ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δηλώνουν όλοι ικανοποιημένοι
  • Σουφλιάς και Εβερτ συμφώνησαν ότι το συνέδριο θα γίνει στα τέλη του Μάρτη
  • Η κάθε πλευρά εκτιμά ότι η συμφωνία την ευνοεί
  • Ο Γ. Ράλλης θα είναι επικεφαλής της προσυνεδριακής επιτροπής

Ικανοποιημένοι δήλωναν χτες μετά τη "συνάντηση κορυφής" τόσο ο Μ. Εβερτ και ο Γ. Βαρβιτσιώτης όσο και ο Γ. Σουφλιάς, παρά το γεγονός ότι όλα έδειχναν πως η συνάντηση θα ήταν η αρχή μιας νέας και έντονης περιόδου εσωκομματικής πάλης με απρόβλεπτες συνέπειες.

Οι τρεις συμφώνησαν ότι το συνέδριο θα γίνει ένα μήνα αργότερα από ό,τι προβλεπόταν, δηλαδή στις 27, 28 και 29 του Μάρτη και θα συγκληθεί μετά από δύο προσυνεδριακές διαδικασίες για το καταστατικό και το πρόγραμμα. Η επιλογή των συνέδρων θα γίνει με βάση το πόρισμα Βαρβιτσιώτη (διαφώνησε ο Γ. Σουφλιάς) και την προεδρία της προσυνεδριακής επιτροπής θα αναλάβει ο Γ. Ράλλης, ενώ θα αντικατασταθούν οι επικεφαλής πέντε κρίσιμων γραμματειών του κόμματος.

Σήμερα θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος για να επικυρώσει τα όσα συμφωνήθηκαν χτες, ενώ αύριο θα υπάρξει η κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με την πορεία προς το συνέδριο.

Ο Μ. Εβερτ έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος με τη χτεσινή εξέλιξη καθώς εκτιμά ότι ο μηχανισμός του κόμματος θα του εξασφαλίσει την εκ νέου εκλογή του στην προεδρία. Αλλωστε με βάση αυτήν την εκτίμηση προχώρησε στην "προαναγγελθείσα υποχώρηση" να εκλεγούν 385 σύνεδροι όχι από τα τριμελή προεδρεία των οργανώσεων, αλλά από τα εφταμελή συμβούλια. Η τακτική αυτή του Μ. Εβερτ φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή των "αντιφρονούντων" στο συνέδριο και συνακόλουθα τους έχει δεσμεύσει ότι θα αποδεχτούν το αποτέλεσμα, που - όπως εκτιμά - θα είναι ευνοϊκό για αυτόν.

Την ίδια στιγμή ικανοποιημένη εμφανιζόταν και η πλευρά Σουφλιά, αφού συνεργάτες του εκτιμούν ότι "τα περισσότερα από όσα ζητούσε ο Σουφλιάς έγιναν δεκτά". Σαν παράδειγμα ανέφεραν την τοποθέτηση του Γ. Ράλλη ως προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και την αντικατάσταση των επικεφαλής πέντε κρίσιμων γραμματειών του κόμματος. Επίσης έλεγαν ότι τελικά δε θα πάρουν μέρος στο συνέδριο οι υποψήφιοι δήμαρχοι του κόμματος, κάτι που αφαιρεί από τον Μ. Εβερτ κρίσιμες ψήφους. Στελέχη της κίνησης των "τριών" έλεγαν ότι τόσο ο Γ. Σουφλιάς όσο και τα άλλα στελέχη θα πάρουν μέρος στο συνέδριο και το επόμενο χρονικό διάστημα θα οργανώσουν πολιτική εξόρμηση, τονίζοντας ότι με νέα αρχηγία Εβερτ το κόμμα δεν πρόκειται να κερδίσει εκλογές.

Την ίδια ικανοποίηση εξέφραζαν και συνεργάτες της Ντ. Μπακογιάννη, οι οποίοι τόνιζαν ότι είναι "ευχαριστημένοι" από τη χτεσινή εξέλιξη, αφού δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα τίμιο συνέδριο.

Τόσο ο Γ. Σουφλιάς όσο και άλλα στελέχη, που τον ακολουθούν, ισχυρίζονται ότι με τις χτεσινές ρυθμίσεις εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για να "κεφαλαιοποιήσουν" το ρεύμα που εκτιμούν πως έχουν στην κομματική βάση. Μάλιστα τόνιζαν ότι ο Μ. Εβερτ είναι απομονωμένος, καθώς "δεν τον θέλει κανένας", όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Παρόλο που ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε χτες να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, στελέχη - που στο παρελθόν ήταν κοντά στον πρώην πρωθυπουργό - δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τις χτεσινές εξελίξεις και έριχναν ευθύνες στον Γ. Σουφλιά, τον οποίο κατηγορούσαν για υποχωρητική τακτική που μαθηματικά οδηγεί στην ήττα και στην πλήρη επικράτηση του Μ. Εβερτ.

Οι χτεσινές εξελίξεις στη ΝΔ επανέφεραν στην επικαιρότητα και το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Γ. Βαρβιτσιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος του κόμματος δεν απέκλεισε στη χτεσινή συνάντηση το ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος.

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγωνία για τα "μέσα" επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής

Η ανησυχία της κυβέρνησης για την ικανότητα επιβολής των νέων αντιλαϊκών μέτρων μπροστά στις διογκούμενες λαϊκές αντιδράσεις, καθώς και η αποτελεσματική στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής από τον κομματικό μηχανισμό με στόχο την αποτροπή νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, χαρακτηρίζουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιώσει την "εικόνα" της, η οποία έχει πληγεί από την αδιάλλακτη και αλαζονική στάση της απέναντι στους αγώνες των αγροτών, των ναυτεργατών, των συνταξιούχων κλπ, επιχειρεί να "σηκώσει" το θέμα του "κοινωνικού διαλόγου", με προφανή βέβαια στόχο να δείξει ότι οι αντιλαϊκές επιλογές της είναι προϊόν "κοινωνικής συναίνεσης". Αυτός είναι ο λόγος που στην περασμένη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής αποφασίστηκε να υπάρξει σχεδιασμός της επιχείρησης "κοινωνικός διάλογος", αναθέτοντας στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Γ. Πασχαλίδη, ρόλο συντονιστή. Ο κοινωνικός διάλογος - απάτη, σε πρώτη φάση, έχει ως στόχο τους αγρότες, με τη μεθαυριανή φιέστα του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, ενώ θα ακολουθήσει ο "διάλογος" για θέματα του υπουργείου Εργασίας, όπως το ασφαλιστικό.

Αμεση προτεραιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι η "ανασυγκρότηση" του κομματικού μηχανισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες υπονόμευσης και διάσπασης των λαϊκών κινητοποιήσεων και αγώνων. Οι εμπειρία από τους σκληρούς αγώνες με τους αγρότες και τους ναυτεργάτες, εκτιμάται από τα πρωθυπουργικά επιτελεία, ως απογοητευτική, όσον αφορά τη δυνατότητα και ικανότητα του κομματικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις "σύγχρονες απαιτήσεις". Οι απαιτήσεις για άμεση απόδοση και ανταπόκριση του κομματικού μηχανισμού έχουν οδηγήσει σε "τριβές" στην ηγεσία της Χ. Τρικούπη (Σκανδαλίδης, Τσουκάτος). Ο τελευταίος περιοδεύει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία, αφ' ενός για να προετοιμάσει την περιοδεία του Κ. Σημίτη στα τέλη του μήνα - αρχές Φλεβάρη και από την άλλη να εξασφαλίσει την ενεργοποίηση των κομματικών δυνάμεων, για την αποτροπή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των αγροτών.

Χαρακτηριστικό της αγωνίας που διακατέχει την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης,συναντήθηκε χτες στο σπίτι του με τον γραμματέα της ΚΕ, Κ. Σκανδαλίδη,όπου συναντήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την ανασυγκρότηση του κόμματος. Επίσης αποφασίστηκε στις αρχές Φλεβάρη να συνέλθει η ΚΕ με θέμα την αγροτική πολιτική, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση με θέμα την "ανάπτυξη".

Οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής θα συζητηθούν την ερχόμενη Τετάρτη στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Το στόχο της βελτίωσης του αντιλαϊκού προφίλ εξυπηρετεί και η αναβίωση του κατευθυνόμενου θορύβου περί "διαλόγου για την Κεντροαριστερά". Το θέμα αυτό θα "φουντώσει" ενόψει του διεθνούς συνεδρίου, που θα διοργανωθεί την άνοιξη στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να συζητηθεί στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Τρίτη.

ΕΚΑΣ
Νόμος του κράτους το φιλοδώρημα

Κυρώθηκε χτες από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία το ΠΑΣΟΚ, αντί αυξήσεων στις συντάξεις, δίνει στους απόμαχους της δουλιάς το φιλοδώρημα του ΕΚΑΣ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην καταβολή του πενιχρού επιδόματος μόνο ύστερα από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, τόνισε ότι το έδωσε λίγο πριν τις εκλογές, με προφανή επιδίωξη να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Ακολούθως σημείωσε ότι ούτε καν το σύνολο των συνταξιούχων δε θα πάρουν το επίδομα, το οποίο μάλιστα, αντί να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, υποχρεώθηκαν να το καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση, με την πρακτική της, ανέτρεψε και το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, αφού συνυπολογίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος και εισοδήματα από άλλες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 50% των συνταξιούχων, ουσιαστικά, εξαιρείται.

Απαντώντας, εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με σειρά νομοθετημάτων χαρίζει δισεκατομμύρια στους λίγους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών. Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για επανασύνδεση της κατώτατης σύνταξης στα είκοσι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής υπογράμμισε ότι, πέραν των παραπάνω, ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, πρακτικά, αποκλείει τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται στα 60 χρόνια και συνεπώς καταστρατηγείται η ισότητα ανδρών - γυναικών.

Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταψήφισε επίσης η ΝΔ (η οποία πάντως είναι η πρώτη που νομοθέτησε τους ισχύοντες αντιασφαλιστικούς νόμους που διατηρεί και το ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΝ, ενώ την υπερψήφισε το ΔΗΚΚΙ.

Να σημειωθεί ότι εκτός της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το ΕΚΑΣ κυρώθηκε και η πράξη, με την οποία ορίστηκε η μέρα της κηδείας του Α. Παπανδρέου αργία για τους δημόσιους υπάλληλους, προκειμένου να παραστούν.

ΔΗΚΚΙ
Εμφαση στην οργανωτική υποδομή

Η δημιουργία περιφερειακών οργανώσεων πρώτη προτεραιότητα για το 1997

Την έναρξη διαδικασιών ενίσχυσης των οργανωτικών χαρακτηριστικών του κόμματος, εγκαινίασε, με την είσοδο του 1997, το ΔΗΚΚΙ. Σε χτεσινή εγκύκλιο, που στάλθηκε στις περιφερειακές οργανώσεις του, αναφέρεται η απόφαση του προέδρου του κόμματος Δ. Τσοβόλα και της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ, σχετικά με την "ανάλυση και διαμόρφωση προτάσεων - θέσεων για τα κρίσιμα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών", καθώς και η κατάθεση εξειδικευμένων προτάσεων για θέματα Αγροτικής Πολιτικής και Παιδείας - Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, "η τελική επεξεργασία και διαμόρφωση των θέσεων του ΔΗΚΚΙ θα γίνει σε προσεχή συνεδρίαση της ΚΠΕ".

Ουσιαστικά, πάντως, η συγκεκριμένη προσπάθεια του ΔΗΚΚΙ δε στοχεύει κύρια στη διαμόρφωση πολιτικής στα συγκεκριμένα θέματα, όσο στην απαρχή μιας διαδικασίας επανασυσπείρωσης των περιφερειακών οργανώσεων του κόμματος, που "στήθηκαν" εξ αντικειμένου βιαστικά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου και σήμερα εκτιμάται ότι έχουν αδρανήσει και σε ορισμένες περιοχές έχουν πάψει έστω και να λειτουργούν υποτυπωδώς. Τόσο ο Δ. Τσοβόλας όσο και συνολικά στο ΔΗΚΚΙ εκτιμούν ότι η έλλειψη οργανωτικής υποδομής είναι σήμερα το Νο 1 πρόβλημα του κόμματος, που οξύνεται και από την παράλληλη έλλειψη "μέσων στελεχών" με απήχηση στις τοπικές κοινωνίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ