Κυριακή 29 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

ΣΤΙΣ 20 Ιούνη έκλεισαν 50 χρόνια από την υπογραφή της διαβόητης συμφωνίας των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ελλάδας, που έδεσε στο άρμα της ιμπεριαλιστικής υποταγής, με το Δόγμα Τρούμαν, τη χώρα μας και το λαό της. Η Ελλάδα βρισκόταν μέσα στις φλόγες του εμφυλίου πολέμου, έναν πόλεμο που του επέβαλλαν οι Αγγλοαμερικανοί ιμπεριαλιστές και η ντόπια αντίδραση. Η αποικιοκρατική αγγλική αυτοκρατορία βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Παρέμβηκε ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός για να σώσει από τη βέβαιη κατάρρευση το μοναρχοφασιστικό καθεστώς. Το "Ρ" ξετυλίγει, σήμερα, το νήμα που έδεσε τη χώρα μας στο άρμα της ξένης εξάρτησης (σελίδες 8-9).

ΣΤΟ μάτι του νεοφιλελεύθερου κυκλώνα θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο. Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας είναι κώδικας επίθεσης κατά των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους. Η συχνή επαναφορά της απειλής της άρσης της μονιμότητας επιχειρεί να συγκαλύψει την εφ' όλης της ύλης επίθεση της κυβέρνησης Σημίτη εναντίον τους. Ο "νέος" Υπαλληλικός Κώδικας, το Σώμα των Επιθεωρητών και οι εκθέσεις αξιολόγησης, τα βασικότερα εργαλεία για την επιβολή των αντιϋπαλληλικών επιλογών (σελίδα 15).

ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ενάντια στους εργαζόμενους έχουν πολλές μορφές. Η Επιτροπή Σπράου θα καταθέσει στο επόμενο τετράμηνο και άλλες 5 τουλάχιστον εκθέσεις (με παρεμβάσεις στον ισχύον σύστημα φορολογίας, της κατανομής των δαπανών, στο συνταξιοδοτικό, στα μεγάλα έργα, στη γεωργία κλπ.), που θα κάνουν, κατά παραγγελία της κυβέρνησης, ακόμα σκληρότερη τη λιτότητα... (σελίδα 33)

ΑΛΛΑ και η περίοδος 1991-1996, ήταν μια εξαετία φορολογικής αφαίμαξης. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια υφάρπαξαν οι κυβερνώντες από μισθωτούς, συνταξιούχους και άλλους εργαζόμενους, μέσω της φορολογικής τους πολιτικής. Παράλληλα και η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού βάζει "στο τραπέζι" νέα αντιλαϊκά σενάρια. Παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών, που προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς και αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων (σελίδες 34-35).

ΠΕΡΑΣΑΝ κιόλας έξι χρόνια από εκείνη την πρώτη φορά που νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΝΕ, ένωσαν τα χέρια και σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος του Φυλακίου Νίκης στις Πρέσπες και ένωσαν και τις φωνές τους μαζί με νέους από άλλες χώρες ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Φέτος, έξι χρόνια μετά, η ΚΝΕ καλεί τους νέους στη Σούδα, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Ιούλη, για να στείλουν ένα βροντερό μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για την ειρήνη στους ιμπεριαλιστές και τους υποτακτικούς τους (σελίδες 24-25).

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ της αντίστασης απλώνεται και σε άλλα μέτωπα. Οι ναυτεργάτες θεριεύουν τον αγώνα τους για το μεροκάματο. Από τις 3 του Ιούνη δείχνουν την απόφασή τους να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, δίνοντας τη δική τους μάχη, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμά τους και στους άλλους κλάδους εργαζομένων. Επί τρεις βδομάδες, καταφέρουν απανωτά πλήγματα στο δουλεμπορικό κύκλωμα, ένα από τα πλοκάμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Είναι, ήδη, ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Γενική η απαίτηση για απεργιακή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (σελίδες 36-37).

ΣΕ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟ κλοιό ιταλικών πολυεθνικών η τσιμεντοβιομηχανία, που έχουν αλώσει μεγάλο τμήμα της, με ολέθριες συνέπειες για την εθνική οικονομία και τους χιλιάδες εργαζόμενους. Στην προσπάθεια συρρίκνωσης, αν όχι διάλυσης, της εγχώριας παραγωγής τσιμέντου επιδίδεται το ευρωπαϊκό καρτέλ τσιμέντου, είτε εξαγοράζοντας επιχειρήσεις, είτε προωθώντας αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες (σελίδα 38).

ΤΟ 8ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΟΛΜΕ έληξε, έχοντας αναδείξει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία, στο οποίο η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κατέλαβε έδρα, ενώ ταυτόχρονα η ΠΑΣΚ και η ΔΑΚΕ βγήκαν αποδυναμωμένες, χάνοντας από μια έδρα. Σήμερα μιλά στο "Ρ" για τα συμπεράσματα του συνεδρίου ο Σάββας Σάββας, στέλεχος της ΔΕΕ και μέλος στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ (σελίδα 40).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ