Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαδηλώσεις υπό αμερικανική παρακολούθηση...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε χτες όταν οι οπαδοί της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν μαζί με τα αυτοκίνητά τους ενάντια στον Σέρβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, χωρίς όμως να καταφέρουν να φτάσουν στο κέντρο του Βελιγραδίου, μια και η αντιτρομοκρατική αστυνομία είχε δημιουργήσει απαγορευτικό κλοιό για να αποτρέψει τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών να εισέλθουν στην πλατεία "Τεραζίγιε".

Ωστόσο, γύρω από την απαγορευμένη ζώνη, οι δρόμοι είχαν μπλοκαριστεί από τα αυτοκίνητα των διαδηλωτών, ενώ γινόταν πανδαιμόνιο από τις κόρνες και τα σφυρίγματα.

Την ίδια στιγμή, αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν την πορεία περίπου 3.000 φοιτητών στο κέντρο του Βελιγραδίου, ενώ λίγο αργότερα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης, συνεχίζοντας έτσι για 51η μέρα να προβάλλουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς.

Παράλληλα χτες, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε μια νέα μέθοδο διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, καλώντας τους κατοίκους του Βελιγραδίου να τηλεφωνούν στους φορείς της εξουσίας, σε αστυνομικά τμήματα, στις κρατικές ραδιοτηλεοράσεις και εφημερίδες, "μπλοκάροντας" τις γραμμές τους. Η εφημερίδα "Ντεμοκράτια" δημοσίευσε χτες μια ολοσέλιδη έκκληση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης "Ζάγιεντνο", στην οποία καταγράφονταν μεταξύ άλλων οι τηλεφωνικοί αριθμοί των γραφείων του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, των κρατικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των υπουργείων, του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Δημαρχείου και των δύο από τα τρία κυβερνητικά κόμματα: του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.

Στο μεταξύ, το νέο Κομμουνιστικό Κόμμα της Μιριάνα Μάρκοβιτς, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί την αντιπολίτευση πως "θέλει να ρίξει τη νομικά εκλεγμένη" σερβική "ηγεσία" και ζητάει από τις αρχές να πράξει ενάντια "στους εχθρούς του κράτους", οι οποίοι "χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό". Πάντως, από την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Γκλιν Ντέιβις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποδέχτηκαν ως "σημαντική εξέλιξη" τη δήλωση ανωτάτου στελέχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας πως ο στρατός θα παραμείνει αμέτοχος στην αντιπαράθεση μεταξύ της σερβικής αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Σερβίας. Ο ίδιος τόνισε ότι απομένει "να δούμε τι σημαίνει τούτη η δήλωση, αλλά όταν σε περιπτώσεις όπως αυτή ο στρατός θα παραμείνει αμέτοχος στην αντιπαράθεση ετούτη, αυτό είναι μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη". Επανέλαβε για άλλη μια φορά πως οι ΗΠΑ ζήτησαν ξανά από τη σερβική ηγεσία να αποδεχτεί αμέσως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της 17ης του Νοέμβρη και να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με την αντιπολίτευση, καθώς και να παραχωρήσει ελευθερία έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης.

  • Στη Ρώμη συναντήθηκαν χτες οι εκπρόσωποι των τριών κοινοτήτων της Βοσνίας για να μετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διαρκέσει πέντε μέρες, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα του καθεστώτος που θα διέπει την πόλη του Μπρετσκό (βόρειο τμήμα της Βοσνίας), τον έλεγχο της οποίας ζητούν Σέρβοι και Μουσουλμάνοι. Οι εκπρόσωποι συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί υπό την προεδρία των τριών μεσολαβητών σε ξενοδοχείο της ιταλικής πρωτεύουσας. Οπως δήλωσε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, η χτεσινή συνάντηση είναι η πέμπτη κατά σειρά για την επίλυση του ζητήματος του Μπρετσκό, αλλά η πρώτη όπου μετέχουν όλες οι ενεχόμενες πλευρές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ