Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οι εργαζόμενοι επιμένουν με τους αγώνες τους

ΣΕΟΥΛ.-

Οι εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα επιμένουν στις μαζικές ενωτικές τους κινητοποιήσεις και μάλλον δείχνουν να μην πτοούνται από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τις διασπαστικές κινήσεις της εργοδοσίας.

Απέκλεισε χτες κάθε πιθανότητα συμβιβασμού με την ηγεσία των εργατικών ενώσεων που απαιτούν απόσυρση ενός αντιεργατικού νόμου τον οποίο "πέρασε" η κυβέρνηση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Χονγκ Κου.

"Δε θα αλλάξουμε το νόμο" δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει τις "παρανοήσεις" της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τις διατάξεις του κειμένου που έχει προκαλέσει μαζικές εργασιακές κινητοποιήσεις. "Οι νόμοι που εγκρίθηκαν αποτελούν τις καλύτερες λύσεις. Η πλειοψηφία του κορεατικού λαού θα υποστηρίξει τα μέτρα και μέχρι την άνοιξη οι εργατικές ενώσεις θα διαπιστώσουν πως δε θα έχουν σημειωθεί απολύσεις ή μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων", είπε ακόμη ο Κου.

Ομως από την πλευρά της η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Νοτίου Κορέας απείλησε να γενικεύσει την απεργία και στο δημόσιο τομέα, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νόμο έως τα μεσάνυχτα σήμερα (κάτι μάλλον απίθανο).

"Ο υπόγειος σιδηρόδρομος, οι τηλεπικοινωνίες, οι εφημερίδες, οι πορθμειακές γραμμές, και όλοι οι άλλοι τομείς κοινής ωφελείας που σήμερα δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις θα αρχίσουν να απεργούν από τις 15 Γενάρη", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κορεατικών Εργατικών Ενώσεων, Κουόν Γιουνκ Ιλ.

Η κρίση περί τα εργασιακά στη Νότιο Κορέα προκαλεί αντιδράσεις και από τη μεγαλύτερη εργατική ένωση του κόσμου - μια αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ενώσεων Ελεύθερου Εμπορίου αναμένεται να μεταβεί στη Σεούλ από τις Βρυξέλλες αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να εκθέσει στη νοτιοκορεατική κυβέρνηση τα στοιχεία που θεωρεί ότι "παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα καθιερωμένα παγκοσμίως".

Σήμερα, πάντως, αναμένεται η εργατική ένωση του εργοστασίου της Χιουντάι να διακόψει τη δική της εργασιακή κινητοποίηση, σε ένδειξη καλής θελήσεως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ