Σάββατο 4 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία εφ' όλης της ύλης

Βραβεία για φιλολόγους, ποιητές, ιστορικούς - αρχαιολόγους, μαθηματικούς, περιβαλλοντολόγους και γιατρούς προκήρυξε για το 1997 η Ακαδημία Αθηνών.

Συγκεκριμένα, τα βραβεία Εμμ. Ροϊδη θα απονεμηθούν σε δημοσιευμένες φιλολογικές και κριτικές μελέτες με θέμα: "Τα ιστορικά αφηγήματα του Βλαχογιάννη", "Η λυρική ποίηση του Αγγελου Σικελιανού", "Η γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη", "Τα διηγήματα του Γρηγορίου Ξενόπουλου" και "Το αφηγηματικό έργο του Εμμανουήλ Ροϊδη" . Το βραβείο Λαδά θα δοθεί σε φιλόλογο νεοελληνιστή, που τα τελευταία δύο χρόνια δημοσίευσε μελέτη με θέμα τη νεοελληνική λογοτεχνία πριν το 1940 και αφορούσε σε ένα συγγραφέα ή σε συλλογή μελετημάτων.

Το βραβείο Γ. Αθάνα να απονεμηθεί στην καλύτερη εκδιδόμενη συλλογή νέου ποιητή,το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα σε Ελληνα λυρικό ποιητή,το βραβείο Σ. Ματράγκα στην καλύτερη έκδοση λυρικών ποιημάτων,το βραβείο Ουράνη σε ποιητικό έργο,σε έργο πεζού λόγου και σε δοκίμιο.

Η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης αθλοθετεί βραβείο 1 εκατ. δρχ., στη μνήμη του Μανόλη Ανδρόνικου για αξιόλογη ανασκαφική δραστηριότητα ή επιστημονική ανακοίνωση που αφορούν στη Μακεδονία - Θράκη.Θα βραβευτούν ακόμα: μελέτη για τη λεκάνη της Μεσογείου τις περιόδους 1500 - 1100 π.Χ. και 1100 - 900 π.Χ. (βραβείο Γ. Π. Οικονόμου) και ανέκδοτη μελέτη για την ιστορία των Ελλήνων από την Αλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την Ελληνική Επανάσταση (βραβείο Καρόλου και Λίλυς Αρλιώτη).

Υπό τον τίτλο Φύση - Περιβάλλον, θα δοθούν τα παρακάτω βραβεία: σε μελέτη ορυκτολογικού περιεχομένου,σε συγγραφή πρωτότυπης εργασίας για τη γεωλογική γνώση του ελληνικού χώρου (βραβείο Κτενά), σε πραγματεία για τη φύση της Ελλάδας (βραβείο Αιγινήτου), σε προσπάθειες ή μελέτες για τη βελτίωση της ελληνική αλιείας (βραβεία Εμμ. Μπενάκη), σε λιβαδοκτηνοτροφική μελέτη (βραβείο Γ. Φωτεινού) και σε αριστεύσαντα φοιτητή του ΕΜΠ στο μάθημα της Γεωδαισίας (βραβεία Δ. Λαμπαδαρίου).

Για τα Μαθηματικά δίνονται τα βραβεία: του Επ. Παπαστράτου σε τομείς της Γεωμετρίας και της Αλγεβρας και του Γ. Νοταρά για τα μαθηματικά των Αρχαίων Ελλήνων.

Στον τομέα της Ιατρικής προκηρύσσονται βραβεία: για εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή των παθήσεων της καρδιάς (Βραβείο Νοταρά), για ανέκδοτη μελέτη με θέμα τη Γυναικολογία και τη Μαιευτική (βραβείο Ι. Βλυσίδη).

Επίσης προκηρύχτηκε βραβείο στη μνήμη του Γιάννη Παπαϊωάννου,που θα απονεμηθεί σε Ελληνα συνθέτη για το σύνολο της προσφοράς του και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και διάδοση της σοβαρής μουσικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ