Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΑΣ
Νόμος του κράτους το φιλοδώρημα

Κυρώθηκε χτες από τη Βουλή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία το ΠΑΣΟΚ, αντί αυξήσεων στις συντάξεις, δίνει στους απόμαχους της δουλιάς το φιλοδώρημα του ΕΚΑΣ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην καταβολή του πενιχρού επιδόματος μόνο ύστερα από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, τόνισε ότι το έδωσε λίγο πριν τις εκλογές, με προφανή επιδίωξη να αποκομίσει εκλογικά οφέλη. Ακολούθως σημείωσε ότι ούτε καν το σύνολο των συνταξιούχων δε θα πάρουν το επίδομα, το οποίο μάλιστα, αντί να δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 1996, υποχρεώθηκαν να το καταβάλουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέραν αυτών, η κυβέρνηση, με την πρακτική της, ανέτρεψε και το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, αφού συνυπολογίστηκαν για τη χορήγηση του επιδόματος και εισοδήματα από άλλες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 50% των συνταξιούχων, ουσιαστικά, εξαιρείται.

Απαντώντας, εξάλλου, ο βουλευτής του ΚΚΕ στο επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου με σειρά νομοθετημάτων χαρίζει δισεκατομμύρια στους λίγους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών. Τέλος, επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για επανασύνδεση της κατώτατης σύνταξης στα είκοσι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής υπογράμμισε ότι, πέραν των παραπάνω, ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας, πρακτικά, αποκλείει τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται στα 60 χρόνια και συνεπώς καταστρατηγείται η ισότητα ανδρών - γυναικών.

Την πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταψήφισε επίσης η ΝΔ (η οποία πάντως είναι η πρώτη που νομοθέτησε τους ισχύοντες αντιασφαλιστικούς νόμους που διατηρεί και το ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΝ, ενώ την υπερψήφισε το ΔΗΚΚΙ.

Να σημειωθεί ότι εκτός της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για το ΕΚΑΣ κυρώθηκε και η πράξη, με την οποία ορίστηκε η μέρα της κηδείας του Α. Παπανδρέου αργία για τους δημόσιους υπάλληλους, προκειμένου να παραστούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ