ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκσταση!

TI "ρέιβ" πάρτι σε ανήλιαγα υπόγεια, με χασίς, κοκαϊνη, ελ - ες - ντι και "έκσταση", μας λένε; Τι μαστίγια και σαδομαζοχιστικά όργια, μας αραδιάζουν οι εφημερίδες και τα κανάλια;

****

Αυτά είναι ..."απογευματινό τσάι για γεροντοκόρες", σε σύγκριση με το πάρτι που θα δώσει ο Πάγκαλος μετά την παραίτηση Ροζάκη!

****

Τι να τα κάνει αυτός τώρα τα χαπάκια και τα "βοηθήματα"; Διαβάζει το κείμενο της παραίτησης και βρίσκεται στον 7ο ουρανό! Πραγματική έκσταση...****

Για όσους ενδιαφέρονται, το πάρτι θα γίνει στο κέντρο "Μορατόριουμ", προκειμένου να δημιουργηθεί ανάμεσα στους καλεσμένους κλίμα ...μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης!

****

Θα θυμηθεί κι ο Γιώργος Παπανδρέου τα νιάτα του...

****

ΠΑΝΤΩΣ, το ...καρδιακό επεισόδιο ήταν αναπόφευκτο στην όλη υπόθεση. Η θα το πάθαινε ο Χρ. Ροζάκης (σιδερένιος ευχόμαστε) ή ...η κυβέρνηση, λόγω προβλημάτων στο ΥΠΕΞ.

****

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι μέχρι στιγμής ευτυχισμένος. Τρεις ολόκληρες μέρες πέρασαν στο 1997 και μέχρι στιγμής ουδείς διαδηλώνει, δεν έγινε καμιά απεργία ή διαδήλωση...

****

Στην πέμπτη μέρα θα βγάλει και διάγγελμα για ..."περίοδο χάριτος" από το λαό στην κυβερνητική πολιτική!

****

Του συνιστούμε, πάντως, να επισκεφθεί ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό σε μερικές μέρες και να 'ναι παρών, όταν θα 'ρθει ο νέος λογαριασμός του ΟΤΕ. Τότε θα καταλάβει πολύ καλά...

****

ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ πλέον ...σύνηθες φαινόμενο να τρακάρουν πλοία στο Αιγαίο σαν συγκρουόμενα του λούνα παρκ. Το τελευταίο ήταν στη Ρόδο (ευτυχώς χωρίς θύματα) λόγω κατεστραμμένου πηδαλίου, όπως είπαν.

****

Δηλαδή, αυτοί οι πλοιοκτήτες τι θέλουν, προκειμένου να μην κυκλοφορούν σαράβαλα στις θάλασσες; Μήπως, εκτός από τα προνόμια που ήδη έχουν, θέλουν να τους δοθεί και δικαίωμα απόσυρσης όπως στα ΙΧ;

"Εις ώτα μη ακουόντων"

Περισσότερες επενδύσεις, συνέστησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον πρόεδρο του ΣΕΒ, Ιάσ. Στράτο, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής ευχών στο Προεδρικό Μέγαρο. Καλές οι ευχές, αλλά σε ώτα μη ακουόντων. Ως γνωστόν, οι βιομήχανοι προτιμούν να επενδύουν είτε στις γειτονικές βόρειες χώρες, είτε στις τράπεζες της Ελβετίας.

Ας είναι καλά η κυβέρνηση Σημίτη, που τους ικανοποιεί όλα τα χατίρια, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας.

Ο ασυγκράτητος δήμαρχος Αθηναίων

Μόνο αν κλείσεις τα μάτια και τ' αυτιά δεν μπορείς να δεις πού αποβλέπει ο δήμαρχος Αθηναίων, με τις τελευταίες ενέργειες και δηλώσεις του. Πώς να μη δεις για παράδειγμα ότι με την πρωτοχρονιάτικη φιέστα στην πλατεία Συντάγματος, στόχευε στην εξάγνισή του για τη φορομπηχτική πολιτική του και το χαράτσωμα μέσω των παρκόμετρων και άλλων καινοτομιών, τα οποία του είχαν χαλάσει την "εικόνα" στα λαϊκά στρώματα της πρωτεύουσας;

Από την άλλη, είναι φανερό σε όλους ότι ο Δ. Αβραμόπουλος είναι η νέα "χρυσή εφεδρεία" του πολιτικού προσωπικού, για την οικονομική ολιγαρχία, η οποία δεν κρύβει την ολόπλευρη υποστήριξη που του παρέχει. Εξάλλου, πρόσφατα οι μεγαλοεκδότες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του, κατά τη διάρκεια του γνωστού γεύματος στο δημαρχείο.

Μετά τα παραπάνω, είναι εύκολα εξηγήσιμο γιατί ο Δ. Αβραμόπουλος σπεύδει, με τη χτεσινή του συνέντευξη στο "Εθνος", να "κεφαλαιοποιήσει" την εύνοια των μεγάλων αφεντικών και να προβάλει την υποψηφιότητά του όχι απλά στην ηγεσία της ΝΔ αλλά γενικότερα στο πηδάλιο της χώρας. Δεν είναι τυχαία, επίσης, η θέση που προβάλλει, ότι "οι ηγέτες βγαίνουν από το λαό και όχι από το συνέδριο". Αυτό που εννοεί ο δήμαρχος είναι ότι οι ηγέτες αναδεικνύονται από τη στήριξη των μεγάλων αφεντικών, που διαμορφώνουν και τα αποτελέσματα μέσω των γκάλοπ, τη συστηματική προβολή, τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων κ.ο.κ.!

Ενα φαίνεται δεν υπολογίζει ο φιλόδοξος δήμαρχος. Η πραγματική λαϊκή θέληση δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται μέσα από τα διάφορα γκάλοπ...

Εμπορεύματα και ... εμπορεύματα

Το εμπόρευμα "εργατική δύναμη" βρίσκεται σε διατίμηση εδώ και πολλά χρόνια, μια δεκαετία τουλάχιστον, αλλά τα άλλα εμπορεύματα, είτε παράγονται από το κράτος είτε από τον ιδιωτικό τομέα, συνεχώς αυξάνουν το τιμολόγιό τους.

Αρχές Γενάρη λοιπόν έχουμε και λέμε: Αυξάνει κατά 13,1% το τιμολόγιο του ΟΤΕ ένεκα ιδιωτικοποίησής του. Πώς αλλιώς θα τον πουλούσαν, αν δεν τον έκαναν "ελκυστικό" στους αετονύχηδες "επενδυτές"; Αυξάνει επίσης κατά 25% ο φόρος στα αλκοολούχα ποτά, ενώ - κατά τα πρότυπα του 1994 - αυξάνεται η κατώτατη λιανική τιμή των τσιγάρων. Το μόνο παρήγορο αυτή τη φορά είναι ότι δε μας κοροϊδεύουν όπως το 1994, όταν μας είχαν πει ότι αυξάνουν τις τιμές των τσιγάρων για να προστατέψουν την υγεία μας...

Και αυτά βέβαια είναι μόνο η αρχή. Το μεγάλο βογκητό θα πέσει με τις φορολογικές δηλώσεις του 1997, αλλά και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτοί βέβαια τη δουλιά τους κάνουν, που δεν είναι άλλη από τον βίαιο, καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας στα κριτήρια του Μάαστριχτ. Το μέγα ερώτημα είναι αν τα εκατομμύρια θύματα της πολιτικής τους θα τους επιτρέψουν να την πραγματοποιήσουν...

Εβαλαν πάλι την κασέτα...

Επρεπε κάτι να γράψει για το ΚΚΕ. Και έγραψε. Τι; Τα ίδια και τα ίδια που έχει ξαναγράψει και ο ίδιος και όσοι φροντίζουν κάθε τόσο να ακονίζουν τον αντι - ΚΚΕ οίστρο τους. Και δίχως να αναφερθεί ποιον εννοούμε, ο αναγνώστης θα κατάλαβε ότι εννοούμε κάποιον από τους συνήθεις: ή τον Πουλακίδα ή τον άλλον της "Αυριανής", τον Βοσδογάνη ή κάτι παρόμοιους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εννοούμε αυτόν της "Αυγής", τον Κ. Πουλακίδα... Ο οποίος έγραψε, ότι το ΚΚΕ πάσχει από στρατηγική, ότι βαδίζει τον μοναχικό (αλήθεια, καιρό είχαν να το θυμηθούν) δρόμο του, ότι το μόνο που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι οι κινητοποιήσεις. Και βέβαια, τα περί... σκληρών του Περισσού!

Η ίδια κασέτα. Που, όντως, κατάντησε πολύ ανιαρή. Αλλά και βλακώδης...

Βάζουν χέρι στη "Σόφτεξ"

Σε πλήρη συντονισμό βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και οι πιστώτριες τράπεζες, με κορυφαία την Εθνική, για τη διάλυση, αυτή τη φορά, της "Σόφτεξ".

Το πρόσχημα για τον αφανισμό της επιχείρησης είναι το πρόβλημα ρευστότητας. Ενα πρόβλημα που προέκυψε εξαιτίας της υπονομευτικής πολιτικής που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της εταιρίας που αποτελούσε ό,τι καλύτερο στον κλάδο.

Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκεται είναι το πέρασμα της επιχείρησης με τα δύο εργοστάσια που διαθέτει, ένα στην Αθήνα και ένα στη Δράμα, στα χέρια ιδιωτών και μάλιστα στα χέρια του γνωστού ...μεγαλοεκδότη, με όσο το δυνατόν ευτελέστερο τίμημα, όπως ακριβώς μεθοδεύτηκε και με το συγκρότημα της "Πειραϊκής - Πατραϊκής". Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις στο χώρο του χάρτου τον τελευταίο καιρό φέρνουν το συγκεκριμένο μεγαλοσυγκρότημα αποφασισμένο να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον κλάδο, στήνοντας, με τζάμπα και εξασφαλισμένο χρήμα, ένα μονοπώλιο, το οποίο εκτός από μπίζνες θα μπορεί να διεκπεραιώνει και άλλες υποθέσεις...

Ο νεογέννητος

Δυο μερών

μόνον ο σπόρος

και για δες

τι τρακαδόρος,

πριν καλά "ουά"

φωνάξει,

ρίχτηκε

να μας τ' αρπάξει!

Δυο μερών

το μπασταρδέλι

κι, οπ, ανέβασε

τα τέλη,

ε, αυτό

πριν "σαραντίσει"

θα μας έχει

όλους γδύσει!

Δυο μερών

μόνον ο χρόνος

κι έδειξε

ποιανού 'ναι γόνος,

φύτρα είναι

μπιτ για μπίτι

της ΕΟΚ

και του Σημίτη!

Ο οίστρος

Η... αύξηση

Μια αύξηση, μόλις 10%, στο επίδομα ανεργίας, που μεταφράζεται σε 284 δραχμές για το κατώτερο ημερήσιο επίδομα και 300 δραχμές για το ανώτερο, επιφύλαξε το νέο έτος για τους εγγεγραμμένους - πάντα και μόνο - άνεργους, η οποία μάλιστα, θα δοθεί μόνο σε αυτούς που θα απολυθούν από την 1.1.97, από τότε δηλαδή που ισχύει.

Με αυτές τις αυξήσεις, η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, φιλοδοξούν να φτάσουν κάποτε το ποσοστό του επιδόματος ανεργίας, στο 65 - 70% του κατώτερου μεροκάματου, ένα από παλιά διακηρυγμένο στόχο που μένει και αυτός μια απλή διακήρυξη. Πάντως, ακόμη και με τη νέα αύξηση και την αναπροσαρμογή του βασικού μεροκάματου, το νέο επίδομα ανεργίας συνεχίζει να παραμένει στο 51,2%...

Τις αμέσως επόμενες μέρες οι - εγγεγραμμένοι - άνεργοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και την καταιγίδα των ανατιμήσεων βασικών ειδών λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσιών. Πάντα, με αυτές τις ισχνές αυξήσεις. Οσο για τους υπόλοιπους..., είναι χιλιάδες αυτοί που δεν έχουν τη στοιχειώδη βοήθεια και ενίσχυση.

Απροκάλυπτος εμπαιγμός

Εναν πρωτότυπο τρόπο ανακάλυψε ο πρωθυπουργός στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του για να δώσει κάποια ελπιδοφόρα προοπτική για την καινούρια χρονιά. Ιδού τι αναφέρει ο Κ. Σημίτης: "Ο χρόνος που έρχεται είναι όπως κάθε καινούριος χρόνος συνδεδεμένος με ελπίδες και προσδοκίες. Θα είμαστε όλοι κερδισμένοι, είτε επαληθευτούν οι ελπίδες μας στο ακέραιο είτε όχι, αν δούμε με ειλικρίνεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, συλλογικά και ατομικά, αν αποκτήσουμε καλύτερη γνώση για μας και το γύρω μας κόσμο".

Με άλλα λόγια, ο "εκσυγχρονιστής" Κ. Σημίτης λέει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα: "Δεν έχει σημασία αν καθημερινά θα βουλιάζετε όλο και περισσότερο στη φτώχεια και την ανέχεια. Σημασία έχει ότι η κυβέρνησή μου με ειλικρίνεια εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική"!

Ο εμπαιγμός και η απροκάλυπτη κοροϊδία έχει καταντήσει βασικό γνώρισμα των κυβερνώντων και κυρίαρχο στοιχείο του πολιτικού λόγου των "εκσυγχρονιστών".

Αποφασιστικότητα...

Τελικά, όσο και να προσπαθούν να εμφανίζονται ψύχραιμοι οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική που επιτάσσουν να εφαρμοστεί δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί χωρίς να προκαλέσει τη λαϊκή κατακραυγή. Γνωρίζουν πολύ καλά - και κάποτε κάποτε δεν μπορούν καν να το κρύψουν - πως τρέμουν τον λαϊκό παράγοντα και το ποτάμι της εργατικής οργής, που θα καταποντίσει τα άνομα σχέδιά τους άμα φουσκώσει.

Ετσι, λοιπόν, αυτό που ζητούν τώρα είναι αποφασιστικότητα. Οπως έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, που για πρωτοχρονιάτικες ευχές στέλνει μήνυμα προς τους "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο τους καλεί να έχουν υπόψη τους ότι η "κυβέρνηση οφείλει με αποφασιστικότητα και τόλμη να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των επαγγελθέντων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ώστε να επικρατήσουν συνθήκες ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού".

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και το αποκρουστικό πρόσωπο της κρατικής μηχανής για να μην χαλάσουν τα μακρόπνοα σχέδιά τους, έχουν ανάγκη οι άνθρωποι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την αποφασιστικότητα δηλαδή των κυβερνώντων να υποκλίνονται στις αξιώσεις τους και να λένε σταθερά "όχι" στα όποια δίκαια αιτήματα των εργαζομένων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ