Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Συμβιβασμός» στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Συμβιβασμός» μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον αφορά το ψήφισμα για την Κύπρο, που θα εγκριθεί σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οπως αναφέρεται μάλιστα, το προσχέδιο του ψηφίσματος, που αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δε θα υιοθετεί την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, όπου γίνεται λόγος για «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» και η «ανάλυση των εξελίξεων στα γεγονότα επί του εδάφους κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, με τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα ανανεώσει τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα προσυπογράψει την πεποίθηση του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι η ευθύνη για λύση βρίσκεται πρώτα στους Κύπριους, χαρακτηρίζοντας το 2008 ως «σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας» για αποφασιστική πρόοδο, που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους.

Ακόμα θα χαιρετίζει τις αρχές της Συμφωνίας της 8ης Ιούλη, τονίζοντας ότι «μια περιεκτική διευθέτηση θα πρέπει να είναι βασισμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και θα καλεί τις δυο πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία, ώστε «να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγούν σε μια συνολική και μόνιμη λύση».

Στο προσχέδιο χαιρετίζονται τα προτεινόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθούνται, ενώ τονίζεται ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτο»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ