέλη του Κόμματος, τα λιθαράκια, στην ουσία, που στο σύνολό τους πανελλαδικά αποτελούν το υλικό οικοδόμησης του Κόμματος, το μηχανισμό λειτουργίας του; Αυτό είναι το πρόβλημα. Τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος που συγκροτούν τις ΚΟΒ, που είναι οι μαχητές, η εμπροσθοφυλακή του, που παλεύουν για την υλοποίηση των αποφάσεών του γενικά και ειδικότερα για τη συνεπή προσαρμογή της πολιτικής του γραμμής στις ιδιαίτερες συνθήκες του χώρου δουλιάς τους για την επίλυση των προβλημάτων τους. Η ποιότητα, συνεπώς, των μελών του Κόμματος και κατά προέκταση η ποιότητα και λειτουργία των ΚΟΒ βαθμολογούν την απόδοσή τους, καθορίζουν στην πράξη το βαθμό ανταπόκρισής τους στην πολιτική γραμμή του Κόμματος, που σημαίνει την πραγμάτωση των αποφάσεων στον τόπο της δουλιάς τους.

Οταν μιλάμε για ποιότητα μελών, εννοούμε για μέλη ενός προλεταριακού Κόμματος Νέου Τύπου, όπως το καθόρισε ο Λένιν προσαρμοσμένο στη σύγχρονη εποχή. Αυτό προϋποθέτει κομμουνιστές - υποδείγματα σ' όλο το φάσμα της κοινωνικής δράσης και συμπεριφοράς, πρότυπα πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών, που ξέρουν να μάχονται και να δίνουν ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά του κομμουνισμού, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τον κόσμο του σοσιαλισμού, που προσωρινά ανακόπηκε η ανοδική του πορεία από την αντεπανάσταση. Εννοούμε για μέλη με κομμουνιστική - ταξική συνείδηση, αμείλικτα απέναντι στον ταξικό εχθρό, δραστήριοι και αφοσιωμένοι μαχητές στην υπόθεση του κομμουνισμού, που η γενική τους συμπεριφορά να είναι σύμφωνη με τις καταστατικές αρχές του Κόμματος, να γνωρίζουν άριστα τα προβλήματα του χώρου τους, αλλά και τα διεθνή, γιατί στο σημερινό μας κόσμο όλοι μας τείνουμε να εξαρτιόμαστε όλο και πιο πολύ ο ένας από τον άλλο και γινόμαστε όλο και πιο απαραίτητοι ο ένας στον άλλον. Ο κόσμος μας, αντιφατικός, κοινωνικά και πολιτικά πολύμορφος, όμως, παρ' όλα αυτά, αλληλοσυνδεόμενος και, σε μεγάλο βαθμό, ενιαίος. Αυτή η παγκοσμιότητα, η αλληλεπίδραση και αλληλοσύνδεση οικονομιών, πολιτισμών, ηθών και εθίμων ...υπαγορεύει στους κομμουνιστές να καταχτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις, για να μπορούν να τα βγάζουν πέρα στην ιδεολογική πάλη με τον ταξικό εχθρό, για να μπορούν να διαφωτίζουν σωστά - πειστικά το περιβάλλον τους, όπου και αν βρεθούν. Προϋπόθεση για θετική ιδεολογική δουλιά είναι η καθημερινή μελέτη και διάδοση του "Ριζοσπάστη" και του έντυπου υλικού του Κόμματος. Η κατάχτηση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας θα πρέπει να είναι καταστατική υποχρέωση για κάθε μέλος του Κόμματος, αποτελεί σημαντικότατη προϋπόθεση ανόδου του πρωτοποριακού ρόλου των κομμουνιστών. Αυτή η κατάκτηση βοηθάει τους κομμουνιστές να εκτιμούν σωστά τα φαινόμενα της κοινωνικής ζωής και συνειδητά να εφαρμόζουν και να εξηγούν στις μάζες την πολιτική του Κόμματος.

Η δημιουργία τριών κύκλων μαρξιστικών - λενινιστικών σπουδών για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος, με τα τόσα πολύπλοκα εθνικά και διεθνή προβλήματα, που συναντάμε στην καθημερινή ζωή, είναι αναγκαία για να μπορούν να ανταποκριθούν στα κομματικά τους καθήκοντα. Υπάρχουν, δυστυχώς, μέλη, αλλά και στελέχη του Κόμματος, που αγνοούν ακόμη και το αλφάβητο του κομμουνισμού. Αυτό, νομίζω, ζημιώνει πολύ την υπόθεσή μας. Εξοπλισμένος ο κομμουνιστής ιδεολογικά, για να έχει ολοκληρωμένη κομμουνιστική προσωπικότητα, πρέπει παράλληλα και απαραίτητα να είναι υπόδειγμα ανθρώπου: πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή, καλού συντρόφου, συναδέλφου και φίλου, καλού οικογενειάρχη, ευγενικού και ευχάριστου στο κοινωνικό του περιβάλλον, συμπαραστάτη σε δύσκολες στιγμές σε όποιον συνάνθρωπό του, έτσι που με τη συμπεριφορά του και τις πράξεις του να επηρεάζει, να καταχτάει το συνομιλητή του, να κερδίζει την εμπιστοσύνη, τη συμπάθεια και το θαυμασμό του... Πώς θα γίνει αυτό; Μα, με τον καθημερινό αγώνα, τη θαρραλέα αυτοκριτική για συνεχή βελτίωση ...κοντολογίς δεν είναι εύκολο πράγμα να έχεις την τιμή να είσαι κομμουνιστής!

Φυσικά, σαν άνθρωποι, κάνουμε λάθη, όμως αν τα αναγνωρίζουμε και τα πολεμάμε με τόλμη και αποφασιστικότητα - και τέτοιες αρετές πρέπει να έχει ο κομμουνιστής - τότε τα διορθώνουμε, πάμε μπροστά, το Κόμμα βελτιώνεται, ποιοτικά και η ποιότητα φέρνει ποσότητα...

Το μέλος του Κόμματος έχει υποχρέωση να παλεύει για την υλοποίηση της κομματικής γραμμής. Να αποτελεί υπόδειγμα κομμουνιστικής στάσης απέναντι στην εργασία. Να εφαρμόζει σταθερά τις αποφάσεις του Κόμματος. Να είναι ευαίσθητος και προσεχτικός προς τους ανθρώπους. Να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Να είναι δραστήριος φορέας των ιδεών του σοσιαλιστικού διεθνισμού. Να ενισχύει την ενότητα του Κόμματος, να αναπτύσσει την κριτική και αυτοκριτική, να αποκαλύπτει θαρραλέα τις ελλείψεις, να τηρεί την κομματική πειθαρχία. Να παλεύει ακούραστα για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των λαών. Να παίρνει μέρος στη συζήτηση των προβλημάτων της πολιτικής και της πρακτικής δράσης του Κόμματος, να υποβάλλει προτάσεις, να ασκεί κριτική σε οποιονδήποτε κομμουνιστή, ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει και να απευθύνεται σε ζητήματα που τον απασχολούν, να υποβάλλει αιτήσεις και προτάσεις σε οποιαδήποτε κομματική ιεραρχία ως την ΚΕ.

Οταν διαβρωθούν τα θεμέλια μιας οικοδομής, τότε σε κάποιες αντίξοες φυσικές συνθήκες μπορεί αυτή να καταρρεύσει ή να καταστεί ετοιμόρροπη. Το ίδιο ισχύει και για το κομματικό οικοδόμημα, που θεμέλιό του είναι οι ΚΟΒ, όταν αυτές δεν ανταποκρίνονται στον προορισμό τους σε περίπτωση κρίσης, όπως, π.χ., εκείνης του 1989 - 1990, που κατάφερε το Κόμμα να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο διάλυσης, με την πάλη των χιλιάδων μελών και στελεχών του... ΠΡΟΣΟΧΗ σύντροφοι ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΡΕΛΕΑΣ

Π. Ψυχικό


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ