ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Οι εργαζόμενοι επιμένουν με τους αγώνες τους

ΣΕΟΥΛ.-

Οι εργαζόμενοι στη Νότια Κορέα επιμένουν στις μαζικές ενωτικές τους κινητοποιήσεις και μάλλον δείχνουν να μην πτοούνται από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης και τις διασπαστικές κινήσεις της εργοδοσίας.

Απέκλεισε χτες κάθε πιθανότητα συμβιβασμού με την ηγεσία των εργατικών ενώσεων που απαιτούν απόσυρση ενός αντιεργατικού νόμου τον οποίο "πέρασε" η κυβέρνηση του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Κορέας, Λι Χονγκ Κου.

"Δε θα αλλάξουμε το νόμο" δήλωσε κατηγορηματικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξεδιαλύνει τις "παρανοήσεις" της αντιπολίτευσης, όσον αφορά τις διατάξεις του κειμένου που έχει προκαλέσει μαζικές εργασιακές κινητοποιήσεις. "Οι νόμοι που εγκρίθηκαν αποτελούν τις καλύτερες λύσεις. Η πλειοψηφία του κορεατικού λαού θα υποστηρίξει τα μέτρα και μέχρι την άνοιξη οι εργατικές ενώσεις θα διαπιστώσουν πως δε θα έχουν σημειωθεί απολύσεις ή μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων", είπε ακόμη ο Κου.

Ομως από την πλευρά της η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση της Νοτίου Κορέας απείλησε να γενικεύσει την απεργία και στο δημόσιο τομέα, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει το νόμο έως τα μεσάνυχτα σήμερα (κάτι μάλλον απίθανο).

"Ο υπόγειος σιδηρόδρομος, οι τηλεπικοινωνίες, οι εφημερίδες, οι πορθμειακές γραμμές, και όλοι οι άλλοι τομείς κοινής ωφελείας που σήμερα δε συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις θα αρχίσουν να απεργούν από τις 15 Γενάρη", προειδοποίησε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Κορεατικών Εργατικών Ενώσεων, Κουόν Γιουνκ Ιλ.

Η κρίση περί τα εργασιακά στη Νότιο Κορέα προκαλεί αντιδράσεις και από τη μεγαλύτερη εργατική ένωση του κόσμου - μια αντιπροσωπεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας των Ενώσεων Ελεύθερου Εμπορίου αναμένεται να μεταβεί στη Σεούλ από τις Βρυξέλλες αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να εκθέσει στη νοτιοκορεατική κυβέρνηση τα στοιχεία που θεωρεί ότι "παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα καθιερωμένα παγκοσμίως".

Σήμερα, πάντως, αναμένεται η εργατική ένωση του εργοστασίου της Χιουντάι να διακόψει τη δική της εργασιακή κινητοποίηση, σε ένδειξη καλής θελήσεως.

ΠΕΡΟΥ
Κρατάει καθυστέρηση... η κυβέρνηση

ΛΙΜΑ - ΤΟΚΙΟ. -

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις της συνεχιζόμενης κρίσης και της ομηρίας 74 ανθρώπων στην ιαπωνική πρεσβεία της πρωτεύουσας του Περού, ο Πρόεδρος της χώρας, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, επισκέφθηκε χτες μια φυλακή όπου κρατούνται πολλοί αντάρτες Τουπάκ Αμάρου και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Ο Φουτζιμόρι, πάντως, επί της ουσίας συνέχισε να τηρεί "άτεγκτη" στάση, απορρίπτοντας το κύριο αίτημα των ανταρτών, να απελευθερωθούν 300 μέλη της οργάνωσης η οποία κατέλαβε την ιαπωνική πρεσβεία πριν τρεις βδομάδες.

"Δε θα ενδώσουμε στον εκβιασμό των τρομοκρατών", είπε ο Φουτζιμόρι στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πάντως: "ελπίζω, όπως ο καθένας, σε ειρηνική λύση (της κρίσης)" -χωρίς να διευκρινίσει το πώς αυτή θα επιτευχθεί.

Πάντως, τα φώτα της δημοσιότητας "έκλεψαν" χτες δύο δημοσιογράφοι, ένας Ιάπωνας και ένας Περουβιανός, οι οποίοι διέτρησαν τις γραμμές της αστυνομίας και διείσδυσαν στο εσωτερικό της πρεσβείας. Η ενέργεια προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλευράς και των δύο κυβερνήσεων: το Τόκιο μίλησε για κίνηση "η οποία είναι δυνατόν να πυροδοτήσει απροσδόκητες καταστάσεις" και εν πολλοίς "αποτελεί τροχοπέδη" για την προσπάθεια ειρηνικής επίλυσης της πολυήμερης κρίσης, ενώ η περουβιανή κυβέρνηση δεν προέβη σε δηλώσεις - - απλώς συνέλαβε τους δύο.

Οι αντάρτες Τουπάκ Αμάρου με τον τρόπο που συνηθίζουν (την ανάρτηση πανό στο κτίριο της πρεσβείας) χαρακτήρισαν τη σύλληψή τους "προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας".

Οσον αφορά τις χτεσινές πληροφορίες για πυροβολισμούς στο εσωτερικό της πρεσβείας, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού CNN οφείλονταν σε "λάθος ενός αστυνομικού, του οποίου το όπλο εκπυρσοκρότησε".

ΙΡΑΚ
Επίθεση με όλμους

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με όλμους χτύπησαν άγνωστοι τα γραφεία της οργάνωσης "Μουτζαχεντίν του Λαού", που βρίσκονται στο κέντρο της Βαγδάτης. Οι τρεις όλμοι εκτοξεύτηκαν από φορτηγό που είχε σταθμεύσει σε πάρκο, σχεδόν 600 μέτρα μακρύτερα, δε βρήκαν, όμως, όλοι το στόχο τους. Ο ένας έπληξε το νοσοκομείο, ο δεύτερος ένα εργαστήριο και ο τρίτος "έξυσε" τα γραφεία της οργάνωσης, η οποία ανήκει στην ιρανική αντιπολίτευση. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, άλλοι 20. Εκπρόσωπος της οργάνωσης στην ιρακινή πρωτεύουσα κατηγόρησε το καθεστώς του Ιράν για την επίθεση και υπογράμμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη καταφεύγει σε τέτοιου είδους μεθόδους για να βλάψει την αντιπολιτευτική αυτή οργάνωση. Τον ίδιο ένοχο"βλέπει" και η ιρακινή κυβέρνηση, όπως, τουλάχιστον, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΡΝΑ, το οποίο διευκρίνισε ότι όλα τα θύματα της επίθεσης είναι ιρακινοί πολίτες. Δεν έγινε γνωστό αν έχουν γίνει συλλήψεις.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
"Μαύρες" γιορτές για τους άστεγους

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. -

"Μαύρες" γιορτές πέρασαν οι άστεγοι και τα εγκαταλειμμένα παιδιά της πρωτεύουσας της Ρουμανίας, του Βουκουρεστίου. Από το Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, 130 άστεγοι πέθαναν από το κρύο, ενώ πολλές χιλιάδες εγκαταλειμμένα παιδιά ζουν στους δρόμους ή στους σταθμούς της πρωτεύουσας, αναζητώντας συχνά καταφύγιο στους υπονόμους για να ξεφύγουν από το κρύο.

Οι 130 άστεγοι που πέθαναν από το κρύο ήταν στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι και άρρωστοι, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Νομικο - Ιατρικό Ινστιτούτο του Βουκουρεστίου. Πάντως, ο απολογισμός των νεκρών από το ψύχος είναι βαρύτερος στο σύνολο της χώρας, αλλά δεν υπάρχει καμιά γενική στατιστική.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Τρομοκρατική βία

ΜΑΔΡΙΤΗ. -

Ενας αξιωματούχος του ισπανικού στρατού πυροβολήθηκε στο κεφάλι χτες, λίγο πριν τραυματιστεί ένας πολίτης από έκρηξη βόμβας σε κοντινή περιοχή. Ο Ισπανός αξιωματούχος υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, οι επιθέσεις αυτές πιθανόν να εκτελέστηκαν από μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.

Ο Χεσούς Ογκουστίν Κουέστα πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι χτες το απόγευμα, έξω από το σπίτι του, ότανκατέβαινε από το αυτοκίνητό του.

Παρά το γεγονός ότι καμιά οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη μέχρι χτες το βράδυ, οι αρχές εξέφρασαν τη γνώμη πως πρόκειται για ενέργεια της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ.

"Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις πως πρόκειται για επίθεση της ΕΤΑ, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να το επικυρώσουμε", δήλωσε ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Μαρία Αλβαρες Ντελ Μανζάνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας είχε προειδοποιήσει προχτές για επικείμενη επίθεση Βάσκων αυτονομιστών, σε αντίποινα για τις πρόσφατες συλλήψεις από την αστυνομία ομάδων εχόντων σχέση με την ΕΤΑ.

Ολο και πιο μαζικές γίνονται οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποζημιώσεις για τις επιθέσεις των Κούρδων ζητά η Αγκυρα...

ΑΓΚΥΡΑ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. -

Διατηρεί το δικαίωμα να "ζητήσει αποζημιώσεις" η Τουρκία, για τις ανθρώπινες και υλικές απώλειες που έχει υποστεί από "τρομοκρατικές επιθέσεις" Κούρδων, οι οποίοι εξορμούν από το Βόρειο Ιράκ, σύμφωνα με επιστολή την οποία απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τανσού Τσιλέρ.

Η Τσιλέρ δεν αναφέρεται σε συγκριμένες αποζημιώσεις, σημειώνει όμως ότι η Βαγδάτη δεν ασκεί ικανοποιητικά την εξουσία της στο Βόρειο Ιράκ (όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Κούρδοι).

Από αυτήν την περιοχή, σημειώνει η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, εξαπολύονται "τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών" σε καθημερινή βάση. Και αναφέρει ότι η Αγκυρα διατηρεί το δικαίωμα επιχειρήσεων "για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της για την ασφάλεια, την υπεράσπιση των συνόρων της και την προστασία του πληθυσμού έναντι της τρομοκρατίας".

(Βέβαια, για τους πληγέντες από τις τουρκικές επιχειρήσεις, σε αλλότριο έδαφος μάλιστα, λόγος ουδείς... ).

Στο μεταξύ στη Νοτιοανατολική Τουρκία τον τελευταίο μήνα "τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από επιθέσεις αγνώστων", σύμφωνα με σχετική καταγγελία βουλευτή του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τσιλέρ.

Ομως οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας καταγγέλλουν τις δυνάμεις ασφαλείας ότι "βρίσκονται πίσω από τις μυστηριώδεις δολοφονίες", κυρίως Κούρδων, στην περιοχή αυτή. Η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσδιορίζει τους δολοφονηθέντες από τη δραστηριότητα των δυνάμεων ασφαλείς σε 3.500 από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

ΗΠΑ
Συμπάθεια... και από τους ρεπουμπλικάνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη συμπάθεια της, ελεγχόμενης από τους ρεπουμπλικάνους, Γερουσίας φαίνεται ότι εξασφάλισε με την παρθενική της ομιλία η νέα υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη κάλεσε τη Γερουσία σε διαρκή και στενή συνεργασία για να φτάσει η αμερικανική διπλωματία στην πρώτη θέση του παγκόσμιου βάθρου, "έτσι όπως αξίζει στον αμερικανικό λαό και όπως απαιτούν τα συμφέροντα της χώρας σε όλον τον πλανήτη". Με ιδιαίτερα πλάγιο αλλά σαφή τρόπο, η Ολμπράιτ απηύθυνε έκκληση στη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία να εγκρίνει αύξηση στα κονδύλια που διατίθενται στο υπουργείο Εξωτερικών "τόσο για να εξυπηρετηθούν οι εθνικοί στόχοι, όσο και για να καλυφθούν τα χρέη των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς με πρώτον τον ΟΗΕ", όπως είπε χαρακτηριστικά. Η ομιλία της Ολμπράιτ, της οποίας το χαρτοφυλάκιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία για να γίνει και τυπικά η νέα υπουργός Εξωτερικών, φαίνεται ότι ικανοποίησε τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, εκφράστηκαν με θετικά σχόλια για το πρόσωπό της και δεν έκρυψαν την αισιοδοξία τους για τη μεταξύ τους συνεργασία στο μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ