Σάββατο 28 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΣΕΝΓΚΕΝ

Το φακέλωμα που καθιερώθηκε πρόσφατα με το ν. 2472/97 δεν είναι κάτι καινούριο στην Ελλάδα. Το καινούριο είναι πως τώρα θα γίνεται ηλεκτρονικά και θ' ακουμπάει στη Συνθήκη Σένγκεν.

Ο ελληνικός λαός έχει γνωρίσει το φακέλωμα και έχει υποστεί τις συνέπειές του από πολύ παλιά, και κύρια από τη βασιλομεταξική δικτατορία, που οι"διωκτικές αρχές" του Μανιαδάκη διατηρούσαν επίσημα φακέλους με διάφορα στοιχεία για ορισμένους πολίτες. Αυτή η τακτική του φακελώματος διατηρήθηκε και εντάθηκε και στην περίοδο της γερμανικής κατοχής, για να συνεχιστεί πιο συστηματικά και μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ύστερα από τη συμφωνία της Βάρκιζας και τον Εμφύλιο, το δοσίλογο κράτος του μοναρχοφασισμού είχε αναπτύξει μια πραγματική βιομηχανία φακελώματος των πολιτών και ιδιαίτερα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης του ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και με τον τρόπο αυτό είχε εξαπολύσει μια δίχως προηγούμενο τρομοκρατία.

Την εποχή εκείνη, τα αστυνομικά τμήματα, η Ασφάλεια και η ΠΔΕΑ φακέλωναν αβασάνιστα τους πολίτες με βάση κάποια αόριστη καταγγελία από ένα χωροφύλακα ή ένα χαφιέ. Μάλιστα, σε τέτοιο σημείο ήταν ανεξέλεγκτες οι διάφορες καταγγελίες που οι Αρχές δίνανε σε όλους το χαρακτηρισμό "επικίνδυνος κομμουνιστής". Με βάση αυτούς τους φακέλους γέμιζαν τα ξερονήσια με εξόριστους, τις φυλακές με αγωνιστές και στελέχη και μέλη του ΚΚΕ στέλνονταν στο εκτελεστικό απόσπασμα με την κατηγορία του κατασκόπου υπέρ της Σοβιετικής Ενωσης. Ακόμα με τα στοιχεία των φακέλων δημιούργησαν το απάνθρωπο στρατόπεδο - κολαστήριο της Μακρονήσου, που δίχως ντροπή ο Π. Κανελλόπουλος τη βάφτισε "ο νεότερος Παρθενώνας".

***

Το κακό του επίσημου φακελώματος σταμάτησε μετά το 1982, όταν, ύστερα από την πίεση των αντιστασιακών και την επιμονή του ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει την Εθνική Αντίσταση και να προβεί στην καταστροφή των φακέλων με ένα σχετικό νομοθέτημα. Αυτό ήταν ένα επίτευγμα του λαού και χαιρετίστηκε ιδιαίτερα. Αλλά ενώ περίμενε κανένας πως αυτή η κατάκτηση θα οδηγούσε σε περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες και σε ένα απεγκλωβισμό από την αστυνομοκρατία, ήρθε, αναπάντεχα, το ίδιο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με το ν. 2472/97 και τη Συνθήκη Σένγκεν να μας πισωγυρίσει στα μαύρα εκείνα χρόνια της παρακολούθησης, του χαφιεδισμού και των αυθαιρεσιών σε βάρος των πολιτών. Σήμερα η "νέα τάξη" του ιμπεριαλισμού και το Μάαστριχτ της ΕΕ με εργαλείο τη Συνθήκη Σένγκεν - που οι διατάξεις της θυμίζουν εποχές ιερής συμμαχίας - προτείνουν μεθόδους δίωξης πολιτών τύπου Μέτερνιχ. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η Συνθήκη Σένγκεν, είναι φανερό, κύριο στόχο έχουν να καταργήσουν τις ατομικές ελευθερίες του πολίτη και να φαλκιδεύσουν το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής. Και ειδικότερα, αποβλέπουν να πλήξουν "κεκτημένα δικαιώματα", πολιτικά, συνδικαλιστικά, πολιτισμικά και δημοκρατικά που προβλέπονται από το Σύνταγμα με απώτερο στόχο την αντιμετώπιση λαϊκών κινημάτων. Η Σένγκεν είναι μια συμφωνία που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και το "ηλεκτρονικό φακέλωμα" όλων των πολιτών και ιδιαίτερα για όσους "κάποιοι" έχουν απλές υπόνοιες ότι παρανομούν ή σκέφτονται να παρανομήσουν. Ακόμα διαχωρίζει τους πολίτες σε ύποπτους και μη ύποπτους και βάζει φραγμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ατόμων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, πράγμα που καταργεί την ελευθερία σκέψης και το πολιτικό άσυλο.

***

Για όλα αυτά τα ανελεύθερα και μεσαιωνικού τύπου μέτρα, προβάλλεται το επιχείρημα πως το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η Σένγκεν έχουν σκοπό την προστασία (! ) της δημόσιας τάξης και την ασφάλεια (! ) του κράτους και κινούνται προς την κατεύθυνση της πάταξης της τρομοκρατίας (! ) Ομως, απ' ό,τι φαίνεται η Συμφωνία Σένγκεν καθορίζει, προσδιορίζει και οριοθετεί ένα νέο φάσμα διώξεων και αστυνόμευσης που θα σκιάζει την καθημερινή μας ζωή από εδώ και μπρος. Και ακόμα θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μας με τους γειτονικούς και άλλους λαούς, που εξαιτίας ορισμένων διατάξεων θα διαταραχθούν με απρόβλεπτες συνέπειες.

Από όσα αναφέραμε συνοπτικά πιο πάνω, πιστεύουμε, να καταδείξαμε ότι το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η Συνθήκη Σένγκεν είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση, έπρεπε να είχε διενεργήσει δημοψήφισμα. Αντί όμως να ακολουθήσει αυτό το σωστό και δημοκρατικό δρόμο προχώρησε πραξικοπηματικά στην ψήφιση του ν. 2472/97 και αντισυνταγματικά στην επικύρωση της συνθήκης Σένγκεν. Αυτές οι ενέργειες είναι δείγματα γραφής της κυβέρνησης και ξεσκεπάζουν το πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό της πρόσωπο και προοιωνίζονται χειρότερες καταστάσεις. Γι' αυτό ο λαός στη συνείδησή του τις έχει καταδικάσει και είναι έτοιμος να δώσει την απάντησή του. Αλλωστε οι κινητοποιήσεις των διαφόρων οργανώσεων και σωματείων, αυτό δείχνουν. Και να γνωρίζει η κυβέρνηση και όσα κόμματα και ομάδες συμπαρατάχθηκαν μαζί της σ' αυτή την αντιλαϊκή και αντισυνταγματική συμπεριφορά της στο όνομα της "νέας τάξης" και του Μάαστριχτ, πως ο λαός θα αντιδράσει για να μην ενεργοποιηθούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα και η Συνθήκη Σένγκεν.

Σταύρος ΚΑΛΦΙΩΤΗΣ

Οικονομολόγος - Συγγραφέας

Η συμφωνία Σένγκεν καθορίζει, προσδιορίζει και οριοθετεί ένα νέο φάσμα διώξεων και αστυνόμευσης που θα σκιάζει την καθημερινή μας ζωή από εδώ και μπρος. Θα έχει ακόμα επιπτώσεις στις σχέσεις μας με τους γειτονικούς και άλλους λαούς, που εξαιτίας ορισμένων διατάξεων θα διαταραχθούν με απρόβλεπτες συνέπειες


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ