ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά, συνεχίζουμε!

Με μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας Κνίτες και Κνίτισσες έδωσαν αποφασιστική απάντηση στα φασιστοειδή και σε όσους τα καλύπτουν, για την προχτεσινή τραμπούκικη επίθεση

Με δύναμη, πείσμα και αποφασιστικότητα, δηλώνοντας προς κάθε κατεύθυνση πως τίποτα δεν τους σταματά, δεν τους φοβίζει, αλλά αντίθετα τους κάνει πιο δυνατούς για να συνεχίσουν το δικό τους δύσκολο δρόμο, το δρόμο του αγώνα, ξεχύθηκαν χτες το βράδυ στους δρόμους της Αθήνας Κνίτες και Κνίτισσες, σε μία πανεξόρμηση και αφισοκόλληση - απάντηση στην προχτεσινή επίθεση των νεοφασιστών.

Ξεχύθηκαν στους δρόμους πιο δυνατοί από ποτέ, κολλώντας σε κάθε γωνιά τις αφίσες της Οργάνωσης που προπαγάνδιζαν το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Με ατσαλένια τόλμη και περίσσια δύναμη ξεχύθηκαν με τις αφίσες και τις προκηρύξεις, για να συνεχίσουν αυτό, που το προηγούμενο βράδυ μια ομάδα από νεοφασίστες της "Χρυσής Αυγής" προσπάθησαν να εμποδίσουν με τη βία, στέλνοντας μάλιστα στο νοσοκομείο τραυματισμένους τρεις συντρόφους.

"Με πεισμάτωσε να συνεχίσω"

"Το προχτεσινό επεισόδιο με πεισμάτωσε να συνεχίσω", μας λέει η Εύη Παύλου,που χτυπήθηκε προχτές το βράδυ από τους νεοφασίστες, για να συνεχίσει λέγοντας: "Αν και ήταν η πρώτη μου μέρα στην Οργάνωση και δεν είχα καμιά σχετική εμπειρία, αυτό που συνέβη δε με φόβισε. Αντίθετα με πεισμάτωσε να συνεχίσω. Είδα μέσα από όλο αυτό την αδικία, γιατί ενώ η ΚΝΕ προσπαθεί να προσφέρει κάτι καλό, δέχεται τέτοιες επιθέσεις. Δε θέλουν να ακουστεί η αλήθεια γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή. Και εγώ για πρώτη φορά έζησα αυτή την πραγματικότητα όπως έχει".

Ο Χρήστος Ματζώρος - ήταν και αυτός ένας από τους συντρόφους που χτυπήθηκε - μας είπε: "Η προχτεσινή επίθεση στόχο είχε να κάμψει το ηθικό και την προσπάθεια της ΚΝΕ να απλωθεί στη νεολαία. Αυτοί οι νεοφασίστες είναι η άλλη όψη της κυβέρνησης και της πολιτικής της, που στόχο έχουν να αποσιωπήσουν τη φωνή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Αυτό το περιστατικό όμως μας τονώνει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας πιο δυνατοί".

"Το Κόμμα και η ΚΝΕ το τελευταίο διάστημα ενοχλούν, γιατί οι θέσεις μας βρίσκουν πλατιά ανταπόκριση στη νεολαία και το λαό γενικότερα", μας λέει ο Ζαφείρης Βελλάς,που δέχτηκε και αυτός χτύπημα από τα φασιστοειδή. "Το σύστημα - συνεχίζει - χρησιμοποιεί κάθε μέσο ώστε να ανακόψει τους αγώνες που έρχονται. Τέτοιες φασιστοειδείς ενέργειες όμως πετυχαίνουν να ατσαλώνουν τους κομμουνιστές και να βγαίνουν ακόμα πιο δυναμικά στο λαό και τη νεολαία, δείχνοντας το μονόδρομο του αγώνα".

"Δε μας πτοούν, ούτε μας φοβίζουν. Μας ατσαλώνουν και μας συσπειρώνουν στο δύσκολο αγώνα που έχουμε διαλέξει. Αυτό που έκαναν ήταν μόνο μια πράξη δειλίας. Τίποτε άλλο", μας λέει ο Σπύρος Δημοσθενιάδης που συμμετείχε στη χτεσινή πανεξόρμηση, για να συμπληρώσει με τη σειρά της η Λαμπρινή Πίττακα: "Τους ενοχλούμε και τους εμποδίζουμε. Δε θα κρυφτούμε αλλά πιο δυνατοί βγαίνουμε προς τα έξω, καλώντας τη νεολαία να έρθει κοντά μας".

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Ενοχλεί πολλούς η δράση της ΚΝΕ

Κάλεσμα του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ προς όλα τα κομματικά μέλη για ολόπλευρη καθημερινή στήριξη της ΚΝΕ, έτσι ώστε να γίνουν "κοντά" τα χέρια της αντίδρασης...

Την τραμπούκικη και απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ προχτές το βράδυ, από ομάδα νεοφασιστών της "Χρυσής Αυγής", καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το Γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ τονίζει: "Είναι πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, που μέλη και στελέχη της ΚΝΕ γίνονται στόχος προκλητικών επιθέσεων είτε από φασιστικές ομάδες, όπως η προχτεσινή επίθεση νεοφασιστών της "Χρυσής Αυγής", είτε από ομάδες του μηχανισμού του Δήμου Αθήνας, αλλά και από τα επίσημα αστυνομικά όργανα, με ελέγχους, συλλήψεις, προπηλακισμούς, μηνύσεις και προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα.

Είναι φανερό ότι η πλούσια δράση της ΚΝΕ Αθήνας ενοχλεί πολλούς, πρώτα και κύρια τις κάθε λογής εξουσίες και μηχανισμούς. Τους ανησυχούν οι πρωτοβουλίες των οργανώσεων της ΚΝΕ για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων της νεολαίας στους χώρους δουλιάς και μόρφωσης. Τους ανησυχεί προπαντός η απήχηση που βρίσκουν στη νεολαία οι θέσεις της για τα προβλήματα, η ζωντάνια της, η δράση της. Διπλάσιος ήταν φέτος ο αριθμός των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων της ΚΝΕ, υπερτριπλάσιος ο αριθμός των νεολαίων που συμμετείχαν σ' αυτές. Ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους οι επιθέσεις ενάντια στα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, οι κάθε λογής πιέσεις, στο μέλλον θα πυκνώσουν.

Τα καθοδηγητικά όργανα της ΚΟΑ, η Επιτροπή Πόλης, οι Αχτιδικές Επιτροπές, τα Γραφεία των ΚΟΒ καλούνται να δυναμώσουν την πολιτική και ιδεολογική βοήθεια στα αντίστοιχα όργανα και τις οργανώσεις της ΚΝΕ Αθήνας. Ταυτόχρονα τα στελέχη, τα μέλη, οι οπαδοί του ΚΚΕ καλούμαστε να παρέχουμε σε καθημερινή βάση κάθε είδους πρακτική βοήθεια στις οργανώσεις, στα μέλη και στους φίλους της ΚΝΕ, για να είναι "κοντά" τα χέρια της αντίδρασης, για να φτάσει όσο γίνεται πιο πλατιά η φωνή της ΚΝΕ στη νέα γενιά".

Δεν τους έπιασαν, γιατί ήταν μέλη "νόμιμου συλλόγου"!

Βαρύτατες ευθύνες επωμίζεται και το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αδιαφορία που επιδεικνύει μπροστά στις συνεχιζόμενες προκλήσεις των φασιστοειδών της "Χρυσής Αυγής". Οπως προκύπτει από το σχετικό ρεπορτάζ, όταν η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή της Δικαιοσύνης για τη σύλληψη των τραμπούκων που είχαν επιτεθεί προχτές σε μέλη της ΚΝΕ, στο κέντρο της Αθήνας, δε βρήκε την πρέπουσα υποστήριξη, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για... νόμιμο σύλλογο!

Η φασιστική επίθεση εναντίον μιας ομάδας μελών της ΚΝ,Ε που έκανε αφισοκόλληση επί της 3ης Σεπτεμβρίου, σημειώθηκε προχτές γύρω στις 8.30 το βράδυ. Δέκα άτομα, μέλη της "Χρυσής Αυγής", ακολουθούσαν τους ΚΝίτες σχίζοντας τις αφίσες και προκαλώντας με τη στάση τους.

Οταν τα μέλη της ΚΝΕ ρώτησαν τους "Χρυσαυγίτες" για ποιο λόγο σχίζουν τις αφίσες, αυτοί απάντησαν ότι όλα τα οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής είναι "δικά τους" και ότι δεν επιτρέπεται να κολλάει κανείς αφίσες, κοντά στα γραφεία τους.

Στην έκκληση των ΚΝιτών να συζητήσουν το θέμα, οι τραμπούκοι απάντησαν ότι είναι φασίστες και δεν κάνουν καμιά συζήτηση. Αμέσως μετά επιτέθηκαν στην ομάδα των αφισοκολλητών, τραυματίζοντας σοβαρά τρεις από αυτούς.

Παρών στο περιστατικό ήταν και ένας αστυνομικός που κάλεσε τους ΚΝίτες να φύγουν και να μη δώσουν σημασία. Αμέσως μετά οι φασίστες μπήκαν στην πολυκατοικία που έχει έδρα η εφημερίδα της "Χρυσής Αυγής" (3ης Σεπτεμβρίου 19) για να αποφύγουν πιθανή σύλληψη.

Στο χώρο της συμπλοκής κατέφθασαν περίπου 10 αστυνομικοί, χωρίς όμως να μπουν στο κτίριο. Αργότερα το βράδυ ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου μαζί με τον προϊστάμενο της Ασφάλειας Ομονοίας Τασιγιώργο Αναστάσιο μπήκαν στο κτίριο στο οποίο κατέφυγαν τα μέλη της "Χρυσής Αυγής" για να διαπιστώσουν αν μέσα εκεί βρίσκονταν ακόμη οι τραμπούκοι. Δεν μπήκαν όμως στα γραφεία της εφημερίδας της "Χρυσής Αυγής" γιατί δεν υπήρχε ένταλμα από τον εισαγγελέα. Με βάση τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων εκδόθηκαν από την Αστυνομία αναζητήσεις για τη σύλληψη των δραστών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα περιπολικό της Αστυνομίας παρέμενε έξω από τα γραφεία της "Χρυσής Αυγής", χωρίς ωστόσο να εντοπιστούν οι δράστες.

Καταδικάζει η ΕΣΔΗΝ

Την αγανάκτησή της για την τραμπούκικη επίθεση των νεοφασιστών στους νεολαίους της ΚΝΕ, εκφράζει με επιστολή της προς το ΚΣ της ΚΝΕ, η Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Νεολαίας (ΕΣΔΗΝ).

Στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους φασιστική εκδήλωση η ΕΣΔΗΝ σημειώνει ότι θα βρίσκεται στο πλευρό της ΚΝΕ, "για να αναχαιτιστεί ο ανόητος και επικίνδυνος εθνικισμός", ενώ εκφράζοντας και την ΕΔΗΚ, καταδικάζει την τελευταία επίθεση και όλες τις προηγούμενες προκλήσεις σε βάρος της ΚΝΕ και των μελών της (δίκες Θεσσαλονίκης, συλλήψεις αφισοκολλητών, αστυνομικές παρενοχλήσεις κ. ά.). Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα και να θέσει φραγμό στην προσπάθεια παρακρατικών οργανώσεων να φιμώσουν την έντιμη και αγωνιστική φωνή των Ελλήνων κομμουνιστών.

Ο,τι άφησαν πίσω τους οι φασίστες: Σκισμένες αφίσες και αίμα από τα κεφάλια των συντρόφων

Ζαφείρης Βελλάς: "Μας ατσαλώνουν αυτές οι επιθέσεις"

Εύη Παύλου: "Υπάρχουν δύο δρόμοι: Η να σταματήσω, ή να συνεχίσω. Εγώ θα συνεχίσω με πιο πολύ πείσμα"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ