ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΕΣΙΤΑΛ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Η ομοβροντία ειρηνόφιλου (!)... αμόκ που ξέσπασε τα τελευταία 24ωρα σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Βόννη, με αφορμή την αγορά από την Κύπρο του ρωσικής κατασκευής αμυντικού αντιαεροπορικού οπλικού συστήματος, ήρθε να προσδώσει με κρυστάλλινη καθαρότητα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής που οι ίδιοι οι Αμερικανοί προσδιορίζουν ως "νέα τάξη". Κορωνίδα αυτής της πολιτικής είναι το συμφέρον των πολυεθνικών και το "δίκαιο" των ιμπεριαλιστών. Στα "δεξιά" των παραπάνω καιροφυλακτεί ο κυνισμός και η βαρβαρότητα, ενώ εξ ευωνύμων διαβιεί η υπέρτατη υποκρισία.

Κάνοντας επίδειξη αυτής της ανείπωτης υποκρισίας, ο εκπρόσωπος του "Στέιτ Ντιπάρτμεντ" επιτέθηκε με τη θρασύτητα, που πάντα διέκρινε τους Γολιάθ ενάντια σε ένα μικρό, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, όπως η Κύπρος, επειδή το τελευταίο αποφάσισε να εξοπλίσει την άμυνά του. Μάλιστα, αυτή η απροκάλυπτη επέμβαση, σε εσωτερική υπόθεση του νησιού, έγινε με πρόσχημα ότι ο εξοπλισμός λειτουργεί "αποσταθεροποιητικά" στην περιοχή...

Βέβαια, είναι σαφές ότι οι κάθε είδους εξοπλισμοί δεν είναι εκείνοι που θα δώσουν τη λύση στο κυπριακό δράμα - και όχι μόνο - που περνά μέσα από την αποστρατιωτικοποίηση του νησιού. Είναι σαφές ότι η ποδηγέτηση των εξαρτημένων χωρών στο άρμα των κάθε είδους εμπόρων όπλων δεν είναι ο δρόμος, που θα αποδεσμεύσει τους λαούς από την κυριαρχία των ισχυρών. Είναι σαφές ότι το γαϊτανάκι της ισορροπίας του τρόμου, που έχει μετατρέψει τον κόσμο και ειδικότερα την περιοχή μας σε μια γωνία - μπαρουταποθήκη για τον πλανήτη, δεν είναι το μέσο για την πολιτική και κοινωνική απελευθέρωση εκείνων, που έχουν μετατραπεί σε υπερεξοπλισμένα αθύρματα, με προμηθευτές τους ίδιους τους εξολοθρευτές τους. Πρόκειται για αλήθειες βαμμένες με αίμα και θυσίες που, ωστόσο, ορισμένοι υπερπατριώτες στην Αθήνα, κάνουν πως "ξεχνούν" όταν μιλούν για το αμυντικό πρόγραμμα της Κύπρου... μπερδεύοντας, μέσα στην αλλόφρονα επικινδυνότητά τους, την επίθεση με την άμυνα.

***

Ομως... Ομως ποιος είναι ο κύριος Μπερνς και οι σύμμαχοί του, οι εκπρόσωποι του Κολ και του Μέιτζορ, που μιλούν για "αποσταθεροποιητικό" ρόλο της Κύπρου (!), παίζοντας για μια ακόμα φορά το σωματοφύλακα του τούρκικου κατεστημένου; Ποιοι είναι αυτοί που μιλούν; Ας δούμε μερικά στοιχεία, πασίγνωστα άλλωστε από το μακρύ κατάλογο των μέσων του θανάτου, που εμπορεύονται οι Αμερικανοί, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ελλάδα, διαιωνίζοντας την εξάρτηση και την υποτέλεια των δύο χωρών, επειδή έτσι υπαγορεύει ο επικυριαρχικός τους ρόλος. Ενώ, λοιπόν, ο υπάλληλος του Κλίντον έλεγε ό,τι έλεγε, την ίδια ακριβώς ώρα οι ΗΠΑ:

  • προχωρούν στη συμπαραγωγή 60 F-16 τύπου "μπλοκ 50" με την Αγκυρα και προμηθεύουν με 5 αεροσκάφη τάνκερ την Τουρκία,
  • παραχωρούν 4 κατασκοπευτικά αεροσκάφη τύπου GNAT στην Τσιλέρ και χρηματοδοτούν, μέσω του ΝΑΤΟ, τον εκσυγχρονισμό των ραντάρ σε όλον τον τουρκικό στρατό,
  • αντικαθιστούν τα υπάρχοντα αντιαεροπορικά συστήματα της Τουρκίας με πυροβολαρχίες τύπου "Πάτριοτ" και διαπραγματεύονται την πώληση 5 κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου ΑΒΑΚΣ... Πρόκειται, φυσικά, για ένα μικρό δείγμα των αμερικανικών... "σταθεροποιητικών" δραστηριοτήτων στην περιοχή, που σχετίζονται με την Τουρκία, ενώ τακτική "καρμπόν" ακολουθείται και στην από εδώ πλευρά του Αιγαίου.. Τη στιγμή, δηλαδή, που οι ΗΠΑ είναι ο υπ' αριθμόν ένα έμπορος του ολέθρου στην περιοχή, με όπλα δικά τους και της Βόννης διαιωνίζεται ο "Αττίλας" σε Λευκωσία και Κουρδιστάν, κατά θρασύτατο τρόπο "πουλούν" μαθήματα "σύνεσης" στα κράτη, που, άλλα εκ των οποίων ζουν την ιμπεριαλιστική τυραννία και κατοχή ανοιχτά (όπως η Κύπρος) και άλλα "πνίγονται" στα πελάγη του αμερικανόπνευστου "διαίρει και βασίλευε".

Πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλει κάποιος, για να εξάγει τα ορθά συμπεράσματα από μια τέτοια προκλητική επέμβαση στο εσωτερικό μιας ανεξάρτητης χώρας, όπως αυτή εναντίον της Κύπρου, στην οποία προέβησαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους; Πόση προσπάθεια χρειάζεται, για να αντιληφθεί κανείς ότι μετά από 23 χρόνια, οι ΗΠΑ, όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για να τελειώσει η κυπριακή τραγωδία. Οχι μόνο υπερεξοπλίζουν τους υποτελείς τους, μετατρέποντας τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σε θερμοκήπιο ολοκαυτωμάτων τύπου Βοσνίας. Οχι μόνο #######λοιδορούν την κοινή νοημοσύνη, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου στα πλαίσια της δήθεν... προσήλωσής τους στην ειρήνη! Οχι μόνο συντηρούν και άλλοτε "στήνουν" εστίες "θερμών" επεισοδίων. Αλλά, όπως δείχνει η στάση τους, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Επιδιώκοντας να ελέγχουν τις αποφάσεις ενός ανεξάρτητου κράτους, που άπτονται της υπεράσπισης της κυριαρχίας του, διαλαλούν ότι βασική τους επιδίωξη και αξίωση είναι να ελέγχουν ακόμα και τον... αέρα που θα αναπνέουν οι λαοί. Οτι ακόμα και αυτόν θα τον παρέχουν με το σταγονόμετρο... Δεν το κάνουν πρώτη φορά. Είναι πλευρά της "ιστορίας" τους. Οπως, τότε, στην Ελλάδα του 1948, όπου οι εθνοσωτήρες πολέμιοι του... κομμουνιστοσυμμοριτισμού εξέδιδαν κυβερνητικά ανακοινωθέντα του τύπου της 5-1-1948 (όπως αναδημοσιεύει η "Καθημερινή") και στα οποία καταγραφόταν το ακόλουθο... εθνικοανεξαρτησιακό μέλλον: "Η κυβέρνησις είναι ευτυχής ν' αναγγείλει ότι ο κ. Γκρίνσγουολντ (αρχηγός της εν Ελλάδι αμερικανικής αποστολής) δέχτηκε σήμερον την αίτησιν της ελληνικής κυβερνήσεως διά την αύξηση του αριθμού των ταγμάτων εθνοφρουράς εις 100 και διά τη μόνιμον αύξηση του ελληνικού εθνικού στρατού κατά 12.000 άνδρας"...

***

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση τελεί εν αναμονή των αμερικανικών "πρωτοβουλιών" για το Αιγαίο και την Κύπρο! Περιμένει στο ράφι των υποκλίσεων και των "ευχαριστιών" προς το Λευκό Οίκο, τη στιγμή που οι γκάνγκστερ και οι πλασιέ των κανονιοφόρων θα εμφανιστούν με τις "προτάσεις" τους! Αν αυτή η στάση δεν είναι επικίνδυνη τότε τι είναι; Αν η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, στα αμερικανο-ΝΑΤΟικά σενάρια προγραφής, για οτιδήποτε έχει απομείνει από την εθνική ανεξαρτησία του τόπου είναι η υποδοχή των πιέσεων περαιτέρω υποταγής με αναφωνήσεις του τύπου "καλώς να μας έρθετε", τότε... Τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Τόσο, που κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μένει απαθής. Γιατί, κάθε απάθεια σε αυτές τις συνθήκες αποτελεί επιπλέον "όπλο" στα χέρια των δυνάμεων "κατοχής", που οι ιμπεριαλιστές θα στρέψουν ενάντια στους πάντες, όπως για δεκαετίες κάνουν στην Κύπρο.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιτίθενται με απροκάλυπτο τρόπο στις εσωτερικές υποθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ελληνική κυβέρνηση τελεί εν αναμονή των αμερικανικών "πρωτοβουλιών" για το Αιγαίο και την Κύπρο! Περιμένει στο ράφι των υποκλίσεων και των "ευχαριστιών" προς το Λευκό Οίκο, τη στιγμή που οι γκάνγκστερ και οι πλασιέ των κανονιοφόρων θα εμφανιστούν με τις "προτάσεις" τους! Αν αυτή η στάση δεν είναι επικίνδυνη τότε τι είναι;


ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Στους αγώνες η μόνη ελπίδα

- Οι αυξήσεις στις συντάξεις για το 1997 που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι εξευτελιστικές. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Τι σημαίνει αυτό για τους χαμηλοσυνταξιούχους;

- Το 1997 μπαίνει με μπαράζ αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, στα ποτά, στα τσιγάρα, ακολουθούν τα εισιτήρια των λεωφορείων, η απελευθέρωση των ενοικίων, η ανακοστολόγηση "προς τα πάνω" όλων των φαρμάκων. Η ακρίβεια καλπάζει, γεγονός που παραδέχεται και η κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, πριν λίγες μέρες, είχε γίνει συνάντηση μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης, των βιομηχάνων και των εμπόρων, προκειμένου να τους πείσει να συγκρατήσουν τις τιμές. Εχουμε, δηλαδή, μια πραγματική ληστεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Εκεί οδηγεί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς που ένθερμος υποστηρικτής της είναι ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση εξήγγειλε αυξήσεις ντροπής και εξαθλίωσης για τις συντάξεις με βάση τον υποτιθέμενο πληθωρισμό. Για το πρώτο εξάμηνο δίνει 2% και για το δεύτερο 2,5%, δηλαδή μέσος όρος 3,25% για συντάξεις μέχρι 130.000 δραχμές, όταν το όριο φτώχειας για ένα ζευγάρι είναι 150.000 δραχμές μηνιαίως. Αυτό δραχμικά σημαίνει για περισσότερους από 700.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ του Δημοσίου και άλλων Ταμείων, 60 - 140 δραχμές την ημέρα. Για τις συντάξεις 130.000 - 240.000 δραχμές δίνει 1+1%. Κι ερωτώ τον πρωθυπουργό: αυτές τις πενταροδεκάρες ο συνταξιούχος πού να τις πρωτοδώσει, πού να τις "πρωτοκολλήσει";

Βέβαια, πέρα απ' αυτό, έχουμε τη φορολογική ληστεία, αφού δεν τιμαριθμοποιούνται τα φορολογικά κλιμάκια. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα εισπράξει το ένα δισ. που θέλει από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Πρόκειται για μια σχεδιασμένη επίθεση ενάντια στο εισόδημά μας. Πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που παίρνει από τους μη έχοντες και δίνει στους έχοντες και κατέχοντες.

- Πριν ένα μήνα συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας. Πού οδήγησαν αυτές οι συναντήσεις;

- Στις συναντήσεις που είχαμε στις 10 Δεκέμβρη με τον πρωθυπουργό και την επομένη με τον υπουργό Εργασίας, έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, δε συζητάει την επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη και το 80% του μισθού. Το αίτημα μας αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και επομένως δεν έχουμε παρά να συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι την ικανοποίησή του. Αμέσως μετά τις γιορτές θα συνέλθει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) Συνταξιούχων για να καθορίσει τις παραπέρα δραστηριότητές της.

- Πώς πρέπει να δράσουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για να επιβιώσουν; - Πρέπει να δημιουργηθεί μέτωπο όλων των αδικημένων απ' αυτή την πολιτική για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Προβλέπω ότι το 1997 θα είναι ακόμη πιο θερμό αγωνιστικά. Οι τελευταίες κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων δίνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το 1997 θα συσπειρώσει περισσότερες δυνάμεις ενάντια σ' αυτή τη σκληρή πολιτική που τελικά εκτός από το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, όλοι οι άλλοι δεχόμαστε τις συνέπειές της.

Ε. Φ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ