Παρασκευή 14 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Αφετηρία νέας επίθεσης η τελετή υπογραφής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

«Αφετηρία» στην ολομέτωπη και γενικευμένη επίθεση κατά των λαών επιδιώκουν να αποτελέσει η υπογραφή του νέου «ευρωσυντάγματος» οι ηγέτες της ΕΕ.

Οι 27 επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ προσέδωσαν πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή υπογραφής της αντιδραστικής Ευρωσυνθήκης χτες στη Λισαβόνα, επιχειρώντας να περάσουν το μήνυμα ότι πλέον η ΕΕ μπορεί από καλύτερες θέσεις να ενισχύσει το «διεθνή ρόλο» της, αλλά και να «θωρακίσει» καλύτερα το ευρωοικοδόμημα έναντι των λαών.

Το στίγμα το έδωσε, άλλη μια φορά, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δηλώνοντας ότι με τη νέα Ευρωσυνθήκη «η ΕΕ θα έχει καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ομάδα χωρών, όχι για να επιβάλλει, αλλά για να προτείνει συνολικές λύσεις τις οποίες χρειάζεται ο κόσμος επειγόντως». «Τώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, «η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει πολλές προκλήσεις τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, και οι πολίτες μας θέλουν αποτελέσματα».

Ερήμην των λαών, οι 27 υπέγραψαν χτες στην πορτογαλική πρωτεύουσα το κείμενο του νέου «ευρωσυντάγματος», το οποίο απαριθμεί 250 σελίδες (!) Σε κάθε περίπτωση, οι 27 επιδιώκουν να κρατήσουν τους λαούς έξω και μακριά από τη διαδικασία «νομιμοποίησης» του «ευρωσυντάγματος» και γι' αυτό έχουν προβλέψει ότι η επικύρωσή του θα γίνει από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο λόγος που βάφτισαν το «ευρωσύνταγμα» «μεταρρυθμιστική συνθήκη», για να αποφύγουν δηλαδή τα δημοψηφίσματα και άρα την πολύ ισχυρή πιθανότητα για νέα «ΟΧΙ», όπως στη Γαλλία και την Ολλανδία το 2005.

Ο Ζ. Μπαρόζο ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα «κατά την περίοδο της επικύρωσης» της Ευρωσυνθήκης, μέχρι το 2009.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, μόνο η Ιρλανδία σχεδιάζει να θέσει σε δημοψήφισμα το νέο «ευρωσύνταγμα», καθώς στην αρχή της βδομάδας και η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε ότι δε θα διεξαγάγει δημοψήφισμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Δανίας αποφάνθηκε ότι η νέα συνθήκη δε θα οδηγήσει σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Πάντως, τα προβλήματα με την επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» δεν έχουν εκλείψει, καθώς εκτός από το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, δεν έχουν αποσαφηνίσει τη στάση τους και ορισμένες ακόμα χώρες με πρώτη τη Βρετανία. Από την άποψη αυτή δε θεωρείται τυχαία η απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Γκ. Μπράουν από τη χτεσινή τελετή, με τη δικαιολογία ότι συμμετείχε την ίδια ώρα σε κοινοβουλευτική επιτροπή στο Λονδίνο.

Η απουσία του Γκ. Μπράουν σχολιάστηκε αμέσως από το Ν. Σαρκοζί, ο οποίος έσπευσε να πλειοδοτήσει για την ανάγκη συμμετοχής της Βρετανίας στην ΕΕ.

«Χρειαζόμαστε τη Βρετανία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ όταν βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο τού ζήτησε να σχολιάσει την απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού επανέλαβε «χρειαζόμαστε τον Γκόρντον»!

«Πρωτοπόρος» ο Καραμανλής

Πρωτοπόρος, όμως, όπως άλλωστε αναμενόταν, ήταν ο Κ. Καραμανλής, προαναγγέλλοντας την άμεση επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» από την ελληνική Βουλή.

Στη δήλωσή του, ο Ελληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συνθήκης, υποστήριξε ότι «η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθιστά την ΕΕ ικανότερη να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις».

Κοινός στόχος στο εξής, συνέχισε, είναι η επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών πριν από τις ευρωεκλογές του 2009. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «η Ελλάδα προτίθεται να επικυρώσει τη Συμφωνία της Λισαβόνας το ταχύτερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ