ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στασιμότητα και απογοήτευση στις συνομιλίες

Στάσιμες παραμένουν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες σχετικά με την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεβρώνα. Ο Ντένις Ρος, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για την αποτυχία της μεσολαβητικής του προσπάθειας, ενώ, από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μιλούσε για το "απεχθές ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή".

Με έντονη δυσαρέσκεια και οργή φαίνεται ότι αντιμετώπισε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ τη μεσολαβητική πρόταση που του κόμισε ο Ντένις Ρος, με στόχο την απεμπλοκή των συνομιλιών για τη Χεβρώνα. Η συνάντηση Ρος - Αραφάτ διήρκεσε κάτι λιγότερο από 6 ώρες, όμως δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Αν και ο Ρος αρνήθηκε επιμόνως να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο της πρότασής του, στενοί συνεργάτες του, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε εξουσιοδοτήσει τον Ρος να διαπραγματευτεί την παράταση της συνολικής αποχώρησης των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Δυτική Οχθη. Η ισραηλινή υποχώρηση φέρεται να ήταν η μείωση του χρονικού διαστήματος της παράτασης από το Σεπτέμβρη του 1999 στο Μάη του 1998.

Η ισραηλινή προσφορά, όμως, δεν ικανοποίησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχτεί την οποιαδήποτε παράταση στην αποχώρηση του ισραηλινού στρατού πέρα του Σεπτέμβρη του 1997, όπως ορίζεται στην ειρηνευτική συμφωνία του Οσλο. Την απογοήτευσή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων για τη Χεβρώνα εξέφρασε και ο κατ' εξοχήν συνομιλητής εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Χασάν Ασφούρ, ο οποίος δε δίστασε να δηλώσει σαφώς ότι "τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, αν ο Ντένις Ρος δεν είχε έρθει στην περιοχή για να ευχαριστήσει το Ισραήλ, αλλά για να βοηθήσει πραγματικά στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας".

Απειλεί η "Χαμάς", ψυχραιμία ζητά ο Νετανιάχου

Η στασιμότητα των συνομιλιών και η 10μηνη, πλέον, καθυστέρηση της απομάκρυνσης του ισραηλινού στρατού από τη Χεβρώνα έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση του παλαιστινιακού λαού, που αρχίζει να αντιμετωπίζει με λιγότερο αποτροπιασμό τις απειλές των εξτρεμιστών ισλαμιστών περί λουτρού αίματος. Ηγετικά στελέχη της "Χαμάς" προειδοποιούσαν, χτες, με ανακοινώσεις τους από την παλαιστινιακή ραδιοφωνία ότι οι βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων δε θα αργήσουν να επαναληφθούν και τα θύματα θα είναι πολλά.

Στην τρομοκρατία και στην απειλή ξεσπάσματος ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας στην τελετή απομάκρυνσης του στενού συνεργάτη του Γιγκάλ Πρέσλερ, αρμοδίου σε θέματα τρομοκρατίας. Ο Πρέσλερ παραιτήθηκε μετά την ίδρυση μιας αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, που θα λειτουργεί υπό την επίβλεψη του ίδιου του Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι όλων των ενόπλων συγκρούσεων, που σημάδεψαν την περιοχή, προηγήθηκαν περίοδοι απειλών, τρομοκρατίας και αποδοχής της τρομοκρατίας αυτής. Ο Νετανιάχου, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά και των αραβικών ηγεσιών, κάλεσε τους πάντες να επιδείξουν ψυχραιμία για να μη ζήσει η περιοχή νέο αιματοκύλισμα.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

Τρία διαφορετικά επεισόδια ανέβασαν το θερμόμετρο, χτες, στο Νότιο Λίβανο. Τις πρώτες πρωινές ώρες, τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη νάρκης κατά τη διάρκεια περιπολίας τους κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής της ζώνης ασφαλείας από το Λίβανο. Λίγες ώρες αργότερα, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε, μικρής έκτασης, σύγκρουση με μαχητές της "Χεζμπολλάχ", που ξέσπασε εντός της κατεχόμενης ζώνης. Ενας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας νέας επίθεσης που πραγματοποίησαν οι αντάρτες της "Χεζμπολλάχ", αργά χτες το απόγευμα. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε στις επιθέσεις αυτές με επιδρομές σε θέσεις της "Χεζμπολλάχ" στο Νότιο Λίβανο, από τις οποίες δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαδηλώσεις υπό αμερικανική παρακολούθηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε χτες όταν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν μαζί με τα αυτοκίνητά τους ενάντια στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χωρίς όμως να καταφέρουν να φτάσουν στο κέντρο του Βελιγραδίου, μια και η αντιτρομοκρατική αστυνομία είχε δημιουργήσει απαγορευτικό κλοιό για να αποτρέψει τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών να εισέλθουν στην πλατεία "Τεραζίγιε".

Ωστόσο, γύρω από την απαγορευμένη ζώνη, οι δρόμοι είχαν μπλοκαριστεί από τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών, ενώ γινόταν πανδαιμόνιο από τις κόρνες και τα σφυρίγματα.

Την ίδια στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν την πορεία περίπου 3.000 φοιτητών στο κέντρο του Βελιγραδίου, ενώ λίγο αργότερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας έτσι για 51η μέρα να προβάλλουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς.

Παράλληλα χτες, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε μια νέα μέθοδο διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, καλώντας τους κατοίκους του Βελιγραδίου να τηλεφωνούν στους φορείς της εξουσίας, σε αστυνομικά τμήματα, στις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις και εφημερίδες, "μπλοκάροντας" τις γραμμές τους. Η εφημερίδα "Ντεμοκράτια" δημοσίευσε χτες μια ολοσέλιδη έκκληση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο", στην οποία καταγράφονταν μεταξύ άλλων οι τηλεφωνικοί αριθμοί των γραφείων του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, των κρατικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των υπουργείων, του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Δημαρχείου και των δύο από τα τρία κυβερνητικά κόμματα: του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.

Στο μεταξύ, το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Μιριάνα Μάρκοβιτς, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την αντιπολίτευση πως "θέλει να ρίξει τη νομικά εκλεγμένη" σερβική "ηγεσία" και ζητάει από τις αρχές να πράξει ενάντια "στους εχθρούς του κράτους", οι οποίοι "χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό". Πάντως, από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Γκλιν Ντέιβις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποδέχτηκαν ως "σημαντική εξέλιξη" τη δήλωση ανωτάτου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας πως ο στρατός θα παραμείνει αμέτοχος στην αντιπαράθεση μεταξύ της σερβικής αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Σερβίας. Ο ίδιος τόνισε ότι απομένει "να δούμε τι σημαίνει τούτη η δήλωση, αλλά όταν σε περιπτώσεις όπως αυτή ο στρατός θα παραμείνει αμέτοχος στην αντιπαράθεση ετούτη, αυτό είναι μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη". Επανέλαβε για άλλη μια φορά πως οι ΗΠΑ ζήτησαν ξανά από τη σερβική ηγεσία να αποδεχτεί αμέσως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης του Νοέμβρη και να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με την αντιπολίτευση, καθώς και να παραχωρήσει ελευθερία έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης.

  • Στη Ρώμη συναντήθηκαν χτες οι εκπρόσωποι των τριών κοινοτήτων της Βοσνίας για να μετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διαρκέσει πέντε μέρες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του καθεστώτος που θα διέπει την πόλη του Μπρετσκό (βόρειο τμήμα της Βοσνίας), τον έλεγχο της οποίας ζητούν Σέρβοι και Μουσουλμάνοι. Οι εκπρόσωποι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί υπό την προεδρία των τριών μεσολαβητών σε ξενοδοχείο της ιταλικής πρωτεύουσας. Οπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, η χτεσινή συνάντηση είναι η πέμπτη κατά σειρά για την επίλυση του ζητήματος του Μπρετσκό, αλλά η πρώτη όπου μετέχουν όλες οι ενεχόμενες πλευρές.
ΡΩΣΙΑ
Εκλογές στην Τσετσενία

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Στις 27 του Γενάρη θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τσετσενία. Οι πέντε υποψήφιοι από το στρατόπεδο των αυτονομιστών για το προεδρικό αξίωμα συνέχισαν τις διαβουλεύσεις για την ανάδειξη κοινού υποψήφιου, αλλά για την ώρα χωρίς αποτέλεσμα. Κάτι παραπάνω, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ αρνήθηκε να υποσχεθεί ότι θα διεξαγάγει τίμιο εκλογικό αγώνα. Από τη μεριά του και ο σημερινός Πρόεδρος Ζελιμχάν Γιανταρμπίγεφ δε θέλησε να βεβαιώσει ότι "όποιος κι αν νικήσει, οι άλλοι θα εργαστούν μαζί του". Οι διαβεβαιώσεις για τίμιες και αδιάβλητες εκλογές είναι αναγκαίες, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσουν ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των διαφόρων υποψηφίων για την προεδρία της Τσετσενίας. Σημειώνουμε ότι στις 6 του Γενάρη εγκατέλειψαν το έδαφος της Τσετσενίας οι τελευταίες μονάδες των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Πρόεδρος της Αυτόνομης Δημοκρατίας Μάρι Ελ (Ρωσική Ομοσπονδία), περιοχή Βόλγα, εκλέχτηκε στις 4 του Γενάρη το μέλος του ΚΚΡΟ Βιατσεσλάβ Κισλίτσιν. Νίκησε στο δεύτερο γύρο με μεγάλη διαφορά των ψήφων 69% έναντι 36% που έλαβε ο υποψήφιος του κόμματος του Β. Ζιρινόφσκι, Α. Μαρκέλοφ. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ένθερμος οπαδός του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, πρώην πρόεδρος της Μάρι Ελ, Σ. Ζότιν, παρ' όλη την υποστήριξη της Μόσχας, καταποντίστηκε, έλαβε στον πρώτο γύρο μόλις το 9% των ψήφων. Ετσι, άλλος ένας κομμουνιστής καταλαμβάνει μια θέση στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή).

Εκρηξη βόμβας

Εκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες τη νύχτα στο Κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας Καμπαρντίνο - Μπαλκαρίας (Ρωσική Ομοσπονδία), λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ. Δεν υπάρχουν θύματα. Η βόμβα εξερράγη στο υπόγειο του κτιρίου, στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας, Νάλτσικ. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην αριστερή πτέρυγα του Κοινοβουλίου, καθώς και σε πολλά γειτονικά κτίρια. Οι περίπου 800.000 κάτοικοι της μικρής αυτής Αυτόνομης Δημοκρατίας του Βόρειου Καυκάσου, κοντά στην Τσετσενία, προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόεδρος της Καμπαρντίνο - Μπαλκαρίας είναι από το 1992 ο Βαλέρι Κόκοφ, ο οποίος ήταν πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος αυτής της Δημοκρατίας στο πλαίσιο του ΚΚΣΕ. Τον περασμένο Νοέμβρη εμφανίστηκε στο Νάλτσικ μια οργάνωση, η οποία ανακοίνωσε ότι εκπροσωπεί τη μειονότητα των Μπαλκάριων και ζήτησε την απόσχιση της Μπαλκαρίας από τη Δημοκρατία. Η πλειοψηφία των κατοίκων ανήκει στην εθνότητα των Καμπαρντίνων και τάσσεται υπέρ της παραμονής της Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν έγινε γνωστό ποιοι είναι οι δράστες αυτής της βομβιστικής ενέργειας.

Μικρή Παλαιστίνια κοιτάζει μέσα από το συρματόπλεγμα το συνοικισμό των Εβραίων εποίκων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ