ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαλύουν το συνεταιριστικό κίνημα!
  • Δρομολογούν "θεσμικές" μεταβολές, με σκοπό την "προσαρμογή" στις κοινοτικές επιλογές
  • Στις... Ομάδες Παραγωγών το μέλλον των συνεταιρισμών

Σύσκεψη - προκάλυμμα "κοινωνικού διαλόγου" για την επιβολή της ίδρυσης και λειτουργίας των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ), που αποφασίστηκε να λειτουργήσουν "για την οργάνωση, συγκέντρωση και εμπορία της παραγωγής", στα πλαίσια της αναθεωρημένης ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών και, ταυτόχρονα, για τη νομιμοποίηση της διάλυσης του συνεταιριστικού κινήματος, στην οποία οδηγεί η λειτουργία των ΟΠ, πραγματοποίησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Δ. Σωτηρλή. Σε μια σύσκεψη - καρικατούρα "κοινωνικού διαλόγου" - στην οποία συμμετείχαν κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες που ασχολούνται με το θέμα και επιλεγμένο ακροατήριο από εκπροσώπους συγκεκριμένων συνεταιριστικών οργανώσεων, εξαγωγικών φορέων και της μεταποιητικής βιομηχανίας φρούτων, ουσιαστικά συμφώνησαν "στην ανάγκη θεσμικής και οργανωτικής προσαρμογής του συνεταιριστικού κινήματος στους κοινοτικούς κανονισμούς για "Ομάδες Παραγωγών"". Ουσιαστικά αποφάσισαν να διαλύσουν τους συνεταιρισμούς, για να φτιάξουν τις Κοιναγορίτικες Ομάδες Παραγωγών των μεγαλοαγροτών, εμπόρων, βιομηχάνων, που θα παίρνουν την επιχειρηματική μορφή "Ανώνυμων Εταιριών" κλπ.

Με τα όσα ακούστηκαν στη σύσκεψη, τόσο από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, που διευκρίνιζαν τις μεγάλες δεσμεύσεις και απαράδεκτες προϋποθέσεις και τις δυσκολίες που προκύπτουν στη συγκρότηση και λειτουργία των ΟΠ, αλλά και από άλλους αρμόδιους και αναρμόδιους, έγινε καθαρό ότι επιχειρείται η διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος!

Ετσι, με το νέο καθεστώς των ΟΠ, οι συνεταιριστικές οργανώσεις θα εξαναγκαστούν να λειτουργήσουν στα πλαίσια ευρύτερων ΟΠ, μαζί με επιχειρήσεις, άλλες ιδιωτικές εταιρίες και εμπόρους και εμποροβιομήχανους, απαρνούμενες τις συνεταιριστικές αρχές και τους όρους λειτουργίας τους και υποτασσόμενες στους αντιδραστικούς όρους που βάζει η ΕΕ. Για να γίνει αυτό, βεβαίως, και να νομιμοποιηθεί μια τέτοια εξέλιξη, θα πρέπει να αλλάξει επί το αντιδραστικότερο και να εναρμονιστεί η νομοθεσία για τους συνεταιρισμούς με τις ΕΟΚικές προδιαγραφές. Γιατί με το υπάρχον σήμερα νομικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, οι αρχές λειτουργίας και οι όροι είναι περιοριστικοί και για να ενταχθούν είτε μετατραπούν σε ΟΠ, θα πρέπει π. χ. οι ΕΑΣ να μετατραπούν σε... "συνεταιριστικές εταιρίες" νομικά, ενώ οι ΟΠ μπορεί να πάρουν ακόμα νομική μορφή Ανώνυμων Εταιριών, ΟΕ, ΕΕ κλπ. βάσει του εμπορικού νόμου και του αστικού κώδικα. Σε κάθε περίπτωση οι όροι και οι αρχές της συνεταιριστικής λειτουργίας δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τους με τους όρους των ΟΠ. Είναι οργάνωση συλλογικής δράσης (υπέρ των μεγαλοαγροτών), αλλά δεν είναι συνεταιριστική οργάνωση που χαρακτηρίζεται από την αλληλεγγύη των μελών της, στην οποία ρόλο παίζουν τα φυσικά πρόσωπα και όχι τα κεφάλαια όπως γίνεται στην ΟΠ.

Κυβερνητικοί στόχοι

Σε περιπτώσεις που οι συνεταιριστικές οργανώσεις δε μετατραπούν άμεσα σε ΟΠ, αφού οι αγρότες θα υποχρεωθούν να ενταχθούν στις ΟΠ, οι συνεταιρισμοί δε θα έχουν κανένα αντικείμενο και, προφανώς, λόγο ύπαρξης! Ετσι ή αλλιώς, δηλαδή, διαλύονται οι συνεταιρισμοί για να προωθήσουν την ίδρυση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών που συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια του αντιδραστικού καθεστώτος για τα Οπωροκηπευτικά. Οπως καθαρά άφησε να διαφανεί ο αρμόδιος υφυπουργός Γεωργίας Δ. Σωτηρλής, που προήδρευσε στη σχετική ημερίδα για την ενημέρωση σχετικά με τις ΟΠ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του συνεταιριστικού νόμου - κάτι που άλλωστε ανακοινώθηκε και στην καλοκαιριάτικη πανελλαδική σύσκεψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ - με στόχο να διευκολύνει τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος και την υποταγή του στο καθεστώς των Κοιναγορίτικων Ομάδων Παραγωγών.

Ομολογούν τη διάλυση

Ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία των εταίρων του Μάαστριχτ ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, οδηγεί στη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, προωθώντας, αντί των συνεταιριστικών οργανώσεων, την ίδρυση και λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών, όπως συμφώνησαν με τη νέα ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών (αναμένεται να επεκταθούν και για τα άλλα βασικά προϊόντα μας στο άμεσο μέλλον... ) και στις οποίες ουσιαστικά υποχρεώνονται να συμμετέχουν, από κοινού με τους εμπόρους και βιομηχάνους μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, οι μικρομεσαίοι αγρότες... Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο οι κυβερνητικοί αρμόδιοι - το ίδιο και οι αρμόδιοι του ΣΥΝ... - όχι μόνον παραδέχονται ότι μ' αυτόν τον τρόπο το συνεταιριστικό κίνημα οδηγείται σε διάλυση, αλλά και προσπαθούν να δικαιολογήσουν την προώθηση των ΟΠ επικαλούμενοι το σημερινό χάλι, στο οποίο έχει οδηγήσει τους συνεταιρισμούς η ίδια αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν.

Ωστόσο, είναι τραγικό ότι και αυτούς τους αντιαγροτικούς στόχους η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι Συνεταίροι της, τον προωθούν πίσω από τις πλάτες και "εν αγνοία" των αγροτών και με "πολιορκητικό κριό" τους καρεκλοκένταυρους των διοικήσεων των κορυφαίων αγροτικών οργανώσεων που συμμετέχουν και δίνουν "το άλλοθι της συναίνεσης" στην επιβολή των αντιαγροτικών ρυθμίσεων. Εκτός των άλλων διευκολύνουν τον αποπροσανατολισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, οι οποίοι, ουσιαστικά, καλούνται "να πληρώσουν μάρμαρο" για να προωθηθούν οι επιλογές της ΚΑΠ, της ΓΚΑΤΤ και, τώρα, της "Ατζέντα 2000" για την αντιδραστική αναδιάρθρωση στο γεωργικό τομέα και υπέρ των συμφερόντων των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των εμπορομεσαζόντων βιομηχάνων που λυμαίνονται τον αγροτικό τομέα.

Υπονομεύουν τους συνεταιρισμούς οι Ομάδες Παραγωγών

Με το νέο κανονισμό για τα οπωροκηπευτικά αποφασίστηκε ότι οι Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) αποτελούν συστατικό στοιχείο, αναγκαίο βασικό μοχλό για την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται. Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο και καταλήχθηκε με τη συμφωνία πάντα και υπογραφή του Ελληνα υπουργού Γεωργίας Στ. Τζουμάκα, να γίνουν αυστηρότεροι οι όροι δημιουργίας και λειτουργίας των ΟΠ. Η αυστηροποίηση των όρων έγινε με τη διαπίστωση ότι, μέχρι σήμερα, οι γνωστές ΟΠ δεν έπαιξαν το ρόλο τους - ήταν υπαρκτές στα χαρτιά - ενώ σαν οικονομικές αυτόνομες οντότητες ήταν ανύπαρκτες...

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιμονή του Διευθυντηρίου της ΕΕ να οργανώσει τις ΟΠ, άλλες "συλλογικές" αγροτικές οικονομικές οργανώσεις, αντί να αξιοποιήσει τις συνεταιριστικές που προϋπήρχαν σ' όλες τις χώρες της Κοινότητας, έχει να κάνει ακριβώς με τους στόχους που θέλουν να προωθήσουν, τους στόχους της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, για περιορισμό των καλλιεργειών και της αγροτικής παραγωγής, με εγκατάλειψη μεγάλων εκτάσεων και το άμεσο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Στους στόχους αυτούς, κατά κάποιο τρόπο, εμπόδιο έμπαιναν οι συνεταιρισμοί που στόχο έχουν να περιορίσουν την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών. Κι αυτό σύμφωνα με τις βασικές συνεταιριστικές αρχές που είναι η ελεύθερη συμμετοχή και δημοκρατική τους λειτουργία, η ισότητα των συνεταίρων που εξασφαλιζόταν με τη μια ψήφο ανά άτομο. Η οικονομική αλληλεγγύη μεταξύ των συνεταίρων που συμμετέχουν σαν φυσικά μέλη και όχι σαν κεφάλαια.

ΟΠ - εταιρίες

Σε αντίθεση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και αρχές, οι Ομάδες Παραγωγών ορίζονται και λειτουργούν σαν μετοχικές εταιρίες και μάλιστα στην πιο αντιδραστική τους έκφραση. Για παράδειγμα, όπως προβλέπεται με τις ΟΠ στον τομέα των Οπωροκηπευτικών:

Η συμμετοχή των αγροτών για όσους δε θέλουν να ενταχθούν γίνεται υποχρεωτική, αν η ΟΠ συγκεντρώνει τα 2/3 της παραγωγής κατά περιοχή.

Η ΟΠ, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τους συνεταιρισμούς, προϋποθέτει τόση αγροτική παραγωγή που αφορά ουσιαστικά τους μεσαίους και μεγάλους αγρότες. Το ειδικό βάρος του κάθε μέλους στην ΟΠ, στις αποφάσεις της, εξαρτάται από τα κεφάλαια συμμετοχής του στην Ομάδα, με αποτέλεσμα στην πράξη να καταργείται η ισότητα ψήφου. Δεν υπάρχει οικονομική αλληλεγγύη, όπως γίνεται στους συνεταιρισμούς.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι στόχος των Ομάδων Παραγωγών είναι η στήριξη των μεγάλων παραγωγών, η διάλυση των συνεταιρισμών και η εξόντωση - το ξεπέταγμα - των μικροπαραγωγών για να μεγαλώσουν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Προδιαγραμμένη διάλυση

Βεβαίως, μέχρι σήμερα οι συνεταιρισμοί - που ως γνωστόν είναι δημιούργημα του αστικού καπιταλιστικού συστήματος - δε λειτούργησαν όπως θα μπορούσαν αλλά από την ίδια τη σύνθεση των μικροϊδιοκτητών συνεταίρων προσέδιδε χαρακτηριστικά αντιμονοπωλιακά - δημοκρατικά. Κι αυτός ο χαρακτήρας τους ακριβώς, στη σημερινή φάση της μονοπωλιακής ανάπτυξης και της διείσδυσης του μεγάλου καπιταλιστικού κεφαλαίου στη γεωργία, υπαγορεύει την υπονόμευση και διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος σταδιακά με τις μετοχικές εταιρίες κλπ. και, τώρα, με τις Ομάδες Παραγωγών.

Την επιχείρηση διάλυσης διευκολύνει η τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο συνεταιριστικό κίνημα με συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων να το χρεοκοπήσουν οικονομικά και στις συνειδήσεις των αγροτών και της κοινής γνώμης. Ετσι, σε δεύτερη φάση έρχονται να διαλύσουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις, με το ελάχιστο πολιτικό κόστος, για να δημιουργήσουν τις ΟΠ.

Η πραγματικότητα καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς των εταίρων που προωθούν τις ΟΠ πως είναι δυνατόν να συνυπάρξουν συνεταιρισμοί και ΟΠ. Ομως, με τα ψηλά όρια - προϋποθέσεις για τη δημιουργία ΟΠ επιβάλλεται η οργανωτική συνύπαρξη ΕΑΣ και ιδιωτών εμπόρων που έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα και επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους εμπόρους να εκμεταλλεύονται την υλικοτεχνική υποδομή των συνεταιρισμών... Πάνε να πείσουν, δηλαδή, για συνύπαρξη... "των λύκων με τα πρόβατα"!

ΚΚΕΚΚΕ
Απαιτείται γενικότερη αντιμονοπωλιακή πολιτική

Το ΚΚΕ είναι ενάντια στις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) γιατί μ' αυτές ευνοούνται οι μεγαλοπαραγωγοί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών. Φυσικά, οι κομμουνιστές σε καμιά περίπτωση δε γίνονται απολογητές του μέχρι σήμερα απαράδεκτου τρόπου λειτουργίας των συνεταιρισμών. Αλλωστε, επανειλημμένα αποκάλυψαν τους υπεύθυνους - κυβερνήσεις, υπουργεία, ΑΤΕ αλλά και τις ξεπουλημένες συνεταιριστικές ηγεσίες των κομματικών παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που στήριζαν τις αντισυνεταιριστικές επιλογές των κυβερνήσεων - και τις καταστροφικές πολιτικές που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο τους συνεταιρισμούς. Κι αυτό, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες για το ρόλο και τα περιορισμένα περιθώρια στα οποία μπορούν να λειτουργήσουν οι συνεταιρισμοί στα πλαίσια του μονοπωλιακού καπιταλιστικού συστήματος, γι' αυτό και οι κομμουνιστές προβάλλουν την αναγκαιότητα γενικότερων κοινωνικών αλλαγών, που θα διευρύνουν και το πεδίο λειτουργίας των συνεταιρισμών.

Κλειδί για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας σε όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών και κόντρα στις επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης, το ΚΚΕ θεωρεί τον παραγωγικό συνεταιρισμό και τη στήριξη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης, η οποία, ενταγμένη στα πλαίσια του παραγωγικού συνεταιρισμού, μπορεί να αξιοποιεί όλα τα πλεονεκτήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας σε συνδυασμό με το μέγεθος της εκμετάλλευσης. Μ' αυτόν τον τρόπο θα στηρίζεται το εισόδημα του μικρομεσαίου αγρότη για να μπορέσει να κρατηθεί - σε συνδυασμό με άλλα κίνητρα και μέτρα αναβάθμισης της περιφέρειας και της ζωής στο χωριό - στην παραγωγή και να αναπτυχθεί η γεωργία της χώρας σύμφωνα με τις δυνατότητες της χώρας και παίρνοντας υπόψη και τις διεθνείς συνθήκες.

Αντίθετα, οι ΟΠ έχουν σκοπό να προωθήσουν πιο γρήγορα την ανάπτυξη της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής εκμετάλλευσης, με το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και σε όφελος των μεγαλοαγροτών και των εμποροβιομηχάνων, που θα κάνουν ουσιαστικά κουμάντο στις ΟΠ, οι οποίες θα υλοποιούν απαρέγκλιτα την αντιδραστική αγροτική πολιτική της ΕΕ. Από την άποψη αυτή, έχουν τεράστιες ευθύνες οι φιλοκυβερνητικές και γενικότερα οι συμβιβασμένες συνεταιριστικές ηγεσίες, που αναλαμβάνουν το ρόλο να υποτάξουν το συνεταιριστικό κίνημα στις επιλογές της ΕΕ, αντί να διεκδικήσουν μέτρα και πολιτικές που θα το αναβαθμίζουν. Αποκαλύπτεται έτσι και η συνευθύνη τους για το ότι οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο το συνεταιριστικό κίνημα. Οπως επίσης και πόσο υποκριτική είναι η δημαγωγία της κυβέρνησης πως, τάχα, χαρίζει χρέη στους συνεταιρισμούς την ώρα που έχει επιλέξει και βάζει μπροστά τις διαδικασίες για τη διάλυσή τους! Αξίζει, τέλος, να υπογραμμιστεί η λαθροχειρία του Συνασπισμού, ο οποίος όχι μόνο στηρίζει τις ΕΟΚικές Ομάδες Παραγωγών, αλλά, για να αποπροσανατολίσει και να εξαπατήσει τους αγρότες και να κρύψει τις ευθύνες του, παρουσιάζει τις ΟΠ ως ευκαιρία αναζωογόνησης του συνεταιριστικού κινήματος! Κάτι τέτοιο δεν το τολμά ούτε η ΝΔ, που ανοιχτά στηρίζει τις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ...

Σε κάθε περίπτωση, η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας - που επικαλούνται για να περάσουν τα αντιαγροτικά μέτρα οι κυβερνώντες - μπορεί να εξασφαλιστεί σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών και της ανάπτυξης της γεωργίας μόνο με τη στήριξη της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης και των συνεταιρισμών - των παραγωγικών, σύγχρονων και με χαρακτηριστικά δημοκρατίας, διαφάνειας και σωστής λειτουργίας συνεταιρισμών - και όχι όπως σήμερα. Αυτό μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας γενικότερης αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, για την οποία αγωνίζονται οι κομμουνιστές, αλλά με την οποία συμφωνεί, αντικειμενικά, και αγωνίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.

ΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Τρομοκρατία χωρίς όρια
  • Την κυβερνητική εμμονή στις διώξεις κατήγγειλε στη Βουλή το ΚΚΕ
  • Επεισόδιο Κακλαμάνη - Νάκου - Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Με την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες έληξαν χτες οι εργασίες του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ καταγγέλθηκε η εμμονή της κυβέρνησης στην προώθηση των δικαστικών διώξεων εναντίον των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλίας πριν από μερικούς μήνες.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Για συνειδητή επιλογή τρομοκράτησης των αγροτών από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε χτες λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, με αφορμή την άρνηση στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα να δεχτεί έστω και συζήτηση για σταμάτημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών.

"Ουσιαστικά ο κ. υπουργός έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να τρομοκρατεί το αγροτικό κίνημα", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ορ. Κολοζώφ, "να αποθαρρύνει τους αγρότες, να τους κρατάει ομήρους κάτω από την απειλή καταδικαστικών αποφάσεων και έχει την εντύπωση η κυβέρνηση ότι έτσι θα πάρει μια ρεβάνς από τους αγρότες. Μίλησε χτες ο κ. υπουργός για όρια (σ. σ. αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις). Η κυβέρνηση όμως προ πολλού έχει ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατικής συμπεριφοράς προς τους αγρότες. Πέρα από τη βιομηχανία μηνύσεων που πάντα χρησιμοποιούσαν ενάντια στους εργαζόμενους όλες οι αντιδραστικές κυβερνήσεις, πέρα από τις μαζικές δίκες - έξι χιλιάδες περίπου δίκες γίνονται σήμερα - υπάρχει και η χρησιμοποίηση αυτή τη φορά κρατικών οργανισμών, ΟΣΕ κτλ., που στρέφονται ενάντια στους αγρότες που κανείς ποτέ, ούτε σε δικτατορική κυβέρνηση τόλμησε να χρησιμοποιήσει τέτοιες μεθόδους".

Συνεχίζοντας επισήμανε πως "η ίδια η κυβέρνηση, εάν ήθελε να δείξει ότι στόχος της δεν είναι η ποινικοποίηση των αγώνων, έπρεπε να παρέμβει και να σταματήσει αυτό το "πογκρόμ" ενάντια στους αγρότες. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση δεν το θέλει". Καταλήγοντας ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε: "Και άλλοι πριν από εσάς προσπάθησαν να υποτάξουν τους εργαζόμενους με τέτοια μέτρα. Κοιτάξτε γύρω σας, αυτούς που τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μεθόδους. Ο ελληνικός λαός τους περιφρονεί, τους έχει βάλει στη γωνία. Είναι καταδικασμένοι στη συνείδησή του". Στις παραπάνω καταγγελίες ο υπουργός Γεωργίας αρνήθηκε να απαντήσει, όταν στη συνέχεια πήρε το λόγο.

Οσον αφορά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες που έγινε χτες, εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία οργανισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης σε γεωργικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Στην παρέμβασή του δε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει και στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Ο Στ. Τζουμάκας απάντησε επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση στη γεωργική εκπαίδευση ευθύνονται οι εργαζόμενοι στους αρμόδιους τομείς, επειδή "δεν έχουν προχωρήσει στην οργάνωση" όπως θα έπρεπε.

Τέλος ο Ορ. Κολοζώφ καταψήφισε την τροπολογία που αφορούσε την υπαγωγή απολυμένων από τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας πως "διευκολύνει και εξωραϊζει ακριβώς τις απολύσεις". Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αντεγκλήσεις

Πάντως πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, δεν έλειψαν οι εντάσεις με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Νάκου, σχετικά με βουλευτές που χρηματίζονται κι εντάσσονται σε αλλότριες από τη βουλευτική ιδιότητα λίστες επιχορηγήσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε από τον βουλευτή να καταγγείλει συγκεκριμένα ονόματα. Οταν αυτός απάντησε ότι "δε γνωρίζω", συμπληρώνοντας πως οι δηλώσεις του έγιναν "εν θερμώ", προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κατάσταση των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε "επιπόλαια" τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ. Στη συνέχεια ακολούθησε νέο επεισόδιο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, που έκανε προσωπική επίθεση στον Απ. Κακλαμάνη, σημειώνοντας ότι ευθύνεται επειδή το Κοινοβούλιο έχει γίνει "σαλεπιτζίδικο" και "κινητό μαγαζί". Το συμβάν έληξε με την αποχώρηση του βουλευτή από την αίθουσα.

Νταραβέρι να γίνεται...

Το 22ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την πρόγνωση της εσοδείας μήλων οργανώνεται φέτος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, σε συνεργασία με τη ΓΕΣΑΣΕ. Στο συνέδριο αυτό, όπως διαμηνύει σχετική ανακοίνωση, δε θα γίνει απλώς πρόβλεψη παραγωγής αλλά θα ασχοληθούν και με άλλα θέματα με ιδιαίτερη σημασία, όπως οι επιπτώσεις της νέας ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών στους τομείς μήλου και αχλαδιού, οι επιπτώσεις της Συμφωνίας ΓΚΑΤΤ (ΠΟΕ τώρα) στην Ευρώπη κλπ. Ως γνωστόν, τα συνέδρια αυτού του τύπου, στα οποία συμμετέχουν επιλεγμένοι εκπρόσωποι από διάφορες χώρες και χώρους - και απ' ό,τι φαίνεται μόνον οι πραγματικοί αγρότες δε συμμετέχουν... - κατά κανόνα εξελίσσονται σε... τουριστικά συνέδρια. Καταλήγουν σε ένα πάρε - δώσε δημοσίων σχέσεων χωρίς να προκύπτει κάτι ουσιαστικό για την ενημέρωση και βοήθεια στους παραγωγούς. Αλλωστε,παρόλο που τα συμπόσια του είδους είναι επιδοτούμενα στα κοινοτικά πλαίσια, οι απλοί αγρότες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν αποκλείονται, αφού τους ζητάνε να πληρώσουν από την τσέπη τους 75.000 δραχμές, όπως μας ανέφεραν.

***

Ετσι, λοιπόν, μένουν οι "εκλεκτοί" για να κάνουν την... πρόγνωση των αρνητικών εξελίξεων, που από φέτος γίνονται πιο καταστροφικές στα πλαίσια της νέας αντιδραστικότερης ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών που αποφασίστηκε. Αλλωστε, η εμπειρία δείχνει πως τέτοια συμπόσια και συσκέψεις περισσότερο αποσκοπούν στις δημόσιες σχέσεις των συμμετεχόντων. Από την άποψη αυτή - μ' όλο που το Πήλιο είναι περιοχή παραγωγής μήλου και υπάρχει το αντικείμενο - το Πήλιο προσφέρεται ιδιαίτερα για υψηλό τουρισμό. Ενώ ησύνθεση των Ελλήνων συμμετεχόντων εξασφαλίζει γνήσιο "κεντροαριστερό νταραβέρι", αφού θα είναι εκεί ο κεντροαριστερός νομάρχης Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτης που εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ, θα είναι οι ΣΥΝ-εταίροι καρεκλοκένταυροι των διοικήσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ (Λιόλιος, Πεβερέτος και λοιποί) και, φυσικά, ο εκσυγχρονιστής υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, για να τους ενημερώσει για τη νέα καταστροφική ΚΟΑ που υπέγραψε στις Βρυξέλλες ο ίδιος. Οι μηλοπαραγωγοί του Πηλίου έτσι κι αλλιώς θα λείπουν αφού δεν μπορούν να πληρώσουν το... ευτελές ποσό των 75.000 δραχμών που τους ζήτησαν για συμμετοχή. Νταραβέρι να γίνεται δηλαδή...

Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ