ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
"Ρίχνουν άγκυρα" στις 4-5 Αυγούστου

Εντείνονται οι έλεγχοι για τις οργανικές συνθέσεις

Στις 6 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, οι ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, σε όποιο λιμάνι της Γης και αν βρίσκονται, "ρίχνουν άγκυρα" για 48 ώρες, παίρνοντας μέρος στην απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Η 48ωρη απεργία αποτελεί την πρώτη αγωνιστική απάντηση των ναυτεργατών, απέναντι στα αντιναυτεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις εφοπλιστικές αξιώσεις για το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών αρχικά από τα ποντοπόρα πλοία, τη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας και το ξεθεμελίωμα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου.

Παράλληλα με τις προετοιμασίες για την απεργία, συνεχίζονται και οι έλεγχοι από τους συνδικαλιστές στα πλοία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τις οργανικές συνθέσεις. Σε 14 πλοία με ελληνική σημαία τα οποία έχουν ελεγχθεί, θα πρέπει να ναυτολογηθούν περίπου 80 ναυτεργάτες για να συμπληρωθούν οι ελλείψεις στα πληρώματά τους!

Τελευταίο ελέγχθηκε το φορτηγό ΙΩΝΙΑ, που βρίσκεται στην προβλήτα της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα. Σύμφωνα με καταγγελία του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" προς τον υπουργό και τις ελεγκτικές του αρχές, στο πλοίο είναι ναυτολογημένοι μόνο 6 Ελληνες ναυτεργάτες από τους 18 που προβλέπει η οργανική σύνθεση! Επιπλέον, στη θέση του πρώτου μηχανικού, είναι ναυτολογημένος δεύτερος μηχανικός και στη θέση του δεύτερου, τρίτος μηχανικός. Το σωματείο αναφέρει ότι υπάρχουν και καταγγελίες για την ασφάλεια του πλοίου και ζητάει από τους αρμοδίους να εφαρμόσουν τη νομοθεσία για τη σύνθεση του πληρώματος και να διενεργηθούν οι έλεγχοι για την ασφάλεια του πλοίου.

Εκδηλώσεις στη Χίο

Διήμερη περιοδεία προχτές και χτες πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ στη Χίο, στα πλαίσια των 10ήμερων εκδηλώσεων, που διοργανώνουν η Νομαρχιακή Οργάνωση Χίου του ΚΚΕ και η ΚΟΝ για τα προβλήματα των ναυτεργατών και ενόψει της απεργίας. Εγιναν δύο μαζικές συγκεντρώσεις προχτές το βράδυ στα γνωστά ναυτοχώρια του νησιού Συκιάδα και Λαγκάδα,με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, γραμματέα της ΚΟΝ, ενώ χτες το πρωί έγινε επίσης μαζική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του νησιού, δόθηκε συνέντευξη Τύπου και άλλη μια συγκέντρωση το βράδυ στο χωριόΚαρδάμηλα.Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους δημάρχους της Χίου και τηςΟμηρούποληςΓιώργο Βαρκάρη και Αριστείδη Ζανίκο, αντίστοιχα, για να τους ενημερώσει σχετικά με τα αντιναυτεργατικά μέτρα, ενώ συζητήθηκαν και τρόποι παρέμβασης με αίτημα την ανάκλησή τους. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και τον Οίκο του Ναύτου,όπου διαπίστωσε τα άδεια ταμεία του και γενικά την τραγική του κατάσταση.

Η Κοζάνη αντιδρά για την ΑΕΒΑΛ

Σε συντονισμένο αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις για κλείσιμο της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φορείς του Νομού Κοζάνης, συμπαραστεκόμενοι στους 300 εργαζόμενους της βιομηχανίας. Εδώ και χρόνια κύριο αίτημα είναι η στήριξη της ΑΕΒΑΛ, προκειμένου να μη χαθούν άλλες 300 θέσεις εργασίας από το νομό, που ήδη αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα ανεργίας, αφού επίσημα οι άνεργοι υπολογίζονται στο 17%.Η απόφαση όμως να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λιγότερο από τρεις μήνες, με προδιαγεγραμμένο τον κίνδυνο λουκέτου, έχει αναστατώσει εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής.

Σε σύσκεψη που έγινε προχτές το βράδυ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαϊδας και στην οποία συμμετείχαν οι φορείς του νομού, αποφασίστηκε την Τρίτη 5 Αυγούστου να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες, νομαρχιακές και δημοτικές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης προγραμματίζεται συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης στην Πτολεμαϊδα.

Αδειάζουν τα ράφια στο ΜΙΝΙΟΝ

Τη θέλησή τους να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν δυναμικά την οποιαδήποτε εξέλιξη σε βάρος τους και σε βάρος του καταστήματος, διατράνωσαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ,σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν μέσα στην επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την εντεινόμενη έλλειψη εμπορευμάτων,που οδηγεί σε άδεια ράφια και που δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για το μέλλον της επιχείρησης, αφού παράλληλα καθυστερείται και η πληρωμή των προμηθευτών της! Η κατάσταση αυτή εντείνει τις φήμες για αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Λ. Ισαϊάδης κλήθηκε από τους εργαζόμενους να εξηγήσει την κατάσταση και αυτός τους κάλεσε να μην έχουν κανένα... άγχος και να διατηρήσουν εργασιακή "ειρήνη". Προσπαθώντας να καθησυχάσει τα "πνεύματα", είπε ότι θα έρθει εμπόρευμα και ότι η εξάντληση των αποθεμάτων είναι θεμιτή.

Η πρόεδρος του σωματείου Κάτια Νικολάου δήλωσε στο "Ρ": "Δεν έχουμε πειστεί. Είμαστε καθημερινά σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Μας ενδιαφέρει να μην υπάρξει ούτε μια μείωση θέσης εργασίας και καμία περικοπή των δικαιωμάτων μας".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ