Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Τρομοκρατία χωρίς όρια
  • Την κυβερνητική εμμονή στις διώξεις κατήγγειλε στη Βουλή το ΚΚΕ
  • Επεισόδιο Κακλαμάνη - Νάκου - Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης

Με την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες έληξαν χτες οι εργασίες του Α Θερινού Τμήματος της Βουλής, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ καταγγέλθηκε η εμμονή της κυβέρνησης στην προώθηση των δικαστικών διώξεων εναντίον των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της Θεσσαλίας πριν από μερικούς μήνες.

Ο Ορ. Κολοζώφ

Για συνειδητή επιλογή τρομοκράτησης των αγροτών από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε χτες λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, με αφορμή την άρνηση στην προχτεσινή συνεδρίαση της Βουλής του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα να δεχτεί έστω και συζήτηση για σταμάτημα των δικαστικών διώξεων των αγροτών.

"Ουσιαστικά ο κ. υπουργός έδειξε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να τρομοκρατεί το αγροτικό κίνημα", επισήμανε χαρακτηριστικά ο Ορ. Κολοζώφ, "να αποθαρρύνει τους αγρότες, να τους κρατάει ομήρους κάτω από την απειλή καταδικαστικών αποφάσεων και έχει την εντύπωση η κυβέρνηση ότι έτσι θα πάρει μια ρεβάνς από τους αγρότες. Μίλησε χτες ο κ. υπουργός για όρια (σ. σ. αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις). Η κυβέρνηση όμως προ πολλού έχει ξεπεράσει κάθε όριο δημοκρατικής συμπεριφοράς προς τους αγρότες. Πέρα από τη βιομηχανία μηνύσεων που πάντα χρησιμοποιούσαν ενάντια στους εργαζόμενους όλες οι αντιδραστικές κυβερνήσεις, πέρα από τις μαζικές δίκες - έξι χιλιάδες περίπου δίκες γίνονται σήμερα - υπάρχει και η χρησιμοποίηση αυτή τη φορά κρατικών οργανισμών, ΟΣΕ κτλ., που στρέφονται ενάντια στους αγρότες που κανείς ποτέ, ούτε σε δικτατορική κυβέρνηση τόλμησε να χρησιμοποιήσει τέτοιες μεθόδους".

Συνεχίζοντας επισήμανε πως "η ίδια η κυβέρνηση, εάν ήθελε να δείξει ότι στόχος της δεν είναι η ποινικοποίηση των αγώνων, έπρεπε να παρέμβει και να σταματήσει αυτό το "πογκρόμ" ενάντια στους αγρότες. Φαίνεται όμως πως η κυβέρνηση δεν το θέλει". Καταλήγοντας ο Ορέστης Κολοζώφ τόνισε: "Και άλλοι πριν από εσάς προσπάθησαν να υποτάξουν τους εργαζόμενους με τέτοια μέτρα. Κοιτάξτε γύρω σας, αυτούς που τόλμησαν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες μεθόδους. Ο ελληνικός λαός τους περιφρονεί, τους έχει βάλει στη γωνία. Είναι καταδικασμένοι στη συνείδησή του". Στις παραπάνω καταγγελίες ο υπουργός Γεωργίας αρνήθηκε να απαντήσει, όταν στη συνέχεια πήρε το λόγο.

Οσον αφορά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για τους νέους αγρότες που έγινε χτες, εκ μέρους του ΚΚΕ εκφράστηκε η αντίθεσή του στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία οργανισμού εκπαίδευσης και κατάρτισης σε γεωργικά θέματα, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στις υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Στην παρέμβασή του δε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, κάλεσε τον υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει και στη σύσταση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας. Ο Στ. Τζουμάκας απάντησε επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση στη γεωργική εκπαίδευση ευθύνονται οι εργαζόμενοι στους αρμόδιους τομείς, επειδή "δεν έχουν προχωρήσει στην οργάνωση" όπως θα έπρεπε.

Τέλος ο Ορ. Κολοζώφ καταψήφισε την τροπολογία που αφορούσε την υπαγωγή απολυμένων από τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας πως "διευκολύνει και εξωραϊζει ακριβώς τις απολύσεις". Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα.

Αντεγκλήσεις

Πάντως πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, δεν έλειψαν οι εντάσεις με αφορμή τις χτεσινές δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Νάκου, σχετικά με βουλευτές που χρηματίζονται κι εντάσσονται σε αλλότριες από τη βουλευτική ιδιότητα λίστες επιχορηγήσεων. Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε από τον βουλευτή να καταγγείλει συγκεκριμένα ονόματα. Οταν αυτός απάντησε ότι "δε γνωρίζω", συμπληρώνοντας πως οι δηλώσεις του έγιναν "εν θερμώ", προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την οικονομική κατάσταση των βουλευτών, ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε "επιπόλαια" τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ. Στη συνέχεια ακολούθησε νέο επεισόδιο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, που έκανε προσωπική επίθεση στον Απ. Κακλαμάνη, σημειώνοντας ότι ευθύνεται επειδή το Κοινοβούλιο έχει γίνει "σαλεπιτζίδικο" και "κινητό μαγαζί". Το συμβάν έληξε με την αποχώρηση του βουλευτή από την αίθουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ