ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εφυγε ο σύντροφος Γιάννης Τριανταφύλλου

Πέθανε την Κυριακή και κηδεύτηκε την περασμένη Δευτέρα, 6 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Ευπάλιο Δωρίδας ο σύντροφος Γιάννης Τριανταφύλλου.Στην κηδεία του παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και της Επιτροπής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, καθώς και της ΝΕ Φωκίδας. Τον νεκρό αποχαιρέτησε ο Γιάννης Παναγής,μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα στην οικογένεια έστειλαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης.

Ο σύντροφος Γιάννης Τριανταφύλλου, γεννήθηκε στο Ευπάλιο Φωκίδας το 1922. Παιδί πολυμελούς οικογένειας μαθαίνει τα πρώτα του γράμματα στο Ευπάλιο και τελειώνει αριστούχος το Γυμνάσιο στη Ναύπακτο. Μπαίνει στην Ιατρική, ενώ παράλληλα εργάζεται. Προετοιμασμένος από το προοδευτικό οικογενειακό του περιβάλλον, επηρεασμένος από το μεγάλο τέκνο της Ρούμελης, μέραρχο και τιμημένο νεκρό του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, αδελφό του Νίκο Τριανταφύλλου, οργανώνεται από τους πρώτους στην ΕΠΟΝ Σπουδαστών Αθήνας. Σαν ΕΠΟΝίτης αναπτύσσει το 1942 μεγάλη δραστηριότητα μετέπειτα στη Φωκίδα και αναδείχνεται στέλεχος της οργάνωσης νεολαίας. Μετά την απελευθέρωση συνεχίζει τις σπουδές του, ενώ υφίσταται τις "περιποιήσεις" των μετακατοχικών κυβερνήσεων. Η οικογένειά του υφίσταται διωγμούς σαν "ανταμοιβή" για την πατριωτική της δράση. Τα αδέλφια του στο ΔΣΕ. Ο ίδιος στα θανατονήσια Γιούρα και Μακρόνησο. Μετά το '50, όταν επιστρέφει από την εξορία, στα πέτρινα χρόνια, διπλός αγώνας. Συνεχίζει τις σπουδές του και ανακηρύσσεται διδάκτορας της Ιατρικής. Παράλληλα δουλεύει στην ΕΔΑ. Για την αφοσίωση, την εχεμύθεια, την πίστη του, χρησιμοποιείται σε πολύ λεπτές και δύσκολες αποστολές. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δημιουργεί αργότερα οικογένεια.

Επανειλημμένα ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Φωκίδα, όπου ακούραστος γύριζε τα χωριά και προπαγάνδιζε τις θέσεις του Κόμματος, πιστός μέχρι το ξαφνικό τέλος του στην ιδεολογία του, στο Κόμμα του.

  • Τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά του εκφράζει η Διεύθυνση του "Ρ".
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρνούνται την προστασία από τις τηλεφωνικές απάτες

Με γενικολογίες απαντήθηκε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Β. Εφραιμίδη, για την προστασία των παιδιών από ροζ τηλέφωνα και τυχερά παιχνίδια

Παρά τις φραστικές καταδίκες, η ΕΕ αρνείται να προχωρήσει στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία των παιδιών από τα ροζ τηλέφωνα, τα τυχερά παιχνίδια και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες, που διατίθενται ανεξέλεγκτα παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και στην κοινωνική προσαρμογή τους.

Απαντώντας το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Βασίλη Εφραιμίδη, με θέμα "Προστασία των παιδιών από τηλεφωνικά παιχνίδια, ροζ τηλέφωνα και άλλες τηλεφωνικές υπηρεσίες τέτοιου τύπου", αναφέρει ότι "αποδοκιμάζει οτιδήποτε θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής ευημερίας των παιδιών" και παραπέμπει σε ψήφισμά του σχετικά με το παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο του "Ιντερνέτ". Δεν αναφέρει όμως πουθενά τις λέξεις "τυχερά παιχνίδια" ή "ροζ τηλέφωνα".

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι "εδώ και καιρό ολοένα αυξάνονται τα τυχερά παιχνίδια μέσω τηλεφώνου, δελεάζοντας το κοινό με χρηματικά ποσά, ενώ πλήθος παραπλανητικών και οιονεί παρανόμων διαφημίσεων προτρέπουν το κοινό να απαντήσει τηλεφωνικά σε ερωτήσεις με προφανείς απαντήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλοι κερδίζουν υψηλά χρηματικά ποσά".

"Αν σε αυτά τα τηλεφωνικά τυχερά παιχνίδια προστεθούν και τα ροζ τηλέφωνα κι άλλες αμφιβόλου ποιότητας ή χρησιμότητας υπηρεσίες, μέσω τηλεφώνου, δημιουργείται ένα δυσμενές και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτο περιβάλλον ιδιαίτερα για τα ανήλικα παιδιά, με βλαβερές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την κοινωνική προσαρμογή τους".

Καμιά απάντηση επίσης δεν έδωσε το Συμβούλιο στον ευρωβουλευτή Β. Εφραιμίδη που ρωτούσε για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να λάβει ώστε να προστατευτούν τα παιδιά και οι οικογένειές τους θέτοντας υπό έλεγχο τα τυχερά παιχνίδια και απαγορεύοντας τις υπηρεσίες στις οποίες δεν μπορεί να εμποδιστεί η πρόσβαση παιδιών και δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο.

Το Συμβούλιο περιορίστηκε ουσιαστικά σε ένα ευχολόγιο, διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν "ορισμένα αδίστακτα άτομα που θα έκαναν οτιδήποτε για το χρήμα", όπως και στο να δηλώσει πως "η κοινωνία των πολιτικών στην οποία ζούμε δεν μπορεί να ανεχθεί τη συμπεριφορά αυτή, η οποία υποσκάπτει τα θεμέλια πάνω στα οποία είναι οικοδομημένη, οπότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε την ιδιαζόντως ειδεχθή αυτή συμπεριφορά".

Το Συμβούλιο δεν κάνει επίσης λόγο για τις ευθύνες που υπάρχουν για την κατάσταση που επικρατεί και για τις ενισχύσεις που παίρνουν διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία προτρέπουν ανήλικους να παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μέσω διαφημίσεων και άλλων δημοσιεύσεων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΘΗΝΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ
Ενταση διαβουλεύσεων

Η Ουάσιγκτον σπεύδει να αξιοποιήσει το σκηνικό έντασης, που στήνεται στην Κύπρο και το Αιγαίο, για να προωθήσει τα σχέδιά της για μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Σκηνικό έντασης, έτοιμο να υποδεχτεί τις "πυροσβεστικές" πρωτοβουλίες της αμερικανικής διπλωματίας, στήνεται ήδη στην Κύπρο και το Αιγαίο. Η σύγχυση, οι ασάφειες και η κινδυνολογία έχουν ήδη μετατραπεί σε κύρια στοιχεία της πολιτικής, που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για την προώθηση μιας πολιτικής συνολικών διευθετήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, την οποία προωθεί η αμερικανική διπλωματία.

Το σκηνικό έντασης, ήδη αξιοποιείται από τις ΗΠΑ, η οποία, αφού διατύπωσε δημόσια τις διαφωνίες της για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος με δηλώσεις του εκπροσώπου του "Στέιτ Ντιπάρτμεντ", προετοιμάζει την πρώτη αποστολή στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών Τζ. Κόρνμπλουμ. Η αμερικανική κυβέρνηση, ενόψει των δραστηριοτήτων που σκοπεύει να αναλάβει, έσπευσε να προετοιμάσει το έδαφος στους κόλπους των ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίες ενημερώθηκαν χτες για τους φόβους της Ουάσιγκτον για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Βασικά στοιχεία των ιδεών που θα επαναδιατυπώσει ο Αμερικανός αξιωματούχος στην επίσκεψή του στην περιοχή εκτιμάται από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα πως θα είναι η προώθηση μιας πολιτικής, η οποία θα φροντίζει για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης στην Κύπρο και το Αιγαίο, με άμεσο στόχο την επανάληψη των διακοινοτικών συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς.

Η κινητικότητα στο Κυπριακό, όπως είναι φυσικό, θέτει νέους όρους στο παιχνίδι της έντασης που εξελίσσεται απρόσκοπτα μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εξόδου του ερευνητικού πλοίου "Σισμίκ" στο Αιγαίο, αμέσως, μόλις, υπογράφτηκε η ρωσοκυπριακή συμφωνία...

Πάντως, η κινητικότητα στο Κυπριακό και οι αναμενόμενες εξελίξεις, δε συναντούν στην Αθήνα μια απολύτως ξεκαθαρισμένη τοποθέτηση. Ισως, γιατί η σύγχυση, βοηθά στην ευκολότερη προώθηση των αμερικανικών σχεδίων, με το μικρότερο δυνατό κόστος για την ελληνική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγχυσης που επικρατεί, είναι οι πληροφορίες από διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, οι οποίες υποστηρίζουν πως"η μισή, τουλάχιστον, ελληνική κυβέρνηση δε συμφωνεί με την αγορά του ρωσικού οπλικού συστήματος". Ταυτόχρονα, στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, στις χτεσινές του δηλώσεις δεν ανέφερε πουθενά ότι Αθήνα και Λευκωσία"συναποφασίζουν τις κινήσεις τους", όπως επανειλημμένα διατυπώθηκε στο παρελθόν, αλλά πως η κυπριακή κυβέρνηση αποφασίζει και η Αθήνα στηρίζει αυτές τις επιλογές.

Στην Αθήνα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις στην τακτική υλοποίησης της ίδιας, ενιαίας πολιτικής για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά, καταγράφονται σε κυβερνητικό επίπεδο, προς το παρόν, στο παρασκήνιο. Ωστόσο, οι διαφορετικές αυτές προσεγγίσεις μεταξύ αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται"πατριωτικό" και "εκσυγχρονιστικό" ΠΑΣΟΚ, είναι υπαρκτές και δημιουργούν πρόβλημα στον πρωθυπουργό, ο οποίος σκοπεύει να το ξεπεράσει με τη δοκιμασμένη και προσφιλή του μέθοδο: Τις συσκέψεις.

Βασικός πολιτικός στόχος αυτών των συσκέψεων που θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και θα συνεχιστούν την προσεχή Δευτέρα με τη συμμετοχή και του υπουργού Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου, είναι η απορρόφηση των όποιων εσωτερικών τριβών συνεπάγονται οι επιλογές για την εξωτερική πολιτική της χώρας και η εξασφάλιση απόλυτου συντονισμού στις ενέργειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Νέα σενάρια για πόλεμο στο Αιγαίο

Ερωτήματα προκαλούν οι σοβαρές καταγγελίες του υπουργού ΑμυναςΑ. Τσοχατζόπουλου,μέσω συνέντευξής του στα "ΝΕΑ", περί τουρκικών σχεδίων για επικείμενη στρατιωτική ενέργεια στο Αιγαίο, με στόχο την αλλαγή των συνόρων. Καμία όμως αναφορά δεν κάνει στο ρόλο του λεγόμενου "συμμαχικού" παράγοντα, που στην ουσία στηρίζει και πυροδοτεί την τουρκική επιθετικότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, "από το 1995 οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας καθιέρωσαν ως εθνικό συμφέρον την αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο και προετοιμάζονται στρατιωτικά προς αυτή την κατεύθυνση".Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ελληνική απάντηση, σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο, πρέπει να είναι η "αναβάθμιση" στους εξοπλισμούς και η ενίσχυση της ελληνικής άμυνας, ώστε "να καταλάβει καλά η Τουρκία ότι το κόστος της θα είναι πολύ μεγάλο, αν προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, ώστε να αποφύγει τον πειρασμό μιας οποιασδήποτε τέτοιας επιχείρησης".

Οι δηλώσεις αυτές του υπουργού Αμυνας συνοδεύονται και από εκτιμήσεις του, σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας έχουν σημειώσει μείωση τα τελευταία χρόνια έναντι της Τουρκίας, πράγμα που όπως λέει επιβάλλει να δοθεί έμφαση στην "ποιοτική υπεροχή" με την αγορά "έξυπνων" όπλων και πολλαπλασιαστών ισχύος.

Στο πνεύμα αυτό, κινείται δημοσίευμα και του "ΒΗΜΑΤΟΣ" περί αναδιάρθρωσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αποκτήσουν τη στρατηγική ικανότητα του πρώτου χτυπήματος.Στα πλαίσια αυτά, όπως αναφέρεται, προτείνεται η συγκρότηση Ευέλικτης Μονάδας Αμεσης Επέμβασης,δύναμης 1.500 - 3.000 ανδρών, με έδρα νησί του κεντρικού Αιγαίου. Επίσης σύμπτυξη των μονάδων και ενσωμάτωση σε κοινό επιχειρησιακό σχεδιασμό των τριών όπλων, αλλά και η προμήθεια συστημάτων άμεσης προειδοποίησης,όπως τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ τύπου AWACS.

Βέβαια, τα σχέδια αυτά έρχονται να ανταποκριθούν απόλυτα στα ΝΑΤΟικά πρότυπα και τους σχεδιασμούς και όσον αφορά τις Ευέλικτες Μονάδες Αμεσης Επέμβασης, αλλά και όσον αφορά τη σύγχρονη ΝΑΤΟική αντίληψη περί ενιαίας διοίκησης και για τα τρία όπλα.

Τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας εμφανίζεται να συμμερίζεται και ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει την ανατροπή της ισορροπίας και σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό οι κινήσεις που κάνει η χώρα αυτή είναι κινήσεις επιθετικές. Με αφορμή τη συνέντευξη του Α. Τσοχατζόπουλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ κατέθεσε χτες στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ζητάει τη σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών των κομμάτων "για τη χάραξη ενιαίας μακροπρόθεσμης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής".

Κηδεύτηκε η Ξένη Εφραιμίδου

Κηδεύτηκε χτες Τρίτη, στις 11 το πρωί, από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Αθηνών η ΞΕΝΗ ΕΦΡΑΙΜΙΔΟΥ,συνταξιούχος οδοντίατρος, αδελφή του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη.Το Τμήμα Ευρωβουλής της ΚΕ του ΚΚΕ προσφέρει στο ΚΚΕ - αντί για στεφάνι - το ποσόν των 15.000 δραχμών.

ΧΙΟΣ
Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων δημοσιογράφων

Συνάντηση δημοσιογράφων από την Ελλάδα και την Τουρκία διοργανώνει η κίνηση "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη", με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την κρίση στα Ιμια. Η συνάντηση θα γίνει στη Χίο από τις 31 Γενάρη μέχρι τις 2 Φλεβάρη. Στόχος των διοργανωτών είναι η διαμόρφωση ενός διαφορετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εχουν κληθεί και από τις δύο χώρες να πάρουν μέρος δημοσιογράφοι, πολιτικοί και άνθρωποι του πολιτισμού, που θέλουν να συμβάλουν σ' αυτήν την κατεύθυνση.

ΚΚΕ
Επικίνδυνος ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το κυπριακό πρόβλημα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τον επικίνδυνο για τους λαούς και την εθνική ανεξαρτησία των χωρών ρόλο των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που θεωρούν δικαίωμά τους να επεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και να καθορίζουν ακόμα και το είδος και την προέλευση του πολεμικού εξοπλισμού της Κύπρου.

Οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειές τους αποτελούν παραπέρα κλιμάκωση της επέμβασης αυτής και νέα απόδειξη για τις ολέθριες συνέπειες της πολυθρυλούμενης αμερικανικής και δυτικοευρωπαϊκής "πρωτοβουλίας" για το Κυπριακό. Εντάσσονται στις συστηματικές ενέργειες των δυνάμεων αυτών να παίξουν ρόλο επιδιαιτητή για την αποδιεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος και τελικά την επίσημη διχοτόμηση της Κύπρου. Οι μόνοι κερδισμένοι από τις εξελίξεις αυτές είναι οι κάθε λογής έμποροι θανάτου των πολυεθνικών και οι πλασιέ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων "επιδιαιτησίας".

Ευθύνες όμως έχει και η ελληνική κυβέρνηση που, με την πολιτική της υποταγής στις επιλογές των Αμερικανών, διευκολύνει αυτή τη νέα ωμή επέμβαση.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των συμφωνιών κορυφής και με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ