ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Σύσκεψη των νομαρχών της Αττικής σήμερα

Επιβεβλημένη η στήριξη του επιστημονικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Με αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου συνέρχονται, σήμερα, οι νομάρχες Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, υπό την προεδρία του προέδρου της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς. Η σύσκεψη των νομαρχών πραγματοποιείται σε κρίσιμο χρονικό σημείο, καθώς το πρόβλημα με τα σκουπίδια του νομού βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, αλλά λύση δε δίνεται. Και αυτό, λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον επιστημονικό σχεδιασμό του αρμόδιου για τη διαχείριση των απορριμμάτων φορέα, του Ενιαίου Σύνδεσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής,τα τοπικά συμφέροντα δε δέχονται "τα σκουπίδια στην αυλή τους" και είναι ισχυρή η βούληση για κερδοφόρα εκμετάλλευση της υπόθεσης μέσω κατασκευής εργοστασίου καύσης.

Το μέγεθος, όμως, του προβλήματος έχει λάβει, πλέον, εκρηκτικές διαστάσεις και τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Η χωματερή των Ανω Λιοσίων θεωρείται πλήρης και πλησιάζει, απειλητικά, η μέρα που δε θα μπορεί να υποδεχτεί ούτε ένα κιλό σκουπίδια επιπλέον. Με αυτά, σαν δεδομένα, επείγει, κεντρική διοίκηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση να προωθήσουν άμεσα τη χωροθέτηση των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), όπως προτείνει ο ΕΣΔΚΝΑ. Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν, δηλαδή, δύο ΟΕΔΑ στην Ανατολική Αττική και μια στη Δυτική, εντός των οποίων θα βρίσκονται εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης και χώροι υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων τους.

Η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει αυτόν το σχεδιασμό, τον οποίο διατυμπανίζει σε λόγια, αλλά αποφεύγει στην πράξη. Επιμένει, δηλαδή, στην παρελκυστική της πολιτική, προωθώντας και νέα κωλυσιεργία στο πρόβλημα, στο όνομα "δημοκρατικών διαδικασιών" και "κοινά αποδεκτής λύσης". Στα πλαίσια της κωλυσιεργίας αυτής, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης στο Πανεπιστήμιο Θράκης για την εύρεση χώρου ή χώρων που θα δεχτούν ΟΕΔΑ. Αυτή η μελέτη, βέβαια, περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση καθώς θεωρεί ότι η περιοχή δεν προσφέρεται για ΟΕΔΑ. Κάτι που έγινε δεκτό με "ιδιαίτερη ευχαρίστηση" από την πλειοψηφία των αιρετών της Αν. Αττικής.

Πενιχρή λεία

Πενιχρή ήταν η λεία των δύο οπλοφόρων που "χτύπησαν" χτες υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Δημητρακοπούλου 68, στην Καλλιθέα. Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο υποκατάστημα στις 9.30 το πρωί και απειλώντας τους 15 υπαλλήλους και πελάτες άρπαξαν 100 χιλιάρικα κι εξαφανίστηκαν. Ο φρουρός του ταμιευτηρίου πυροβόλησε εναντίον τους χωρίς να τους πετύχει.

Ζητούν αρμοδιότητες

Την ενίσχυση των τριών Διευρυμένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με αρμοδιότητες ζήτησαν, χτες, από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλο,οι πρόεδροι των ΔΝΑ Αθηνών - Πειραιώς, Β. Κουλουμπής,και Ροδόπης - Εβρου, Γ. Νικολαϊδης.

Οι δύο πλευρές αποφάσισαν ο κάθε πρόεδρος να συντάξει σημείωμα με τις αρμοδιότητες που επιθυμεί να του εκχωρηθούν, βάσει των αναγκών που παρουσιάζει η περιοχή ευθύνης του. Στη συνέχεια τα σημειώματα αυτά θα κατατεθούν στον υπουργό, ο οποίος, με τη σειρά του, θα καταθέσει στον πρωθυπουργό μια ενιαία πρόταση για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στην οποία θα περιλαμβάνονται και οι δικές του παρατηρήσεις και απόψεις.

Οπως εκτιμούν οι αιρετοί της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Παράλληλα, οι τρεις πρόεδροι θα προχωρήσουν και σε επαφές με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών. Μόλις ολοκληρωθεί, πάντως, η διαδικασία καταγραφής των προτάσεων και παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις ΔΝΑ, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Συνεχίστηκαν χτες οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου Λάρισας, που αντιδρούν στην απόφαση του δημάρχου Χρ. Καφφέ και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να απολυθούν 127 συνάδελφοί τους.

Οι έκτακτοι υπάλληλοι του δήμου πραγματοποιούν από προχτές 48ωρη απεργία - στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΠΟΠ-ΟΤΑ και οι μόνιμοι υπάλληλοι 4ωρες στάσεις εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης. Οι 127 υπό απόλυση εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι και απασχολούνται επί πέντε και πλέον χρόνια, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουρισμού - Πολιτισμού (ΔΕΤΠΟΛ), σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου.

Τα τρία σωματεία του Δήμου Λάρισας ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να δώσει οριστική λύση στο θέμα των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους δήμους ολόκληρης της χώρας και από τη Δημοτική Αρχή της Λάρισας να "κρατήσει" τους 127 εργαζομένους στη δουλιά τους, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συγγενείς των 50 εκτελεσμένων πατριωτών στις 8-1-1944 στη διασταύρωση Αθηνών και Υψηλάντη, πραγματοποιούν την Κυριακή 12-1-97 στις 11 πμ την καθιερωμένη χρονιάτικη εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη τους. Καλούν το λαό της περιοχής και τους αντιστασιακούς να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Το Παράρτημα θα διαθέσει δωρεάν τοπικό πούλμαν που θα ξεκινήσει από το Γυμνάσιο στις 10 πμ για τον τόπο της εκδήλωσης.
Κοπή Πίτας

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους "κόβουν" αυτό τον καιρό τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και καλούν τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Αντίστασης να παρευρεθούν στη γιορτή τους:

  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ και ο Σύλλογος Φίλων της ΕΑ την Κυριακή 12-1-97 στις 10 πμ στο Θέατρο του δήμου. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΑΙΓΑΛΕΩ την Κυριακή 12-1-97 στις 10.30 πμ,στην αίθουσα "Γιάννη Ρίτσου", στο παλαιό δημαρχείο.
  • ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ το Σάββατο 11-1-97 στις 10.30 πμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου.
  • ΠΛΑΚΑΣ την Κυριακή 12-1 στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παραρτήματος, Αγίου Μάρκου 10 Αθήνα.
  • ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ την Κυριακή 12-1 στις 10 πμ,στην Ενωση Σμυρναίων 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας Νίκαια. Θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσσαλονίκη) την Κυριακή 12-1-97 στις 11πμ,στα γραφεία του Παραρτήματος. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
ΚΗΔΕΙΑ

Κηδεύουμε σήμερα, Πέμπτη 9 Γενάρη, στις 2.45 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νέων Λιοσίων τον πολυαγαπημένο μας αγωνιστή

ΣΠΥΡΟ ΜΠΟΥΖΑ

που πέθανε χτες 8 Γενάρη 1996 σε ηλικία 60 χρόνων.

Η σύζυγος: Δέσποινα

Τα παιδιά: Αικατερίνη, Γεράσιμος, Ελπίδα

Τα αδέρφια: Νικόλαος, Αγγελος, Στάμω, Θεόκλητος, Ανθή

Τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΤΑ
Νέα 48ωρη σήμερα και αύριο

Ακαρπη η συνάντησή τους με τον υφυπουργό Εσωτερικών, ο οποίος δε δεσμεύτηκε για κανένα αίτημά τους

Συνεχίζουν την απεργία τους οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Δήμους και τις κοινότητες, ύστερα από την άκαρπη συνάντηση που είχε το προεδρείο της Ομοσπονδίας τους, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λάμπρο Παπαδήμα.

Χτες το πρωί, τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ - ΟΤΑ) συγκεντρώθηκαν στο αμαξοστάσιο του Δήμου Αθηναίων και κατόπιν περίπου 200 εργαζόμενοι μετέβησαν στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνάντηση που είχε εκεί το προεδρείο της Ομοσπονδίας με τον υφυπουργό ζήτησε τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου, την αύξηση της αποζημίωσής τους που παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους, τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, καθώς και του αριθμού των ενσήμων που πρέπει να συμπληρώσουν, προσλήψεις και θεσμοθέτηση δυνατότητας μετάταξής τους.

Ο υφυπουργός από την πλευρά του δεν έλαβε καμιά δέσμευση αναφορικά με τα αιτήματα των συμβασιούχων, παρέπεμψε το συνταξιοδοτικό σε "διάλογο", είπε ότι δεν είναι δυνατόν να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα μετατάξεώς τους. Ανέφερε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 2.000 προσλήψεις εργαζομένων και ότι το 1997 θα εγκριθούν άλλες 3.500 και πρόσθεσε, τέλος, ότι σε δέκα μέρες ξεκινά διαδικασία προσλήψεως εποχιακού προσωπικού στους δήμους και τις κοινότητες. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ Ζαφείρης Πέρος είπε ότι οι συμβασιούχοι προχωρούν σε νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο και ότι θα ακολουθήσουν και άλλες 48ωρες κυλιόμενες απεργίες. Παράλληλα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα αποφασίσει για το ποιες ενέργειες θα κάνουν οι συμβασιούχοι κατά τη διάρκεια των απεργιών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ