ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΔΥΣΤΟΣ
Στο βυθό παραμένουν τρεις
  • Σταμάτησαν, προσωρινά, χτες οι έρευνες
  • ΚΚΕ: Γιατί αθώωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας την εταιρία;

Σταμάτησαν, προσωρινά, χτες οι έρευνες για την ανεύρεση των τριών αγνοούμενων ναυτικών του ναυαγίου ΔΥΣΤΟΣ,εξαιτίας της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Οι έρευνες θα αρχίσουν πάλι μόλις καλυτερέψει ο καιρός. Χτες, επίσης, κατατέθηκε από το ΚΚΕ επίκαιρη ερώτηση, στην οποία καλείται να απαντήσει ο υπουργός Ναυτιλίας σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων με αφορμή το ναυάγιο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ανακρίσεων, οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δόκιμος Χρ. Αναγνώστου,που κατά δήλωσή του είναι ναυαγός του ΔΥΣΤΟΣ, θα κληθεί να καταθέσει και τρίτη φορά για τη διευκρίνιση διαφόρων πλευρών των δύο πρώτων καταθέσεών του που παρουσιάζουν κενά.

Το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης,που διενεργείται για τη διαπίστωση ευθυνών αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος, αναμένεται να παραδοθεί στον ΥΕΝ τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, από ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης ήδη αναφέρεται ότι από την ΕΔΕ έχουν προκύψει ευθύνες για τους δύο από τους αξιωματικούς που ήταν βάρδια στο θάλαμο επιχειρήσεων το βράδυ του ναυαγίου. Από την άλλη το υπουργείο διαψεύδει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πόρισμα και αναφέρει ότι με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ και τη σύνταξη του πορίσματος θα υπάρξει ενημέρωση του Τύπου.

Το ΚΚΕ

"Αλλο ένα τραγικό ναυάγιο που συγκλόνισε την κοινή γνώμη έγινε στο όνομα της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου και των εφοπλιστών. Από το ναυάγιο του ΔΥΣΤΟΣ αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες και του ΥΕΝ". Τα παραπάνω επισημαίνει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ρωτάει: Γιατί καθυστέρησε επί τόσες ώρες η λήψη του σήματος για το ναυάγιο και η κινητοποίηση του Λιμενικού καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού; Γιατί ο υπουργός με δηλώσεις του αμέσως μετά το ναυάγιο αθώωσε την πλοιοκτήτρια εταιρία επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον άτυχο πλοίαρχο; Θα τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε να ισχύει για όλες τις κατηγορίες πλοίων η απαγόρευση απόπλου και όχι μόνο για τα επιβατηγά όπως ισχύει σήμερα; Θα δημιουργηθούν άμεσα σταθμοί διάσωσης με τον ανάλογο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό; Ποια μέτρα θα παρθούν και πότε, ώστε να υπάρξει επιτέλους σύστημα λήψης των επειγόντων δορυφορικών σημάτων που εκπέμπονται από πλοία που βρίσκονται σε κίνδυνο; Ποια μέτρα θα παρθούν ώστε τα πιστοποιητικά ασφαλείας για την αξιοπλοϊα των πλοίων από τους Νηογνώμονες και την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων να ελέγχονται και ν' αποδίδονται ευθύνες σ' αυτούς που τα εκδίδουν; Μέχρι πότε το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) θα μπορεί να βγάζει αποφάσεις καρμπόν καθ' υπαγόρευση ΥΕΝ - εφοπλιστών για τη συγκάλυψη των ευθυνών τους;

Λίστα φαρμάκων σε όλα τα Ταμεία

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα προστατεύσει την υγεία των ασφαλισμένων με... περικοπές φαρμάκων

Στο όνομα της... προφύλαξης της υγείας των ασφαλισμένων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε χτες περικοπές στα φάρμακα, με τη θεσμοθέτηση ενιαίας λίστας φαρμάκων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο. Η σχετική τροπολογία έχει υπογραφεί απ' τους συναρμόδιους υπουργούς και θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών.

Ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, υποστήριξε ότι με τη λίστα η κυβέρνηση στοχεύει στον έλεγχο της ποιότητας των φαρμάκων, στον περιορισμό της πολυφαρμακίας για την προφύλαξη της υγείας των ασφαλισμένων. Ολες αυτές οι πλευρές - υπαρκτές βέβαια - χρησιμοποιούνται ως επιχειρήματα για ένα και μόνο λόγο: Τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης με περικοπές φαρμάκων απ' τους ασφαλισμένους.

Η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών στη χώρα μας κάνει άλματα από χρόνο σε χρόνο. Οι φαρμακευτικές δαπάνες - κατά τον υπουργό - αποτελούν το 23% των δαπανών υγείας. Και τούτο συμβαίνει τη στιγμή που η κατανάλωση των φαρμάκων - υπολογισμένη σε συμβατές ημερήσιες δόσεις - παραμένει κατά βάση σταθερή τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια περίοδο οι τιμές έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο, αλλά η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό έχει παραδοθεί στη λογική της αγοράς και ταυτόχρονα παρέχει κίνητρα στους φαρμακοβιομηχάνους.

Ο Μ. Παπαϊωάννου επανέλαβε ότι και τα εκτός λίστας φάρμακα θα συνταγογραφούνται, εφόσον συνοδεύονται με έγγραφη γνωμάτευση του γιατρού που θα αναφέρει ότι το φάρμακο είναι "αναντικατάστατο".

Με την ίδια τροπολογία δίνεται η δυνατότητα έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος απ' τους αρμόδιους υπουργούς για την έκδοση ενιαίου τύπου συνταγής χορήγησης φαρμάκων. Επίσης, προβλέπει τη συγκρότηση μιας μόνιμης επιτροπής για την ανανέωση της λίστας, καθώς και τη σύσταση ειδικής επιτροπής ενστάσεων για να επιλύει τις διαφορές των εταιριών και των ασφαλιστικών οργανισμών.

Η αποζημίωση των μελών των παραπάνω επιτροπών θα επιβαρύνει τον ΕΟΦ και το Λογαριασμό Βελτίωσης Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αγνοούνται έξι ναυτεργάτες

Αγνοούνται έξι από τα έντεκα μέλη του πληρώματος του τουρκικού εμπορικού σκάφους "Ονούρκ",σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής ακτοφυλακής, που βυθίστηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της Σικελίας.

Το φορτηγό σκάφος "Ονούρκ" βυθίστηκε στις 4 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο Τράπανι της Δυτικής Σικελίας και το λιμάνι του Κάλιαρι στη Σαρδηνία. Σκάφη της ακτοφυλακής του Παλέρμο κατέφτασαν αμέσως στον τόπο του ναυαγίου και περισυνέλεξαν πέντε μέλη του πληρώματος. Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των έξι αγνοούμενων ναυτικών.

Στο αρχείο η υπόθεση "ομοιοπαθητικά"

Δίνεται τέρμα στο θόρυβο που είχε δημιουργηθεί με τη χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον Α. Παπανδρέου,κατά τη διάρκεια της ασθενείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δε συντρέχει λόγος να διεξαχθεί έρευνα για τη χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων στον πρώην πρωθυπουργό, καθώς από τη μελέτη των στοιχείων δεν προέκυψε κανένα στοιχείο, που να δικαιολογεί την άσκηση δίωξης εναντίον οποιουδήποτε.

Υπερεξουσίες στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Ανεξέλεγκτοι καθίστανται ουσιαστικά οι υπάλληλοι που απαρτίζουν το Σώμα Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τους παρέχονται τεράστιες εξουσίες, σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σύμφωνα με αυτό, καταργείται το τραπεζικό, επιχειρηματικό, φορολογικό και χρηματιστηριακό απόρρητο και το ΣΔΟΕ θα μπορεί να διενεργεί έρευνες σε οποιοδήποτε χώρο, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό του (επαγγελματική στέγη, κατοικία, αποθήκη κλπ.). Ωστόσο, στις περιπτώσεις που γίνονται έρευνες εκτός της επαγγελματικής στέγης πρέπει να υπάρχει άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα ή συγκατάθεση του ελεγχόμενου, ενώ στις περιπτώσεις ερευνών σε κατοικία είναι υποχρεωτική η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής.

Οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μπορούν επίσης να οπλοφορούν και να έχουν προσβάσεις στα τηλεπικοινωνιακά μέσα, θα εργάζονται όλο το 24ωρο και όλες τις μέρες της βδομάδας και θα φέρουν ειδική ενδυμασία και διακριτικά, εκτός από τις περιπτώσεις που θα έχει δοθεί εντολή να φέρουν πολιτική περιβολή.

Επίσης, θα μπορούν να κάνουν ανακρίσεις, συλλήψεις, κατασχέσεις εμπορευμάτων. Αξίζει να επισημάνουμε ότι στις κατασχέσεις διάφορων στοιχείων δεν προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα να υπάρχει σχετική εισαγγελική εντολή, αλλά στις περιπτώσεις που ο ελεγχόμενος αρνείται να παραδώσει τα αποκαλυφθέντα στους ελεγκτές ή όταν από πραγματικά περιστατικά προκύπτουν βάσιμες υπόνοιες απόκρυψης στοιχείων που αποδεικνύουν την τέλεση του οικονομικού εγκλήματος, τότε ενημερώνεται ο προϊστάμενος της υπηρεσίας και κινεί τις νόμιμες διαδικασίες για την εισαγγελική συνδρομή.

Εγκλημα στο Χαϊδάρι

Ο Γιάννης Κουντούρης, 49 χρόνων, σκότωσε χτες το απόγευμα την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική, 31 χρόνων, μέσα στο σπίτι τους στην οδό Ικάρων 166, στο Χαϊδάρι.

Μετά το έγκλημα ο δράστης επιχείρησε να αυτοκτονήσει, κόβοντας τις φλέβες του. Μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται.

Διακοπή νερού

Λόγω εργασιών για το μετρό σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, θα παρουσιαστεί διακοπή της παροχής νερού σήμερα από τις 4 μ.μ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα σε αρκετές συνοικίες του Δήμου Πειραιά (Καλλίπολη, Χατζηκυριάκειο, Καστέλλα, Καραβά), καθώς και σε όλους τους υψηλούς ορόφους των υπόλοιπων περιοχών του δήμου.

Δίωξη για τους οπλοφόρους των βορείων προαστίων

Αυτεπαγγέλτως επενέβη χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστ. Κανελλόπουλος στην υπόθεση των "περιπολιών" που κάνουν οπλισμένοι κάτοικοι των βορείων προαστίων, με αφορμή τις ληστείες των τελευταίων ημερών σε μονοκατοικίες της περιοχής από συμμορία κουκουλοφόρων. Πριν η κατάσταση πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς πολλοί κάτοικοι (υπό το κράτος πραγματικού ή προσποιητού, για τις ανάγκες της τηλεόρασης, πανικού) δηλώνουν ότι θα περιφρουρήσουν οι ίδιοι τα σπίτια τους, η εισαγγελική αρχή αποφάσισε να εφαρμόσει το νόμο, ο οποίος βέβαια πουθενά δεν προβλέπει τη συγκρότηση ενόπλων ομάδων πολιτών για εκτέλεση αστυνομικών καθηκόντων.

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για "παράνομη οπλοφορία (κυνηγετικού όπλου), με σκοπό άλλον από εκείνο του κυνηγιού, για άσκοπους πυροβολισμούς και ηθική αυτουργία" στα αδικήματα αυτά. Η δίωξη στρέφεται εναντίον των ατόμων που επανειλημμένα εμφανίστηκαν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, κρατώντας καραμπίνες και πυροβολώντας στον αέρα για να πειστούν οι πάντες ότι είναι έτοιμοι να πυροβολήσουν αδιακρίτως όποιον θελήσει να επιβουλευτεί την περιουσία τους. Οπως τόνισε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, τα ζητήματα της δημόσιας τάξης ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της αστυνομίας και κανενός άλλου, είτε πρόκειται για μεμονωμένα άτομα είτε για ομάδες πολιτών. Οσον αφορά το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, έχει τελεστεί, σύμφωνα με τη δίωξη, από εκείνους που προέτρεπαν επιδεικτικά τους κατέχοντες όπλα να τα χρησιμοποιούν μπροστά στις κάμερες.

Προανάκριση για την υπόθεση θα διενεργήσει η Ασφάλεια, στην οποία δόθηκε εντολή να ζητήσει και τις σχετικές βιντεοταινίες από τα κανάλια και να φωτογραφήσει τις επιλήψιμες σκηνές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ