ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούνη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κεκλεισμένων των θυρών", ο "αριστερός" νεοφιλελευθερισμός!

Αρχίζει αύριο τις εργασίες της η σύνοδος των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και των "σκιωδών" συναδέλφων τους των κρατών - μελών της ΕΕ που συναντώνται στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εργασίες, τις οποίες θα χαιρετίσει ο πρωθυπουργός και θα συμμετάσχει ο Ζακ Ντελόρ, θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών! Μάλιστα, αδιευκρίνιστο ήταν μέχρι χτες αν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν ακόμα και την προγραμματισμένη τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, καθώς η κυβέρνηση σχεδίαζε να επιτρέψει μόνο σε μια κάμερα της ΕΡΤ, την καταγραφή της τοποθέτησης Σημίτη...

Η παραπάνω εξέλιξη είναι αξιοσημείωτη καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση επιχείρησε να προσδώσει χαρακτήρα "φιέστας" στην εν λόγω μάζωξη με στόχο την τόνωση της "κεντροαριστερής" της φυσιογνωμίας, αλλά και να προσδώσει χαρακτήρα "σοσιαλιστικής άνοιξης" στον άνεμο που πνέει στην ΕΕ μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Βρετανία... Ομως, τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Αμστερνταμ, σε συνδυασμό με τις κυνικές ομολογίες του Γ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με τον οποίο "αριστερή πολιτική είναι η δεξιά πολιτική" (! ) περιορίζουν τις κυβερνητικές δυνατότητες εντυπωσιασμού και παραπλάνησης της κοινής γνώμης. Το καλύτερο, λοιπόν, γι' αυτήν, είναι να μετατρέψει σε "άβατο" τον χώρο όπου οι σοσιαλδημοκράτες είναι αναγκασμένοι να πουν την αλήθεια, σχετικά με την πολιτική τους. Μια αλήθεια καθόλου ελκυστική για τα λαϊκά στρώματα και προφανώς αποκαλυπτική της πρακτικής των σοσιαλδημοκρατών ως υπαλλήλων των πολυεθνικών.

Βέβαια, η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά παραιτείται από τις επιχειρήσεις κάλπικου "κεντροαριστερού" εντυπωσιασμού. Ετσι όλη η επόμενη βδομάδα σχεδιάζεται να διανθιστεί από "κεντροαριστερά" πυροτεχνήματα. Η αρχή αναμένεται τη Δευτέρα, όπου οι Ζακ Ντελόρ και Κ. Σημίτης θα μιλήσουν σε εκδήλωση με θέμα το "Ποια Ευρώπη Θέλουμε"... Θα ακολουθήσει, την Τετάρτη, η παρουσίαση βιβλίου με τον ίδιο τίτλο, το οποίο ευελπιστούν να αποτελέσει το σύγχρονο "σοσιαλδημοκρατικό μανιφέστο" και απαρτίζεται από τοποθετήσεις των Ντελόρ, Μπλερ, Ντ' Αλέμα, Ζοσπέν, Λαφοντέν και Σημίτη, όπου καταγράφουν τις θέσεις τους για την άσκηση της πολιτικής των κυβερνήσεων στα πλαίσια της ΕΕ. Επίσης Πέμπτη και Παρασκευή, η σκυτάλη παραλαμβάνεται από το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Α. Παπανδρέου ("ΙΣΤΑΜΕ"), το οποίο διοργανώνει συνάντηση "ελεύθερης συζήτησης των αριστερών διανοούμενων για τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο μας", όπου και πάλι θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κορόνες "πυγμής" και κλίμα ανασχηματισμού

Σε συστάσεις για "περαιτέρω λιτότητα" και "καυτηριασμούς" της... συμπεριφοράς των υπουργών του, προέβη χτες ο Κ. Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο

Σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για την "πυγμή" που θα επιδείξει στην προώθηση του κυβερνητικού έργου, σε συνδυασμό με υψηλούς τόνους για ... "ηθικοπολιτικά" θέματα, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, δημιουργώντας την αίσθηση ότι οι συστάσεις του δεν αποκλείεται να προετοιμάζουν κλίμα ανασχηματισμού.Αίσθηση που ενισχύεται και από την εντολή του Κ. Σημίτη, οι υπουργοί να του καταθέσουν μέχρι τις 23 Ιουνίου σχέδια προϋπολογισμού "περαιτέρω περιστολής των δαπανών" των υπουργείων τους, ώστε να ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του νέου έτους.

Τόσο το κλίμα ανασχηματισμού όσο και η πραγματοποίηση του τελευταίου είναι σαφές ότι εντάσσονται στο καθεστώς των πάγιων πυροτεχνημάτων που αξιοποιεί η κυβέρνηση, ώστε να συντηρήσει προσδοκίες "αλλαγής". Μιας "αλλαγής", όμως, προς το αντιδραστικότερο, αφού ακόμα κι αν υποτεθεί ότι ο πρωθυπουργός θέλει να καταφύγει στην εντυπωσιοθηρία της "ανασχηματισμολογίας", οι υποδείξεις του κινούνται - όπως αναφέρθηκε - στη λογική της επιτάχυνσης για "περαιτέρω περιστολή των δαπανών"... Των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, εννοείται, οι οποίες είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1993! Πάντως ας σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν χτες πως οι αναφορές του Κ. Σημίτη δε σχετίζονται με προετοιμασία του εδάφους για ανασχηματισμό, αλλά δηλώνουν την πρόθεσή του "να σφίξει τα λουριά"...

Οσον αφορά τις συστάσεις, πέραν αυτών για... περαιτέρω λιτότητα, ο Κ. Σημίτης, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, τους έκανε παρατηρήσεις για την αργοπορία τους και το αδικαιολόγητο της απουσίας τους από τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τους επέστησε την προσοχή να μη χαλαρώσουν λόγω της καλοκαιρινής ραστώνης, να επιταχύνουν την προώθηση του κυβερνητικού έργου και να μη λείπουν από τα υπουργεία τους το καλοκαίρι... Επίσης, ο πρωθυπουργός "καυτηρίασε" - σύμφωνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου - τη μη παρουσία των υπουργών στις εκδηλώσεις εις μνήμην του Α. Παπανδρέου και χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το γεγονός ότι δεν ενημέρωσαν εκ των προτέρων για την απουσία τους, που εξέθεσε το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση... Οι πρωθυπουργικές νουθεσίες, δηλωτικές της "μη ικανοποίησης" του Κ. Σημίτη από την... απόδοση και πρακτική ορισμένων, συμπληρώθηκαν με την επισήμανση ότι οι υπουργοί πρέπει να ιεραρχούν τις εκδηλώσεις στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν, να δίνουν προτεραιότητα στις "καλές" εκδηλώσεις και να αξιολογούν με καλύτερο τρόπο τις δημόσιες εμφανίσεις τους...

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ Μ. ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗ
Δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση...

Δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση στις εκδοτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, με αφορμή την παραγγελία για ποινική δίωξη κατά του εκδότη της "Εξουσίας" Μ. Ανδρουλιδάκη. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να υποκαταστήσει τα δικαστικά όργανα, τα οποία έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τη νομιμότητα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο εισαγγελέας Εφετών Ι. Γαβρίλης παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης για απόπειρα απάτης κατ' εξακολούθηση σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας "Εξουσία". Η υπόθεση αφορά τα 20.000 σπίτια που υποσχέθηκε να κατασκευάσει για τους αναγνώστες της εφημερίδας του ο εκδότης της "Εξουσίας".

Ο εισαγγελέας κατέληξε σ' αυτή την απόφαση μετά το πέρας της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Στο ίδιο θέμα είχε προηγηθεί παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλου, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση από εφέτη ανακριτή λόγω "της σοβαρότητας της υπόθεσης".

ΟΝΝΕΔ
Δεύτερος υποψήφιος

Δεύτερη υποψηφιότητα για την αρχηγία της ΟΝΝΕΔ θα υπάρξει στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ της Οργάνωσης. Απέναντι στον Χρ. Μαραβέλια που υποστηρίζεται από τον Κ. Καραμανλή, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του προωθούν την υποψηφιότητα του Γ. Στεργίου. Η υποψηφιότητα του τελευταίου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, φέρεται να έχει απήχηση και να συγκεντρώνει τουλάχιστον 40 ψήφους, οι οποίοι προέρχονται από το πάλαι ποτέ μέτωπο των "τριών" (Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Μάνος) καθώς και ο παραιτηθείς πρόεδρος Π. Σιδέρης, γεγονός που του επιτρέπει να διεκδικεί με αξιώσεις την αρχηγία. Πάντως, οι πλέον ψύχραιμοι δεν αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στις (προφορικές) δηλώσεις υποστήριξης του Κ. Στεργίου από τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, γιατί την ίδια στιγμή οι ίδιοι διαπραγματεύονται με την άλλη πλευρά, η οποία διαθέτει το πλεονέκτημα της "εξουσίας".

Επίσης, στην προβολή της υποψηφιότητας Στεργίου δε δίνεται "αντιαρχηγικό" περιεχόμενο, δηλαδή, δε στρέφεται κατά της ηγεσίας της ΝΔ.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Χολαργού διοργανώνει συγκέντρωση με θέμα: "Πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ" στην πλατεία Κύπρου (17ης Νοέμβρη) τη Δευτέρα 30 Ιούνη, στις 8.00 μ.μ.

Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Οι ΚΟ Ανω Ιλισίων του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση καταγγελίας της Συνθήκης Σένγκεν, ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα την Τρίτη 1 Ιούλη, στις 8.00 μ.μ., στην πλατεία Τερζάκη (4η στάση Ανω Ιλισίων).

Θα μιλήσει ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ