ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Επιχείρηση κοροϊδίας των αγροτών

Σε επιχείρηση κοροϊδίας και αποπροσανατολισμού των αγροτών, εκτυλίσσεται το περιβόητο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ), που η κυβέρνηση όρισε εσπευσμένα να συνεδριάσει μεθαύριο Παρασκευή και το Σάββατο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ολα δείχνουν πως η συνεδρίαση του λεγόμενου ΕΣΑΠ θα είναι μια κακόγουστη παράσταση, με μόνο σκοπό να δείξει η κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται, τάχα, για τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς. Κι αυτό για να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών που ετοιμάζονται και οργανώνονται για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους. Στη συνεδρίαση του ΕΣΑΠ, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας, θα συμμετάσχουν άλλοι 120 και πλέον παρατρεχάμενοι που ορίστηκαν να απαρτίζουν το υποτιθέμενο Συμβούλιο.

Οι πραγματικοί αγρότες, όμως, δεν καλέστηκαν και, όπως έχει ανακοινωθεί, μετά από απανωτά μαγειρέματα, στο επονομαζόμενο ΕΣΑΠ καλούνται να συμμετάσχουν, σχεδόν στο σύνολο, κυβερνητικοί υπάλληλοι διορισμένοι σε διάφορους οργανισμούς αγροτικούς ενδιαφέροντος, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας και άλλων υπουργείων, εκπρόσωποι οργανώσεων των εμποροβιομηχάνων και των εξαγωγέων, γενικοί γραμματείς Περιφερειών, κάποιοι νομάρχες, ορισμένοι καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών, καθώς και ορισμένοι "εκπρόσωποι ιδιωτών"!. Ταύτοχρονα, καλούνται να συμμετάσχουν σαν "κερασάκι στην τούρτα", οι καρεκλοκένταυροι των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ!

Πέρα από τη συνεδρίαση του ΕΣΑΠ, ο πρωθυπουργός στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 11, 12 και 13 του μήνα τον Θ. Τσουκάτο στη Θεσσαλία, για να βάλει "χαλινάρι" στους φιλοκυβερνητικούς και, παράλληλα, να προετοιμάσει την εκεί περιοδεία του Κ. Σημίτη, που αναμένεται να γίνει στις αρχές του Φλεβάρη. Από την άλλη, στο υπουργείο Γεωργίας, θέλουν να δείχνουν ότι επικρατεί πυρετός εργασίας, ενόψει της Συνεδρίασης του ΕΣΑΠ και οι συσκέψεις ...διαδέχονται η μία την άλλη. Χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας "συσκέφτηκε" με θέμα το βαμβάκι και το λάδι και τις σχετικές προτάσεις που θα υποβάλει στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα γίνει στις 20 και 21 του μήνα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, μη έχοντας τι άλλο να ανακοινώσει, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, απόφαση που αφορά τη σύσταση και συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν στον αγροτικό τομέα από θεομηνίες και λοιπά αίτια. Ωστόσο όμως, η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της συλλογής στοιχείων για τις καταστροφές και ούτε που γίνεται λόγος για άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους. Το μόνο που συζητείται προς το παρόν είναι η καταβολή ενός ποσού 7 δισ. δραχμών για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους της Θράκης, ενώ για τη Θεσσαλία και τις υπόλοιπες περιοχές τις χώρας, αναζητούνται ακόμα ...10 δισ. δραχμές, που, έτσι κι αλλιώς, δεν αρκούν για να καλύψουν τις ζημιές.

Σχέδιο αλά Πινοσέτ

Τα τηλεφωνήματα προς το "Ρ" αλλά και προς στελέχη της ΑΔΕΔΥ για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας (5.1.1997), όσον αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας ασφάλισης των εκπαιδευομένων στα κοινοτικά προγράμματα (βλέπε και σελίδα 19) αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τα σχέδια της κυβέρνησης σχετικά με την κοινωνική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη επεξεργάζεται και προωθεί τα πιο αντιδραστικά σχέδια - εμπνεύσεως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας και δείχνει εκστασιασμένη απ' τα ασφαλιστικά συστήματα της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας - όπως έχει ομολογήσει εγγράφως στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο Κ. Σημίτης στις 19.9.1992, μετά την ολοκλήρωση του αντιασφαλιστικού πλέγματος της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, καταργούνται όλες οι μεταβατικές διατάξεις και αυτών των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων φτάνουν πια τα 67 χρόνια για τους άνδρες και τα 65 για τις γυναίκες. Αυξάνονται, επιπλέον, πέραν των προβλεπομένων διατάξεων των νόμων της ΝΔ, κατά 6% οι ασφαλιστικές εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων. Η σύνταξη θα υπολογίζεται πλέον με βάση τις αποδοχές της τελευταίας δεκαετίας. Το εφάπαξ θα υποστεί τρομακτική συρρίκνωση, καθώς θα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας. Δηλαδή, ενώ θα υποστούν ..............αιματηρές εισφορές οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα παίρνουν σύνταξη ίση περίπου με το ένα τρίτο - σε ονομαστικές τιμές - της σημερινής.

Ο πρωθυπουργός καθώς και οι ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων υποσχέθηκαν άφθονο διάλογο εντός του 1997, όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Πλην όμως, όλες αυτές οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί διαλόγου αποδεικνύονται καταχθόνια σχέδια για την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα.

Δεν είναι υπερβολή. Είναι η κατάθεση της οδυνηρής κατάστασης για όσους έχτισαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, μετά τον Εμφύλιο, στην Ελλάδα.

Κι έρχεται η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη - ελέω του κοινωνικού κράτους, εμπνεύσεως των διάφορων ξεπεσμένων "επαναστατών" - να μας πει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι διάφοροι επιτήδειοι των κοινοτικών προγραμμάτων "δικαιούνται" μιας άλλης μεταχείρισης, στο όνομα μάλιστα της κοινωνικής ασφάλισης.

Ε, όχι κύριοι των εξαχρειωμένων και εξαργυρωμένων με "πινάκια φακής" στην ιδέα Ευρωπαϊκής Ενωσης! Οι δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας μας έχουν μια βαριά παρακαταθήκη.

Την παρακαταθήκη εκείνων των δικαιωμάτων που προβλήθηκαν πριν 79 χρόνια. Των δικαιωμάτων που καταχτήθηκαν, μετά την Κατοχή, με τη συνδρομή της τραπεζοϋπαλλήλου και στελέχους του ΚΚΕ, Μ. Γιάννου, για επίδομα καυσόξυλων.

Και τώρα ο γιος ενός επιφανούς στελέχους της Αντίστασης, που ακούει στο όνομα Σημίτης, έρχεται, διά εξωνημένων και αναθρεμμένων στις υπηρεσίες των πάσης φύσεως διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, να μας πει ότι η "λύση" των προβλημάτων των ατόμων που βρίσκονται στην ηλικία συνταξιοδότησης βρίσκεται στις συνταγές του Μ. Φρίντμαν, που υπήρξε ένας απ' τους ιδεολογικούς ιθύνοντες του καθεστώτος του Πινοσέτ πριν 23 - 25 χρόνια.

Ε, λοιπόν, κύριοι του εκσυγχρονισμού, η Ελλάδα του 1997 δεν είναι Χιλή του 1973.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Σταθερά σε πορεία ιδιωτικοποίησης

Με πρόφαση τη ρύθμιση επιμέρους θεμάτων του υπουργείου Μεταφορών σε νομοσχέδιο που άρχισε να συζητείται χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή περιλαμβάνονται διατάξεις για τον "ΟΤΕ", τον "ΟΣΕ" την "Ολυμπιακή Αεροπορία" και την "Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας", με τις οποίες υλοποιούνται σχετικές Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δημόσιων αυτών οργανισμών, είτε την εξομοίωσή τους με ανάλογους φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα κατ' απαίτηση της ΕΕ και στο όνομα του εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ μεταφέρεται η αρμοδιότητα κατασκευής έργων του Οργανισμού σε θυγατρική του εταιρία. Ακόμα, στα πλαίσια, υποτίθεται, της εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η επιχείρηση υπάγεται στο φορολογικό καθεστώς των ανωνύμων εταιριών του ιδιωτικού τομέα. Ο ΟΤΕ μεταβιβάζει την ειδική άδεια προσωπικών επικοινωνιών (κινητή τηλεφωνία) σε θυγατρική του εταιρία. Τέλος, για την ΥΠΑ προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής για τη νομική μορφή της υπηρεσίας, που στην ουσία θα προωθήσει την εκχώρηση κερδοφόρων τομέων της σε ιδιώτες.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου δήλωσε ότι, λόγω της ύπαρξης των προαναφερόμενων διατάξεων, καταψηφίζει το νομοσχέδιο. Επίσης, κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η πρώτη αναφέρεται στην παραχώρηση του δικαιώματος στα ελαφρά φορτηγά δημόσιας χρήσης που εκτελούν, κυρίως, το μεταφορικό έργο μέσα στις πόλεις να φτάνουν μεικτό βάρος μέχρι 6 τόνους και στη δυνατότητα να έχουν ωφέλιμο φορτίο μέχρι 2-3 τόνους. Με τη δεύτερη τροπολογία προτείνεται όμορος νομός για τα νησιά να θεωρείται κάθε νομός με λιμάνι που συνδέεται ακτοπλοϊκά.

Να σημειωθεί ότι με τροπολογία των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη,η αμοιβή των συμβούλων που θα προσλαμβάνονται στην ΥΠΑ θα καθορίζεται πλέον με απόφαση των δύο προαναφερόμενων υπουργών.

Μεταξύ των άλλων τροπολογιών που κατατέθηκαν προβλέπεται η χορήγηση μικρού αριθμού αδειών ειδικών αυτοκινήτων για άτομα με ειδικές ανάγκες, (επτά για Αθήνα - Πειραιά, τρεις για Θεσσαλονίκη, δύο για νομούς με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και από μία άδεια για τους άλλους νομούς). Ακόμα ορίζεται ο τόπος εγκατάστασης των νέων πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Η κυβέρνηση εξαπατά αγρότες και κοινή γνώμη

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Μηχανισμό παραπλάνησης και εξαπάτησης του αγροτικού κινήματος και δημιουργίας εντυπώσεων για την κοινή γνώμη, χαρακτηρίζει το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ αναφέρεται: "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θορυβημένη από το κίνημα αντίστασης της μικρομεσαίας αγροτιάς στην καταστροφική πολιτική, τη δική της και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σπεύδει να συγκαλέσει το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής (ΕΣΑΠ).

Με τη σύγκληση του ΕΣΑΠ η κυβέρνηση επιχειρεί: Τη συνέχιση της κωλυσιεργίας για λύση στα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς όλης της χώρας, όπως αυτά προβλήθηκαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και την πυρόσβεση των αγωνιστικών διαθέσεων. Να βρει συνενόχους σε μια πολιτική που στόχο έχει να νομιμοποιήσει το ξεκλήρισμα των αγροτικών νοικοκυριών με το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Να παραπλανήσει, να αποπροσανατολίσει, να εξαπατήσει και να διχάσει το αγροτικό κίνημα, αλλά και την κοινή γνώμη, δημιουργώντας εντυπώσεις ότι ενδιαφέρεται δήθεν για τα προβλήματα των αγροτών.

Στον ίδιο στόχο εντάσσεται και η προετοιμαζόμενη περιοδεία του Κ. Σημίτη στη Θεσσαλία. Η ουσιαστική δημοκρατία υπάρχει και εκφράζεται εκεί που οι αγρότες μοχθούν και μάχονται για τα δίκαια αιτήματά τους".

Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 13/1/1997, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: "Η Αγροτική Οικονομία και η προοπτική της στην Ελλάδα".

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ζαππείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ