Παρασκευή 1 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΝΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
Εξάρτημα του ΝΑΤΟ οι Ενοπλες Δυνάμεις

Η νέα δομή των ΕΔ και τα εξοπλιστικά προγράμματα που προωθούνται αναζητούν την εξασφάλιση της συμβατότητας στις νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μισθοφορικό εξάρτημα της ΝΑΤΟικής πολεμικής μηχανής φιλοδοξεί να μετατρέψει τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας η ελληνική κυβέρνηση. Οι αποφάσεις που υιοθέτησε την περασμένη Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας ανταποκρίνονται απόλυτα στις νέες επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και οδηγούν τη χώρα σε νέο κυνήγι άσκοπων εξοπλισμών, οι οποίοι δεν έχουν στόχο να απαντήσουν στον κίνδυνο εξ Ανατολών, αλλά να αναζητήσουν τη συμβατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις νέες δομές του ΝΑΤΟ.

Η λογική αυτή είναι διάχυτη στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, τις οποίες επανέλαβε και χτες ο υπουργός Εξωτερικών Α. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προκειμένου να συμβάλει και αυτός στην εκλαϊκευση των αποφάσεων.

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", παραδέχτηκε ότι δεν είναι σύμπτωση πως η αναδιάρθρωση των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ συμπίπτει με τις αλλαγές στη δομή του ΝΑΤΟ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε επίσης ότι η κυβέρνηση αναζητά και διεκδικεί μέσα από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ το ρόλο της στην περιοχή. Αντίθετα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απέφυγε να απαντήσει στη δεύτερη ερώτηση του "Ρ", για το κατά πόσον οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ - αν πράγματι το ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής - έρχονται κατόπιν - εορτής - Ιμίων.

Κατά τα άλλα ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε όσα λέγονται και διαρρέονται όλες αυτές τις μέρες από "κύκλους" του υπουργείου του σχετικά με τη φιλοσοφία που διαπνέει τη νέα αμυντική πολιτική της χώρας. Μίλησε για το "δόγμα της ευέλικτης ανταπόδοσης και ισοδύναμου τετελεσμένου", μίλησε ακόμη και για το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου το οποίο, υποτίθεται πως ακόμη βρίσκεται σε ισχύ.

Σε ό,τι αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ το Νοέμβρη του 1996, ο Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε πως μέχρι τα τέλη του 1998 θα έχει ολοκληρωθεί η διακήρυξη του συνόλου των διαγωνισμών που απαιτούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ