ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 1997
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1997 "χρώματα" ευχών

Με χρώματα και πινελιές μπορούμε ακόμα να υποδεχόμαστε τον καινούριο χρόνο. Ενας τρόπος είναι τα εικαστικά ημερολόγια του 1997, από τα οποία σημειώνουμε:

  • Στις ομορφιές της ακριτικής Θράκης, μας ταξιδεύει το ημερολόγιο του 1997 του Ομίλου Εταιριών "Ηρακλής".Το φετινό ημερολόγιο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Δημήτρης Κούκος.Ο καλλιτέχνης μάς μεταφέρει με τα έργα του στις πόλεις, τα χωριά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Θράκης. Παρουσιάζονται 46 δημιουργίες του.
  • Δύο νέα ημερολόγια κυκλοφόρησαν για το 1997 οι εκδόσεις "Αδάμ".Το πρώτο είναι αφιερωμένο στα νεανικά έργα του Γκρέκο, κατά την παραμονή του στην Ιταλία. Παρουσιάζονται 25 έργα και ο καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Χατζηνικολάου υπογράφει τα κείμενα.

Το δεύτερο ημερολόγιο - λεύκωμα των εκδόσεων "Αδάμ" έχει θέμα την "Αθήνα στην τέχνη του 18ου αιώνα".Την Αθήνα όπως την είδαν και την απαθανάτισαν οι ξένοι περιηγητές του 18ου αιώνα. Αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, οδηγούμενοι ενστικτωδώς, προσεγγίζουν ο καθένας με το δικό του τρόπο την τουρκοκρατούμενη ελληνική πόλη τον 18ο αιώνα. Και οι δύο εκδόσεις είναι δίγλωσσες, ελληνικά - αγγλικά.

  • Με το ημερολόγιο 12+1 "Γιγαντοαφίσες του παγκόσμιου κινηματογράφου",υποδέχεται τον καινούριο χρόνο, ο Σύλλογος Ταμιακών και Τεχνικών Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας και η ομάδα HELLAFFI.Πρόκειται για γιγαντοαφίσες ζωγραφισμένες από τους καλλιτέχνες: Στ. Αλμαλιώτη, Ν. Ανδρεάκο, Α. Βαζόπουλο, Γ. Βακιρτζή, Κ. Γρηγοριάδη, Γ. Κουζούνη, Κ. Κουζούνη, Ν. Νικολαϊδη, Μ. Παναγιωτόπουλο, Χ. Σεράση, Γ. Τουλιάτο, Β. Φαεινό.
  • Ημερολόγιο με θάλασσες ζωγράφισε η Ι. Ξύλα - Ξανάλατου,που συνοδεύεται με ελληνική ποίηση για τη θάλασσα ("Γκοβόστης"). Οπως σημειώνει ο Γ. Γκοβόστης "Η Ιρις ζωγραφίζει όπως οι ποιητές γράφουν ποίηση".
  • "Λογοτεχνικό Ημερολόγιο" τιτλοφορείται γιατί περιλαμβάνει δώδεκα διηγήματα, αλλά ταυτόχρονα είναι και εικαστικό το βιβλίο - ημερολόγιο των εκδόσεων Λιβάνη.Μπορείτε να διαβάζετε διηγήματα των Δημήτρη Νόλλα, Λιλής Ζωγράφου, Μάρως Δούκα, Σωτήρη Δημητρίου, Μαργαρίτας Λυμπεράκη, Γιώργου Μανιώτη, Γιώργου Σκαμπαρδώνη, Πέτρου Τατσόπουλου, Πέτρου Αμπατζόγλου, Γιώργου Αριστηνός, Βασίλη Βασιλικού, Κώστα Μουρσελά.Και ταυτόχρονα να οδεύετε το χρόνο εικαστικά με έργα των Παύλου, Πάνου Φειδάκη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Μιγάδη, Τώνια Νικολαϊδου, Αλέξη Βαρούκα, Γιώργου Ρόρη, Αχιλλέα Χρηστίδη, Γιάννη Μιχαηλίδη, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Κώστα Τσόκλη, Κλεοπάτρα Μουρσελά.
Βραβεία εφ' όλης της ύλης

Βραβεία για φιλολόγους, ποιητές, ιστορικούς - αρχαιολόγους, μαθηματικούς, περιβαλλοντολόγους και γιατρούς προκήρυξε για το 1997 η Ακαδημία Αθηνών.

Συγκεκριμένα, τα βραβεία Εμμ. Ροϊδη θα απονεμηθούν σε δημοσιευμένες φιλολογικές και κριτικές μελέτες με θέμα: "Τα ιστορικά αφηγήματα του Βλαχογιάννη", "Η λυρική ποίηση του Αγγελου Σικελιανού", "Η γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη", "Τα διηγήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου" και "Το αφηγηματικό έργο του Εμμανουήλ Ροϊδη" . Το βραβείο Λαδά θα δοθεί σε φιλόλογο νεοελληνιστή, που τα τελευταία δύο χρόνια δημοσίευσε μελέτη με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία πριν το 1940 και αφορούσε σε ένα συγγραφέα ή σε συλλογή μελετημάτων.

Το βραβείο Γ. Αθάνα να απονεμηθεί στην καλύτερη εκδιδόμενη συλλογή νέου ποιητή,το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα σε Ελληνα λυρικό ποιητή,το βραβείο Σ. Ματράγκα στην καλύτερη έκδοση λυρικών ποιημάτων,το βραβείο Ουράνη σε ποιητικό έργο,σε έργο πεζού λόγου και σε δοκίμιο.

Η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης αθλοθετεί βραβείο 1 εκατ. δρχ., στη μνήμη του Μανόλη Ανδρόνικου για αξιόλογη ανασκαφική δραστηριότητα ή επιστημονική ανακοίνωση που αφορούν στη Μακεδονία - Θράκη.Θα βραβευτούν ακόμα: μελέτη για τη λεκάνη της Μεσογείου τις περιόδους 1500 - 1100 π.Χ. και 1100 - 900 π.Χ. (βραβείο Γ. Π. Οικονόμου) και ανέκδοτη μελέτη για την ιστορία των Ελλήνων από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την Ελληνική Επανάσταση (βραβείο Καρόλου και Λίλυς Αρλιώτη).

Υπό τον τίτλο Φύση - Περιβάλλον, θα δοθούν τα παρακάτω βραβεία: σε μελέτη ορυκτολογικού περιεχομένου,σε συγγραφή πρωτότυπης εργασίας για τη γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου (βραβείο Κτενά), σε πραγματεία για τη φύση της Ελλάδας (βραβείο Αιγινήτου), σε προσπάθειες ή μελέτες για τη βελτίωση της ελληνική αλιείας (βραβεία Εμμ. Μπενάκη), σε λιβαδοκτηνοτροφική μελέτη (βραβείο Γ. Φωτεινού) και σε αριστεύσαντα φοιτητή του ΕΜΠ στο μάθημα της Γεωδαισίας (βραβεία Δ. Λαμπαδαρίου).

Για τα Μαθηματικά δίνονται τα βραβεία: του Επ. Παπαστράτου σε τομείς της Γεωμετρίας και της Αλγεβρας και του Γ. Νοταρά για τα μαθηματικά των Αρχαίων Ελλήνων.

Στον τομέα της Ιατρικής προκηρύσσονται βραβεία: για εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή των παθήσεων της καρδιάς (Βραβείο Νοταρά), για ανέκδοτη μελέτη με θέμα τη Γυναικολογία και τη Μαιευτική (βραβείο Ι. Βλυσίδη).

Επίσης προκηρύχτηκε βραβείο στη μνήμη του Γιάννη Παπαϊωάννου,που θα απονεμηθεί σε Ελληνα συνθέτη για το σύνολο της προσφοράς του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και διάδοση της σοβαρής μουσικής.

Ελληνικό και διεθνές "Αλμανάκ"

Κυκλοφορεί και φέτος το "Ελληνικό και Διεθνές Αλμανάκ",στο οποίο καταγράφηκαν τα όσα συνέβησαν το 1996, στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο, στον πολιτικό, οικονομικό, στρατιωτικό, επιστημονικό, πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό χώρο και γενικά σε κάθε τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας. Η κεντρική διάθεση γίνεται από τον εκδοτικό οίκο "Παρατηρητής".

Τιμούν τον Παπαδιαμάντη

Ανήμερα των Φώτων, στη Δεξαμενή, ο Σύλλογος των Απανταχού Σκιαθιτών θα τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,με κατάθεση στεφανιού στην προτομή του (12 μ). Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Β. Χειμώνας,θα μιλήσει με θέμα "Στη Δεξαμενή με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη".Θα ακολουθήσει σπονδή στη μνήμη του στο παρακείμενο οινομεζεδοπωλείον. Ο Παπαδιαμάντης όταν ζούσε στην Αθήνα, όπως γράφει ο ίδιος, υπήρξε και "παρεπίδημος τον καιρό εκείνον εις τους λόφους της Δεξαμενής, εις του Λυκαβηττού τα κράσπεδα", όπου νοικιαζότανε φτηνά δωμάτια και μπορούσε κανένας να "ενδιατρίψει" σε γραφικά ταβερνάκια και καφενεία. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης άφησε τη στερνή του πνοή στο γενέθλιο νησί του τη Σκιάθο, στις 2 του Γενάρη του 1911.

Στα πλαίσια των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, τηλ. 7229.811), την Τρίτη (7.30μμ), θα μιλήσει ο νευρολόγος - ψυχίατρος Αντώνης Μαϊλλης,με θέμα "Ο νευρώνας ως στοιχειώδης μονάδα συμπεριφοράς".Προλογίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας καθηγητής Κωνσταντίνος Σέκερης.Για τους "Ιδιαίτερους βιοχημικούς χαρακτήρες του νευρώνα" θα μιλήσει ο Θόδωρος Σωτηρούδης.Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ