ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Ιούνη 1997
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
Σφίγγουν τη θηλιά στην υγεία

Του Αποστόλη ΤΑΣΟΥΛΑ*

Η κυβέρνηση κατέθεσε και συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή νομοσχέδιο με τον τίτλο "Σχέδιο νόμου για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του εθνικού συστήματος και των υγειονομικών υπηρεσιών".

Αξίζει να σχολιαστούν μερικές πλευρές του νομοσχεδίου από την άποψη των άμεσων στόχων της κυβέρνησης, αλλά και των γενικότερων επιπτώσεων στους εργαζόμενους υγειονομικούς και σε όλους τους εργαζόμενους της χώρας.

Το πρώτο ζήτημα που θα εξετάσουμε είναι:

Τι υγειονομικό σύστημα έχουμε μέχρι σήμερα, ποια είναι τα προβλήματα των εργαζομένων υγειονομικών και ποια είναι η ποιότητα, η ποσότητα, η πληρότητα της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στους πολίτες.

Το 1983 ψηφίστηκε ο νόμος 1397 για το "Εθνικό σύστημα Υγείας - ΕΣΥ". Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε ύστερα από μακροχρόνιους αγώνες κυρίως των γιατρών, αλλά και όλων των υγειονομικών κατά τη δεκαετία 1970 - 1980. Ηταν ένας νόμος που παρά τις όποιες ανεπάρκειες ή και πιθανές αντιφατικές του κατευθύνσεις ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί και να συμβάλλει στην ανύψωση της παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας στους εργαζόμενους και στα στρώματα εκείνα του πληθυσμού που δε διαθέτουν υψηλά εισοδήματα.

Ομως η εφαρμογή ενός νόμου είναι ζήτημα της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα. Και επειδή αυτή η πολιτική είναι μια αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας δεν μπορούσε παρά να έχει τις επιπτώσεις της και στην υγεία. Αλλωστε ο νόμος 1397 "περί ΕΣΥ" άρχισε να εφαρμόζεται το 1986.

Ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο 1397 ολοκληρωμένα. Π. χ., δεν ιδρύθηκαν και δε λειτούργησαν τα αστικά κέντρα υγείας, δε σχεδιάστηκε η υγειονομική πολιτική στη χώρα, δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις, την εκπαίδευση, την εξέλιξη και τις αμοιβές των υγειονομικών.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην παρέχεται ούτε ολοκληρωμένη, ούτε καθολική, ούτε υψηλού επιπέδου, ούτε ίση, ούτε δωρεάν φροντίδα υγείας στον ελληνικό λαό.

Στην πορεία των 12 ετών εφαρμογής του νόμου 1397 ή αλλιώς λειτουργίας του λεγόμενου ΕΣΥ, δεν έγινε προσπάθεια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου. Αντίθετα και η ΝΔ και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς με νόμους και τροπολογίες αφαιρούσαν από το αρχικό νομοθέτημα πλευρές οι οποίες έμπαιναν εμπόδιο στη γενικότερη πολιτική τους. Ετσι, μετέβαλαν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών, αφαίρεσαν αρμοδιότητες από τον ΕΟΦ κλπ.

Φτάσαμε να εφαρμόζεται στη χώρα μια πολιτική υγείας με πολλά προβλήματα, και όχι ενιαία για όλους. Ειδικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας επικρατεί πολυδιάσπαση σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί κανένας να μιλάει για σύστημα υγείας. Η Δημόσια Υγεία παρέχεται στην ύπαιθρο από τα Κέντρα Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία. Στα αστικά κέντρα από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, γεγονός απαράδεκτο για τις σύγχρονες αντιλήψεις περί υγειονομικών υπηρεσιών. Στις πόλεις παρέχουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί με ατομική σύμβαση (ΤΕΒΕ, Δημόσιο, κλπ.).

Από την άποψη δαπανών τα 2/3 αποτελούν δημόσιες δαπάνες. Οι μισές από αυτές δίνονται από το γενικό προϋπολογισμό του κράτους και οι άλλες μισές από τα ταμεία των ασφαλισμένων, ενώ το 1/3 από τους ίδιους τους ασθενείς είτε με νόμιμο τρόπο (συμμετοχή στα φάρμακα, ιδιωτική ιατρική κυρίως διαγνωστική) είτε με παράνομο (π. χ. φακελάκια).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τα προβλήματα των υγειονομικών είναι σοβαρά και μεγάλα (χαμηλές αμοιβές, κακές συνθήκες δουλιάς, έλλειψη προσωπικού χωρίς εξέλιξη, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες στους χώρους δουλιάς). Και φυσικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας παραμένουν πολύ μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Αυτό είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, το λεγόμενο ΕΣΥ, το οποίο υποτίθεται ότι θα διορθώσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο. Ανεπαρκές, με χαμηλές υπηρεσίες, με λίγο παραγκωνισμένο και καταπιεσμένο προσωπικό, με χαμηλές δημόσιες και υψηλές ιδιωτικές δαπάνες, αλλά και αυτές να σπαταλώνται για τα συμφέροντα των πολυεθνικών της υγείας και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ενα δημόσιο σύστημα που ποτέ δεν αναπτύχθηκε και παραπαίει παράλυτο.

Τι λοιπόν, έρχεται να κάνει το νομοσχέδιο; Η κυβέρνηση επιδιώκει να εναρμονίσει τη γενική της πολιτική και στο χώρο της υγείας. Θέλει να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία. Ακριβέστερα, θέλει να μειώσει εκείνο το κονδύλι των δαπανών που διατίθεται από τον προϋπολογισμό του κράτους και να το φορτώσει είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απ' ευθείας στις τσέπες των εργαζομένων. Γι' αυτό το λόγο με το νομοσχέδιο από τη μια μεριά αυξάνει το ημερήσιο νοσήλιο και το μετατρέπει στην πραγματικότητα σε ανοιχτό, σύμφωνα με το πραγματικό του κόστος (άσχετα αν για προπαγανδιστικούς λόγους το ονομάζει κλειστό κατηγοριοποιημένο), εφαρμόζει τις λίστες των φαρμάκων και προχωράει σε σταδιακή κατάργηση των αγροτικών ιατρείων και μετακυλίει τις δαπάνες νοσηλείας στα ασφαλιστικά ταμεία. Από την άλλη θεσμοθετεί τον σκληρό, ανελαστικό, κλειστό προϋπολογισμό.

Κερδίζει και οικονομικά αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση, από τη διάσπαση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών και την κατάργηση της μονιμότητας.

Κερδίζει και επιβαρύνει τα ταμεία από τη μεταφορά ασθενών για αποκατάσταση σε ιδιωτικές κλινικές και επιπλέον εξυπηρετεί και τους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Κερδίζει από τον περιορισμό του νοσηλευτικού προσωπικού και την "εκχώρηση λειτουργιών" που πρέπει να ασκεί το δημόσιο νοσοκομείο στην αποκλειστική νοσοκόμα την οποία πληρώνει ο ασθενής και στην καλύτερη περίπτωση το Ταμείο.

Κερδίζει η κυβέρνηση από την ανυπαρξία πραγματικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το συνωστισμό που θα προκαλέσει στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Κερδίζει και συγχρόνως δημαγωγεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τον οικογενειακό γιατρό. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για "οικογενειακό γιατρό" τύπου ΤΕΒΕ που καλούνται να πληρώσουν τα Ταμεία, ο οποίος δεν είναι ενταγμένος σε κανένα δημόσιο σύστημα υγείας. Αν πραγματικά ήθελε να εφαρμόσει το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, θα χρειαζόταν ένα Σώμα 5.000 τουλάχιστον γενικών γιατρών - παθολόγων και παιδιάτρων και άλλους 7.000 - 8.000 γιατρούς άλλων ειδικοτήτων στα κέντρα υγείας αστικού τύπου. Θα έπρεπε επομένως να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες τουλάχιστον κατά 200 δισ. το χρόνο.

Θέλει να κερδίσει η κυβέρνηση όταν σκέπτεται και θεσμοθετεί το κλείσιμο ολόκληρων τμημάτων των νοσοκομείων.

Και φυσικά η κυβέρνηση δεν κάνει καθόλου λόγο για το μισθολόγιο των υγειονομικών, τους οποίους σήμερα πληρώνει κυριολεκτικά με ψίχουλα.

Και φυσικά, ξέρει τι ζητάει και τι κάνει η κυβέρνηση όταν δεν επιτρέπει στο σύνολο των γιατρών να εξελιχτούν στην ανώτατη βαθμίδα του διευθυντή ή όταν δεν επιτρέπει στο σύνολο των Επιμελητών Β να εξελιχθούν σε Επιμελητές Α. Και κερδίζει χρήματα και επιδιώκει να δημιουργήσει γιατρούς ομήρους και οσφυοκάμπτες.

Συμπερασματικά: Η κυβέρνηση δεν κάνει λάθος. Αντίθετα, με ψυχρό υπολογισμό προωθεί για ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο εξυπηρετεί την πολιτική της. Θεσμοθετεί την εμπορευσιμότητα στο αγαθό της υγείας, θεσμοθετεί τους νόμους της αγοράς σε αυτό το εμπορεύσιμο γι' αυτήν αγαθό, παίρνει τα μέτρα της να περιορίσει την ικανότητα του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών για αντίδραση, φροντίζει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, κάνει ό,τι μπορεί για να συστοιχηθεί με τις απάνθρωπες επιταγές και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση τη δουλιά της κάνει.

Το ερώτημα είναι άλλο:

  • Τι θα κάνουν οι υγειονομικοί που τους συνθλίβει;
  • Τι θα κάνουν οι συνταξιούχοι που τους αρπάζει την μπουκιά από το στόμα;
  • Τι θα κάνουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ που τους αδειάζει τα ασφαλιστικά ταμεία;
  • Τι θα κάνουν οι αγρότες που θα βρεθούν στο έλεος της εγκατάλειψης, που θα τους στερήσουν και αυτόν τον αγροτικό γιατρό;
  • Τι θα κάνουν και οι ασφαλισμένοι του δημοσίου και των λεγόμενων ευγενών Ταμείων που στην πραγματικότητα έχασαν το δικαίωμα που είχαν για την επίσκεψη στο γιατρό;

Βεβαίως, θα κριθούν τα συνδικαλιστικά όργανα για τη στάση τους. Οπως όμως και να έχει το πράγμα, θα κριθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Θα υποταχθούν στις ορέξεις της κυβέρνησης; Η δική τους επιλογή είναι η συσπείρωση και ο αγώνας για να αποτρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της, να την αναγκάσουν να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο.

*Ο Αποστόλης Τασούλας είναι γιατρός - βουλευτής Ιωαννίνων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εναρμονίσει τη γενική της πολιτική και στο χώρο της υγείας. Θέλει να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία. Ακριβέστερα, θέλει να μειώσει εκείνο το κονδύλι των δαπανών που διατίθεται από τον προϋπολογισμό του κράτους και να το φορτώσει είτε στα ασφαλιστικά ταμεία είτε απ' ευθείας στις τσέπες των εργαζομένων


ΣΤΙΣ 20 Ιούνη έκλεισαν 50 χρόνια από την υπογραφή της διαβόητης συμφωνίας των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που έδεσε στο άρμα της ιμπεριαλιστικής υποταγής, με το Δόγμα Τρούμαν, τη χώρα μας και το λαό της. Η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στις φλόγες του εμφυλίου πολέμου, έναν πόλεμο που του επέβαλλαν οι Αγγλοαμερικανοί ιμπεριαλιστές και η ντόπια αντίδραση. Η αποικιοκρατική αγγλική αυτοκρατορία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Παρέμβηκε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να σώσει από τη βέβαιη κατάρρευση το μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Το "Ρ" ξετυλίγει, σήμερα, το νήμα που έδεσε τη χώρα μας στο άρμα της ξένης εξάρτησης (σελίδες 8-9).

ΣΤΟ μάτι του νεοφιλελεύθερου κυκλώνα θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας είναι κώδικας επίθεσης κατά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Η συχνή επαναφορά της απειλής της άρσης της μονιμότητας επιχειρεί να συγκαλύψει την εφ' όλης της ύλης επίθεση της κυβέρνησης Σημίτη εναντίον τους. Ο "νέος" Υπαλληλικός Κώδικας, το Σώμα των Επιθεωρητών και οι εκθέσεις αξιολόγησης, τα βασικότερα εργαλεία για την επιβολή των αντιϋπαλληλικών επιλογών (σελίδα 15).

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ενάντια στους εργαζόμενους έχουν πολλές μορφές. Η Επιτροπή Σπράου θα καταθέσει στο επόμενο τετράμηνο και άλλες 5 τουλάχιστον εκθέσεις (με παρεμβάσεις στον ισχύον σύστημα φορολογίας, της κατανομής των δαπανών, στο συνταξιοδοτικό, στα μεγάλα έργα, στη γεωργία κλπ.), που θα κάνουν, κατά παραγγελία της κυβέρνησης, ακόμα σκληρότερη τη λιτότητα... (σελίδα 33)

ΑΛΛΑ και η περίοδος 1991-1996, ήταν μια εξαετία φορολογικής αφαίμαξης. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια υφάρπαξαν οι κυβερνώντες από μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλους εργαζόμενους, μέσω της φορολογικής τους πολιτικής. Παράλληλα και η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού βάζει "στο τραπέζι" νέα αντιλαϊκά σενάρια. Παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, που προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς και αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων (σελίδες 34-35).

ΠΕΡΑΣΑΝ κιόλας έξι χρόνια από εκείνη την πρώτη φορά που νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, ένωσαν τα χέρια και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος του Φυλακίου Νίκης στις Πρέσπες και ένωσαν και τις φωνές τους μαζί με νέους από άλλες χώρες ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Φέτος, έξι χρόνια μετά, η ΚΝΕ καλεί τους νέους στη Σούδα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Ιούλη, για να στείλουν ένα βροντερό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για την ειρήνη στους ιμπεριαλιστές και τους υποτακτικούς τους (σελίδες 24-25).

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ της αντίστασης απλώνεται και σε άλλα μέτωπα. Οι ναυτεργάτες θεριεύουν τον αγώνα τους για το μεροκάματο. Από τις 3 του Ιούνη δείχνουν την απόφασή τους να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, δίνοντας τη δική τους μάχη, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά τους και στους άλλους κλάδους εργαζομένων. Επί τρεις βδομάδες, καταφέρουν απανωτά πλήγματα στο δουλεμπορικό κύκλωμα, ένα από τα πλοκάμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Είναι, ήδη, ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Γενική η απαίτηση για απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (σελίδες 36-37).

ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ κλοιό ιταλικών πολυεθνικών η τσιμεντοβιομηχανία, που έχουν αλώσει μεγάλο τμήμα της, με ολέθριες συνέπειες για την εθνική οικονομία και τους χιλιάδες εργαζόμενους. Στην προσπάθεια συρρίκνωσης, αν όχι διάλυσης, της εγχώριας παραγωγής τσιμέντου επιδίδεται το ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου, είτε εξαγοράζοντας επιχειρήσεις, είτε προωθώντας αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες (σελίδα 38).

ΤΟ 8ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ έληξε, έχοντας αναδείξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία, στο οποίο η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κατέλαβε έδρα, ενώ ταυτόχρονα η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ βγήκαν αποδυναμωμένες, χάνοντας από μια έδρα. Σήμερα μιλά στο "Ρ" για τα συμπεράσματα του συνεδρίου ο Σάββας Σάββας, στέλεχος της ΔΕΕ και μέλος στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ (σελίδα 40).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ